Dragon Li Özellikleri ve Bakımı

Dragon Li Resimleri
Çin Li Hua olarak da bilinen Dragon Li, Tekir görünümlü zarif ve parlak kürkü ile Asya kedi ırkları arasında yer alan bir Çin kedisidir. Son derece akıllı, sadık ve insanlara karşı oldukça naziktir. Kendisi yetenekli bir avcıdır. Yüzyıllar önce fare ve diğer haşereleri avlamada ün yapmış bir ırktır. Çin kedisi Dragon Li’yi benzersiz yapan özellikleri, tarihi ve türün sağlığı hakkında daha fazla bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Çin Li Hua adıyla da anılan Dragon Li kedisi resmi olmamakla birlikte Çin’in Tekir görünümlü popüler kedi ırklarından biridir. Tarihi yüzyıllar öncesine uzanan Dragon Li, ilk zamanlar iyi bir fare avlayıcısı olarak ün yapsa da bugün evcil kedi olarak evlerde tercih edilmektedir. Asya kedi ırkları arasında nadir bir tür olan Dragon Li, akıllı, sahibine karşı sadık ve insan dostlarıyla yakın ilişkiler kuran bir cinstir. Vahşi atalarının genlerini üzerinde taşıyan Dragon Li, görünüm olarak tıpkı atası gibi vahşi bir kediyi andırsa da mizaç olarak son derece uysaldır. Bu cins, bağımsızlığı ve üstün zekâsıyla tanınır. Ev halkıyla vakit geçirir, sahibiyle oyunlar oynar, hatta çocuklarla bile keyifli zamanlar geçirebilir. Eğer bir Dragon Li kedisi sahiplenecek kadar şanslıysanız, evinizde bol eğlence ve oyunun olacağı kaçınılmazdır.

Dragon Li kedisi sadakati ile bilinir. Aile dostu bir kedi oluşu onu kendi ülkesinde diğer ırklardan bir adım öne çıkarır. Bu cins, aile hayatına kolayca adapte olur ve çocuklar söz konusu olduğunda onlarla harika vakit geçirebilir. Oyuncu yapısı ve canlı doğası gereği çocuklarla uyum içerisinde hareket eder, kendini sevdirmekten geri durmaz. Dragon Li, insan dostlarıyla anlaşabildiği gibi, eğitilmiş uysal köpeklerle de oldukça uyum içerisinde yaşam sürer. Bununla birlikte, iyi bir şekilde tanıştırılan diğer tüm evcil hayvanlarla da geçinebilme eğilimine sahiptir. Bu tanışma faslı, aileye yeni katılan insanlar için de geçerlidir.

Onun için üstün zekâlı bir ırk açıklaması yapmıştır. Dragon Li, yeni numaralar öğrenmede oldukça kabiliyetlidir. Beklenmedik hızda yeni numaralar öğrenir, oyunlarda kendine has taktikler geliştirebilir. Özellikle de interaktif oyuncaklarla zaman geçirmekten oldukça keyif alır. Sahibiyle her gün oyunlar oynamaktan yorulmayacak kadar aktif ve enerjiktir. Bu nedenle, düzenli olarak her gün ona vakit ayırılması gerekir. Evde olunmadığı zamanlar ise onu meşgul edecek oyuncakların ve mümkünse diğer evcil hayvanların olması iyi olacaktır.

Ev halkı ve iyi eğitilmiş diğer uysal evcil hayvanlarla anlaşabildiği gibi, eve gelen yabancılarla da arası iyidir ve onlardan kendini katiyen saklamaz. Sosyal ve arkadaş canlısı olduğu için yeni insanlarla ve eve gelen yabancı kişilerle tanışmayı sever, onlarla etkileşim kurmak için yanlarına kadar gider. Bu da onun girişken yapısını ortaya çıkarmış olur. Bu girişkenliği özellikle oyunlarda ve eğitimde kendini hemen gösterir. Dolayısıyla onun için kolay eğitilebilir bir kedi ırkı da diyebiliriz. Bu mizaç yapısının altında, biraz fazla talepkar bir davranış tutumunun yatıyor olduğunu söyleyebiliriz. İlgi ve şefkate ihtiyaç duyar. Oyun sonrası yorulduğunda bir köşeye geçip tembel tembel uyumak için zaman harcamaz. Aksine, sahibinin yanına oturarak onunla vakit geçirir ve tabii ki onun sevgisini bekler.

Dragon Li oyuncu bir kedi olduğu için geniş alanlara ihtiyaç duyar. Geniş evlere ve apartman dairelerine uygun bir cinstir. Bununla birlikte, hem geniş ev ortamı hem de geniş bahçe alanı bu cins için oldukça iyidir. Zira Dragon Li cinsi bir kedinin küçük alanlarda klostrofobik olması kaçınılmazdır. Geniş bir alanda koşup zıplayabildiği zaman kendini daha iyi hisseder. Ayrıca bol bol tasmalı yürüyüş yaptırarak da onu hem mutlu edebilir hem de gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürmesine fayda sağlamış olursunuz.

Bu eşsiz Asya Çin kedisi mizaç olarak iyi huylu bir ırk olsa da, özel koşullar gerektiren ve sürekli meşgul tutulması gereken türdür. Dolayısıyla herkes için iyi bir evcil kedi olduğunu söyleyemeyiz.

Tarih

Bu cins, bilinen en eski kedi ırklarından biridir. Çin’e özgü vahşi bir kedi olan Çin Dağ kedisinin soyundan gelen bu cinsin tarihi neredeyse Çin Hanedanlığına kadar uzanır. Anlayacağınız, çok eski köklere sahip bir kedi ırkıdır. Hatta eski Çin kitaplarında bile kendisinden bahsedildiği söylenir ve bu da gösteriyor ki bu cinsin tarihi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Dragon Li doğal bir cinstir. Herhangi bir diğer cins kedilerin melezlenmesi yoluyla geliştirilmemiştir.

Yüzyıllar önce başlıca görevi mahsulleri ve tahılları kemirgenlerden korumaktı. Çin’in her yerine yayılmış bir kedi ırkı düşünün. Harikulade avcı kabiliyeti ile hep el üstünde tutulurdu. Aradan geçen yüzlerce yıldan sonra bugün uysal bir evcil kedi olarak karşımıza çıkan Dragon Li için saygın bir geçmişe sahip kedi ırkı diyebiliriz.

Cins ilk olarak 2003 yılında görücüye çıktı. Çin Kedi Meraklıları Derneği tarafında Pekin’de düzenlenen bir etkinlikte gösterilen Dragon Li, Tekir benzeri parlak kürkü ile herkesin beğenisini kazanmıştı. Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) bu cinsi 2010 yılında resmi olarak tanımıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Dragon Li kedisi, kaslı bir vücut yapısına sahiptir. Geniş göğsü ve uzun bacakları vardır. Atletik ve tıknaz olan orta boy bir kedidir. Kafası geniş ve gözleri badem şeklindedir. Kulakları orta büyüklükte olup dışa doğru açıktır. Patileri yuvarlak, kuyruğu vücuduna orantılı orta uzunluktadır. Kürkü Tekir benzeri bir görünüme sahiptir.

Kafa

Dragon Li geniş ve elmas şeklinde bir kafa yapısına sahiptir. Yüz ifadesi vahşi bir kedi görünümü izlenimi verir. Alnında “M” harfi benzeri bir desen görülür. Alından burun ucuna hafif bir eğim vardır. Bıyıkları tek tüktür ve bıyık yastıklarında küçük siyah noktacıklar vardır.

Kulaklar

Kulaklar, kafada kendini belli eder. Dik ve açıktır. Tabanda geniş başlayıp uçlara doğru hafifçe sivrilerek son bulur. Hafif dışa doğru açık olan kulakların içinde az da olsa tüylenme görülür.

Gözler

Gözler badem şeklinde olup yüzde kendini açıkça belli edecek büyüklüğe sahiptir. Dragon Li’nin belirgin parlak olan gözleri yeşil, altın ve kahverengi renklerinde görülmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Dragon Li son derece atletik bir kedidir. Bu kıvraklığını şüphesiz uzun ve kaslı olan bacaklarına borçludur. Patileri yuvarlaktır.

Kuyruk

Kuyruk, vücuda orantılı olup orta uzunluktadır. Tabanda kalın başlayan kuyruk uca doğru hafif bir daralma ile son bulur. Kuyruk rengi, vücudun devamı niteliğinde olup benzer Tekir desenlere sahiptir.

Tüy

Dragon Li, kolayca tımar edilebilen kısa uzunlukta tüy yapısına sahiptir. Tüyler kısa fakat kalın ve yoğundur. Kürk deseni tipik Tekir benzeridir. Bazı Dragon Li ırkı kedilerin boyun altı süt beyaz rengindedir.

Renk

Tekir benzeri bir görünüme sahiptir. Vücudu, kuyruk ve bacakların çevresinde halkalar görülür. Altın-kahverengi renkte olan Dragon Li kedisinin karın kısmında daha açık gölgelere rastlanılabilir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Son derece aktif bir kedi ırkı olan Dragon Li, hareketli yapısı, üstün zekâsı ve akıllıca davranışları ile sahibinin işini bir hayli kolaylaştırmaktadır. Eğitilmesi nispeten kolay bir cinstir. Etkileşimli oyunların bir parçası olmaktan keyif alır, bir lazer ışığını kovalamaya, bir nesneyi yakalayıp sahibine getirmeye bayılır. Tırmanma aktivitesi onun favori oyunlarından biridir. Ona bir tırmanma ağacı almak yerinde olacaktır. Tamamen büyümüş bir Dragon Li kedisini zorlanmadan eğitebilirsiniz. Tasmalı yürüyüşe kolayca alıştırabilir, tuvalet kabını hiç zorlanmadan kendisine tanıtabilirsiniz.

Dragon Li kedisi, iri vücudu ve hareketli yapısıyla sağlıklı bir ırktır. Genlerinde taşıdığı herhangi bir sağlık problemi yoktur. İyi koşullarda bakılmış, yüksek kaliteli mamalarla düzenli olarak beslenmiş ve sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılmış bir Dragon Li cinsi kedi ortalama 12 ila 15 yıl arası yaşam sürebilmektedir.

Dragon Li, genellikle sağlıklı bir ırktır. Genetiğe bağlı olarak kayıtlara geçmiş herhangi bir sağlık problemi bulunmamaktadır. Ancak çoğu kedi ırkında görülen diş eti iltihabı, kalça displazisi ve saçkıran problemi bu cinste de görülebilmektedir.

Genlerinde, ileri yaşlarında sağlık sorununa yol açabilecek herhangi bir risk taşımayan Dragon Li kedisi, 3 yaşlarında tam yetişkinliğine erişir. Görece iri vücudu ile tıknaz, orta boy bir kedi olan Dragon Li, kızgınlık dönemine girdiği 10-12 ayları arasında ilk çiftleşmesini gerçekleştirebilir. Erkek 1 yaşından itibaren her zaman çiftleşmeye hazır olsa da, dişi Dragon Li kedisi için bu sürenin 1 yaşından sonrası olması önerilmektedir.

Yeterince büyümüş ve gelişmiş dişi Dragon Li kedisi önerilen sürede çiftleşmesiyle birlikte ilk doğumunda 3, ikinci ve sonraki doğumunda 6-7 yavruya kadar doğurabilmektedir.

Dragon Li, tıknaz görünümlü orta boy bir kedi cinsidir. Tamamen büyümüş bir Dragon Li kedisi 4-5,5 kilo veya biraz daha fazla bir ağırlığa sahipken, yaklaşık 30-35 santim arası da bir uzunluğa erişmektedir.

Kediler etobur oldukları için protein, vitamin ve minerallerin çoğunu hayvansal besinlerden alırlar. Kuru veya yaş bir mama için piyasadaki Pro Plan, Royal Canin, Pro Line, Hills, N&D, Whiskas, LaVital markalarının hazır konserve ve paket mamalarını tercih edebilirsiniz. Kedinizin yaşına, büyüklüğüne göre mamanın türü ve içeriğine mutlaka dikkat edin. Bu cins, hareketli olması nedeniyle daha fazla besin tüketmeye ihtiyaç duyacaktır. Bu da ister istemez obeziteye davetiye çıkarabilir. Bu nedenle, beslenme programının veteriner hekim kontrolleri sonrasında belirlenmesi önerilir.

Tıpkı diğer kedi ırkları gibi Dragon Li kedisinin de genel sağlığı için gerekli olan besin kaynağı protein açısından zengin hayvansal gıdalardır. Dolayısıyla, et, ciğer, tavuk eti, balık eti, hindi eti başlıca besin kaynakları arasında yer alır. Bununla beraber, çok fazla tahıl yemese de, tahıl içeren diyetten az da olsa verilebilir. Ayrıca haşlanmış yumurta, ton balığı, patates, havuç diyetinde yer alabilir. Kedinizin diyeti esnasında lütfen mama kabının yanında bir de temiz kapta su koymayı unutmayınız.

Bu cinsin tüy yapısı kısa ve yumuşak olduğu için bakımı nispeten kolaydır. Dolayısıyla, kolayca tımar edilebilen bir kedidir. Haftada iki defa tüylerini fırçalamak yeterli olacaktır. Nadiren de olsa ılık havalarda, kirli olduğu zaman banyo yaptırılabilir. Bununla beraber, dişlerini günlük olarak fırçalamak, göz ve kulak iltihaplanmalarına karşı kontrol ve temizliğinin yapılması ve düzenli tırnak kesimi unutulmamalıdır. Tüm bu bakımlar, akıllı ve uysal Dragon Li kedisine zorlanılmadan uygulanabilir.

Dragon Li kedisi de diğer tüm kedi ırkları gibi mevsimsel geçişlerde, stresli dönemlerde ve deriye bağlı iltihaplanmalarda tüy dökmektedir. Bu cinsin tüyleri kısa olsa da, haftada en az iki kez tımara ihtiyaç duyar. Bu sayede, tüy dökülmesinin de bir ölçüde önüne geçilmiş olunur.

Dragon Li, Çin dışındaki diğer ülkelerde kendisine pek rastlanılmayan nadir bir ırktır. Türkiye’de de kendisine rastlamak pek de mümkün değildir. Ortalama maliyetinin 400 ila 1000 dolar arası olduğunu tahmin edilmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.