Foldex Özellikleri ve Bakımı

Foldex Resimleri
Foldex, Scottish Fold ve Exotic Shorthair ırkları arasındaki çiftleşme sonucu ortaya çıkmış melez bir kedidir. Arkadaş canlısı, sevecen ve zeki olmasıyla bilinen Foldex kedisi tıknaz görünümü ile bir o kadar da sevimli bir yapıya sahiptir. Yuvarlak uçlu katlanmış kulaklarıyla ünlüdür. Zekâsı ve sakinliğiyle büyüleyen Foldex tam bir aile kedisidir. Gelin, Foldex kedisini daha yakından tanıyalım.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Foldex, Scottish Fold ve Exotic Shorthair ırkları arasında melez olan karışık bir cins kedidir. Oldukça sevimli bir görünüme sahip olan Foldex tıpkı Scottish Fold kedisi gibi yuvarlak uçlu katlanmış kulakları ile ünlüdür. Fiziksel nitelikleri hakkında detaylı bilgileri bir alt kısımda bulabilirsiniz. Bu sevimli kedi bir evcil kedide aranılan neredeyse tüm mizaç özelliklerine sahiptir. Arkadaş canlısı, sevecen ve zeki olmasıyla bilinen Foldex için tam bir aile kedisi diyebiliriz. Oldukça sevgi dolu ve insan dostu bir kedi ırkı arayışı içerisindeyseniz Foldex kedisi tam da aradığınız kedi olabilir.

Bu cins, sevimli görünümünün altında muhteşem bir zekâya ve arkadaş canlısı bir yapıya sahiptir. Belki de diğer birçok kedi ırkı arasında insan dostlarıyla en iyi şekilde anlaşabilen tek kedi ırkıdır diyebiliriz Foldex için. Onlarla birlikte olmayı, kucaklaşmayı, kendini sevdirmeyi çok seven bir kedidir. Sahibine karşı sadık ve onunla vakit geçirmekten bir an olsun geri durmayan bir kedi türüdür. Gün içerisinde insan dostlarıyla birlikte oynamaktan geri durmaz. Günün sonunda ise kanepede sahibinin yanına kıvrılıp kendini sevdirir, yatma zamanı geldiğinde ise sahibi izin verdiği müddetçe aynı yatakta uyku uyuyabilir. Bu yakınlık aşırı yapış yapış durumunu ortaya çıkarmayan türden bir bağlılıktır. Ev içerisinde sahibinin işlerine çok fazla müdahil olmaz, ayağının dibinde dolanmaz.

İnsan dostlarına karşı kendi sevgisini vermede oldukça cömerttir. Aynı şekilde kendini sevdirmekten de geri kalmaz. Bir üst paragrafta onun bir kucak kedisi olduğundan bahsetmiştik. Sahibinin kucağına veya yanına kıvrılıp kendini sevdirmekten büyük haz duyar ve bu esnada sahibine olan sevgisini dile getirmek için çeşitli melodik sesler çıkarır.

Elbette bu sevimliliğinin yanı sıra, güçlü de bir meraka sahiptir. Söz konusu bu merakı tetikleyen de zaten onun muhteşem zekâ yapısıdır. Foldex özellikle oyunlarda insan dostlarını şaşırtacak derecede kıvrak bir zekâya sahiptir. Haliyle bu zekâsı özellikle zihinsel olarak uyarıcı oyunlarda ortaya daha çok çıkmaktadır. Bununla birlikte, eğitilmesi de bir noktada daha kolay hale gelmektedir. Meraklı oluşunu biraz daha açmak isteriz. Foldex kedisi merakını gidermek için varsa açık kalmış bir çekmece, dolap mutlaka patisiyle iyice aralar ve gördüğü eşyaları kurcalamaya başlar. Açık kalmış kapıyı aralar, ev içerisinde bir şey dikkatini çektiğinde soluğu hemen orada alıp o nesneyi tanımaya çalışır. Tüm bunlar tam olarak kendi merakını bastırmak için yaptığı davranışlardır.

Eğitilmesi kolay bir ırk olduğundan bahsetmiştik.  Sahip olduğu yüksek zekâ seviyesi, yeniliklere olan ilgisi ve merakı onu eğitilebilir bir kedi olma konusunda da ön plana çıkarmaktadır. Zihinsel olarak uyarıcı akıllı interaktif oyuncaklar Foldex kedisini oyalamak ve eğitmek için oldukça faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra onun olduğu evde kedi ağacı ve tırmalama direği gibi kedi mobilyalarının olması da yine çok iyi olacaktır.

Foldex sosyal bir kedi ırkıdır. Hemen her ortama kolayca ayak uydurabilir. Örneğin bir ev değişikliğinde hemen strese giren kedilerden değildir. Bununla beraber, eve bir yabancı geldiğinde koşup da bir yatağın altına veya koltuğun arkasına saklanma gereksinimi duymaz. Aksine, önce bir yabancıyı gözleriyle tarar ve zararsız olduğuna emin olduktan sonra soluğu o yabancının yanında alabilir. Zaten onun cana yakın bir kedi olduğundan ve dolayısıyla tam bir aile evcil kedisi olarak kabul edildiğinden bahsetmiştik. Dolayısıyla, kalabalık çocuklu aileler ve her zaman çok sayıda insanın gelip gittiği evler için ideal bir kedi türüdür.

Çocuklar demişken, Foldex kedisi insan dostlarıyla zaten çok iyi anlaşabilen bir kedi. Çocuklarla da arası mükemmel sayılabilecek bir düzeydedir. Onlarla vakit geçirmekten son derece keyif alır. Uysal bir kedi olduğu için emekleyen bir bebekle bile ona zarar vermeden saatlerce vakit geçirebilir. Ayrıca evdeki diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinebilmektedir. Baskın olmayan kediler ve iyi huylu köpeklerle aynı mekânda yaşamak için idealdir.

Bu sosyalliğin bir zaafı da uzun süreler yalnız kalmaya gelemeyişidir. Foldex kedisi, eğer evde ona arkadaş olabilecek bir kedi veya köpek olmadığı takdirde yalnızlıktan strese girebilmektedir. Dolayısıyla, günün çocuğunu dışarıda geçirmek durumunda kalan aileler için pek de uygun bir kedi değildir.

Sonuç olarak, Foldex kedisi nazik, sevgi dolu, akıllı, sakin ve uysal mizaç yapısıyla evler için mükemmel bir seçimdir. Özellikle ilk defa kedi sahiplenecek aileler için harika bir başlangıç olabilir. Foldex, eve neşe katan, çocukları eğlendirebilen ve günün tüm stresini üzerinizden atmaya yardımcı olmaya çalışan bir kedidir.

Tarih

Foldex ilk olarak 1992 yılında Kanada’nın Quebec şehrinde ortaya çıktı. Foldex, Scottish Fold ve Exotic Shorthair ırkları arasında melez bir kedidir. 20 yılı aşkın bir sürede yetiştiriciler tarafından geliştirilerek 2010 yılında Kanada Kedi Derneği tarafından resmi olarak tanınmış ve şampiyonluk statüsü almaya hak kazanmıştır.

Bu cinsin gelişim süreci hala daha devam etmektedir. Şu anda yalnızca Kanada Kedi Derneği (CCA) tarafından tanınmaktadır. Amerika ve İngiltere gibi ülkelerde olmasına rağmen bu ülkelerdeki önemli kedi ırkları kayıt kuruluşları tarafından henüz tanınmamaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Foldex orta boy bir kedidir. Yuvarlak bir kafa ile birlikte iri taneli yuvarlak gözlere sahiptir. Vücudu genel itibariyle orta büyüklükte olup, kaslı ve güçlü kemik yapısı vardır. Boyun kısmı belirgin derecede kısadır. Aynı şekilde bacakları kaslı fakat kısadır. Bununla birlikte, kulakları, tıpkı Scottish Fold kedisinin kulaklarıyla aynıdır.

Kafa

Foldex kedisinin kafa yapısı Exotic Shorthair kedisinin kafa yapısı ile benzerdir. Yuvarlak bir kafa ve geniş yüz hatlarına sahiptir. Yuvarlak ve yumuşacık yüze sahip orta boy kafası kısa ve kalın bir boyun ile tamamlanır. Bıyık yastıkları belirgindir. Çene yapısı yeterince güçlüdür. Alından burun ucuna hafif bir eğim görülebilir. Kafa ve yüz hatları bu cinse baykuş benzeri bir görünüm kazandırır.

Kulaklar

Bu cinsin en belirgin özelliklerinden biri de katlanmış kulaklarıdır. Hatta Foldex kedisi tam olarak katlanmış kulaklarıyla ünlüdür. Scottish Fold kedisinin kulaklarıyla benzer nitelikte katlanmış kulaklara sahiptir. İki kulak arası mesafe neredeyse 2-3 kulak genişliği kadardır. Dışa doğru katlanmış olan kulakların iç kısmında hafif tüylenmeler görülebilir.

Gözler

Gözler, yuvarlak orta boy kafa ve geniş yüzde açıkça kendini belli eder. Foldex kedisinin geniş ve tamamen açık iri taneli gözleri vardır. İri ve yuvarlak gözleri Foldex kedisine tatlı bir yüz ifadesi kazandırmaktadır. Göz renkleri kürk rengiyle uyumludur.

Bacaklar ve Ayaklar

Foldex kedisinin bacakları kısa, kalın yapıdadır. İyi bir kas yapısına ve dayanıklılığa sahiptir. Patileri yuvarlak oval şekildedir. Pati ped rengi kürk rengiyle uyumlu bir kontrasta sahiptir. Kısa bacaklı olduğundan dolayı, aşırı kilolu ve obez olmaya meyilli bir kedi türüdür.

Kuyruk

Gövdeyi dengeleyen orta uzunlukta bir kuyruk yapısına sahiptir. Kuyruk, tabanda kalın başlayıp uca doğru daralır. Çizgi desenli Foldex kedilerin kuyrukları koyu renktedir.

Tüy

Bu cins yarı uzun veya kısa tüylü olabilmektedir. Ancak her iki uzunluktaki tüy yapısı da son derece yumuşak ve peluş tarzıdır. Uzun tüylü Foldex kediler parlak ve yoğun bir kürk yapısına sahiptir. Tüylerinin bakımı çok zor değildir. Haftada iki defa fırçalayarak tüylerde keçelenmenin önüne geçilebilir.

Renk

Yoğun, yumuşak tüylerden oluşan kürkü patiska, tekir, koyu renk, gri, beyaz ve daha fazla renk çeşidi olmak üzere mümkün olan her renk ve desende görülebilmektedir. Göz renkleri, burun derisi ve pati ped rengi kürk rengi ile oldukça uyumludur.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Foldex, şirin suratı, kıvrık kulaklarının dışında neşesi, merakı, zekâsı ve aktifliğiyle de ünlüdür. Bu cinsin sahip olduğu yüksek zekâ seviyesi bir de hareketli yapısıyla birleşti mi ortaya kıpır kıpır aktif bir kedi çıkıyor. Evet, Foldex hem kendi başına hem diğer evcil hayvan dostlarıyla hem de insan dostlarıyla oyunlar oynamaktan çok keyif alan bir kedidir. Özellikle zihinsel uyarıcı interaktif oyuncaklarla vakit geçirmekten çok ama çok keyif alır. Onu eğitmenin pek fazla zor olduğu söylenemez. Sahibine karşı olan sadakati ile ondan gelecek hemen her komutu yerine getirmek için uyumlu bir tavır sergiler. Tuvalet eğitimi kolay bir şekilde kendisine öğretilebilir. Yine tasmalı yürüyüş eğitimi de ister yavrulukta ister yetişkinlikte kendisine zorlanılmadan öğretilebilir. Esnemesi ve tırmalama içgüdüsünü yerine getirebilmesi için tırmalama direğinin olması iyi olacaktır. Özellikle yaşlılıkta obezitenin önüne geçmek için lazerle ve kedi nanesi içeren harekete geçirici oyuncaklarla onu uyarmak iyi olacaktır.

Foldex kedisi 12 ila 15 yıl arası bir ömre sahiptir. Bu süreler kedinin hangi koşullarda bakıldığıyla alakalıdır. İyi koşullarda bakılmış, yüksek kaliteli mamalarla beslenmiş ve sağlık kontrolleri aksatılmadan yapılmış Foldex cinsi bir kedi 15 yıldan biraz daha fazla bir süre yaşayabilmektedir.

Bu cins, genel olarak sağlıklı bir kedi türü olarak kabul edilmektedir. Ancak atası Scottish Fold ve Exotic Shorthair ırklarının karşılaştığı benzer sağlık sorunlarına karşı da yatkın olabilmektedir. Bu cinsin çoğunlukla maruz kaldığı yaygın sağlık sorunlarından ikisi obezite ve iskelet kusurlarıdır. Kısa bacakları ve tıknaz görünümüyle Foldex özellikle ilerleyen yaşlarında aşırı kiloya bağlı obezite sorunuyla karşı karşıya kalabilmektedir. Söz konusu bu kilolar diyabeti ve kalp sorunlarını da ister istemez tetikleyebilmektedir. Her zaman olduğu gibi, düzenli veteriner ziyaretleri planlamak Foldex kedisi için de gereklidir.

Foldex kedisi diğer birçok ırkı gibi 8-12 ay arası erişkinliğe ve üreme olgunluğuna adım atacağı kızgınlık dönemine girmesiyle çiftleşme isteğine dair bir takım emareler gösterir. Östrus dönemi olarak da bilinen kızgınlık dönemi yaklaşık iki hafta sürer ve bu sürenin herhangi bir gününde çiftleşme gerçekleşebilir. Bununla beraber, erkek Foldex kedisi de aynı aylar arasında cinsel olgunluğa erişmeyle beraber her zaman çiftleşmeye hazırdır.

Sağlıklı bir Foldex dişisi 2 ila 4 arası yavru kedi doğurabilmektedir. Sağlıklı bir doğum için anne kedinin çiftleştirilmesinde önerilen süre ilk 1 yaşın doldurulmasıdır. Doğum sonrası mutlaka anne ve yavru kedilerin durumu dikkatle takip edilmeli, olası sorunlara karşı hazırlıklı olunmalıdır.

Orta boy bir kedi cinsi olan Foldex 3 ila 6,5 kg veya biraz daha fazla bir ağırlığa ve 20-30 santim arası da vücut uzunluğuna erişebilmektedir. Tam boyut standartları değişiklik gösterebilmektedir. Bununla beraber, çoğu Foldex kedisi ortalama kilo ve vücut uzunluğundan daha büyük veya daha küçük olabilmektedir.

Bildiğiniz üzere kediler etobur canlılardır. Diyetlerini hayvansal gıdalar oluşturur. Sığır eti, hindi eti, balık eti, tavuk eti gibi protein zengini besinler kedilerin büyük bir iştahla tükettiği gıdalar arasında yer almaktadır. Hayvansal gıdalar içeren yüksek kaliteli hazır ticari mamalar da tercih edilebilir. Yavru ve yetişkin kediler için konserve ve paket mamalar satılmaktadır. Royal Canin, N&D, Whiskas ve Pro Plan gibi markaların mamalarından tercih edilebilir.

Foldex kedisi kısa bacaklı hafif tıknaz bir kedi türüdür. Özellikle yaşlılıkta hareket kabiliyetini yitirmekte ve aşırı kilolarla birlikte obezite olabilmektedir. Dolayısıyla, ilerleyen yaşlarında mutlaka mama ölçüsünü kaçırmamak için veteriner hekimden yardım alınmalı, kedinin yaşı, boyu ve kilosuna uygun günlük yemesi gereken besin miktarının belirlenmesine önem verilmelidir.

Kediler hazır ticari mamaların yanı sıra ev yapımı gıdalarla da beslenebilmektedir. Ancak söz konusu ev yapımı karışım için mutlaka kedilerin mama dışında ne yiyip ne yemedikleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Kediler mama dışında taze sebze ve meyve, tahıl gibi besinleri tüketebilmektedir. Daha fazla bilgi için bloğumuzdaki ilgili içerikleri okuyabilir ve bilgi alabilirsiniz.

Bu cinsin öncelikle kürkünün bakımının yapılması tüylerinin uzunluğuna bağlıdır. Foldex cinsi kediler kısa ve uzun tüylerden oluşan kürk yapına sahip olabilmektedir. Kısa tüylü Foldex kedileri haftada bir, uzun tüylü olanları ise iki defa fırçalamak yeterli olacaktır. Bu sayede, ölü olan tüyler temizlenirken aynı zamanda tüylerde keçelenmenin de önüne geçilmiş olur.

Bunun yanı sıra, her kedi için gerekli olan tırnak kesimi, ağız bakımı, göz ve kulak temizliğini de Foldex kedilerine uygulamak zor değildir. Uysal bir mizaç yapısına sahip olduğu için henüz yavruyken veya yetişkinlikte de bu gibi bakımlar kolay bir şekilde kendisine uygulanabilir.

Uzun tüylü Foldex kedileri kısa tüylü olanlara kıyasla biraz daha fazla tüy dökebilmektedir. Tüy dökülmesi daha çok mevsim geçişlerinde yaşanmaktadır. Bununla beraber, kötü beslenme, bakımsızlık ve sağlık kontrollerinin de düzenli olarak yapılmadığı Foldex cinsi kedilerde tüy dökülmesi sık yaşanmakla birlikte çok dökülmeye açıktır.

Sahip olduğu şahane kişilik özellikleri, uysal yapısıyla çocuklarla çok iyi anlaşabilen, sahibine karşı sadık ve diğer cins evcil hayvanlarla da son derece iyi geçinebilen Foldex tam anlamıyla arkadaş canlısı bir kedidir. Söz konusu bu harikulade kişilik özellikleri bir de sevimli dış görünümüyle birleştiğinde ortaya harika bir evcil kedi türü çıkmaktadır. Onu Türkiye’de bulmak ne yazık ki biraz zor olabilir. Çoğunlukla ana vatanı Kanada başta olmak üzere Amerika, İngiltere ve bazı birkaç Avrupa ülkesinde bulunabilir. Dolayısıyla ona sahip olmak için araştırma içerisine girmeli ve döviz cinsinden yüksek rakamlar ödemeyi göze almalısınız.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.