Sokoke Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Sokoke Resimleri
Sokoke Orman Kedisi veya Afrikan Shorthair olarak da bilinen Sokoke, herhangi bir insan müdahalesi olmadan tamamen doğal seçilim yoluyla oluşan az sayıdaki doğal kedi ırklarından biridir. Doğu Kenya’da ortaya çıkan bu egzotik görünümlü ırk, inanılmaz derecede benzersiz kürküyle tanınmaktadır. Bu cinsin, atletik, zeki ve sosyal bir mizaç yapısı olduğu bilinmektedir. Gelin, Sokoke kedisi hakkında daha fazla bilgiye göz atalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Sokoke Orman Kedisi veya Afrikan Shorthair olarak da bilinen Sokoke, Doğu Kenya’da Sokoke Ormanları’nda herhangi bir insan müdahalesi olmadan tamamen doğal seçilim yoluyla evrimleşmiş dünyanın nadir kedi ırklarından biridir. Afrika’nın yerli kedi ırkları arasında gösterilen Sokoke, Kenya’daki Arabuko Sokoke Ormanı’nda ortaya çıkmıştır. Ortaya çıktığı ilk seneler vahşi bir kedi olarak tanımlansa da bugün artık evcil bir kedi olarak sahiplenilmekte ve evlerde yaşamaktadır.

Bu cinsin inanılmaz derecede benzersiz bir kürk yapısı vardır. Bununla beraber, arkadaş canlısı bir kişiliğe, atletik yapıya, zeki ve sosyal mizaca sahiptir. Vokaldir. Özellikle sahibiyle beraber sohbetlere çok düşkün olduğu bilinir. Bu da onu dikkate alınması gereken bir kedi cinsi yapar. Bazı zaafları da yok değil. Örneğin, sevimli ve rahat bir arkadaş arıyorsanız, Sokoke kedisini biraz soğuk bulabilirsiniz. Bu cins, insan dostlarından hoşlanır fakat çok haşır neşir olmaz. Ancak kendi şartlarında bir yakınlık kurmak ister. Mesela, kucaklanmaktan ve sahiplerine sokulmaktan hiç hoşlanmazlar. Bunun yerine, aile üyelerini takip etmeyi ve boş zamanlarında özellikle de sahibinin yanında dinlenmeyi tercih eder. Her kedinin kabul edilebilir iyi ve kötü yanları yok mudur ki? Sokoke kedisi de iyisiyle, kötüsüyle hoş bir Afrika evcil kedisidir. Gelin, bu cinsin kişilik özelliklerine biraz daha detaylıca bakalım…

Kökeni itibariyle vahşi bir kedi olmasına rağmen, Sokoke kedisi kolayca evcilleştirilebilir bir kedi cinsidir. Arkadaş canlısı bir kedi türü olan Sokoke kedisi, sahibine karşı olan sevgisini evin içerisinde onu takip ederek her zaman gösterir. Kucağa alınmaktan pek hoşlanmasa da, kendisiyle ilgilenen insan dostuna her zaman karşılığını vermeye can atar. Onu takip eder, koltukta yanına kıvrılır ve her defasında melodik sesler çıkararak sevimliliğini sahibine gösterir.

Sanki doğuştan bir geveze gibidir. Ortada hiçbir şey yokken bile saatlerce mırıldanmayı sürdürebilir. Aslına bu onun, çevresinde bulunan insan dostlarına verdiği bir sevimlilik göstergesidir. İnsan dostlarıyla çok fazla haşır neşir olmasa da, özellikle kendisiyle ilgilenen sahibine her fırsatta bağlılığını göstermeye çalışır. Örneğin, sahibi dışarıdan geldiğinde, onu coşkuyla karşılamak için kapıya koşar, ayaklarına dolanır. Kısacası, birlikte yaşadığı insanlara karşı çok sadıktır. İster onlar dinlenirken olsun ister oyun esnasında olsun, çoğunlukla aile üyeleriyle birlikte olmaya can atar. Buradan şu sonucu da çıkarabiliriz; Sokoke, kalabalık aileler için uygun bir kedi cinsidir. Zira uzun süre de yalnız kalmaya gelemiyor. Oldu ki, bir süre kadar ev içerisinde yalnız başına kaldı, strese kapılabiliyor, söz konusu bu sürenin hem fazlalaşması hem de devam etmesi onda ilerleyen evrelerde agresifliği de ortaya çıkarabiliyor. Dolayısıyla, yalnız yaşayan bireyler için ideal bir kedi türü değildir.

Sosyal ve girişken bir kedi türüdür. Kalabalık aileler için uygun bir evcil kedi türü olduğunu bir önceki paragrafta bahsetmiştik. Dolayısıyla, Sokoke kedisi çocuklarla, diğer cins kedilerle ve hatta iyi huylu köpeklerle bile aynı ortamda yaşayabilmektedir. Çocuklara zarar vermeden onlarla oynamakta, diğer cinsten kedi ve evcil köpeklerle aynı ortamda vakit geçirebilmektedir. Bununla birlikte, eve gelen yabancılardan da kaçıp bir yere sinmek gibi bir özgüvensizliği yoktur.

Oldukça atletik bir yapıya sahiptir. Ev içerisinde devamlı bir şeyler arıyormuşçasına dolanır durur, gözüne ilişen açık dolap veya çekmeceleri kurcalamaktan kendini alıkoyamaz. Bu cinsin bir diğer belirgin özelliği de suyu seviyor olmasıdır. Diğer birçok kedi ırkının aksine sudan keyif alıyor olması onu kapısı açık unutulmuş banyo gibi yerlere gitmekten alıkoymamaktadır. Fakat onun olduğu bir evde akvaryum canlılarının da her zaman tehdit altında olduğu unutulmamalıdır.

Sokoke kedisi, Afrika yerli kedileri arasında en zeki kedi türlerinden biri olarak sayılmaktadır. Dolayısıyla, eğitilmesi çok da zor olmayan bir kedidir. Enerjik ve dikkatli Sokoke kedisinin iyi planlanmış bir eğitimle öğrenemeyeceği şey yoktur. Zaten genellikle de oldukça uyumludur. Sahibinin verdiği komutları yerine getirmek için her zaman heveslidir. Yeri gelmişken, bu cinsin tırmanmayı ve zıplamayı sevdiğini de hatırlatmak isteriz. Kedi ağacı, tırmalama direği onun olduğu evde mutlaka olması gereken eşyalardandır. Ve tabii ki, yüksek yerlerde kırılabilecek dekor eşyaların Sokoke kedisi tarafından devrilme riskine karşılık önlemi alınması unutulmamalıdır.

Son olarak, Sokoke kedisi, saygılı ve sevecen karakteri sayesinde her yaştan insanla harika bir uyum sergileyebilmektedir. Bu doğal kökenli birkaç tanınmış ırktan biri olan Sokoke kedisi, uzun yıllar iyi bir arkadaş olabilecek kedi türlerinden biridir.

Tarih

Sokoke, Kenya’nın Sokoke Ormanları’nda tesadüf eseri keşfedilmiş bir kedi türüdür. Herhangi bir insan müdahalesi olmadan tamamen doğal seçilim yoluyla evrimleştiği bilinse de, Sokoke kedisinin ortaya çıkışı hakkında iki teori ortaya atılmaktadır.

İlk teoriye göre, 1977 yılında İngiliz asıllı Kenyalı vahşi yaşam fotoğrafçısı ve at yetiştiricisi olan Jeni Slater, Kenya’nın doğusunda Sokoke bölgesinde bir hindistancevizi tarlasında biri erkek ve diğeri dişi iki farklı vahşi yavru kedi görmüştü. Bu iki kedi, alışılmadık şekilde farklı işaretlerde bir kürk yapısına sahipti. Egzotik görünümlü yavru kediler Jeni Slater’in dikkatini çekmiş ve onları evcilleştirip yetiştirme isteği ağır basmıştı. Nitekim Jeni Slater bu iki yavru kediyi almış ve yetiştirdikten sonra da çiftleşmesini sağlamıştı. Bu çiftleşmeden yeni bir kedi cinsi oluşmuştu.

Bir diğer teoriye göre ise, Kenya kraliçesinin evcil bir kedisi ile yaban bir kedinin çiftleşmesi sonucu melez olarak dünyaya geldiği ileri sürülmektedir.

İlk teoriye geri dönelim… Jeni Slater’in rastladığı bu iki yavru kedinin kesin olarak nasıl ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de, doğal seçilim yoluyla evrimleştiği daha ağır basmaktadır. 1978 yılına gelindiğinde Jeni Slater, bu kedileri çiftleştirerek ciddi bir şekilde üreme programı başlatmıştı. Bu cinsin, tam olarak asıl yetiştirme programı 1983 yılında Gloria Moeldrop adlı kişinin Danimarka’ya bir çift Sokoke cinsi kedi getirmesiyle başlamıştı.

1987 yılında Jeni Slater, genetik çeşitliliği arttırmak için daha koyu renkli bir sokak kedisiyle çiftleştirmeyi düşünmüştü. Bu çiftleşmeyle birlikte doğan bazı Sokoke kedilerinde nokta desenli benekler görülmüştü.

Danimarka’da başlatılan Sokoke üreme programı ise 1989 yılında Kenya’dan gelen daha fazla kedinin katılmasıyla genişlemişti. Bununla birlikte, Kenya’da yaşayan İngiliz vatandaşı Jeannie Knocker, Sokoke bölgesindeki ormanlık alandan daha fazla vahşi kedi toplayarak üreme programının arttırılmasına katkı sağlamıştı.

Bugüne gelindiğinde, tüm bu uğraşlar bugün Sokoke kedilerinin vahşi atalarından farklı olarak tamamen evcilleşmiş bir kedi olmasını sağlamıştır. Ancak günümüz Sokoke kedilerine başka ırkların da katkısı olabileceğinden, sahip olduğu mizaç yapısını tam olarak kimden aldığı bilinmemektedir.

Bugüne kadar Sokoke ırkını tanıyan kuruluşlara bakıldığında ise, 1993 yılında Kedi Kayıtları Federasyonu (FIFe), Uluslararası Kedi Birliği (TICA), Kanada Kedi Derneği (CCA) ve Birleşik Krallık Kedi Irkları Yönetim Konseyi (GCCF) bu ırkı tanıyan kuruluşlar arasında yer almaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Sokoke, az sayıdaki doğal kedi ırklarından biridir. Bu orta boy kedi cinsi olağanüstü atletik bir yapıya sahiptir. Yağsız, kaslı ve atletik vücuda sahip orta boy kedi türüdür. Arka bacakları ön bacaklarından hafif biraz daha yüksektir. Lekeli, açık kahverengi ve kestane renginde tekir desenlerden oluşan kısa ve ince tüylü bir kürke sahiptir. Benzersiz bir kafa yapısı ve yüzü vardır. Çoğu evcil kedinin kulaklarına kıyasla uçları yuvarlak bir çift kulağa sahiptir. Kafa yapısı, vücudunun geri kalanına kıyasla küçüktür. Düz ve uzun burnu, kehribar veya yeşil tonlarında oval gözleri vardır. Erkek Sokoke kedisi tipik olarak dişiden daha büyüktür.

Kafa

Sokoke kedisinin kafa yapısı, vücuduna oranla çok küçüktür. Kafa, kama şeklini andırmaktadır. Elmacık kemikleri belirgin bir şekilde dışa çıkıktır. Geniş ve düz bir burnu, badem şeklinde geniş bir göz yapısı vardır. Çene oldukça güçlüdür. Bıyık pedleri belirgindir. Boyun kısmı ise kısa ve dardır.

Kulaklar

Orta büyüklükte ve dik bir kulak yapısına sahiptir. Diğer evcil kedilerin kulaklarına göre nispeten daha yuvarlak uçlu kulakları vardır. Tabanda geniş başlar ve hafif yuvarlak formda son bulur. İki kulak arası mesafe neredeyse 1,5 kulak genişliği kadardır. Kulak içlerinde tüylenme görülmektedir.

Gözler

Sokoke kedisinin badem şeklinde, orta büyüklükte gözleri vardır. Gözlerin kenarları kulak tabanlarına doğru hafif yukarı eğimlidir. İki göz arası mesafe bir göz genişliği kadardır. Göz rengi genellikle kehribar ve yeşil tonlarında görülmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Bacaklar uzun ve incedir. Sokoke kedisinin atletik bir cins olmasında en önemli rolü bacakları oynar. Arka bacakları ön bacaklardan biraz daha yüksektir. Gövdesinde görülen tekir desenler bacaklarda da kendini gösterir. Uzun ince bacaklar, orta ile küçük oval patilerle son bulur.

Kuyruk

Bu cinsin kuyruğu belirgin bir şekilde kırbacı andırır. Vücuduna oranla uzun bir kuyruk yapısına sahiptir. Tabanda kalın başlayan kuyruk sonlara doğru incelerek son bulur. Orta ila uzun kuyruğunda vücudunun geri kalan kısmındaki desenlere rastlanır. Bu cinsin kuyruk ucu tamamıyla koyu renklidir.

Tüy

Sokoke kedisi kısa ve çok ince bir tüy yapısına sahiptir. Tüyleri son derece parlaktır. Kısa tüyleri çok az bakım gerektirir. Tüy dökme oranı da oldukça düşüktür. Haftada yalnızca bir kez fırçalamak tüylerinin bakımı için yeterli olmaktadır.

Renk

Sokoke kedisi genellikle açık kahverengi ve koyu kestane kahvesi renginde kürke ve üzerinde lekeli tekir desenlere sahiptir. Desenler vücudun tamamında, kuyrukta, baş ve ayaklarda görülmektedir. Boyun ve karın kısmında ise açık kahverengi bir renk hâkimdir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Sokoke çok zeki bir kedi türüdür. Dolayısıyla, sahibi tarafından gelen komutları çabucak anlayabilme kabiliyetine sahiptir. Tipik bir evcil kedinin öğrenmesi gereken her şey ona öğretilebilir. Etkili bir tasma eğitimi de yine kolayca Sokoke kedisine verilebilir. Bununla beraber, pekiştirme yoluyla tuvalet kabı, tırmalama direği ve kedi ağacı gibi gereçler Sokoke kedisine çok zorlanmadan öğretilebilir.

Tırnak kesimi, göz ve kulak temizliği ve tımar esnasında sakin kalabilmesi için de ekstra bir şey yapmaya gerek yoktur. Söz konusu periyodik bakımları Sokoke kedisine alıştırabilir, bakım esnasında onu ikram mamalarıyla ödüllendirerek sakin kalmasını sağlayabilirsiniz.

Bu cins genel itibariyle sağlıklıdır ve genetiğe bağlı hiçbir sağlık sorunu bulunmamaktadır. Ortalama 15 ila 20 yıl arası uzun süreler yaşayabilen Sokoke kedisi bu bakımdan diğer birçok evcil kedi cinsinden ayrışmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, bu süreler, bir kedinin hangi koşullarda bakıldığı, ne düzende beslendiği, sağlık kontrollerinin yapılıp yapılmadığıyla yakından alakalı bir durumdur. Sağlık kontrolleri yapılmayan, düzensiz ve kalitesiz besinlerle beslenen her kedi gibi Sokoke kedisi de hastalığa karşı açık hale gelecek ve buna bağlı olarak da yaşam süresi azalacaktır.

Bu cins hakkında bugüne kadar kayıtlara geçmiş hiçbir kalıtsal ve genetik sağlık sorunu bulunmamaktadır. Çoğu ırktan daha sağlıklı olan Sokoke, herhangi bir sağlık sorununa yatkın değildir. Yalnızca, ileriki yaşlarda aşırı kiloya bağlı obezite olabilme ihtimali vardır. Bununla beraber, çoğu evcil kediyi etkileyen bazı yaygın hastalıklara karşı da oldukça dirençsizdir. Özellikle parvovirüs, feline herpes virüs ve feline calicivirüs enfeksiyonlarına karşı aşıları yapılmalıdır.

Genellikle güçlü ve sağlıklı bir ırk olan Sokoke, doğuştan veya kalıtsal hiçbir hastalıktan muzdarip olmadığı için bugün kolayca çiftleştirilebilmektedir. Ancak Sokoke kedisi mutlaka aynı ırktan kediyle çiftleşmelidir. Çiftleşme belirtileri, ilk kızgınlık dönemiyle birlikte kendini göstermektedir. Bu dönemin herhangi bir gününde çiftleşme yaşanabilir.

Sağlıklı bir Sokoke dişisi ilk doğumunda 3, ikinci doğumda 5 yavruya kadar doğurabilmektedir. Kediler nasıl doğum yapar, yeni doğum yapmış kedilerde saldırganlık hali vb. hassas konular hakkında detaylı olarak bilgiler verdiğimiz içeriklere bloğumuzdan göz atabilirsiniz.

İnce, zayıf bir vücut yapısına sahip olan Sokoke kedisi orta büyüklükte olma eğilimi taşır. Tamamen büyümüş yetişkin bir Sokoke kedisi 3,5 ila 5,5 kilo ağırlığında olabilirken, 18-21 santim arası da bir vücut uzunluğuna erişmektedir.

Bu cinsin özel bir beslenmeye ihtiyacı yoktur. Yalnızca hareketli yapısı nedeniyle, zinde ve formda kalması ve en önemlisi de sağlıklı yetişmesi için yeterli miktarda protein, yağ ve karbonhidrat içeren dengeli bir besine ihtiyaç duyar. Piyasada yer alan Pro Plan, Royal Canin, N&D, Whiskas, LaVital gibi markaların içeriğinde hayvansal gıda kaynaklarının olduğu konserve veya kuru kedi maması tercih edilebilir.

Çoğu kedi gibi Sokoke kedisine de et verilmelidir. Sığır eti, ciğer, balık eti, tavuk eti, hindi eti afiyetle tüketebileceği yüksek kaliteli besinler arasındadır. Ayrıca vitamin bakımından zengin taze sebze ve meyve de verilebilir. Fakat unutulmamalıdır ki, bir kediye her ne verilirse verilsin, mutlaka yaşam evresine uygun olmalıdır. Kedilerin mama dışında yediği yiyecekleri detaylı olarak bloğumuzda birkaç içerikte açıkladık.

Sokoke, az bakım gerektiren bir kedi türüdür. Kısa ince tüylerini haftada bir defa basit bir fırça yardımıyla taramanız yeterli olacaktır. Zaten kendini temizlemekte usta bir kedi olduğu için pek fazla tüy bakımı da gerekmez. Ayrıca bu cins, suyu çok sevmektedir. Kirlendiğini düşündüğünüz zaman onu banyoya sokmak için kırk takla atmanız gerekmez.

Tüy bakımının dışında yine periyodik bakım kapsamında tırnak kesimi, göz ve kulak temizliği ve ağız bakımı da çok zorlanılmadan kendisine uygulanabilir. Bu tür bakımları Sokoke kedisine henüz yavruyken öğretilmesi ilerleyen zamanlarda işleri daha da kolaylaştıracaktır. İleriki yaşlarda ise özellikle tırnak kesimi esnasında ikram mamaları ile onu yatıştırmak bakımı kolaylaştıracaktır.

Bu cins kısa ve ince tüylerden oluşan bir kürk yapısına sahiptir. Bu nedenle, uzun tüylü kediler kadar fazla tüy dökmemektedir. Dolayısıyla az bakım gerektiren bir kedidir. Mevsim geçişlerinde, düzensiz beslenmede, aşırı streste veya hastalık halinde tüylerde dökülmeler biraz daha fazla görünebilir. Haftada yalnızca bir defa fırçalamaya ve yüksek kaliteli mamalarla besleme özen gösterilmelidir.

Akıllı, sevecen, vokal ve oyuncu Sokoke, Doğu Kenya’da ortaya çıkmış egzotik görünümlü bir ırktır. Arkadaş canlısı bir kişiliğe sahip olan Sokoke kedisi sohbete düşkündür ve sahibiyle sohbet etmeye bayılır. Ayrıca çocuklarla, diğer cins kedilerle ve iyi huylu evcil köpeklerle de gayet iyi geçinebilmektedir. Sokoke kedisi başta anavatanı Afrika coğrafyası olmak üzere Avrupa’da bulunabilir. Türkiye’de bu cinse rastlamak pek olası değildir. Ortalama bir Sokoke kedi yavrusu fiyatı ise 500 ila 2.000 dolar arası yüksek bir rakamdır. Fiyat genellikle ırkın kökenine, yetiştiricisine, kedinin yaşına hatta cinsiyetine göre değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.