Thai Lilac Özellikleri ve Bakımı

Thai Lilac Resimleri
Herhangi bir insan müdahalesi olmadan tamamen doğal seçilim yoluyla iki Korat kedisinin çiftleşmesi sonucu oluşan Tay Leylak, sosyal, konuşkan ve eğlence dolu bir kedi cinsidir. Adından da tahmin edileceği üzere Tayland kökenli olan bu cins kürkündeki renk tonuna atıfta bulunarak Tay Leylak kedisi olan anılmaktadır. Gelin, bu şirin kediciğin kişilik özelliklerine, kökenine ve gereksinimlerine daha yakından bakalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Tayland kökenli bir cins olan Tay Leylak, insan müdahalesi olmadan tamamıyla doğal seçilim yoluyla ortaya çıkmış bir kedidir. Sosyal, konuşkan ve eğlenceli yönüyle bilinen bu kedicik, kürkündeki renk tonuna atıfta bulunarak Tay Leylak olarak anılır. Sitemizde de tanıttığımız Korat kedisi ile neredeyse benzer kişilik özelliklerine sahiptir; insan odaklı, sosyal, sevecen, konuşkan ve oyuncu. Evet, kendisi, bir evcil kedide aranılan bazı kabul edilebilir kişilik özelliklerine sahiptir. Evdeki herkesle iyi geçinebilen, sevimli ve eğlenceli bir kedi arayışındaysanız, Tay Leylak kedisi sizin için iyi bir arkadaş olabilir.

Korat kedisi ile benzer kişilik özelliklerine sahip olduğundan bahsetmiştik. Tıpkı onun gibi çok sosyal ve meraklı bir kedi olan Tay Leylak kedisi özellikle sahibini odadan odaya takip etmekten, onun gün içerisinde neler yaptığını izlemekten keyif alır. Bununla beraber, bulunduğu ortamda bir şey dikkatini çektiğinde veya bir hareket sezdiğinde mutlaka soluğu orada alır. Bir nesne gözüne iliştiğinde patisiyle dokunur, burnuyla koklar ve onu tanımlamak ister. Açık kalan kapı, dolap ve çekmece gibi yerleri de sırf merakını gidermek için aralar.

Bu cins, çocuklarla şahane anlaşabilen kedilerden biridir. Tay Leylak kedisi ile çocuklar birbirlerini en iyi tamamlayan birer harika dost gibidirler. Oyuncu da bir kedi türü olan Tay Leylak yalnızca çocuklarla değil, emekleyen bir bebekle dahi ona zarar vermeden vakit geçirebilir. Sosyal ve oyuncu bir kedi oluşu aslında onu bir yönden de yalnızlığa karşı olan zaafını ortaya çıkarıyor. Tay Leylak kedisi yeterince ilgi görmek ister. Dolayısıyla, uzun süreler ilgisizliğe ve yalnızlığa ne yazık ki gelememektedir. Günlük düzenli olarak ilgilenilmesi, sevgi gösterilmesi gerekir. Uzun süre yalnız kaldığı takdirde bir takım davranış sorunları geliştirebilmektedir. Bununla beraber, yalnızlığın vermiş olduğu huysuzlukla birlikte strese bağlı sağlık sorunları da ister istemez ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, yalnız yaşayan bekâr biri, günün çoğunu dışarıda geçirmek durumunda kalan çocuksuz aileler ve ilgilenemeyecek kadar yaşlı çiftler için uygun bir cins değildir. Tay Leylak kedisi kalabalık, çocuklu aileler için ise ideal bir kedi cinsidir.

Tay Leylak vokal bir kedi türüdür. Hatta çok sesli ve konuşkan olmasıyla ün yapmıştır. Kalabalık aileler için de uygun bir kedi cinsi olunca onun olduğu ortamda neşe de mutluluk da eksik olmaz. Karnı tok ve sahibi tarafından ilgi gördüğü an hemen melodik sesler çıkararak etrafında neşe saçar. Sahibinin yanına kıvrılarak ona mırıldanıp bir şeyler anlatmak ister.

Üst paragraflarda bu şirin kedinin eğlenceli ve meraklı bir yanı olduğundan bahsetmiştik. Dolayısıyla, oyunlarını daha rahat oynayabilmesi ve merakını giderecek kadar etrafı keşfedebileceği yeterli alana ihtiyaç duyar. Geniş apartman daireleri için uygun bir kedidir. Geniş odalarda gönlünce dolaşırken, günlük egzersizlerini de geniş alanda yürüyerek, oyuncaklarıyla oynayarak yapmış olur. İçgüdülerini törpülemek için de kedi ağacı ve tırmalama direği sağlanabilir.

Sadece yetişkinlerle iyi geçinmekle kalmayıp, aynı zamanda çocuklar için de harika bir arkadaş olan Tay Leylak kedisi uyumlu ve sevecen bir kedidir. Çok evcil hayvanlı evler için de mükemmel bir seçimdir.

Tarih

Tay Leylak adından da anlaşılacağı üzere Tayland kökenli bir kedi ırkıdır. Tarihi 1980’li yıllara uzanan Tay Leylak kedisi herhangi bir insan müdahalesi olmadan tamamen doğal seçilim yoluyla iki Korat kedisinin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. 1989 yılında gerçekleşen bu çiftleşmeden Jenanca Lilac Lilee adı verilen yavru bir kedi doğmuştu. Pembemsi ve leylak rengi karışımı kürk yapısıyla dikkatleri üzerine çeken bu yavru kedi gelişip büyüdükçe görünüş ve mizaç olarak Korat kedisine benzerliği ortaya çıkmıştı.

Leylak rengi tonları içeren kürkü nedeniyle Tay Leylak kedisi olarak anılan bu şirin kedi ilk olarak 1993 yılında Korat Irk Danışma Komitesi tarafından tanınmıştır. 2009 yılında ise Uluslararası Kedi Derneği (TICA) tarafından resmi olarak “cins statüsü” verilerek tanınmıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Tay Leylak orta boy bir kedidir. Korat kedisi ile benzer vücut özelliklerine sahip olsa da, tam boyut standartları değişiklik gösterebilmektedir. Tıknaz görünümlü olmayıp güçlü ve kaslı bir gövde yapısına sahiptir. Atletik görünümlü vücudunun sırt kısmı hafif kıvrımlı, bacakları orantılıdır. Çoğu kedi ırkında olduğu gibi, erkek Tay Leylak kedisi dişiden daha büyük ve daha az zariftir. Dişiler daha küçük fakat daha zarif ve ince yapılı bir vücuda sahiptir.

Kafa

Vücuduna orantılı ne çok geniş ve büyük ne de çok küçük bir kafa yapısı vardır. Bu cinsin belki de en belirgin özelliği muhteşem kalp şeklini andıran yüz hatlarıdır. Çok iyi gelişmiş bir çene yapısı, düz bir alın, hafif kıvrık burun, büyük, geniş kulakları ve hafif çekik gözleriyle Tay Leylak kedisine bakıldığında çok güzel bir yüze bakıldığı hissine kapılmamak içten bile değildir.

Kulaklar

Tay Leylak kedisinin büyük ve geniş kulakları vardır. Güzel görünümlü kulaklar tabanda geniş başlayıp uçlara doğru hafif sivrilerek son bulur. İki kulak arası mesafe yaklaşık bir kulak genişliği kadardır. Kulaklar hafif dışa açıktır. Dik ve her zaman açık olan kulaklar Tay Leylak kedisine uyanık bir görünüm katar. Kulak içlerinde hafif tüylenmeler görülebilir.

Gözler

Tay Leylak kedisinin gözleri iri ve hafif çekik görünümlüdür. Yavru Tay Leylak kedilerin gözleri genellikle sarı, kehribar ve yeşil renktedir. Bu ırka özgü olarak yavru kediler büyüyüp yaşlandıkça değişen göz renklerine sahiptir. Çoğu yavru Tay Leylak kedisi iki yaş civarı yetişkinliğe eriştiğinde gözleri koyu renge dönüşmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Vücuduna orantılı bacakları vardır. Kaslı ve zarif görünümlü bacakları vücuduna orantılı olup orta uzunluktadır. Patileri oval, pati ped renkleri kürk rengiyle uyumludur. Patilerde kürk renginden bağımsız hafif koyu bir renk hâkim olabilmektedir.

Kuyruk

Vücuduna orantılı olan kuyruk tabanda kalın başlayıp uçlara doğru hafif sivrilerek son bulur. Çok ince ve kırbaç görünümlü değildir. Kuyruk uçlarında kürk renginden bağımsız olarak koyu renkler görülebilmektedir.

Tüy

Tay Leylak kedisi yumuşak ve kısa tüylü bir kürk yapısına sahiptir. Uzun tüylü kedilere kıyasla daha az bakıma ihtiyaç duyar. Haftada yalnızca bir defa tüylerini fırçalamak yeterli olacaktır.

Renk

Tay Leylak kedisi, pembemsi görünümde leylak renginde yumuşacık parlak bir kürk yapısına sahiptir. Kürk rengi yavruluktan yetişkinliğe doğru daha belirgin hale dönüşmektedir. Pati ped rengi, burun derisi ve göz renkleri kürk rengi ile son derece uyumludur.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Tay Leylak kedisi eğitilmesi nispeten kolay olan bir ırktır. Mizacı gereği zaten sevecen, neşeli ve oyuncu bir kedidir. İnsan dostlarıyla ve diğer cins evcil hayvanlarla da iyi geçinebilen bir canlıdır. İnteraktif oyuncaklar ile onu oyalamak oldukça kolaydır. Kedi nanesi içeren oyuncaklarla belli komutları vermek basittir. Tuvalet kabı, tırmalama direği ve kedi ağacı gibi gereçleri kolayca kendisine tanıtabilir, tasmalı yürüyüş eğitimini zorlanmadan ona öğretebilirsiniz. Tüm bu uyaranlar onun davranışlarını değiştirmede ve bir dizi becerilerini ortaya çıkarmada yardımcı olacaktır.

Tay Leylak kedisi 12 ila 15 yıl arası bir ömre sahiptir. Her kedi gibi Tay Leylak kedisi de iyi koşullarda bakıldığı takdirde biraz daha fazla bir süre yaşayabilmektedir. Ancak kalitesiz beslenen, ilgisiz bırakılan ve sağlık kontrolleri aksatılan Tay Leylak kedisi 10 yılı bile göremeye bilmektedir.

Tay Leylak sağlıklı bir ırk olarak kabul edilir. Bugüne kadar kayıtlara geçmiş herhangi bir ciddi sağlık sorunu bulunmamaktadır. Ancak bazı yaygın kedi hastalıklarına karşı da komplikasyon gösterebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca yaşlılık evresinde obezite sorunuyla karşı karşıya kalması kaçınılmazdır. Aşılarının tam olarak yapılması ve veteriner ziyaretlerinin düzenli yapılıyor olması oldukça önemlidir.

Kediler 8-12 ay arası kızgınlık dönemi olarak bilinen östrus dönemi içerisine girerler. Söz konunu bu dönem kedinin ırkı, varsa sağlık sorunları, ilkim koşulları vb. etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çiftleşme, kızgınlık döneminin herhangi bir gününde olabilmektedir. Erkek Tay Leylak kedisi ise erişkinlikten sonra her zaman çiftleşmeye hazırdır.

Tay Leylak dişisi 58 ila 62 gün arası süren gebelikten sonra 3 ila 5 arası yavru kedi doğurabilmektedir. Kedi sahipleri mutlaka doğum öncesi anne kedinin ve doğum sonrası hem anne hem de yavru kedilerin sağlığı için titiz olmalı, yaşanabilecek olası sağlık sorunlarına karşı hazırlıklı olmalıdırlar.

Orta boy bir kedi ırkı olan Tay Leylak kedisi 6,5 kilo veya biraz daha fazla bir ağırlığa sahip olurken 25-35 santim arası da boya erişmektedir.

Kediler bildiğiniz üzere etobur canlılardır. Diyetlerini protein bazlı hayvansal gıdalar oluşturmaktadır. Dolayısıyla, ciğer, sığır eti, tavuk eti, balık eti, hindi eti gibi yüksek kaliteli besinler diğer kedi ırkları gibi bu ırkın da büyük bir iştahla tüketebileceği besinler arasında yerini alır. Bu besinleri içeren hazır ticari konserve ve paket mamalar tercih edilebilir. Piyasada Pro Plan, Royal Canin, N&D, Whiskas, LaVital gibi markaların yaş ve kuru mamaları bulunmaktadır. Tay Leylak kedisinin yaşına göre uygun mama tercih edilebilir.

Kediler hazır mama dışında ev yapımı karışımlardan da yiyebilmektedir. Bu karışımları oluşturan yiyecekler haşlanmış yumurta, tahıllar, taze sebze ve meyvelerdir. Kedilerin mama dışında yediği besinler hakkında daha fazla bilgiyi bloğumuzda ilgili içeriklerden okuyabilirsiniz.

Tay Leylak bakımı kolay olan bir ırktır. Tüylerini haftada yalnızca bir defa fırçalamak tüy dökülmesini minimuma indirecek, tüylerde keçelenmenin de önüne geçecektir. Bununla birlikte, her kedi için gerekli olan tırnak kesimi, göz ve kulak temizliği, periodontal sağlık sorunlarına karşı ağız bakımı da yine kolay bir şekilde Tay Leylak kedisine uygulanabilir.

Tay Leylak kedisi yumuşak, kısa tüylerden oluşan kürk yapısına sahiptir. Uzun tüylü kedilere kıyasla daha az tüy dökmesiyle bilinir. Tüylerinin kısa oluşu bakımını da kolaylaştırır. Mevsim geçişlerinde, yanlış beslenme sonucunda ve uzun süre yalnız kalmaya bağlı stresle birlikte tüy dökülmesi yaşayabilmektedir.

Nispeten yeni bir ırk olan Tay Leylak, sevimli, eğlenceli, oyuncu ve neşeli bir kedidir. Kalabalık çocuklu aileler için ideal olan Tay Leylak kedisi diğer cins evcil hayvanlarla da uyumlu bir şekilde bir arada yaşayabilmektedir. Tayland kökenli olan safkan bir Tay Leylak kedisini Türkiye’de bulmak pek mümkün olmayabilir. Profesyonel kedi yetiştiricileriyle irtibata geçilebilir veya resmi kedi sahiplendirme kuruluşlarına bakılabilir. Ayrıca internette de araştırma yapılarak ulaşmak mümkün olabilir. Tay Leylak kedisinin ortalama maliyeti 500 ila 2000 dolar arasındadır. Bu rakam kedinin yaşı, cinsiyeti, boyu ve kilosuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.