York Chocolate Özellikleri ve Bakımı

York Chocolate Resimleri
Orta uzunlukta, tüy kadar ipeksi yumuşaklığındaki çikolata kahvesi rengiyle görenleri kendine hayran bırakan York Chocolate, çok fazla enerjik, zeki ve meraklı bir kedi cinsidir. Esnek vücut hatlarını vurgulayan zarif kürkü çarpıcı derecede zengin bir çikolata kahvesi ile kaplıdır. Minimum düzeyde tımar gerektiren York Chocolate kedisi, hem bakım zamanı hem de diğer aktivitelerde sahibine stres yaşatmaz.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

York Chocolate, son derece arkadaş canlısı ve dengeli bir kedi cinsidir. Sahip olduğu yüksek zekâ seviyesini hem kendi oyunlarında hem de sahibiyle geçirdiği süreler boyunca akıllıca kullanır. Yüksek bir enerji seviyesi vardır. Söz konusu bu enerji seviyesini, sahibine karşı gösterdiği sevgi dolu bağlılıkla birlikte dengeli bir şekilde yansıtır.

Oyuncu bir kimliğe sahiptir. Yüksek enerji seviyesini, ev içerisinde heyecan verici bir nesneyi getirme veya oyunlar oynayarak dışa vurur. Bu oyun seansından sonra ise mırıldanarak sahibinin kucağına sokulmak ister. Genelde çok sesli olmasa da, sahibiyle vakit geçirmek, onun kucağında olmak veya karnı acıktığında hevesli bir şekilde mırıldanır. Eğer karnı aç ve yemek kabı da boş ise sesi biraz daha yüksek çıkabilir.

York Chocolate, kucaklanmaktan, sahibinin kucağında vakit geçirmekten elbette hoşlanır. Ancak yerden alınmaktan ve yabancı bir kişinin aşırı sevgisine maruz kalmaktan pek de hoşlanmaz. Tüm yakınlığı, ilgi ve şefkati bağ kurmayı seçtiği tek özel insan olan sahibinden görmek ister. Dolayısıyla, York Chocolate hep sahibiyle en iyi arkadaş olmuştur. Bu kişilik özelliği genellikle tek takılması ve yabancı kişilere karşı temkinli yaklaşması ile alakalıdır. Fakat bu demek değildir ki, hiç de uyumlu bir kedi değildir. Bir iki çocuk sahibi aileler dâhil olmak üzere geniş ailelerde son derece uyumlu geçinir, arkadaş canlısı ve sevecen mizaç yapısını yeterince gösterir.

Eğer uygun koşullarda diğer cins evcil hayvanlarla iyi tanıştırılırsa onlarla da iyi geçinir. Hatta ev üyeleri dışarıda olsa bile evdeki diğer evcil hayvanla yalnız başına kalıp keyifli vakit geçirebilir. Saldırgan ve uyumsuz değildir. Bu nedenle, siz dışarıdayken aklınız onda kalmasın.

Akıllı ve enerjik York Chocolate tam anlamıyla bir aktivite kedisidir. Evde hem kendi başına hem de sahibiyle vakit geçirmekten, oyun oynamaktan keyif alır. Bu enerjik mizacını bir tık daha arttırıp en sevdiği insanları odadan odaya takip etmenin keyfini çıkarır. Bu kişilik özelliğini elbette meraklı yapısından alır. Ev içerisinde neler olup bittiğini merak eder. Kimi zaman ilgisini çektiği bir nesneyi patileriyle kontrol eder. Sahibinin kapattığı çekmeceyi de biraz huysuzluğu üzerindeyse tekrar açmak isteme eğilimi gösterir. York sahibi bir kişi ister gazete okusun, ister kıyafetlerini katlasın. York Chocolate, kelimenin tam anlamıyla her duruma müdahil olmak ister. Fakat endişelenmeyin! Bu durum, bir şeyleri bozma eğiliminde her şeye müdahil olma hali değildir.

Diğer pek çok ırka mensup kediye kıyasla York Chocolate, suya karşı aşırı bir hayranlık duyar. Bu suya olan sevdası, sahibine de bazen zorluk çıkarmıyor değil. Bazen bulaşık yıkandığı zaman, bazen banyo esnasında hatta tezgâha çıkmak, küvete atlamak için her fırsatı kollar. Ayrıca zamanın iyi birer avcı ahır kedisi olması nedeniyle de son derece dayanıklı ve sağlıklıdır.

York kedisi, soğukkanlı, arkadaş canlısı, zeki, meraklı ve enerjik bir kedidir. Ayrıca sahibine karşı sevgi dolu ve sadıktır. Tüm bu kabul edilebilir kişilik özellikleri ile harika bir ev kedisi olmaya uygundur.

Tarih

York Chocolate’ın ilk fark edilme hikâyesi 1983 yılına uzanmaktadır. Bu tarihte, New York’ta bir çiftlikte yaşayan “Blacky” isimli beyaz bir kedinin yolları tamamen siyah bir ahır kedisi ile kesişir. Bu iki kedinin çiftleşmesi ile dünyaya kahverengi bir kedi yavrusu gelir. Çiftliğin sahibi Janet Chiefari, doğan bu kahverengi yavru kediyi meraklı gözlerle incelemiş ve oldukça dikkatini çekmişti. Bu minik tüy yumağı yavru kedinin adını “Brownie” koyan Janet Chiefari benzer çiftleşmelerle aynı renkte yeni kediler elde etmeyi umuyordu. Nitekim 80’lerin sonuna doğru üreme programı geliştirilmiş ve Brownie kediye benzer yeni kediler dünyaya gelmişti. Böylece yavaş yavaş popülaritesi de artmaya başlamıştı.

1995 yılına gelindiğinde ise Amerika Kedi Meraklıları (CFA) tarafından kabul edilen ve resmi olarak şampiyonluk statüsüne layık görülen Brownie kedi için üreme programı arttırılarak yavru sayısında artışa gidilmişti.

İtalya, Verona’dan Anna ve Francesco Baldi, York Chocolate kedisinin Avrupa’daki ilk yetiştiricileri olmuşlardı. Onlar, York Chocolate’ın üremesine katkı sağlamasalar da, korumaya ve tanıtmaya kendilerini adayarak İtalya merkezli yetiştiriciler ve meraklılar organizasyonu olan Uluslararası York Chocolate Federasyonu (IYCF) kurulmasında etkili olmuşlardı. 1997 yılında IYCF üyeleri, diğer yetiştiriciler ve meraklılar, York Chocolate kedisinin Almanya merkezli Dünya Kedi Federasyonu (WCF) ve Moskova, Rusya, Uluslararası Dünya Felinoloji Federasyonu (WFF) dâhil olmak üzere diğer uluslararası ve Avrupa dernekleri tarafından kabul edilmesinde başarılı oldular.

Bugüne gelindiğinde ise York Chocolate kedisi artık tüm dünyada tanınan ve ilgi duyulan kedi ırkları arasında yerini almıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

York Chocolate cinsi kedi, orta ila büyük boy bir vücuda sahiptir. Vücut hatları son derece simetrik olup uzunlamasına dikdörtgeni andırır. Boyun kısa ile orta uzunlukta, göğüs kısmı dolgun ve yuvarlaktır. İskelet yapısını oluşturan kemik yapısı kalın ve sağlamdır. Kalça kısmı omuzlardan hafif biraz daha yüksektedir. Erkek York’lar dişilerden biraz daha büyük, daha ağır ve daha kaslıdır.

Kafa

Vücuduna oranla orta boy bir kafa yapısına sahiptir. Baş kısmı, burundan başlayıp kulak uçlarına doğru devam ederken tıpkı bir kama izlenimi uyandırır. Yüz kısmı orta derecede yuvarlak, ne kısa ne de çok uzundur. Profilden bakıldığında kafa yapısı hafif yuvarlak, burun hafif eğilimlidir. Bıyıkları hafif kavislidir ve bu, kafasının yuvarlak görünmesine katkıda bulunur.

Kulaklar

Uzun vücuduna oranla orta boy kafasında kulaklar görece daha büyük kalmıştır. Tabanda geniş olan kulaklar uçlara doğru hafifçe sivrilerek son bulur. Tüylü bir yapıya sahiptir ve hafif öne doğru eğiktir. Tüylere kulak içlerinde rastlanır. Kulak dışında ise çok az tüylenme görülür.

Gözler

York Chocolate, parlak çikolata kahvesi kürklerinde patlayan çarpıcı bir çift göze sahiptir. Orta boy, badem şeklindeki göz yapısı hafif buruna doğru eğilimlidir. İki göz arası mesafe en az bir göz genişliğindedir. Göz rengi çarpıcı bir doygunlukta altın, yeşil veya eladır.

Bacaklar ve Ayaklar

Uzun vücuduna orantılı orta ile uzun sayılabilecek bir uzunlukta, son derece iyi kaslı bacakları vardır. Arka bacakları ön bacaklarına kıyasla biraz daha uzundur. Pençeleri büyük, yuvarlak ve hafif tüylüdür.

Kuyruk

Orta ila uzun sayılabilecek bir kuyruk yapısına sahiptir. Kuyruk uzunluğu, vücut uzunluğu ile orantılıdır. Tabanda geniş başlayan kuyruk uçlara doğru incelir ve yuvarlak uçlu bir şekilde son bulur.

Tüy

York Chocolate’ı diğer pek çok kediden ayıran en önemli fiziksel özelliği çikolata kahvesi rengindeki parlak kürküdür. Orta uzunlukta, düz ve parlak bir tüy yapısına sahiptir. Kürk dokusu ipeksi bir yumuşaklıktadır. Yüzde, göğüste ve bacakların alt kısmında tüyler daha kısadır; sırtta, karında ve üst bacaklarda ise daha uzundur. Tüylenme kulak ve ayak parmaklarında da görülür.

Renk

York Chocolate, çikolata kahvesi ve parlak lavanta renginde veya bu iki rengin karışımına sahip bir renk kombinasyonunda gelir. Tipik olarak, tüy rengi henüz yavruyken daha açık renkli olur, kedi büyüdükçe ve olgunlaştıkça ipeksi yumuşaklığında, zengin bir çikolata rengine dönüşür.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

York Chocolate kedisi çok fazla enerjiye sahiptir ancak aşırı hiperaktif bir kedi de değildir. Atletik, zeki ve sahibiyle oyun oynamayı sever, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşır. Bu kişilik özelliği onları oyunlarda hep bir adım öne çıkarır ve yeri gelir kendine has taktikleriyle sahibini şaşırtacak düzeyde hamlelerde bile bulunabilir.

York Chocolate kedisi, eğitilmesi nispeten kolay bir cinstir. Henüz yavrulukta tuvalet eğitimi, tırnak kesimi, diş bakımı, tasmalı yürüyüş gibi bakım ve aktivite içeren eğitimler verilebilir. Sahibine olan düşkünlüğü avantaja çevrilip nazikçe ve sabırla yaklaşıldığı sürece York Chocolate kedisine davranışlarına yön verecek eğitimler kolayca verilebilir.

Eski bir ahır kedisi olan York Chocolate tam anlamıyla avcı bir lider kedidir. Zor koşullarda önemli görevler üstlenmiş atalarının genlerini üzerinde taşıyan günümüz York Chocolate kedileri genel itibariyle sağlıklı bir cinstir. İyi koşullarda bakılan, sağlık kontrolleri aksatılmayan ve yüksek kaliteli mamalar ile beslenen York Chocolate kedisi 13 ila 15 yıl arası veya biraz daha fazla bir süre yaşam sürebilmektedir.

Genel olarak, York Chocolate kedisinin bilinen yatkın olduğu herhangi bir genetik sağlık sorunu bulunmamaktadır. Düzenli veteriner ziyaretleriyle sağlık kontrollerinin tam olması York Chocolate kedisinin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olacaktır.

Ortalama 8. aydan sonra kızgınlık dönemine giren York Chocolate dişi kedisi bu aylardan sonra değişen davranışlarıyla birlikte çiftleşme dönemine geldiğini sahibine gösterir. Ancak sağlıklı bir gebelik süreci için 12 aydan sonra kedilerin çiftleştirilmesi önerilmektedir. Bununla beraber sağlıklı yavru kedilerin doğması için York Chocolate dişi kedisinin diğer ırklarla çiftleştirilmesine izin verilmez. Yeterli olgunluğa erişmiş bir Yrok Chocolate dişi kedisi için çiftleşmede uygun koşulların sağlanması şarttır.

İstenen sürelerde çiftleştirilen York Chocolate dişi kedisi doğum başına genellikle 3 civarı yavru kedi doğurabilmektedir. Bu sayı anne kedinin sağlığına ve düzenli beslenip beslenmediğine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Orta ila büyük boy bir kedi cinsi olan York Chocolate, iyi koşullarda bakıldığında ve beslenmesi yüksek kaliteli mamalar ile yapıldığı takdirde 7 kilo ağırlığa kadar çıkabilmektedir. Bununla birlikte tamamen büyümüş York Chocolate kedisi 20 ila 25 santim boya erişebilmektedir.

Zamanın en iyi kemirgen avlayıcısı olan ahır kedisi York Chocolate, bu unvanı sağlam kemiklerine, sıkı kaslarına, güçlü pençe ve çenelerine borçludur. Orta ila büyük boyda bir kedi cinsi olan York Chocolate mizaç olarak ise enerjik ve son derece meraklıdırlar. Bu da onu tam anlamıyla bir oyuncu kedisi yapmaktadır. Ancak bu enerjik yapısını koruyabilmesi için de yüksek kaliteli besinlere ihtiyaç duyar. Bu nedenle onu protein bakımından zengin yüksek kaliteli ıslak ve kuru mamalar ile beslemek doğru olur. Kediler etobur canlılardır. Dolayısıyla kırmızı ve beyaz et içerikli mamalar belirli bir programda verilebilir. Ancak York Chocolate kedisi de diğer pek çok kedi gibi ne yazık ki obeziteye meyillidir. Bu nedenle, özellikle yeni bir York Chocolate kedisi sahiplenmiş kişi kedisi için ideal besin programını öğrenmek için veterinere danışabilir. Günlük yemesi gerekenden fazla besin yemesi York Chocolate kedisini obezite yapacak ve aşırı kilolara bağlı olarak diğer birtakım sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmasına neden olacaktır.

Etobur olan kediler kırmızı et ve beyaz ete bayılırlar. Dana eti, ciğer, balık, tavuk eti gibi hayvansal protein içeren gıdaları afiyetle tüketirler. Enerjik ve oyuncu York Chocolate kedisi bu formunu koruyabilmesi adına protein içeren yüksek kaliteli besinlere ihtiyaç duyar. Protein, vitamin ve mineralleri hazır mamalardan alabileceği gibi diğer bazı yiyeceklerden de alabilmektedir. İyi bir protein kaynağı olan haşlanmış yumurta, dengeli beslenme ve hazım için sebze tüketimi, patates ve makarna gibi nişastalı besinler yiyebilir.

York Chocolate, minimum düzeyde bir bakıma ihtiyaç duyar. İpeksi yumuşaklığındaki tüyleri taranmayı da kolay kılar. Üstelik çok aşırı uzamayan tüyleri bu bakımdan tüy karmaşasına da maruz kalmaz. Her kedide olduğu gibi York Chocolate kedisi için de haftada 2-3 defa tımar yeterli olacaktır. Cilt ve tüy sağlığının korunmasına yardımcı olmak ve deriye bağlı sağlık sorunlarının önüne geçmek için haftalık düzenli olarak fırçalama yeterli olacaktır.

York Chocolate kedisini diğer kedilerden ayıran şey yarı uzun, parlak, hafif ve yumuşak kürküdür. Tüy yapısı keçeleşmeye dayanıklıdır. Sık ve yoğundur ve bu nedenle de az tüy döken kedi sınıfında yer alırlar. York Chocolate kedisi, haftalık düzenli tımar ile sağlıklı kürk yapısını koruyacaktır. Mevsim geçişlerinde tüy bakımı biraz daha arttırılabilir. Bununla birlikte sağlık kontrolleri yapılmalı ve beslenmesi belirli bir düzende ilerlemelidir. Bu koşullar, tüy dökülmesinin büyük ölçüde önüne geçecektir.

Arkadaş canlısı, zeki, meraklı ve enerjik York Chocolate kedisi, birçok kedi meraklısının ilgi duyduğu bir cinstir. Bazen utangaç olabilse de gerçekten sosyaldir ve oyuncu kimliği ile hem kendi başına hem de sahibiyle vakit geçirmekten keyif alır. Diğer evcil hayvanlarla ve her yaştan çocuklarla da iyi geçinen York Chocolate tam anlamıyla ideal bir evcil kedidir. Ülkemizde ne yazık ki kendisine pek kolay rastlanılmaz. Üstelik nadir de bir cins olan York Chocolate bu bakımdan hatırı sayılır derecede bir pahalılığa sahiptir. Yavru York Chocolate kedisi ortalama 600 ila 100 Dolar arasında bir fiyata sahiptir. Yetişkin York Chocolate kedisi ise 1000 Dolardan başlayıp 3000 Dolara kadar alıcı bulmaktadır. Fiyatlar, kedinin ebeveynlerine, sağlığına, kilosuna ve diğer bazı kriterlere göre değişiklik gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.