Akbaş Özellikleri ve Bakımı

Akbaş Resimleri
Akbaş köpeği, Mastiff köpek ırkı özelliklerinin benzersiz karışımıyla, sürü koruyucusu olarak görev yapma yeteneğine sahip özel ırklardan biridir. Akbaş ırkı köpekler tamamen beyaz, ince yapılı, uzun bacaklı ve kaslı gövdesi ile gücü ve cesareti ifade eden uyanık, asil bir görünüme sahiptir. Olası tehlikeleri bertaraf etmek için gerekli hız ve çevikliğe tümüyle sahiptir. Kama şeklindeki başı, dik kulakları ve sırtının üzerine kıvrılmış uzun kuyruğu ile süslüdür. Diğer Mastiff köpekleri gibi, Akbaş köpekleri de uzun bacakları, derin göğsü ve gergin karın kısmı ile karakterize olup; cinsin Mastiff etkisi, boyu, ağırlığı, geniş başı ve güçlü görünümüne fazlasıyla etki etmiştir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Koruyucu Köpek
Ağırlık
45-50 kg
Aile
Mastiff
Menşei
Türkiye
Menşei tarihi
1970
Yaşam Süresi
10-12 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Akbaş köpekleri, sahiplerine karşı sadık ve koruyucu doğası ile tanınmaktadır. Bağımsızlıklarını ve ara sıra yalnız kalmayı tercih etseler de, Atasal aktarımları gereği güçlü bekçi içgüdüleriyle hareket ederler. Bu zeki köpekler, potansiyel tehditlere karşı son derece hızlı ve sağlam tepki verme yetenekleri olan dengeli bir enerji seviyesine sahiptirler.

Bir şeylerin ters gittiğini hissettiklerinde, Akbaşlar yabancılara karşı hırlar veya havlarlar, ancak genellikle aşırı saldırganlıktan da kaçınırlar. Olağanüstü koruma yetenekleri, onları yaklaşan yabancı ziyaretçilere karşı sürüye göz kulak olmaları için mükemmel bir tercih yapar.

Bir Akbaş köpeğinin kusursuz özelliklerini ortaya çıkarmak için sabırlı bir sahibe ihtiyaç vardır ve eğitimi sırasında onların ihtiyaçlarına karşılık verebilen biri olmalıdır. Yüksek zekâ seviyeleri sayesinde eğitime oldukça açıktırlar.

Bağımsız doğaları nedeniyle, Akbaşlar genellikle sahiplerinden ayrılma travması yaşamazlar. Koruyucu içgüdülerin harmanlandığı dikkate değer bir ırk olan Akbaşlar, uygun eğitim ve sosyalleşme ile sadık birer aile üyeleri ve güvenilir bekçiler haline gelebilirler.

Tarih

Akbaş köpeği, ülkemizin İç Anadolu düzlükleri ve dağlarına özgü beyaz bir sürü koruyucu ırkıdır. Bu ırkın kökenleri belirsiz olmasına rağmen, saf bir ırk olduğu bilinmektedir. Akbaş köpeği, Akdeniz Havzası çevresinde bulunan diğer beyaz koruyucu ırkların Türk muadili olarak kabul edilmektedir.

Türkiye’de Akbaş köpekleri, kurtlar ve diğer avcı hayvanlardan sürülerini korumak amacıyla köylüler ve çobanlar tarafından sahiplenilir ve üretilir. Bu cüsseli beyaz koruyucuların ayrı bir ırk olarak tanınması, Amerikalı David ve Judy Nelson’ın 1970’lerde Türkiye’de köpekleri inceledikleri saha çalışmalarının bir sonucuna dayanmaktadır. David ve Judy Nelson, o yıllarda 40’tan fazla Akbaş köpeğini Amerika’ya ithal etmiştir. Bu köpekler, o yıllarda Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da ırkın temel canlıları haline gelmişlerdir. 1980’lere gelindiğinde ise ABD Tarım Bakanlığı, Akbaş köpeklerini bir dizi testte tabi tutmuş ve programda başarıyla performans sergileyerek ırkın tanınmasında öncü rol oynamışlardır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Akbaşlar, etkileyici cüsseye, cesarete ve dayanıklılığa sahip uzun bacaklı, kaslı köpeklerdir. Daima uyanık ve asil bir duruşa sahiptirler. Kıvrılmış uzun bir kuyruk ve kama şeklinde bir baş yapısı vardır. Mastiff özelliklerinin çok nadir ve özel bir karışımını temsil etmektedirler. Mastiff ırkının etkisi, Akbaşların uzun bacaklarında, derin göğsünde, alt çenesinde, gergin karnında, hız ve çevikliğinde belirgindir. Bu ırkta cinsiyet farkları bariz görülmektedir. Genellikle erkek, dişiye göre orantılı olarak daha uzun ve ağırdır. Dişi, erkeğe göre daha kısa ve zayıf görünümlüdür. Erkeklerin veya dişilerin sürü korumada performans gösterme yetenekleri arasında ise fark yoktur.

Kafa

Her iki cinsiyette de, kama şeklindeki baş, Akbaş köpeklerinin boyu ve vücut yapısına orantılıdır. Erkek başı, dişi başından orantılı olarak daha büyüktür. Yukarıdan bakıldığında, baş burun ucuna doğru kama şeklini oluşturacak şekilde yavaşça daralmaktadır.

Kulaklar

Kulaklar, V şeklinde ve uçları hafifçe yuvarlaktır. Kafaya düz bir şekilde yapışıktır. Uyanıkken, kulaklar biraz daha diktir. Tehlike esnasında ise kulaklar geriye çekilir. Türkiye'de çoğu Akbaş köpeklerinin kulakları henüz yavruyken kesilir.

Gözler

Gözler orta büyüklükte, badem şeklinde ve geniş aralıklıdır. Göz rengi altın kahverenginden koyu kahverengine kadar değişebilir, ancak daha koyu renklere de rastlanılmaktadır. Göz kenarları siyah veya koyu kahverengi renktedir. Kirpikleri beyazdır.

Bacaklar ve Ayaklar

Üst uyluk hem önden arkaya derin hem de uzundur. Dizler bükülüdür. Uzun arka bacakları, vücudun zarifliğine ve ırkın çevikliğine katkıda bulunur. Arka görünümden, arka ayak bilekleri birbirine paraleldir. Ayaklar geniş ve güçlüdür, aynı zamanda kavisli parmaklara sahiptir. Ayak tabanları kalın, sert, elastik ve açık veya koyu renktedir. Tırnakları gri, kahverengi veya beyazdır.

Kuyruk

Kuyruk, tabanda kalın ve uca doğru incelme gösteren bir yapıya sahiptir. Köpek rahat davranışlar sergilerken, kuyruk iniktir ve genellikle uca doğru incelir. Köpek hareket halinde veya heyecanlandığında, kuyruk genellikle sırtın üzerine doğru kıvrılmaktadır. Kuyruğun yüksekliği ve kıvrım derecesi, tehlikenin seviyesine bağlı olarak değişir. Tüy yapısı ise köpeğin kürk uzunluğuna orantılı olarak hafiften yoğun bir şekilde tüylü olabilir.

Tüy

Akbaş köpeği, uzun, yumuşak ve ince tüylerden oluşan çift katmanlı bir tüy yapısına sahiptir. Alt tüylerin kalınlığı, köpeğin iklim ve hava koşullarına maruz kalma derecesine bağlı olarak önemli ölçüde değişir. Akbaş köpekleri genellikle yılda bir alt tüylerini dökmektedir. Her iki tüy yapısında da, burun, kulaklar ve patilerdeki tüyler vücut tüylerinden daha kısadır.

Renk

Akbaş köpekleri her zaman beyazdır. Kulakların etrafında veya alt tüylerde hafif gri tonlama görülebilir. Göz kenarlarında, burnunda ve dudaklarda ise siyah veya koyu kahverengi renklere rastlanılır.

Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de köpekler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Düzenli egzersizleri yapılan (arazide ve yürüyüş halinde olan) ve rutin sağlık kontrolleri aksatılmamış bir Akbaş köpeğinin ortalama yaşam süresi 10-12 yıl arasıdır.

İri gövdeli ve güçlü bir köpek ırkı olan Akbaşlar 70 ila 85 cm büyüklüğünde ve ağırlıkları 40 ila 65 kg arasında olabilir.

Akbaş ırkında yıl boyunca orta derecede tüy dökülmesi görülmektedir. Tüy dökülmesi yaz aylarında daha yoğun yaşanmaktadır. Akbaş köpeklerin tüylerinin sağlığı ve temizliğinin korunması için haftada bir veya iki kez düzenli fırçalanmalı, kiri ve ölü tüyleri giderilmelidir.

Et, kemik, sakatat ve az miktarda bitkisel yiyecekler Akbaş köpeklerin beslenmesindeki önemli bileşenlerdir. Çiğ bir diyet ortalama %70 oranında nem/su içermektedir, bu da Akbaş köpeklerin susuz kalmasının önüne geçecektir. Yüksek kaliteli mamalar üreten  Royal CaninProplanAcanaHillsN&DGimdogPedigreeBrit CarePro ChoiceOrijenSchesirDog Chow gibi veterinerler ve köpek yetiştiricileri tarafından önerilen markaların mamalarını Petibom.com’dan uygun fiyata satın alabilirsiniz.

Akbaş köpekleri için ev yapımı çiğ gıda yiyecekleri uygun olsa da, çoğu zaman çiğ köpek maması ile karıştırılarak verilmesi daha doğru olacaktır.

Gelişimini tamamlamış ve herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan Akbaşlar, dişi ve erkek köpeklerin fiziksel ve hormonal gelişimine bağlı olarak ortalama 18. ve 24. aylar arasında çiftleştirilebilir. Çiftleştirme dönemi, Akbaşların eklem ve kemik sağlığı gibi faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Akbaş köpeklerinin çiftleştirilmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için ilgili blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sürü bekçiliği geçmişleri sayesinde Akbaşlar oldukça dayanıklıdır. Minimum mama ile formda kaldıkları için bakımları da kolaydır. Kalın tüyleri nedeniyle haftada en az bir kez düzenli bakım, tüy döktükleri dönemlerde ise daha sık fırçalama gerektirir.

Akbaş köpeği yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, avcılığına, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Akbaş yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesine, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Akbaş köpek ırkı bir doğumda ortalama 6-8 adet yavru dünyaya getirebilir. Akbaş ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Akbaş ırkının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir.

Akbaş köpekleri iri cüsseli, güzel ve güçlü hayvanlardır. Çoğunlukla beyaz renktedirler ve özellikle kafada hafif bisküvi rengi görülmektedir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.