Avustralya Sığır Çoban Köpeği (Australian Cattle Dog) Özellikleri ve Bakımı

Avustralya Sığır Çoban Köpeği Resimleri
Avustralya Sığır Çoban Köpeği, orta büyüklükte, kaslı, dayanıklı ve çevik bir yapıya sahiptir. Australian Cattle Dog, Queensland Heeler, Blue Heeler, Hall's Heeler isimleriyle de tanınırlar. Sığır gütmek için kullanılırlar ve dayanıklı, çevik ve hızlı yapısıyla bu görevi başarıyla tamamlarlar. Sağlam ve kompakt vücudu, yüksekliğinden biraz daha uzundur. Avustralya Sığır Köpeği’nin kendinden emin, zahmetsiz, esnek, hızlı bir yürüyüşü ve yorulmayan bir yapısı vardır. Ani ve hızlı hareket ederler. Kısa, yoğun ve düz kürkü farklı hava koşullarına dayanıklıdır. Eğitildiği zaman iyi bir çoban köpeği, bekçi köpeği ve mükemmel bir arkadaş köpek olurlar.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çoban Köpeği
Ağırlık
16- 20 Kg
Yükseklik
43- 61 Cm
Aile
Hayvancılık (Livestock), Sürü (Herding)
Menşei
Avustralya
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
10- 13 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Avustralya Sığır Çobanı akıllı, uyanık, cesur, korkusuz, enerjik, meraklı, itaatkar, sadık ve sahibini memnun etmeye istekli köpek cinsleri arasındadır. Olumlu özellikleri olduğu gibi geliştirilmesi ve iyi eğitilmesi gereken olumsuz özellikleri de vardır. Bağımsız, inatçı karakterli olması Avustralya Sığır Çobanının iyi huylu ve uyumlu olmasını zaman zaman zorlaştıran davranışlarıdır. Ancak büyük bir sığır sürüsü yönetirken de inatçılığı, bağımsızlığı, cesur ve akıllı yapısı tüm özellikleriyle başarıya ulaşırlar. Genel olarak kolay eğitilebilen ve iyi huylu bir cinstir.

Avustralya Sığır Çoban Köpeği kendini ailesine ve sevdiklerine adamıştır. Bağlılığı çok yüksek bir köpektir. Sahibiyle birlikte zaman geçirmek ister ve sahibinin peşinden ayrılmaz. Sahibine neredeyse yapışık gezmesi sebebiyle “Gölge” lakabı verilmiştir. Sahibinin, Avustralya Sığır Çoban Köpeğini uzun süre yalnız bırakmaması gereklidir. Hassas bir köpek ırkı oldukları için uzun süre yalnız kaldıkları zaman terk edilme korkusu yaşadıkları bilinmektedir.

Avustralya Sığır Çobanı ailesiyle olduğu kadar çocuklarla da iyi anlaşır. Ancak küçük çocukları yönetmek ve sürüsü gibi kontrol etmek isteyebilirler. Koşan çocukların, peşinden giderek onları sürüsü gibi düzenlemek, kıstırmak isteyebilir. Bu yüzden daha çok büyük çocuklarla arası iyidir. Köpeğinizi genellikle çocuklarla etkileşim kurarken gözlem altında tutmanız önerilir.

Yabancı kişilere mesafeli, dikkatli ve temkinli yaklaşır. Kendi bölgesini, aile üyelerini koruma içgüdüsü ile yabancıları tehdit olarak görürler. Evcil hayvanlar ve köpeklerle erken yavru iken sosyalleştirildiğinde iyi anlaşır ancak kendinden küçük hayvanlara karşı yaklaşımı Yavru iken sosyalleştirdiğiniz zaman yabancı kişiler, köpekler ve diğer evcil hayvanlarla iletişimleri daha iyi olacaktır.

Çok enerjik ve yorulmak nedir bilmezler. Gün içerisinde düzenli olarak zorluk derecesi yüksek zihinsel ve fiziksel egzersiz yapmaları gerekir. Egzersiz ihtiyaçları çok fazla olduğu için apartman hayatına uyum sağlamakta zorlanır ve apartmanda yaşayanlar için önerilmezler. Bu yüzden orta genişlikte bir avlusu olan bahçeli ev ideal yaşam alanı olacaktır. Bahçeli evde yaşasalar dahi uzun süre yalnız kalamazlar. Dışarıda vakit geçirdikten sonra aile bireyleriyle aynı evde dinlenmesi sağlanmalıdır.

Yalnız kaldığında, yeterli egzersiz yapmadığında ve sıkıldıklarında yaramazlık yapabilir, olumsuz davranışlar sergileyebilirler. Çiğnememesi, parçalamaması gereken eşyalara zarar vermeye kalkışabilirler. Bu gibi olumsuz davranışları sergilemesini ve yaşamayı istemiyorsanız köpeğinizi yorgun tutmalı ve meşgul olmasını sağlamalısınız.  Yüksek enerjileriyle iyi bir koşu ve yürüyüş arkadaşı olacaktır.

Zeki bir ırk oldukları ve sahibini memnun etmek istedikleri için, eğitimleri kolay geçer. Yavru iken eğitilmeye başlanmaları gereklidir. Oyun, ödül ve övgü gibi pozitif pekiştirme yöntemlerine başvurarak, eğitimlerde sıkılmasını önleyebilirsiniz.  Avustralya sığır köpeğinin iyi bir lider tarafından tutarlı ve sabırlı şekilde yetiştirilmesi gerekir. Eğitim aldıkları, sosyalleştikleri sürece iyi bir avcı, bekçi köpeği, çoban köpeği ve arkadaşınız olurlar.

Tarih

Avustralya Sığır Çobanı Köpeği, 1800’lerin başında Avustralya bölgesindeki geniş araziler sığır otlatılması için uygun hale geldi. Bu topraklarda yetişen sığırlar çok vahşi ve zor kontrol edilmekteydi. Daha evcil sığırları kontrol etme başarısıyla tatmin edici olduğunu kanıtlayan Geleneksel Avrupa çoban ırkları da artık bu iş için uygun görülmüyor ve sığırlarla baş edemiyorlardı. Sıcak havalarda engebeli arazilerde, uzun mesafelere dayanabilen ve vahşi sığırları havlamadan da kontrol edebilen ihtiyaç duyuluyordur.

19. yüzyılda Avustralya’ya yerleşen göçmenler tarafından dayanıklı, uzun mesafeler boyunca sığırları sürülebilmesi için geliştirilirdi. Avustralya sığır eti endüstrisinin gelişmesinde büyük katkı sağlayan bu köpekler ısırıkları, diş müdahaleleri, agresiflikleri ve havlamadan kontrol de edebilmeleri ile sığırların sürü içinde kalmalarını sağlamıştır.

Günümüz Avustralya Sığır Çobanı Köpekleri birçok köpek ırkı ile melezlenmesinin sonucu ortaya çıkmıştır. Çiftçiler Avustralya’daki sert hava koşullarına dayanabilecek, ülkenin zorlu iklim ve çalışma koşullarında zorlanmayacak cesur, çalışkan köpekler arıyordu. İngiltere’den getirilen köpekler başlangıçta iş gücü konusunda çiftçilerin işine yaramamıştı ve bu yüzden yerli Dingo türünü ürettiler.

1840’ta Hall isimli bir adam, Dingos köpeğine yumuşak mavi merle Highland Collies yetiştirdi ve Hall’s Heelers olarak da bilinen soyu üretti. Daha etkili olan bir köpeğe Bentley’s Dog adı verildi. Bu köpekte bulunan beyaz lekenin ve günümüzde Avustralya Sığır Köpeklerinin kafasında bulunan beyaz lekeye kaynaklık ettiği kabul ediliyor. Diğer yetiştiriciler, Hall’s Heelers adıyla anılan köpeği daha sonra Bull Terrier, Dalmaçyalı ve daha sonra bir koyun çobanı olan Black ve Kelpie dahil olmak üzere birçok diğer köpek ırklarıyla çaprazlıyor. Sonuç olarak Collie ve Kelpie’nin hayvan gütme içgüdülerine, Dingo’nun dayanıklılığına, çevikliğine, sağlamlığına ve az havlayan stiline ve Dalmaçyalı’nın atlarla olan yakınlığı, sadakat duygusu ile koruyuculuğuna sahip olarak karakteri gelişiyor. Dış görünüşü ise melezlendiği ırkların belirgin şekillerini, tüy yapısını alarak desenli bir kürke sahip oluyor. Çiftçilerin sayısız çoğaltma denemeleri sonucunda günümüz Avustralya Sığır Çobanı Köpeği’nin Collie, Dingo, Bull Terrier, Dalmaçyalı ve Kelpie ırklarının soyundan geldiğine inanılan bu köpekler elde ediliyor.

Mavi tüy rengine sahip bu köpekler “Blue Heelers” adıyla biliniyor ve çiftlik sahipleri, göçmenler arasında en popüleri olarak yer alıyordu. Bu köpekler ve orada biliniyordu. Köpekler, Queensland’da da sığır gütme konusunda çok başarılıydı ve Queensland’in sığır endüstrisi için çok önemli bir yere gelmişlerdi. Bunu etkisiyle o bölgede  “Queensland Heelers” veya “Queensland Blue Heelers” adıyla tanınıyorlardı. Daha sonra “Avustralyalı Heeler” ve daha sonra “Avustralya Sığır Köpeği” olarak tanındılar. Avustralya ve başka ülkelerde köpekleri resmi ismi olarak Avustralya Sığır Çobanı Köpeği kabul edildi. Ancak bazı yetiştiriciler ve insanlar hala bu köpeklere Blue Heelers veya Queensland Heelers demektedir.

1893 yılında Robert Kaleski Blue Heelers cinsi köpek yetiştirmeye başladı ve 1897 yılında bu ırkı insanlarla tanıştırdı. Cins için 1897’de Dingo özelliklerini vurgulayan bir ırk standardı hazırlandı. Çünkü Kaleski, Avustralya’nın taşralarına daha uygun olacağına inandığı için bu köpekleri yerel Dingo türü köpeklerin temel özelliklerine dayandırdığı ırk standartlarını belirtti. Günümüzde bilinen Avustralya Sığır Çobanı Köpeği kürk rengi dışında Dingo’ya benzemektedir.1903 yılında Yeni Güney Galler Köpek Kulübü tarafından Avustralya Sığır Çobanı Köpeği ırk standartları onaylandı.

Avustralyalı Sığır Çoban Köpeği’nin Amerika’da popülerlik yakalanması oldukça yavaştı. Bu durum cinsin o bölgedeki yerleşik sürü ırklarına çok az benzerlik göstermesiyle ilgili olabilirdi. Ancak ilerleyen zamanlarda Avustralya Sığır Çobanı Köpeği kendisine bir şans verildiğinde, yapabileceklerini ve ne kadar değerli olacağını kanıtladı. Bu gelişmeler sonrasında Avustralya Sığır Çobanı çoban köpekleri ve evcil hayvanlar arasında yerini aldı. 1980 yılında AKC tarafından Avustralya Sığır Çobanı Köpek cinsi tanındı ve ırk standartları kabul edildi. 1983 yılında da grubun kurulmasıyla AKC Herding Group’un kurucu üyeleri arasında oldu

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Avustralya Sığır Çoban köpeği güçlü, sağlam, sert kaslı, kompakt ve simetrik vücuda sahiptir. Kendisine verilen görevi başarmak için çabalayan ve çok yönlü yeteneği olan bir iş köpeğidir. Yorulmak bilmeyen, dengeli ve mükemmel kas yapısı ona kıvraklık, kuvvet ve dayanıklılık kazandırır. Vücut uzunluğu, yüksekliğinde biraz daha uzundur.

Kafa

Avustralya Sığır Çoban köpeğinin kafatası kulakların arasında hafifçe kavisli ve geniştir. Kafası hafif ama kesin bir düzlüğe sahiptir. Burun ucu siyah renktedir. Dişler makas ısırığı şeklinde birleşmelidir.

Kulaklar

Avustralya Sığır Çoban köpeğinin orta büyüklükte, geniş kulakları vardır. Kulaklarının genellikle dik olduğunu görebilirsiniz.

Gözler

Avustralya Sığır Çobanın orta büyüklükte, oval şekilli gözleri koyu kahverengidir. Zeki, uyanık bakışlara sahiptir. Yabancı ve şüpheli kişilere karşı korku veren, uyarıcı karakteristik bakışa sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Avustralya Sığır Çoban köpeğinin güçlü, kaslı bacakları vardır. Ön bacakları düz, güçlü, yuvarlak ve kemikli olup ayaklarına doğru uzanır. Ön ve arka ayakları yuvarlak ve parmakları kısadır.

Kuyruk

Avustralya Sığır Çoban köpeğinin kuyruğu, genellikle orta derecede düşüktür. Kuyruk hafif bir eğimle aşağı doğru asılı konumlanmıştır. Kuyruğundaki tüyler, ince ve hafif uzundur.

Tüy

Avustralya Sığır Çobanı Köpeği çift katmanlıdır. Alt katan kısa, yumuşak, pürüzsüz ve dış katman yoğun, sert, düz ve hava geçirmez yapıya sahiptir. Orta uzunluğa sahip tüyleri 2,5-4 santimetre aralığındadır. Zorlu hava koşullarına dayanıklıdır.

Renk

Avustralya Sığır Çobanı Köpeği'nin kürk rengi mavi-gri, kırmızı, alacalı, benekli mavi ve kırmızı olmak üzere iki farklı yapısıyla karşınıza çıkmaktadır. Kaplama renklerinin üzerinde benekler görüldüğü gibi görülmemesi de normaldir. Dalmaçya melezlerinden aldıkları bir gen sebebiyle Avustralya Sığır Çobanı Köpeği'nin yavrular beyaz renkte doğar. Yetişkinliğinde sahip olacağı kürk rengini de patisine bakarak anlayabilirsiniz. Kırmızı benekli Avustralya Sığır Çobanı Köpeklerine Red Heelers, mavi renkli köpeklere Blue Heelers denir. Gövdesinde, ön ayaklarında, göğsünde, boyun altında mavi ve taba rengi benekler, işaretler görülebilir. Yüzünde, baş bölgesinde düzgün dağılmış siyah, ten veya koyu kırmızı çizgiler, maske görülebilir. Ancak gösteri halkasında yer alacak Avustralya Sığır Çobanı köpeklerinde vücudun üzerinde yer alan siyah işaretler kabul edilmez.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sevgiyle büyüyen sağlıklı Avustralya Sığır Çobanı cinsi 10- 13 yıl ortalama olarak yaşam sürmektedir.

Avustralya Sığır Çobanı dişileri ve erkeklerinin vücutları yükseklik ve kilo olarak fark etmektedir. İdeal ağırlıkları 16 – 20 kilogram arasında iken yükseklikleri 43- 51 santimetre arasında değişiklik gösterir. Dişilerin boyları 43- 48, erkeklerin ise 46-51 santimetreye aralığındadır. Orta ırka mensup bu köpeklerin boy ve kilosu birbirine orantılı olmalıdır ve düzeli egzersiz yapmalıdır. Çok rastlanılmasa da kilo almaya müsait yapıları vardır.

Avustralya Sığır Çobanı yıl boyunca orta seviyenin biraz üzerinde tüy dökerler. Haftada 2 – 3 kez taramanız ve fırçalanmanız gereklidir. Yılda iki kez mevsim geçişlerinde tüylerinde dökülmelerde artık olabilir. Bu zamanlarda mümkünse her gün tarama ve fırçalama yapabilirsiniz.

Avustralya Sığır Çobanı orta büyüklükteki ırklara özel üretilen Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli kuru mamaları ile beslenmelidir. Yaşına, gelişimlerine, aktivite düzeyine, sağlığına ve dönemsel ihtiyaçlarına göre tüketmesi gereken mama miktarı ayarlanmalıdır.

Evet ev yemeği tüketebilir. Ancak sadece ev yiyecekleri ile beslenmemelidir. Pişmiş kemik ve yağlı yiyecekler köpeğinizin sindirim ve sağlık sorunları yaşamasına yol açabilir. Bu yüzden hangi yemekleri tüketmeleri ve köpekler için uygun yiyeceklerin neler olduğunu araştırmalısınız. Yüksek vitamin ve protein içeren köpek maması ile besliyorsanız verdiğiniz ev yemekleri konusunda seçici olmalı ve kalori hesaplaması yapmalısınız.

Avustralya Sığır Çobanı gelişimini tamamladıktan sonra yani en az 18. Ayını geçmiş ve 1.5 yaşını doldurmuş olması gerekir. Daha erken zamanda çiftleşen dişilerin sağlık sorunu yaşaması ve doğan yavrularının hasta olması mümkündür. O yüzden yeni yavrular elde etmek için zamanı gelmeden dişiyi çiftleştirmeyiniz.

Avustralya Sığır Çobanı bakımı ihtiyacı orta seviyededir. Dışarıda da özgür bir hayatı olduğu için dökülen tüyleri evde ekstra seviyelere ulaşmaz. Ancak bazı köpeklere göre fazla tüy döktükleri görülür ve düzenli bakım ister. Çok sık banyo yapmalarına gerek yoktur ve sadece kirlendiklerinde yıkanması yeterli olacaktır. Kendilerine özel olan köpek kokusuna da sahip olmadıkları için banyo bakımı kolaydır. Genel olarak eğitimi kolay, uyumlu ve söz dinleyen bir köpek oldukları için bakımı kolaydır. Ancak aktif ve hareketli bir köpek olduğu için hareketli yaşamı, sporu seven kişilerin uyum sağlayabileceği bir ırktır.

Avustralya Sığır Çobanı fiyatı cinsiyetine, yaşına, sağlığına, kürk rengine, eğitim durumuna ve şeceresine göre belirlenmektedir. Avustralya Sığır Çobanı köpek yavrusunun fiyatı 700 TL ve 9.000 TL aralığında değişiklik gösterir. Fiyatlardaki farklılık satan kişiye, satıldığı yere göre de artı azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi Avustralya Sığır Çobanı tek bir doğumda 1 – 7 arasında yavru dünyaya getirmektedir. Genel bir ortalama ile 5 yavru sayısı doğurdukları ifade edilir. Doğan yavru sayısını dişinin yaşına, kaçıncı doğumu olduğunu, erkeğin ve dişinin sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Avustralya Sığır Çobanı kürk rengi mavi-gri, kırmızı, alacalı, benekli mavi ve kırmızı olmak üzere iki farklı yapısıyla karşınıza çıkmaktadır. Kaplama renklerinin üzerinde benekler görüldüğü gibi görülmemesi de normaldir. Dalmaçya melezlerinden aldıkları bir gen sebebiyle Avustralya Sığır Çobanı Köpeği’nin yavrular beyaz renkte doğar. Yetişkinliğinde sahip olacağı kürk rengini de patisine bakarak anlayabilirsiniz. Kırmızı benekli Avustralya Sığır Çobanı Köpeklerine Red Heelers, mavi renkli köpeklere Blue Heelers denir. Gövdesinde, ön ayaklarında, göğsünde, boyun altında mavi ve taba rengi benekler, işaretler görülebilir.  Yüzünde, baş bölgesinde düzgün dağılmış siyah, ten veya koyu kırmızı çizgiler, maske görülebilir. Ancak gösteri halkasında yer alacak Avustralya Sığır Çobanı köpeklerinde vücudun üzerinde yer alan siyah işaretler kabul edilmez.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.