Papillon Oyuncak köpek ırklarının arasında yer alan en itaatkar, duyarlı, sevimli ve hayat dolu türlerdendir. Papillon ailesine çok bağlıdır. Sevdikleriyle birlikte olmak ister ve yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Uzun süre evde tek başına kaldıklarında ya da sahibi tarafından yeteri kadar ilgi görmediğinde ayrılık korkusu yaşarlar. Köpeğinizle birlikte zaman geçirmeniz ve ona ailenin bir parçası olduğunu hissettirmeniz önemlidir.
Papillon nazik, sevimli, eğlenceli ve oyuncu bir köpektir. Ailesiyle iyi anlaştığı gibi yabancı kişilerle, köpeklerle ve diğer evcil hayvanlarla da arası iyidir. Genel olarak utangaç, agresif veya korkak bir köpek değildir. Arkadaş canlısı tutumunu herkese karşı gösterirler. Çocuklara karşı tolerans gösterirler ve çok iyi arkadaşlık kurarlar. Ancak Papillon küçük yapısı nedeniyle oyun sırasında istemeden zarar görebilirler. Bu yüzden küçük çocuklu ailelerin sahiplenmesi önerilen cinsler arasında değildir. Yine de Papillon cinsi bir köpeğe sahip olmak isterseniz, iyi bir gözetmenlik yapmaya ve çocuğunuzla birlikte köpeğinizi yalnız bırakmamaya özen göstererek bu durumu aşabilirsiniz.
Papillon çok akıllı, zeki ve uyumlu bir köpektir. Sahibine karşı sadık ve itaatkar yanıyla söz dinleyen, sahibini mutlu etmek için çaba gösteren bir cinstir. Bu özellikleriyle eğitim süreçleri daha kolay geçecektir. Papillon kolay eğitilebilen köpek cinsleri arasındadır. Vereceğiniz eğitimlere istekli yaklaşır ve komutlara uyarlar.
Enerjik, mutlu ve aktif bir köpektir. Günlük egzersiz ihtiyacı karşılandığı zaman daha uyumlu, sakin ve formda olacaktır. Ayrıca Papillon oyun oynamayı çok sever. Yürüyüş, koşu gibi egzersiz ihtiyacının yanı sıra oyun oynamakta onların bir ihtiyacıdır. Küçük yapıda oldukları için, egzersizlerde ve eğitimlerde zarar görmemesi adına sert hareketlerden kaçınmalısınız.
Papillon soğuk hava koşullarına uyum sağlar. Aşırı sıcak havalara karşı ise hassasiyetleri vardır. Dışarı çıkaracağınız zaman hava koşullarına dikkat ederek köpeğinizin daha keyifli zaman geçirmesini sağlayabilir ve fazla üşümesini ya da bunalmasını sağlayabilirisiniz.
Papillon iyi bir şehir ve aile köpeğidir. Ancak bölgesini koruma içgüdüsüyle zaman zaman çok fazla havladıkları görülür. Havlaması birçok küçük ırkına göre daha azdır. Yüksek sesle havlama ihtimallerine karşı nadir de olsa apartman yaşamına uyum sağlamada sorun yaşadıkları gözlemlenir. Havlama sorununu, yavru iken vereceğiniz iyi bir eğitimle aşabilirseniz ve apartman hayatına uyumlu bir Papillon köpeğine sahip olabilirsiniz.
Papillon iyi bakıldığında, sevgi dolu bir aile ortamında büyüdüğünde ve iyi eğitildiği zaman gelişmiş kişilik ve karakter özelliklerine sahip olan yetişkin bir köpek olacaktır.
Papillon köpek cinsi, kökenleri 16. Yüzyıla dayanan, Avrupa’da popüler olan cüce İspanyollardan gelmektedir. Zaman içerisinde İspanya ve İtalya cüce İspanyol yetiştiriciliğinde ve ticaretinde merkez konum haline gelmiştir. Papillon adını, yüzü ve kulaklarının kelebeğe benzetilmesi sebebiyle almıştır.
Papillon köpekleri ilk olarak asil kadınlar için çekici, sevimli ve özenli arkadaşlar olarak yetiştirildi. Yüzlerce yıldan beri insanları etkileyen, sevimli kucak köpekleri Avrupa’nın kraliyet mahkemelerinde favorisiydi. Fransa’nın Louis XIV mahkemesi herkes gibi küçük Papillon köpeklerine düşkündü ve birçoğunu ithal etti.
Peter Paul Rubens, Rembrandt, Goya, Antoine Watteau, Jean-Honoré Fragonard, François Boucher ve Toulouse-Lautrec gibi dünyaca ünlü ressamlar Papillon’a resimlerinde, çeşitli eserlerinde yer veren ustalar arasındadır. 16. Yüzyılda Avrupa’nın en ünlü sanatçılarının resimlerinde, kraliçelerin ve prenseslerin yanında genellikle kadınlara eşlik ederken çizilmiş birçok portrede Papillon yer almıştır. Ayrıca Avrupa’daki soylu kadınların yanı sıra, aristokratların da en yakın arkadaşları olmuşlardır. Zaman içerisinde tüccarlar aracılığıyla Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelere götürülmüşlerdir.
Atalarının cüce spaniel ırkı olduğu ifade edilmektedir. Papillon’un enerjik, atletik ve zarif yapısı sportif spaniel atalarından kalan özellikleri olarak belirtilir. Uzun, tüylü ve kıvrık kuyruğunu tıpkı bir sincap gibi sırtında taşıdığı için Sincap Spaniel olarak da biliniyordu. İlk geliştirilen köpeklerin kulakları sarkıktı. 17. yüzyılda XIV. Louis tam olarak bilinmeyen bir nedenle birlikte dik kulaklara sahip bir spanyel Papillonlar geliştirdi. Dik kulaklı köpeklerin kelebek kanadına benzeyen kulakları ona “Papillon” ismini kazandırdı.
Hem düşük, sarkık kulaklı hem de dik kulaklı Papillonlar aynı atalardan geliyordu. Günümüzde dik kulaklı Papillonlara daha sık rastlasak dahi iki kulak tipi de kabul edilmişti. Kulaklarının dışında bu ırkın görünümündeki bir diğer büyük değişimde kürk rengiydi. Orijinal düşük kulaklı küçük spanyeller, daha koyu kürk renklere sahiptir Ancak günümüzde gördüğümüz tüylü, dik kulaklı Papillonlar beyaz renkte kürkü ve desenleri vardır.
Amerika’da, düşük kulaklı Papillon, “Phalene Papillons (Güve)” olarak bilinmekte ve çok yaygın olmasa da varlığını devam ettirmektedir. Avrupa’da “Epagneul Nain” , “Dwarf Continental Toy Spaniels” , “Little Squirrel Dogs” ve “Belgian Toy Spaniels” olarak da çeşitli isimler aldılar.
Menşei Fransa olan Papillon’un rafine edildiği ve popüler bir tür haline geldiği yer daha çok İtalya ve İspanya’nın erken üreme merkezleri olmuştur. Papillon sevgi dolu, sadık bir dost, güzel gösteri köpeği ve usta bir itaat, çeviklik yarışmacısı olarak farklı görevlerde başarılı olan yapısıyla popüler oyuncak köpekler arasında yer aldı.
Papillon köpek cinsi AKC tarafından 1915 yılında tanınmış ve kayıt altına alınmıştır. Papillon tarihte iz bırakan, birçok kişinin vazgeçilmez ve sadık arkadaşları olmayı başarmışlardır.
Papillon, küçük köpek cinsleri arasındadır. Boyundan biraz daha uzun gövdeye sahiptir. İnce kemikli, küçük, zarif yapılı ve sevimli bir köpek cinsidir. Süs köpeği olarak da tanınan hassas ve zarif yapılı olarak belirtilen Papillon göründüğünden daha sağlam ve atletik bir köpektir.
Papillon köpeğinin kafası küçüktür ve vücuduna göre orantılıdır. Kafa yapısı hafif yuvarlak biçimdedir. Uzun, saçaklı ve tüylü kulaklarının arasında iyi tanımlanmıştır. Namlu çok uzun değildir. Kısa, ince ve burna doğru sivrilen namluya sahiptir. Burun ve dudakları siyah renktedir. Burundan alna doğru beyaz bir şerit görülür. Dişleri makas ısırığında kapanmaktadır.
Papillon, kulak yapısı kelebek kanatlarına benzetilmektedir. Büyük yapılı kulakları dik ya da düşük şekilde karşınıza çıkabilir. Düşük, sarkık kulaklı Papillon köpeklerine, Phalene Papillons (Güve) denmektedir. Düşük kulakların uç kısımları yuvarlatılmış şekildedir. Papillon köpeğinin en ayırt edici ve dikkat çekici organı olan kulakları, uzun ve saçaklı tüylerle kaplanmıştır.
Papillon köpeği yuvarlak, orta boyutta ve koyu renkte gözlere sahiptir. Gözlerinin çevresinde siyah geçişler vardır. Yüzündeki, göz çevresindeki renk geçişlerinden dolayı maske olduğunu söylememiz mümkündür. Güzel ve derin bakışlarında zeki, dikkatli ve uyanık bir ifade vardır.
Papillon köpeğinin bacak ve ayak yapısı oldukça sağlamdır. Papillon ırkının dış görünüşüne bakarak kırılgan, hassas olduğu düşünülebilir. Ancak küçük bedenine rağmen Papillon güçlü ve bedenini kolaylıklar taşıyan yere düz basan bacaklara sahiptir. Papillon ırkının hızlı, zarif ve kolay yürüyüşleri vardır.
Papillon'un kuyruk yapısı yüksekte konumlanmıştır. Sırta doğru kıvrılmış ve uzun saçlarla kaplı kuyruğa sahiptir. Sırtta ve kıvrık şekilde taşıdığı kuyruğu sebebiyle eskiden Sincap Spaniel olarak da adlandırılmıştır.
Papillon tek katmanlı, düz, uzun, ince, ipeksi ve kaygan tüylere sahiptir. Göğüs, kulaklar, bacakların arkasında ve kuyrukta vücudun geneline göre daha fazla tüy, fırfırlar görülmektedir.
Papillon köpek cinsinin kürk rengi oldukça çeşitlidir. Papillon kürkünde ana renk beyazdır. Beyaz üzerinde siyah, açık kahverengi, brindle, kahverengi ve kırmızı desenlerin kombinasyonuyla birbirinden faklı kürk renkleri görülmektedir. Karaciğer renginin dışındaki tüm renkler ve yamalar Papillon köpeğinin kürk renkleri arasındadır. Kafa bölgesi beyaz dışında, kürk rengine göre farklı renklere sahip olabilir. Kulakları, göz çevresi tüy renkleri farklı renk ve tonlarındadır. Bu renk çeşitlerinin içerisinde, kafada lekeler ve namludan alna doğru beyaz geçişler vardır.
Bakımları yapılan ve sağlığına dikkat edilen Papillon köpeğinin yaşam süresi 12- 16 yıl arasında değişiklik göstermektedir.
Papillon süs köpeği sınıflandırmasında yer alan küçük yapılı bir cinstir. Yetişkin erkek ve dişi Papillon’un ağırlığı 2- 5 kg, yüksekliği ise 20- 28 cm aralığındadır.
Küçük boyutları sebebiyle fazla kilo alması önerilmez. Kucak köpeği olarak da bilinirler. Küçük bedenleriyle kolaylıkla kucakta taşınabilecek ağırlıkta ve boydadır.
Papillon çok fazla tüy dökmez. Uzun, saçaklı, düz tüylere sahip olmalarına rağmen yıl genelinde oldukça az tüy dökerler. Mevsim geçişlerinde bu dökülmelerde artış olsa da birçok köpek ırkına göre az sayılacak seviyededir. Tüy bakımı kolaydır. Haftada 1-2 kez tüylerini taramanız yeterli olacaktır. Tarama ve fırçalama işlemleriyle hem dökülmeleri azaltır, tüylerinin görünümünü düzeltir hem de köpeğinizin bedenini rahatlatırsınız.
Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli küçük ırklara uygun köpek mamasını tüketmeleri gerekir. Yedikleri mamaların içeriği, köpeğin yaşına ve cinsine uygun olması çok önemlidir.
Alacağınız kaliteli mamayla köpeğiniz günlük ihtiyacı olan besin miktarını karşılayacaktır. Papillon’un beslenmesine, ne yediğine ve ne kadar yediğine dikkat etmeniz sağlığı için önemlidir.
Ev yemeği yiyebilirler ancak sağlıkları için çok sık tüketmeleri önerilmez. Günlük ihtiyaçları olan besinleri ev gıdalarından almaları zordur. Bu yüzden ana tercih yüksek kaliteli hazır köpek mamaları olmalıdır. Ev yemeklerinde köpeklerin tüketmesi uygun olanlar ödül maması gibi veterineriniz de uygun görürse belli aralıklarla köpeğe verilmelidir.
Gelişimlerini tamamladıktan sonra çiftleştirilmesi önerilir. 18. Aydan itibaren gelişimlerini tamamladıkları görülür. Bu dönem ve sonrası çiftleştirilmek için uygundur. Dişiyi erken ve çok sık çiftleştirmeniz önerilmez. Aksi halde dişinin ve yavruların sağlığı olumsuz etkilenebilir.
Papillon bakımı uzun, düz tüyleri sebebiyle zor olacağı düşünülmektedir. Ancak sanılanın aksine Papillon bakımı kolaydır. Az tüy dökmeler, tüylerinin matlaşmaması, çok sık banyoya ihtiyaç duymamaları ve kolay eğitilmeleri gibi olumlu özellikleriyle bakım ihtiyacı minimum seviyededir.
Sadece zaman zaman görülen havlamaları ve yerinde duramayan enerjik yapısı sahiplerini yorabilir. Ancak unutmayın havlamayı iyi bir eğitimle, enerjilerini de düzenli egzersiz yaptırarak çözebilirsiniz. Sonrasında uzun yıllar sadık ve mükemmel bir dosta sahip olursunuz.
Sevimli Papillon yavrusunun fiyatı rengine, eğitim durumuna, sağlık yapısına ve şeceresine göre değişiklik göstermektedir. Türkiye’de Papillon yavrusu 4000 TL ile 8000 TL arasında değişen fiyatlardan sahibini bulmaktadır. Bu fiyatlar köpeğin kendi özelliklerinin yanında, satılan yere ve satan kişilere göre de değişmektedir..
Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Dişi Papillon bir seferde ortalama olarak 3 yavru dünyaya getirebilir. Çok küçük bir köpek olduğu için doğumları ve gebelikleri zor geçebilir, sorunlar yaşayabilirler. Papillon köpeğinin pelvik yapısı dardır. Doğan yavrularından kafaları büyük olduğu için normal doğum zor olabilir. Bu yüzden sezaryen olmaları gerekebilir. Gebelikleri ortalama 63 gün sürmektedir. Veteriner kontrolünde gebelik süreci geçirmesi önerilir.
Papillon kürkünün ana rengi beyazdır. Beyaz üzerinde siyah, açık kahverengi, brindle, kahverengi ve kırmızı desenlerin kombinasyonuyla birbirinden faklı kürk renkleri görülmektedir.
Karaciğer renginin dışındaki tüm renkler ve yamalar Papillon köpeğinin renkleri arasındadır.
Kafa bölgesi beyaz dışında, kürk rengine göre farklı renklere sahip olabilir. Kulakları, göz çevresi tüy renkleri farklı renk ve tonlarındadır. Bu renk çeşitlerinin içerisinde, kafada lekeler ve namludan alna doğru beyaz geçişler vardır.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar