Schipperke küçük yapılı, hızlı, uyanık, cesur, kendine güvenen, meraklı ve sevgi dolu bir köpektir. Küçük oyuna rağmen farklı yetenekleriyle göz doldururlar. Bazen bağımsız, inatçı olsalar da onlar sahibine bağlı ve sadık bir dosttur. Ailesine ve çocuklara karşı sevgi dolu yaklaşır ancak diğer köpekler ve yabancılar ile ilişkileri ılımlıdır, iyi anlaşamadıkları zamanlar vardır. Çocuklara karşı özverili ve iyi bir oyun arkadaşıdır. İnsanlarını sever ve sevdiklerini memnun etmek ister. Ancak bağımsız karakteri sebebiyle zaman zaman kendi yolunu seçmeyi, istediğini yapmayı ve o şekilde ilerlemeye daha hevesli olurlar. Bu gibi durumlara müsaade etmemeniz gerekir aksi halde evin liderliğini almaya çalışabilirler.
Schipperke, çevresindeki insanlar veya hayvanlarla arkadaşlık etme konusunda seçici davranır. Yabancı kişilere tedbirli ve mesafeli yaklaşırlar. Genellikle arkadaşlık ilişkisini arasında güçlü bağ kurduğu ailesiyle sınırlamayı tercih ederler. Sevdiklerini ve ailesini koruyan, korkusuz, cesur ve yabancılara karşı şüpheci yaklaşımı onları mükemmel bir bekçi köpeği yapar. Sevdiği birinin tehlikede olduğunu hissetmesi ya da tehlikeli olarak gördüğü insanlara saldırmaktan çekinmezler. Yabancı kişilerle ilişkisinin daha iyi olması için yavruluk döneminden itibaren sosyalleştirilmesi gerekir.
Schipperke ırkı “küçük köpeğin vücudundaki büyük köpek” olarak ünlenmiştir. Kendine güvenen, cesur ve çok meraklı bir köpektir. Schipperke için kapalı kapılar kesinlikle aşılması gereken, küçük bir zorluk anlamına gelir. 4 veya 5 yaşına gelene kadar bedenleri büyüse de, köpek yavrusu ve sorun çıkan çocuksu özelliklerini korurlar.
Schipperke cinsi havlamayı sever. Korkusuz, uyanık, koruyucu ve bekçi köpeği karakter özellikleriyle eve yaklaşan yabancıları veya ziyaretçileri tespit eder ve sahibine havlayarak haber vermek ister. Biraz meraklı bir köpek oldukları için yeni maceralara, heyecan duydukları şeylere de havladıkları görülür. Yavru iken alacakları iyi bir eğitim ile sessiz komutu öğretilerek havlaması kontrol altına alınabilir.
Schipperke küçük olmasına rağmen aşırı derecede başına buyruktur. Bu onların en kötü özelliklerindendir. Bu karakterleri nedeniyle zaman zaman kontrolleri zor olur. Yaramaz, bağımsız ve inatçı davranışlarını eğitim sürecinde de sergileyebilirler. Bu davranışlarıyla baş edebilmek için öncelikle çok sabırlı olmanız, tutarlı davranmanız gerekir. Ardından övgü, ödül ve oyun gibi pozitif pekiştirme yöntemleriyle verdiğiniz komutları uygulamasını desteklemelisiniz, ilgisini çektiğiniz ve heveslendirdiğiniz zaman daha hızlı öğreneceklerdir.
Zeki, öğrenmeye istekli olduğu iyi bir lider için eğitilmesi kolay olabilir. Ancak birçok küçük köpekler ırkında olduğu gibi liderlik vasfını üzerine alarak yönetici kişi olmaya çalışabilirler. Lider davranışlarına bir kez müsaade ederseniz, aşırı koruma, inatçı olma, takıntılı havlama, ayrılık kaygısı , hırlama, takılma ve ısırma gibi davranış sorunları geliştirerek sizi yönetmeye çalışabilir. İçgüdüsel olarak hareket etmesine, alfa köpek olmasına izin vermezseniz köpeğiniz olumsuz davranışlar geliştirmez. Köpeğinizin bu davranışları geliştirmemesi, iyi huylu ve karakterli bir köpek olması için sizin iyi bir lider olmanız çok önemlidir. Schipperke karakteri zor bir köpek olduğu için ilk kez köpek sahibi olacaklar kişilere önerilmez.
Schipperke köpekleri apartman hayatına uyum sağlar ve mutlu bir şekilde yaşarlar. Gün içerisinde dışarıda egzersiz yaptıkları ve havlama konusunda eğitim aldıkları sürece apartmanda yaşamalarında bir sorun görülmez. Zaman zaman evde aktif olabilirler. Bu onların egzersiz ihtiyacı yeterli karşılanmazsa ortaya çıkan bir durumdur. Schipperke köpeği meşgul olması gereken ve en çok meşgulken mutlu olan bir ırktır. Her şeyi merak etmesi, burnunu her deliğe sokması kendisine yeni bir uğraş ve macera aramasının sebebi meşgul olacak bir şeylere ihtiyaç duymasındandır.
Hızlı ve başına buyruk bir köpek olduğu için dışarıya çıktıklarında tasma ile gezdirmeniz önerilir. Sadece yüksek çitlerle çevrili ve gözetiminiz altında güvenli bir ortamda tasmasını çıkarabilirsiniz. Çok dikkatli ve iyi bir gözlemci olduğu için çevresindeki hareketlere kayıtsız kalamazlar. Bu gibi durumlarda kontrolün sizde olması onların bağımsız hareket etmesini engelleyecektir.
Schipperke köpek ırkının kökeni net olarak bilinmemektedir. Irkın geçmişine dair farklı teoriler vardır. Kökeniyle ilgili farklı teoriler olsa da Schipperke ırkının menşei ülkesi Belçika olarak kabul edilmiştir. Elde edilen bazı bilgilere göre geçmişlerinin 1600’lü yıllara dayanmaktadır. Teorilerden en bilineni Brüksel ile Anvers arasında seyahat eden kayıkçıların köpeği olarak ortaya çıktıklarıdır. Flamanca’de tekne kelimesi schip anlamındadır ve bu nedenle Schipperke köpeklerin isimlerinin “küçük kayıkçı” anlamından geldiği düşünülmektedir. Cins, Belçikalı kasabasındaki halk tarafından daha az yaygın olarak kullandıkları Schipperke adını almışlardır. Ancak daha çok Belçika halkı onlara “spitz” olarak atıfta bulunmuştur.
Diğer bir köken teorisi de bu köpeklerin evlerini kemirgenlerden korumak isteyen ve küçük bir köpeğe ihtiyacı olan esnaf loncalarının, orta sınıfta yer alan halkın köpeği olarak yetiştirildikleridir. Irk, minyatür Belçika Çoban Köpeğine benzemektedir. Ayrıca Schipperke isminin de çoban anlamına gelen scheper kelimesinden türemiş olması mümkündür. Schipperke, yaşadığı bölgede orta büyüklükte bir köpek türü tanınıyordu.
Schipperke ırkının Leauvenaar adında siyah renkli eski bir çoban köpeği ve Belçika Çoban Köpeği’nin soyundan geldiği ve geliştirildikleri düşünülmektedir. Belçika Çoban Köpeği hayvancılık için geliştirilmiş ve o alanda başarılı iken, Schipperke köpekleri küçük bir bekçi köpeği olarak yetiştirilmiştir. Eskiden Schipperke köpeklerinin sık sık Brüksel ve Anvers şehirleri arasındaki kanalda kullanılan tekneleri korudukları ve bekçilik yaptıkları görülmüştür. Schipperke köpekleri Belçika tersanelerinin küçük kara intikamcısı ve şehir dükkânlarında korkusuz bir bekçiydi. Brüksel ve Anvers’teki denizciler ve dükkan sahipleri hızlı, cesur ve çevik köpeklere “schipperke” yani Flamanca “küçük kaptan” lakabını verdiler
15. ve 16. yüzyıl Belçika’ya ait yazıların içeriklerinde küçük siyah ve kuyruksuz köpeklerden bahsedilse de Schipperkes’in varlığına dair kanıtlar 1690 yılına kadar bulunamamıştır. Bir grup Brükselli ayakkabıcı, bu köpekleri süslü pirinç tasmalarla süslemiş ve büyük bir gurur duyarak düzenli Schipperke yarışmaları düzenlemiştir. 1690 yılında Schipperke ırkı ilk kez köpek şovlarında sergilenmişti.
Schipperke köpeklerinin büyük ün kazanma süreci 1885 yılından Brüksel’de yapılan bir gösteri organizasyonunda gerçekleşmiştir. 1885’de Brüksel’deki bir köpek şovunda Schipperke köpeğini gördükten sonra Kraliçe Marie Henriette bu köpekleri beğenmiş ve sahiplenmiştir. Kraliçe’nin yanında insanların gördüğü küçük köpek, tüm sınıfların ilgisini çekmiştir. Kraliçe yanından ayırmadığı köpeği kısa süre içerisinde modaya uygun bir evcil hayvan haline gelmiştir. Irkın popülerliği de bu gelişme sonrasında artış yaşamıştır.
Gördükleri ilgiyle, moda haline gelmesi ve İngiltere’ye yapılan ihracatlarla ırkın soyu tükenme tehlikesi yaşamıştır. Belçika’daki çoğu kişi ise, köpeklere ulaşabildiği için cinsi ırkı yaygın olarak kabul etmiş ve daha egzotik köpek ırklarına yönelmişlerdi. 1880’lü yılların sonlarında Belçikalı Schipperke hayranı bir grup, cinsi kurtarmaya çalışmak için toplandı. Cinsin soyunu devam ettirmek için istenilen özelliklerini ortaya koyarak çalışmalar yaptı. Kraliçe Marie Henriette keşfinden 3 yıl sonra 1888 yılında en başta ABD olmak üzere farklı birkaç ülkeye ithal edildi. Amerika’da başlangıçta oldukça az ilgi uyandırdılar ancak daha sonra orada ilgi görmeye başladılar. İsimlerini Amerikalı Schipperke sahipleri “SKIP-er-kee” olarak söyleseler de doğru telaffuz “SHEEP-er-ker” şeklindedir.
19. yüzyılda Schipperke Belçika’nın merkezinde o kadar popülerdi hale geldi ki, orada yaşayan ve insanların sahiplendiği tek ev köpeği oldular. Belçika’da “Spitske” veya “Spits” olarak tanınan ırk, 1888’de kurulan ırk kulübü sayesinde günümüzdeki “Schipperke” adını almıştır. “Schipperke” kelimesinin, ırkın yaşadığı bölgede yaptığı işler düşünülerek verildiği ve “küçük çoban köpeği” ya da “küçük kaptan” anlamını taşıdığı düşünülmektedir. Bu ve bunun gibi gelişmeler sonrasında Schipperke köpeği Belçika’da ulusal köpek olarak kabul edilmişti. Günümüzde de Schipperke ırkı zekası, bağlılığı, korkusuz, cesur yapısı ve çok yönlülüğü ile oldukça ilgi gören, sevilen bir cinstir.
Schipperke omuzlarından arkaya doğru eğimli görünen vücudu kare orantılı vücuduyla, küçük ve sağlam bir köpektir. Gövde profili karedir. Geniş göğüs yapısı, dirseklere doğru uzanmaktadır. Üst çizgi, Spitske’nin arkasına doğru düz ya da hafif eğimli şekildedir. Görünümleri sebebiyle tilki benzeri köpek olarak tanımlanırlar.
Schipperke kafatası yan taraftan bakarsanız hafif yuvarlak, namluya doğru daralan yapıdadır. Kafatasının uzunluğundan, biraz daha kısa namluya sahiptir. Burnu küçüktür ve burun ucu siyah renklidir. Güçlü çenesi vardır ve dişler makas ısırığında veya düz ısırıkla buluşur. Kalın çift katmanlı tüylü yüzü, gözleri, bakışları, kulakları ve genel yapısı itibariyle tilkiye benzetilir. Yüzlerinde genellikle sorgulayıcı, yaramaz ve küstah bir ifade olduğu söylenir.
Schipperke ırkının başının üzerinde yüksek ayarlanmış, üçgen şeklinde ve dik duran kulakları vardır. Kulakları tabandan geniş başlayarak uca doğru incelir ve sivrileşir.
Spitske küçük, oval ve belirgin bir çift siyah göze sahiptir. Gözleri, namlunun yanında birbirine eşit konumlanmıştır. Tilkiye benzetilen yüzü, gözleri, bakışları onlara etrafını sorgulayan, uyanık bir ifade katar.
Spitske köpek ırkının bacakları çok uzun değildir. Ön bacakları, yere düz şekilde iner ve dizlerden daha kısadır. Arka bacakları biraz daha açık ve yere paralel uzanır.
Schipperke köpeklerinin bazıları kuyruksuz olarak doğar. Kuyruklu doğan yavrularında kuyrukları da alışılageldiği üzere tabana yakın, tam arkalarında çok görünmeyecek şekilde bir noktaya kadar kenetlenir. Kuyruk yerleştirmenin yasak olduğu Avrupa'nın birçok bölgesinde kenetleme işlemi uygulanmaz. Bu yüzden kenetlenmezse orta uzunlukta, sırta doğru kıvrık ve tüylü kuyrukları olduğu görülür.
Schipperke çift katmanlı, genel olarak orta uzunlukta kürke sahiptir. Kısa ve yoğun alt katman tüyleri vardır. Alt katmandaki tüyler, köpeği aşırı sıcaklardan korumaktadır. Schipperke köpeğinin kulak, yüz ve ön ayaklarının ucundaki tüyler kısadır. Kulaklarının arkası, boyun, omuz çevresi ve göğüs bölgesindeki tüyler uzundur. Saydığımız bölgelerin dışında, vücudunun geri kalan kısımlarındaki tüyler orta uzunluktadır.
Schipperke köpeklerinin kürkü düz siyah renktir. Sadece AKC tarafından siyah renkli kürk çeşidi kabul edilmiş ve ırk standartlarına kaydedilmiştir. Ancak diğer bazı köpek kulüpleri ten rengi, krem rengi ve açık kahverengi tonlarında olan kürk çeşitlerini de kabul etmektedir.
Bakımları yapılan ve sağlıklı olan Spitske köpeğinin yaşam süresi 12- 15 yıl arasında değişmektedir.
Küçük köpek ırkları arasında yer alan Spitske dişi ve erkeklerin ağırlığı ve yüksekliği arasında çok belirgin bir fark yoktur. Ağırlıkları hem dişiler hem de erkekler için 4 – 8 kilogram, yükseklikleri ise 25- 33 santimetre aralığında değişmektedir. Erkeklerin boyları max. 33 cm, dişilerin ise 30 santimetreye kadar uzadıkları görülür.
Yıl boyunca orta seviyede tüy dökerler. Haftada 1-2 kez taramanız ve fırçalamanız yeterli olacaktır. Yılda bir ya da iki kez mevsim geçişlerinde tüy dökme yoğunluğunda artış görülmektedir. Yoğun tüy döktükleri dönemlerde tarama ve fırçalama sıklığını arttırabilirsiniz. Düzenli tarama ve fırçalama tüy dökmesini azaltır köpeklerin daha bakımlı olmasını sağlar.
Sağlıklı büyümeleri ve gelişmeleri için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli küçük ırklara uygun içeriği olan köpek mamalarını yemeleri gerekir. Köpek mamalarının içeriğine, köpeğinizin yaşına uygunluğuna ve alerjen yapısına dikkat ederek alabilirsiniz.
Schipperke, ev yemeği tüketebilir. Ancak insanların yediği her ürünü, yemeği yememesi uygun değildir. Bu yüzden hangi ev yemeklerin köpeklerin tüketmesinin uygun olduğunu araştırmalısınız. İnsan yiyeceklerinden pişmiş kemik ve yağlı yiyecekler köpeğinizin sindirim sorunu çekmesine ve farklı sağlık sorunlarına yol açabileceği için tüketmesine izin vermeyiniz. Sadece ev yemekleriyle de beslemeyiniz.
Yüksek vitamin ve protein içerikli küçük ırklara uygun köpek maması tüketiyorsanız köpeğinize verdiğiniz ev yemekleri konusunda daha da seçici olmalısınız. Önerilen beslenme şekli yüksek kaliteli kuru ve yaş mama tüketmesidir.
Gelişimlerini tamamladıktan sonra çiftleştirilmesi gereken bir ırktır. 4 ve 5 yaşına kadar çocuksu davranışları devam edeceği için çiftleştirilmesinde karakter gelişimine de dikkat edilmesi önerilir. Dişi ve erkek köpeğin sağlıklı bir çiftleşme süreci gerçekleştirmesi ve yavrular dünyaya gelmesi için doğru zaman önemlidir.
Schipperke bakımı zor olmayan ve her köpek gibi özen isteyen bir köpektir. Yılda iki kere yoğun tüy dökerler bu zamanda tarama sıklığı arttırılabilir. Normal dönemlerde ise haftalık bakım yapmanız yeterli olur. Çok sık duş almasına gerek yoktur. Beden bakımının yanında eğitimleri de iyi bir lider tarafından verildiği sürece kolay geçecektir. İlk defa köpek sahiplenecek kişileri zaman zaman yorabilecek ve zorlayabilecek ırklar arasındadır.
Schipperke köpeğinin fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine ve şeceresine göre değişiklik göstermektedir. Schipperke yavrusunun fiyatı 500 TL – 10.000 TL arasında değişebilir. Fiyat aralığın farklı olması köpeklerin satıldığı yere, satan kişiye göre artıp azalarak değişiklik gösterebilir.
Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Sağlıklı dişi Schipperke köpeği her doğumda 3 – 7 arasında yavru dünyaya getirebilir. Hamilelik ve doğum sürecinde dişilerin veterinerler tarafından gözetim altında olması gerekir. Doğumda dünyaya gelen yavru sayısı dişinin yaşına, sağlık durumuna ve hatta erkekle kaç kere çiftleştiğine göre değişiklik göstermektedir. Normal yöntemle doğum yapamazlarsa, sezaryen ihtiyacı ortaya çıkabilir.
Schipperke köpeklerinin kürkü düz siyah renktir. Sadece AKC tarafından siyah renkli kürk çeşidi kabul edilmiş ve ırk standartlarına kaydedilmiştir.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar