Welsh Terrier eğlenceli, zeki, neşeli, özverili, oyuncu, mutlu, aktif, meraklı, cesur, dayanıklı, uyanık, hassas ve her zaman sevecen olan bir köpektir. Welsh Terrier, birçok teriyerden daha yumuşak huyludur ancak, eğlenmek ve meydan okumak isteyecek kadar da oyuncu ve yaramazdır. Zaman zaman bağımsız hareket etmek isteyebilir, meraklı davranışlar sergileyebilirler. Yavruluk döneminde başlayan iyi bir eğitim, sosyalleştirme ve sevgi dolu aile ortamında büyümeyle bazı terrier özelliklerini devam ettirmez ve iyi huylu bir yetişkin köpek olarak gelişimini tamamlar.
Welsh Terrier ailenin iyi huylu ve sakin bir üyesidir. Ailesine sadık, oldukça bağlıdır. Ailesiyle birlikte eğlenmeyi ve sevdiklerini eğlendirmeyi severler. Diğer teriyer ırkları kadar gergin bir karakter yapısına sahip değildir. Sevgi dolu, uyumlu hali ve enerjisiyle çocuklar için mükemmel bir arkadaş olurlar. Çocuklara karşı olan sabrı, oyun oynamayı sevmesi ve sert oyunlara dayanıklılığı bu arkadaşlığın ilerlemesini sağlayacaktır. Yabancılara karşı çekingen davranışlar sergileyebilirler. Genel olarak diğer köpeklere ve evcil hayvanlara karşı temkinli ve iddialıdırlar. Bazı Welsh Terrier köpeklerinde hayvanlara daha barışçıl yaklaştığı görülmektedir. Köpeğinizin diğer hayvanlarla ilişkisinin gelişmesi için erken aşamada sosyalleştirilmesi gerekir.
Welsh Terrier köpek cinsinin yüzmekten ve kazmaktan hoşlandığı bilinmektedir. Karakter ve kişilik gelişimi için sevdiği etkinlikleri yapmasına izin verilmelidir. Ancak kazma alışkanlığını belli bir alanda uygulaması, istediği her yeri kazamayacağını öğrenmesi sağlanmalıdır. Zeki bir ırk olduğu için eğitim süreci kolay ve keyifli geçecektir. Ancak kendi istediklerini yapmakta diretmesi, kurnazlık yapmaya ve bağımsız davranışlar sergilemeye istekli yapısı yavruluk döneminde kesinlikle kontrol edilmelidir. Bu davranışları kontrol edilmez ise eğitimlerinin zorlaşması mümkündür.
Gal Terrier gün içerisinde yeterli seviyede egzersiz yaptığı zaman apartman hayatına uyum sağlayabilir. Ev içinde oldukça aktif oldukları için günlük olarak dışarıya çıkarmanız ve küçük bir bahçede de olsa gereksinimlerini karşılamasını sağlamanız önemlidir. Irkın kemirgen, porsuk, su samuru ve tilki avlamak gibi görevlerde kullanılma için yetiştirildiği bilinmektedir o yüzden tamamen bir ev köpeği olarak yaşam sürmesi beklenmemelidir. Başarılı birer iz sürücü ve avcı olmalarının yanında doğru yaklaşımlar ve eğitimlerle arama kurtarma ve terapi köpeği olarak da görev almaları mümkündür.
Welsh Terrier köpek ırkı genel olarak genç, aktif ailelerin sahiplenmesi önerilmektedir. Aktif, hareketli ve enerjik yapısına uyum sağlayan bir aile ortamında daha mutlu olacaklardır.
Welsh Terrier ırkının kökeni net olarak belli olmasa da, geçmiş dönem resimleri ve baskıları göz önüne alındığında oldukça eski bir ırk ve ilk teriyer köpeklerinden biri olduğunu söylenebilir. Welsh Terrier cinsin geçmişi çok eskilere dayanır ve İngiltere kökenli olan bu cins ülkenin en eski köpekleri arasında yer almaktadır.
Cins 1700’lerde varlığının şekillenmeye başladığı ve Kuzey Galler’in uzak dağlık bölgesinde tilki, su samuru ve porsuk avlamak için geliştirildiği ifade ediliyor. Welsh Terriers’ın ne zaman ortaya çıktığını bilinmese de Gal Teriyerleri, güçlü ön ayakları ve cezalandırıcı çeneleri ve terrier cesaretiyle, keskin dişli, jilet gibi pençeli avlarıyla kafa kafaya karşılaşmak için kullanılmıştır. Özellikle porsuklar bu köpeklerin tehlikeli düşmanlarıdır ve onları yuvalarından çıkarmak hanım evladı, cesaretsiz köpeklerinin işi değildi. Welsh Terrier ise bu görevlerin başkahramanıdır.
Welsh Terrier, Galler’e özgü iki teriyer köpeğinden biri olan ve muhtemelen 18. – 19. yüzyıllarda Britanya’da popüler olan eski Black and Tan Rough Terrier ırkının soyundan gelmektedir. Aynı zamanda kuzey İngiltere’de popüler olan “Old English Broken Haired” Terrier ile de benzerlik taşımaktaydı. İki cins o kadar benzetiliyordu ki Welsh Terrier gösterilmeye başlandığında diğer köpeklerle başarılı şekilde rekabet edebiliyordu. Bu durumlardan dolayı başlangıçta Welsh Terrier köpekleri “Black and Tan Wire Haired Terrier” veya “Old English Terrier” olarak bilinmekteydi.
Galler ile bağlantılı olmasına rağmen 19. yüzyılda Welsh Terrier köpekleri İngiltere’nin birçok yerinde yaşamıştır. Sonunda, kökenleri her ne olursa olsun, köpeklerin hepsi Galler Teriyeri (welsh Terrier) olarak bilinmeye başlandı. Benzerlik gösterdiği her iki cins de su samuru, tilki ve porsuk avlamak için kullanıldığı ve görev aldığı bir geçmişe sahipti. 1800’lü yılların sonlarında Welsh Terrier köpek şovlarının vazgeçilmezi haline geldi ve1886’da resmen tanındı.
Birçok teriyerin sınıflandırıldığı şekilde özelliklerine göre başlangıçta, Old English Terrier kategorisinde sınıflandırıldı ve gösterilerde bu şekilde yer aldı. 1885 yılında günümüzde bilinen “Welsh Terrier” adını aldı. 1886’da İngiliz Kennel Kulübü Welsh Terrier cinsini tanıdı. Gal Teriyerları üzerinden, farklı ırklar ile özelliklerini karıştırarak Welsh Terrier’i geliştirmeye çalıştılar. Sonuç olarak da bazı açılardan minyatür bir Airedale Terrier‘e benzeyen bir köpek ortaya çıktı. Ancak ortaya çıkan bu cinsin küçük, uzun bacaklı teriyerlerin elde ettiği popülariteye asla ulaşamadığı görüldü.
Welsh Terrier, estetik açıdan Airedale Terrier'in küçük, minyatür bir versiyonu gibi gözükmektedir. Lakeland Terrier'den biraz daha büyük ve güçlü, Airedale Terrier’dan ise çok daha küçük yapıya sahiptir. Welsh Terrier orta büyüklükte, kare oranlı, kompakt, sağlam yapılı ve mesafeleri iyi bir hızda koşabilen bir köpektir. Orta derecede kısa beli güçlüdür. Sırt düzdür ve düz bir çizgi oluşturarak yere paralel gelir. Göğüs güçlüdür ve orta genişliktedir. Boyun orta uzunlukta, hafif kemerli ve orta kalınlıkta olup zarif bir şekilde omuzlara doğru eğimlidir. Boğaz bölgesinde deri fazlalığı yoktur Kompakt yapı telsi kürküyle ve sert görünüşle tamamlanmaktadır.
Kafatası dikdörtgen şeklindedir. Kafatasın ve ağzın üst çizgileri birbirine paraleldir ve hafif bir durakla birleşmiştir. Belirgin kaşları, bıyığı ve sakalı ile kafasının uzun, düz ve kare yapılı duruşu vardır. Burun bölgesi kare bir bitişle sonlanır. Burun rengi siyahtır. Ağız, hafif bir durakla, başın yarısı kadardır ve Tilki (Fox) Terrierleri gibi ağız incelmez. Derin, güçlü çenesi ve düz sıkı yanaklı, siyah dudaklı bir köpektir. Büyük, güçlü dişler makas veya düz ısırıkta birleşmektedir.
Welsh Terrier ırkının V şeklindeki kulakları başın yan tarafına ve öne doğru hafifçe katlanır. Küçük, çok ince olmayan ve kafatasının üst çizgisinin hemen üzerinde kıvrılan kulakları yanağa yakın bir yerde konumlanmıştır.
Welsh Terrier küçük, badem şeklinde ve birbirine mesafeli şekilde konumlanan koyu kahverengi gözlere sahiptir. Gözleri karanlık, derin, kendine güvenen ve uyanık bir ifade taşır.
Ön ayaklar düz, yuvarlak, iyi kemikli ve kaslıdır. Ön ve arka bacaklar, dizlerin içeri ya da dışarı dönmeyeceği şekilde birbirine paralel hareket eder. Kısa, güçlü arka bilekler ile diz iyi bükülmüş şekildedir. Welsh Terrier’in bilekleri güçlü ve diktir. Küçük, yuvarlak, kedi ayaklarına benzeyen ayakların kalın, siyah yastıkları bulunur. Tırnakları ise siyah renklidir. Genel olarak iyi erişim, güçlü sürüş ile düz, serbest ve zahmetsiz hareket ederler.
Welsh Terrier ırkının yüksekte ayarlanmış, sırtta dik olarak taşınan ve genel olarak kesik, kenetlenen bir kuyruk yapısı vardır. Kuyruk arkadan kıvrılmaz. Kuyrukları kenetlemenin yasal olduğu yerlerde geleneksel olarak köpeğin kuyruğu kenetlenir ve kesilir. Kenetleme işlemi sayesinde köpek kuyruğunu havaya kaldırdığında, dış hattında kare bir görünüm elde edilir ve kuyruk başın üst kısmıyla aynı hizada olur Kuyruk kenetlemek Avrupa'nın çoğu yerinde yasa dışıdır ve cezaları bulunmaktadır. Bu yüzden kenetlemenin yasal olmadığı yerlerde kuyruk, doğal haline bırakılır.
Welsh Terrier ırkının çift katmanlı ve su geçirmez özelliğe sahip bir tüy yapısı vardır. Alt katman tüyleri yani astarı yumuşak ve kısadır. Üst katman tüyleri ise sert, sırım gibi, yoğun ve buklelidir. Gür kaşları, bıyığı, sakalı, ağzı ve bacak bölgesinde sert yoğun bir kaplamaya sahiptir.
Welsh Terrier ırkının kürk rengi siyah ve taba rengidir. Siyah tüyler boyuna, kuyruğa ve üst baldırlara kadar yayılmaktadır. Dizlerin altında kesinlikle siyahlık istenilmez. Bacaklar, çeyrek kısımlar ve kafa, bölgelerinde siyahlıklar kabul edilebilir ve bu renkler daha açık tonlar ile koyu kırmızımsı, kahverengi olan açık bir bronzluktur. Sert telsi kürkün siyah ve ten rengi ile gri kırçıllı olması da mümkündür. Sırt kısmında siyah bir ceket işareti bulunan boz rengi köpeklerde vardır. Welsh Terrier ırkının yavruları siyah tüylerle doğar ve büyüdükçe tüyler ana rengine, tonlarına ulaşır.
Bakımları yapılan, sağlıklı bir Welsh Terrier köpeğinin ortalama yaşam süresi ortalama 12- 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Ortalama yaşam süresi 12 – 14 yıl aralığında olmasına rağmen 15 ve 18 yıl yaşayan Welsh Terrier köpekleri de vardır.
Yetişkin erkek ve dişi Welsh Terrier ideal ağırlığı 8- 10 kg, yükseklikleri ise 35- 38 cm aralığında değişmektedir. Dişi ve erkek Welsh Terrier’in boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.
Hiç ya da çok az tüy döken bir ırk olan Welsh Terrier ırkının sahibinin köpeğin kürk bakımı için mümkünse günlük olarak vakit ayrılması gerekir. Tüylü görüntüleri çok tüy dökeceği gibi bir düşünce yaratsa da tüy dökme seviyesinin az olması ve bakımlarının yapılması işleri tam tersine çevirecektir.
Welsh Terrier sağlıkları için uygun olan ev yemeklerini de yiyebilirler. Ancak hiçbir zaman beslenme düzeni sadece insan gıdaları ve ev yemekleri üzerine kurulmamalıdır. Her yiyecek ya da meyve, sebzeyi yemek Welsh Terrier çin uygun değildir. Sadece ev yemeklerini yemek Welsh Terrier için yeterli ve sağlıklı değildir, bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Welsh Terrier günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Köpeğinizin sağlıklı büyümesi için beslenmesine dikkat etmeli, temiz içerikli yiyecekleri ölçülü şekilde tüketmesini sağlamalısınız. Sağlıklı beslenebilmesi için Welsh Terrier, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.
Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Welsh Terrier cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Welsh Terrier’in gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Welsh Terrier köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Welsh Terrier’ir ırkının bakımı çok zor değildir. Haftalık olarak ince tüylerinin 2 ila 3 kez taranması ve fırçalanması yeterli olacaktır. Tüyleri çok dökülmez haftalık düzenli taramanın yanında her 3 ayda bir kez profesyonel bir bakımla daha sağlıklı ve bakımlı hale gelir. Welsh Terrier ırkı çift katman ve su geçirmez tüy yapısına sahiptir. Su geçirmez, dayanıklı kürkünün yapısının bozulmaması için de çok sık yıkanmaması önerilir.
Welsh Terrier yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, yetiştiricisine, yeteneklerine, bakımına ve daha birçok etkene göre değişiklik göstermektedir. Welsh Terrier yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesi, talep etmesi ya da ırkın nadir bulunması, az ilgi görmesi gibi farklı etkenlerden dolayı artıp azalarak değişiklik göstermektedir.
Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Welsh Terrier tek seferde 4-6 arasında yavru dünyaya getirebilir. Welsh Terrier ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için yılda birden fazla doğum yapmaması önerilir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Welsh Terrier’in doğurduğu yavru sayısının artıp azalmasını etkilemektedir.
Welsh Terrier ırkının kürk rengi siyah ve taba rengidir. Siyah tüyler boyuna, kuyruğa ve üst baldırlara kadar yayılmaktadır. Dizlerin altında kesinlikle siyahlık istenilmez. Bacaklar, çeyrek kısımlar ve kafa, bölgelerinde siyahlıklar kabul edilebilir ve bu renkler daha açık tonlar ile koyu kırmızımsı, kahverengi olan açık bir bronzluktur. Sert telsi kürkün siyah ve ten rengi ile gri kırçıllı olması da mümkündür. Sırt kısmında siyah bir ceket işareti bulunan boz rengi köpeklerde vardır. Welsh Terrier ırkının yavruları siyah tüylerle doğar ve büyüdükçe tüyler ana rengine, tonlarına ulaşır.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar