Köpeklerde en sık görülen hastalık türü dediğimizde karşımızda kabarık bir liste çıkar. Ne yazık ki insanlar gibi köpekler de hastalıklara karşı hassastır. Bu hastalıkların çoğu öncelikle temas yoluyla yayılır. Açık yaralar, bu hastalıklara yakalanmanın başka bir yaygın yoludur. Aşılar yalnızca belirli suşlara karşı etkilidir. Bu nedenle bir sağlık sorunundan şüpheleniyorsanız köpeğinizi veterinere götürmek en iyi seçeneğinizdir.
İçindekiler
Köpekleri etkileyebilecek birçok farklı hastalık vardır. Bazıları hafif ve geçici olabilirken, diğerleri yaşamı tehdit edici olabilir. En sık görülen köpek hastalıkları arasında bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları yer alır. Köpeğinizi etkileyebilecek diğer hastalıklar gastrointestinal enfeksiyonlar ve viral enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar köpeğinizin böbrekleri ve karaciğeri de dahil olmak üzere organlarını etkileyebilir. Köpeğinizin bu hastalıklardan herhangi birinden muzdarip olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen veteriner yardımı almalısınız.
Fizik muayene, köpeğin tıbbi tedavisinin gerekli bir parçasıdır ve köpeğinizin bir sağlık sorunu olup olmadığını belirlemek için gereklidir. Fizik muayene sırasında veterineriniz köpeğinizin ateşini ölçecek, kalbini dinleyecek ve herhangi bir fiziksel değişiklik olup olmadığına bakacaktır. Muayene yeterli değilse, bir veteriner sorunu doğrulamak için kan testi yapabilir veya idrar örneği alabilir. Bir idrar örneği, böbrekler veya idrar yolu ile ilgili herhangi bir sorunu ortaya çıkarabilir. Bu problemler keşfedilirse, antibiyotikler enfeksiyonu temizlemeye yardımcı olabilir.
Köpeklerin kulakları, mantar ve bakteri dahil olmak üzere mikroorganizmalara ev sahipliği yapar. Doğal olarak enfeksiyona karşı dirençlidirler. Ancak bazı koşullar kulak kanalının hasar görmesine ve enfeksiyona duyarlı hale gelmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda, veteriner hekimler, ya doğrudan kulak kanalına ya da ağızdan uygulanan uygun ilaçları reçete edecektir. Bakteriyel kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için sıklıkla antibiyotikler reçete edilir ve mantar kulak enfeksiyonları için mantar önleyici ilaçlar kullanılır.
İkincil sorunlara yol açabileceğinden kulak enfeksiyonlarının tedavisine hemen başlanmalıdır. Tedavi edilmezse kulak enfeksiyonları kötüleşebilir. Köpeğinizin işitme duyusunu ve dengesini kaybetmesine neden olabilir. Kulak enfeksiyonlarını tedavi etmenin en iyi yolu, veterinerinizin talimatlarına uymak ve tavsiye edildiği şekilde veterinere geri döndüğünüzden emin olmaktır.
Veteriner bir muayene yapacak ve köpeğinizin kulaklarını dikkatlice temizleyecektir. Bazı durumlarda, bir kulak enfeksiyonu bir hafta içinde düzelir, ancak ciddi vakalar aylarca tedavi gerektirebilir. Bunun nedeni, enfeksiyonun çeşitli ilaçlara dirençli olabilmesidir.
Köpek öksürüğü olarak da bilinen Kennel öksürük, köpekler arasında yakın temas yoluyla bulaşan oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. En çok parklar, pet kuaför ve petshop gibi kalabalık yerlerde yayılır. Kennel öksürüğün birkaç farklı nedeni vardır.
Köpeklerde kennel öksürük semptomları arasında;
Kennel öksürüğü oldukça bulaşıcı olduğundan, köpeğiniz nefes almakta zorluk çekiyorsa veterinerlik hizmeti almak önemlidir. Bu enfeksiyon evdeki diğer köpeklere de yayılabilir.
Diyabet, köpeğinizin susuz kalmasına neden olan ciddi bir durumdur. Köpeğinizin çok kilo vermesine neden olabilir ve köpeğinizin organlarına zarar verebilir. Diyabetin en yaygın komplikasyonu, diyabetik köpeklerin yüzde 40’ını etkileyen pankreatittir.
Diyabetik köpekler genellikle;
Diyabetik evcil hayvanlar, iyi yönetilirlerse uzun ve sağlıklı yaşayabilirler. Doğru beslenme ve veteriner bakımı, sağlıkları için hayati önem taşır. Düzenli muayeneler sorunları erken tespit edebilir ve ciddileşmelerini önleyebilir. Örneğin, köpeğinizin kan şekeri seviyelerini kontrol etmek ve kilo dalgalanmalarını izlemek için düzenli yıllık muayeneler önerilir.
Köpekler çevresel faktörlerden deri enfeksiyonları geliştirebilir. Bu koşullar yaygındır ve döküntülere, kaşıntıya ve kabarcıklara neden olabilir. Ayrıca ağrılı olabilirler. Veterineriniz, köpeğinizin rahatsızlığını gidermek için ilaç reçete edebilir. Durumun ciddiyetine bağlı olarak kortizonlu krem de reçete edilebilir.
Köpeklerde kaşıntılı cildin daha yaygın nedenlerinden bazıları;
Veteriner hekiminiz, kaşıntıyı hafifletmek için reçeteli bir diyet önerebilir. Siz ve veterineriniz ayrıca aşırı ısırma veya yalamanın neden olabileceği sıcak noktaların belirtilerini de aramalısınız. Bakteriyel bir enfeksiyondan şüpheleniyorsanız, antibiyotikler cilt enfeksiyonunu temizlemeye yardımcı olur, ancak etkili olması 21 gün kadar sürebilir.
Köpeklerde saç kıran etkileyen bir enfeksiyondur. Bu hastalığa deri, tüy ve tırnaklar gibi keratinize vücut yapılarını istila eden bir mantar neden olur. En yaygın enfeksiyon bölgesi baş, kulaklar, kuyruk ve ön patilerdir, ancak vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.
Enfekte hayvanlar veya nesnelerle temas yoluyla bulaşır. Özellikle, ilişkili sporlarla birlikte kırılmış tüyler önemli enfeksiyon kaynaklarıdır. Bununla birlikte, temas her zaman konakçı faktörlerine ve mantar türlerine bağlı olarak enfeksiyonla sonuçlanmaz. Bir kez enfekte olduğunda, etkilenen hayvanlar yeniden enfeksiyona karşı kısa süreli direnç geliştirir. Ayrıca, saçkıran tükürük ile yayılır, bu da etkilenen hayvanların mantarları diğer hayvanlara aktarabileceği anlamına gelir.
Köpeklerde kire maruz kalma, devam eden tıbbi durumlar ve bir köpeğin bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere birkaç olası saçkıran nedeni vardır. Zayıflamış bağışıklık sistemine sahip köpekler, saçkıran enfeksiyonuna yakalanma riski daha yüksektir.
Köpekler, meme kanseri ve lenfoma dahil olmak üzere birçok farklı kanser türünden etkilenebilir. Veteriner onkolojisinin yardımıyla, köpeklerde bu kanser türlerinin tedavileri, insanlar için olanlara benzer. Belirli bir kanser türü, köpeğin anüsünde bulunan koku bezlerinin kanseridir. Bu bezler, bağırsak hareketleri sırasında bölgeyi işaretlemekten ve kötü kokulu bir madde salgılamaktan sorumludur.
Bu hastalığa maruz olan bir köpek,
Köpeklerde görülen diğer yaygın kanserler arasında burun ve ağız kanseri bulunur. Örneğin ağız kanseri, diş etlerinde veya kulak kanalında bir kitle olarak ortaya çıkabilir. Diğer belirtiler arasında kanama, koku veya yeme güçlüğü bulunur. Bu koşullar mutlaka yaşamı tehdit edici olmasa da, erken teşhis ve agresif tedavi kritik öneme sahiptir. Burun tümörü olan bir köpek ayrıca nefes alma güçlüğü veya yüz şişmesinden muzdarip olabilir.
Köpeğiniz ishalden muzdaripse, bağırsak parazitlerinin bir göstergesi olabilir. Onlarla ilişkili sağlık risklerini azaltmak için parazitleri derhal tedavi etmek önemlidir. Bir veteriner, uygun tedavi planına karar vermenize yardımcı olabilir.
Köpeklerde ve kedilerde en yaygın bağırsak parazitleri tenyalar ve yuvarlak kurtlardır. Bir köpeğin dışkısında veya anüsünde görülebilirler. Bu parazitlerin belirtileri arasında ishal, tıkanıklık, iştah azalması, uyuşukluk ve kötü bir görünüm bulunur. Bazı durumlarda dehidrasyona neden olabilir ve yoğun bakım gerektirebilir. Bazı durumlarda parazitleri tespit etmek zor olabilir.
Kancalı kurtlar, bağırsakta bulunan küçük parazitlerdir. Bu solucanlar çevreye yayılır ve köpekler topraktan larvaları yuttuktan veya kiri yaladıktan sonra enfekte olabilirler. Larvalar ayrıca anne sütü yoluyla yavrulara aktarılabilir. Köpeğiniz enfekte ise depresyona girebilir ve kilo verebilir. Enfeksiyon zamanında tespit edilmezse, köpeğiniz için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kalp kurdu, köpeklerin alabileceği en yaygın hastalıklardan biridir. Neyse ki, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavi, köpeğinizin kalbindeki yetişkin solucanları ve mikro-sıtmayı öldürür. Veterineriniz ayrıca iltihabı kontrol etmek için ilaçlar da reçete edebilir. Köpeğinizin kalp kurdu içermediği kabul edilmeden önce birkaç ay tedaviye ihtiyacı olabilir.
Kalp kurdu, sivrisinek ısırığı ile köpeklere bulaşan paraziter bir hastalıktır. Yetişkin solucanlar, pişmiş spagetti gibi görünür ve on ila on beş cm uzunluğunda büyür. Kalp kurdu hastalığı olan bir köpeğin bir ila 250 solucanı olacaktır. Köpeğinizi hayatı tehdit eden komplikasyonlardan kurtarmak istiyorsanız tedavi önemlidir. Köpeğinizi kalp kurdu için tedavi etmenin en iyi yolu, yıllık kalp kurdu testi yaptırmaktır. Testi planlamak için veterinerinize danışmalısınız.
Periodontal hastalık evcil hayvanlarda en sık görülen hastalıklardan biridir. Zamanla tartara dönüşen plak adı verilen dişlerde bakteri birikmesinden kaynaklanır. Bu enfeksiyonlara ve dişlerin gevşemesine neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde periodontal hastalık dişlerde ve diş etlerinde kalıcı hasara neden olabilir.
Bu hastalık köpeğiniz için acı verici ve çekici olmayan bir gülümsemeye neden olabilir. Üç yaşından büyük köpeklerin %80’inden fazlasının bundan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Diş hastalıkları genellikle erken evrelerde ortaya çıkmasa da ciddi bir problem olabilir.
Köpeklerde İshal yaygın bir hastalıktır, ancak ishal olaylarını en aza indirmenin yolları vardır. Örneğin evcil hayvanınız çöp ve uygun olmayan yiyeceklerden uzak durmalı, köpek sofra artıklarını beslemekten ve ani diyet değişikliklerinden kaçınmalısınız. Köpeğinizi parazitler ve solucanlar için kontrol edecekleri için düzenli veteriner muayeneleri de iyi bir fikirdir.
İshal, birçok nedenden kaynaklanabilen akut bir gastrointestinal bozukluktur. Kendi kendini sınırlayan bir bakteriyel enfeksiyon ile daha ciddi bir inflamatuar hastalık arasında ayrım yapmak, dikkatli bir değerlendirme gerektirir. Doğru bir teşhis için kapsamlı bir fizik muayene ve semptom öyküsü gereklidir. Semptomlar şiddetli ise, tanı için tanısal testler ve tedavi gerekebilir.
İshal genellikle kendi kendini sınırlar ve bir veya iki gün içinde düzelir, ancak sorun bir veya iki günden fazla sürerse bir veterinere danışmalısınız. İshal ayrıca yaşamı tehdit edici olabilir.
Parvovirus, köpeklerde hastalığa neden olan bulaşıcı bir virüstür. Vücudu ağız yoluyla istila eder ve daha sonra lenf düğümlerinde çoğalır, bu da daha sonra büyük miktarda virüsü kan dolaşımına bırakır. Bu virüs daha sonra sindirim sistemini etkiler ve kemik iliği enfeksiyonuna neden olur. Parvovirüs enfeksiyonunun klinik belirtileri tipik olarak enfeksiyondan sonraki üçüncü ila beşinci gün içinde başlar ve semptomlar genellikle beş ila yedi gün sürer.
Bu virüs, enfekte bir hayvanın dışkısı ile temas yoluyla ve ayrıca virüslü bir köpeğin tüy ve derisi yoluyla bulaşır. Enfekte bir hayvan virüse sahip olduğunda, enfekte köpeğin tükürüğü veya mukoza zarları iltihaplanır ve öksürür. Hayatı tehdit edici olabilir ve solunum problemlerine ve kalp yetmezliğine neden olabilir.
Parvovirus enfeksiyonu çok bulaşıcıdır ve köpeklerde herhangi bir ortamda ortaya çıkabilir. Ayrıca ortamdaki kontamine dışkı veya yüzeylerle temas yoluyla da yayılabilir. Bu hastalık köpekler tarafından yayılır ve ilerleyene kadar genellikle asemptomatiktir. Parvovirüse karşı aşılama, köpeğinize bulaşmasını önlemenin en iyi yoludur.
Köpeklerde bulunan dış parazitler genellikle hayati tehlike oluşturmaz ancak köpeğinizde kaşınma ve rahatsızlığa neden olabilirler. Köpeğinizin enfekte olabileceğinden şüpheleniyorsanız, tedavi için bir veterinere danışmanız önemlidir. Neyse ki, birçok antiparaziter ilaç piyasada yaygın olarak bulunmaktadır. Dış parazitleri erken teşhis etmek ciddi sorunların önüne geçmenize yardımcı olacaktır.
Köpekler, keneler, pireler ve akarları içeren dış parazitlerle enfekte olabilir. Bazı dış parazitler önemsiz olup nadiren herhangi bir soruna neden olurken, diğerleri ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölüme neden olabilir. Köpeğinizi dış parazitlerden korumanın en iyi yolu önleyici tedaviler uygulamaktır.
Neyse ki, önleme en iyi ilaçtır. Kapsamlı bir pire kontrol programı, köpeklerde dış parazit istilasını önlemenize yardımcı olabilir. Neyse ki pire ve keneler de dahil olmak üzere birçok parazit türünü tedavi edebilen ilaçlar var.
Köpeklerde leptospira, köpeklerde görülen bakteriyel bir enfeksiyondur. Enfekte idrarla temas yoluyla köpeklere bulaşır. Bu durumun tedavisi, farklı köpeklerde değişebilen hastalığın semptomlarına dayanmaktadır. Bir köpek susuz kalırsa, kusmayı önlemek için ilaçla birlikte sıvı tedavisi gereklidir. Ağır vakalarda kan nakli gerekebilir.
Hastalığın şiddetli vakaları genellikle;
Diğer semptomlar arasında;
Köpeklerde kuduz, çeşitli fiziksel ve davranışsal semptomlara neden olabilen ölümcül bir hastalıktır. Etkilenen köpeklerde saldırganlık ve huzursuzluğa, aşırı salya akmasına, nöbetlere ve kas koordinasyon kaybına neden olabilir. Semptomlar köpekler arasında farklılık gösterebilir, ancak bazıları hastalığın tüm aşamalarında yaygındır.
Genel olarak kuduz, kuduzlu bir hayvandan ısırık veya tırmalama yoluyla bulaşır. Dünya çapında köpekler, insanlara kuduz bulaşmasının ana kaynağıdır ve vakaların %99’una katkıda bulunur.
Kuduzun kuluçka süresi, enfeksiyonun türüne ve yerine bağlı olarak yaklaşık iki hafta ile bir yıl arasındadır. Köpekler genellikle bu süre zarfında klinik semptomlar göstermezler ve semptomların başlaması haftalar veya aylar alabilir. Ancak virüs beyne ulaştığında kuduz belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Semptomlar nefes almada zorluk, bacaklarda güçsüzlük, nöbetler ve hatta koma içerebilir.
Kuduz tükürük ve kan yoluyla bulaşabilir. En yaygın yöntem bir köpeğin ısırması yoluyladır, ancak çürüyen bir hayvan leşiyle temas yoluyla da bulaşabilir. Köpeklerde kuduzdan korunmanın en iyi yolu aşılamadır. Aşı oldukça etkilidir, ancak güvenliğini sağlamak için köpeğinizi yakından takip etmeniz önemlidir.
Kene kaynaklı hastalıklar ne yazık ki ülkemizde yaygındır ve köpeğinizi etkileyebilir. Köpeğinizi bu hastalıklara yakalanmaktan nasıl koruyacağınızı bilmek önemlidir. Evcil hayvanınız evinizin dışındayken kenelere maruz kalma riski altında olabilir, bu nedenle önleyici tedbirler almak önemlidir.
Önleyici tedbirler, bir pire ve kene önleyicinin aylık olarak uygulanmasını içerir. Ayrıca, özellikle uzun otların arasında veya bitkilerin çevresinde vakit geçiriyorsa, köpeğinizi dışarıda vakit geçirdikten sonra mutlaka kontrol edin. Kene popülasyonlarının yüksek olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, profesyonel bir kene kontrol hizmeti almayı düşünebilirsiniz.
Kene kaynaklı hastalık belirtileri tespit edildiğinde, veterineriniz enfeksiyonla mücadele için antibiyotik reçete edecektir. Bu gereklidir çünkü bu bakterilerin bazıları bağışıklık baskılayıcıdır. Antibiyotikler genellikle birkaç haftalık bir süre için reçete edilir. Bazı durumlarda, farklı hastalıklar için farklı antibiyotikler gerekir.
Köpekler zehirli bitkilere karşı hassastır. Köpekler için zehirli olan bir bitkinin yutulması kusmaya, ishale ve nefes almada zorluğa neden olabilir. Bu bitkiler de karın ağrısına neden olabilir. Bu hastalıkları önlemek için, bahçedeyken köpeğinizi daima tasmalı tutmalısınız.
Sonbahar çiğdemleri köpeklerde hastalığa neden olabilecek bir bitkidir. Kimyasal içerir. Bu böbreklere zarar verebilir ve solunum yetmezliğine neden olabilir. Benzer şekilde, nergis yutulması da bağırsak rahatsızlığına, ishale ve salya akmasına neden olabilir. Ayrıca nöbetlere ve düşük tansiyona neden olabilir. Siklamen de kusma ve ishale neden olabilir.
Sümbül ve laleler de köpekler için zehirli bitkilerdir. Lale soğanları özellikle zehirlidir ve ishale, kusmaya ve depresyona neden olabilir. Laleler, dermatite ve iltihaplı cilde neden olabilecek kimyasal bileşenlere sahiptir.
Köpek hasta olursa vakit kaybetmeden veterinere gidilmelidir. Hastalık semptomları bir kenara yazılmalı ve tarihi de eklenmelidir. Hangi gün ve nasıl başladığını belirtirseniz her detay tedavinin erken başlaması ve daha etkili olması için önemlidir.
Kuduz, genlik hastalığı ve kanlı ishal gibi tehlikeli hastalıklar köpeklerde ölüme neden olabilir. Bunların yanı sıra küçük görülen pek çok sağlık sorunu erken tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara doğru yol alır. Bu gibi durumlarda köpeklerin yaşam kalitesini düşürür.
Hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalık türleri vardır. Özellikle parazitler temas yolu ile insanlara hızlı bir şekilde bulaşabilir. Ancak vücut sıcaklığımı köpeklerden daha düşük olduğu için aynı etkiyi gösteremezler.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar