Cheetoh Özellikleri ve Bakımı

Cheetoh Resimleri
Bir kedi ne kadar sıra dışı olabilir ki? Cheetoh! Sanırsınız vahşi bir kedi türü. Oysaki değil! Cheetoh, Bengal ve Ocicat melezi, Amerika menşeli evcil bir kedi türüdür. Bu benekli kedi, benzersiz görünümlü bir soy yaratmak amacıyla geliştirilmiştir. Diğer pek çok kedi ırkından daha büyük, daha ağır, egzotik ve son derece aktiftir. Erkekleri daha diri ve daha büyük iken dişiler daha narin ve daha küçüktür. Gelin bu eşsiz kedi ırkına yakından bir göz atalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Amerika Birleşik Devletleri menşeli olan Cheetoh, Bengal ile Ocicat çiftleştirmesinden ortaya çıkmış benekli bir kedi cinsidir. Tıpkı ebeveynleri gibi benzersiz bir soy kedisi yaratmak için geliştirilen Cheetoh, kedi familyasındaki diğer pek çok kedi ırkından gövde yapısı olarak daha büyük ve kilo bakımından daha ağır bir kedidir. Bu cinsin erkek kedileri sağlam gövdeli ve yeterince büyük iken, dişi kedileri daha narin ve daha küçüktür.

Egzotik görünümlü Cheetoh’u tanımayanlar onun için ilkten vahşi bir kedi tanımlaması yapabilir. Ancak sanılanın aksine, eğlenceyi seven, herkesle iyi geçinme eğiliminde olan, diğer evcil hayvanlarla dahi bir arada olabilen evcil bir aile kedisidir. Bir Cheetoh kedisi, başta sahibi olmak üzere evin diğer üyeleri tarafından gördüğü ilgi ve sevginin karşılığını kat be kat fazlasıyla verebilir. Eğlenceyi seven ve dolayısıyla oyuncu bir kedi olan Cheetoh, sahibiyle geçirdiği her saniyenin hakkını fazlasıyla verir ve bundan da büyük keyif alır. Bulunduğu ortamda herkesle iyi geçinme eğiliminde olduğu için kendini hem oyunlardan hem de evdeki diğer insanlardan mahrum bırakmaz. İyi tanıştırıldığı takdirde, evdeki diğer evcil hayvanlarla bile iyi geçinir, uzun yıllar bir uyum içerisinde yaşam sürebilir.

Bu benzersiz görünümlü Cheetoh kedisi, benekli kürk yapısı ile vahşi bir görünüme sahiptir. Bu da onu diğer pek çok kediden ayırmaya yetiyor. Cinsin temelini oluşturan yaban kedilerinden neredeyse sekiz nesil uzaktadır fakat bu onun vahşi görünümünden hiçbir şey değiştirmemiştir. Mizaç yapısı ise tam bir aile kedisi olduğunu hemen belli eder. Kucağı, ilgiyi ve şefkati çok sever. Kanepede yalnız başına kıvrılmaktan veya TV karşısında sahibinin kucağında anın tadını çıkarmaktan son derece mutlu olur.

Oyun oynamayı, ev içerisinde koşturmayı ve sahibini bir odadan diğerine takip etmeyi çok sever. Ancak yorulduğu zaman da sakinleşir ve bir yere kıvrılıp dinlenme moduna geçer. Ancak genel olarak yüksek enerjili bir kedi olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla onu meşgul etmeye yetecek çok sayıda oyuncak, kedi ağacı, tünek vb. gereçlerin olması gerekir.

Bu cins, vahşi bir görünüme sahip olsa da mizaç yapısı evcil bir kedininki ile hemen hemen aynıdır. Son derece nazik ve konuşkan olan bu cins yeri geldiğinde uysallaşır. Arkadaş canlılığı, sevgileri ve en sevdiği insanlarla güçlü bağları takdire şayandır.

Cheetoh kedisi inanılmaz derecede zeki bir hayvandır. Çoğu şeye dikkat kesilir ve herhangi bir nesneyi tanımlamak için gözlerini ona diker, patileriyle onu kontrol etmek ister. Oyunlara kolayca adapte olur, verilen komutları çabucak algılayıp yerine getirir. Dolayısıyla çabuk öğrenebilme kabiliyetine sahiptir.

Bu cinsin çok fazla ilgi istediğini bir kez daha hatırlatmak isteriz. Kalabalık aileler için ideal bir kedi türüdür. Yalnız olmayı sevmedikleri için kalabalık aile ve farklı evcil hayvanların olduğu ortamlarda o da son derece mutlu ve özgüvenli olur. Cheetoh, çocuklar da dâhil olmak üzere her yaştan insanla iyi geçinir, ailenin neredeyse her üyesiyle yakın bir bağ kurar. Dolayısıyla, bir Cheetoh cinsi kedinin mizaç yapısı ve ihtiyaçları nedeniyle, sürekli dışarıda olmayı gerektiren yoğun bir yaşam tarzına sahip aileler ve yalnız yaşayan bekâr kişiler için uygun bir kedi türü değildir. Cheetoh kedisi ile yeterince vakit geçirmek ve bakımıyla ilgilenecek kadar çok zamanınız varsa onun eğlenceli ve sadık bir arkadaş olacağından zerre şüpheniz olmasın.

Tarih

Cheetoh kedisi nispeten yeni bir cins olarak karşımıza çıkıyor. Vahşi Asya Leopar Kedisinin doğrudan soyundan gelen Ocicat ve Bengal kedilerinin çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkmış melez bir kedidir. Söz konusu çaprazlama 2001 yılında Carol Drymon adında bir kedi yetiştirici tarafından yapılmıştır. Amacı, vahşi bir kedinin fiziksel özelliklerini, bir ev kedisinin sakinliğinde buluşturup yeni bir kedi cinsi oluşturmaktı. Nitekim planı başarılı olmuş ve Cheetoh cinsi kedi yaklaşık sekiz nesil sonra bugün sevecen, eğlenceli ve insan dostlarıyla iyi geçinebilen bir kedi haline dönüşmüştür.

İnanılmaz mizaç yapısı ve benzersiz görünümüyle çok fazla ilgi gören Cheetoh, oldukça yeni bir cins olması nedeniyle bugün hala daha nadir bir ırk olarak bilinmektedir. Cheetoh kedi ırkını, dünyanın önemli kedi kayıt kuruluşu Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) henüz tanımamaktadır. Cheetoh kedisini tanıyanlar; United Feline Organisation (Kasım, 2004), Avustralya Ulusal Kediler Inc (ANCATS) ve Yeni Zelanda Catz Inc kuruluşlarıdır. Uluslararası Kedi Derneği (TICA) ise bu cinsi, “Deneysel Yeni Irk Kaydı” kategorisine almıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Tipik bir ev kedisinden daha kaslı ve daha iri bir cins olan Cheetoh, kedi familyasındaki diğer kedi ırklarından nispeten büyük, kaslı ve orantılı bir vücuda sahiptir. Erkek Cheetoh kedisi, dişiden daha iri ve daha kiloludur. Vücuduna orantılı ince ama kaslı bacakları, dik kulakları, badem şeklinde gözleri vardır. Kürk yapısı kısa-orta tüylüdür. Genel itibariyle yetişkin bir Cheetoh kedisi her zaman diri ve atletik görünüme sahiptir.

Kafa

Cheetoh kedisinin vücuduyla orantılı üçgenimsi bir kafası vardır. Kulakları ve gözleri ile birlikte eşkenar bir üçgeni andıran kafa yapısına sahiptir.

Kulaklar

Kulaklar, Cheetoh kedisinin başında kendini hemen belli eder. Tabanda geniş başlayan kulaklar uçlara doğru hafif yuvarlak formda son bulur. İki kulak arası mesafe bir kulak genişliği kadardır. Kulak içlerinde tüylenme yoğun olarak görülür. Dik ve açık olan kulak yapısı ona her zaman uyanık bir izlenim verir.

Gözler

Cheetoh kedisinin gözleri badem şeklinde olup, son derece açık ve parlaktır. Göz renkleri yeşil ila altın sarısıdır.

Bacaklar ve Ayaklar

Kaslı ve iri vücudunu çok iyi biçimde tamamlayan bacaklar zarif ve kaslıdır. Arka bacaklar, ön bacaklardan biraz daha uzundur. Patiler ovaldir ve ince bacaklarının hemen ardında geniş bir şekilde son bulur. Bacaklarının üst kısmında koyu renk halka veya benekler görülebilir.

Kuyruk

Cheetoh kedisinin kuyruğu tabanda geniş başlayıp uçlara doğru hafif sivrilerek yuvarlak bir şekilde son bulur. Kuyruk uzunluğu, vücuduna iyi orantılıdır. Tıpkı vücudu gibi kuyruğunda da tüyler sık ve yoğundur.

Tüy

Cheetoh kedisi, kadifemsi bir his veren orta uzunlukta, kalın ve yumuşak bir kürk yapısına sahiptir. Kürkü vahşi bir kedi görünümü veren koyu renk beneklerle kaplıdır. Tüyleri kısa-orta uzunluktadır ve çok fazla dökülmeye meyilli değildir.

Renk

Cheetoh kedisi tıpkı bir çita yavrusunu andırır. Güzel, yumuşak bir kürke sahiptir. Altı farklı renkten birine sahip olan Cheetoh, siyah veya kahverengi benekli ten rengi, siyah benekli duman rengi, siyah veya kahverengi benekli pas rengi, gümüş benekli, altın benekli ve tarçın renk benekli renklerde görülür. Bununla beraber, tüm renkler, kürkünde göz alıcı nokta veya çizgilere sahiptir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Cheetoh, eğitim söz konusu olduğunda en kolay eğitilebilen kedi ırklarından biridir. Son derece zeki, meraklı ve oyuncu bir kedi cinsi olan Cheetoh, hem kendi başına oyunlar oynamaktan, hem sahibiyle vakit geçirmekten hem de evdeki diğer evcil hayvanlarla etkileşime dayalı aktivitelerde bulunmaktan keyif alır. Zeki yapısı nedeniyle tut-getir tarzı oyunlar, çağrıldığında gelmek, tasmalı eğitim ve tuvalet eğitimi hiç zorlanılmadan kendisine verilebilir. Yalnızca çeşitli oyuncaklar, kedi tırmanma direği, tünek, kedi ağacı vb. gereçlerin olduğundan emin olun. Bu enerjik kediyi meşgul etmek için evde bu gibi gereçlerin olması şarttır.

İyi koşullarda bakılmış, düzenli ve yüksek kaliteli mamalarla beslenmiş, sağlık kontrolleri tam, ilgi ve şefkatle büyümüş bir Cheetoh kedisinin ortalama ömrü 15 yıl veya birkaç yılda daha fazladır. Söz konusu koşullarda yetişmemiş Cheetoh kedisi ortalama 10 yıl kadar yaşamaktadır.

Cheetoh kedisi, genel olarak sağlıklı bir cinstir. Ancak bazı durumlarda göz hastalığı ve kalp hastalığı görülebilmektedir. Bununla beraber, bir diz problemi olan lüks patella da Cheetoh cinsi kedilerin muzdarip olduğu sağlık sorunlarından biridir.

Cheetoh kedisi de diğer pek çok ırka mensup kedi cinsleri gibi yaklaşık 8. aydan sonra kızgınlık dönemine girdiğine dair belirtiler gösterebilir. Bu süre zarfında yaşanan davranış değişiklikleri ile birlikte 2 hafta kadar sürecek kızgınlık sürecinin herhangi bir gününde çiftleştme yaşanabilir. Sağlıklı bir gebelik için ilk çiftleşmenin 12. aydan sonra olması önerilmektedir.

Cheetoh cinsi dişi kraliçe bir kedi ilk doğumunda 3, ikinci doğumunda ise 5-6 yavruya kadar doğurabilmektedir. Yavruların sağlıklı doğabilmesi için her iki kedinin de aynı cinsten olmasına dikkat edilmelidir. Bununla birlikte, sağlıklı bir gebelik için çiftleşmenin ilk 1 yaşını doldurduktan sonra gerçekleştirilmesi hem anne kedi hem de yavru kediler için doğru olacaktır.

Cheetoh kedisi, şimdiye kadar geliştirilmiş en büyük kedi ırklarından biridir. Dünyanın en nadir kedi ırklarından biri olan Cheetoh kaslı ve iri bir vücut yapısına sahiptir. Tamamen büyümüş bir Cheetoh kedisi 20 kilodan daha ağır olabilmektedir. Erkek Cheetoh kedisi, dişiden biraz daha iridir. 30-45 santim vücut uzunluğuna kadar erişebilmektedir.

Özel bir diyet programına ihtiyacı yoktur. Ancak bol miktarda proteine ihtiyaç duyar. Pro Plan, Whiskas, N&D, Royal Canin, Hills, Felicia ve LaVital gibi markaların kuru veya ıslak, yüksek kaliteli kedi mamaları tercih edilebilir.

Aşırı iştahlı bir ırk olarak bilinen Cheetoh cinsi kedi, kaliteli kuru ve yaş mamalarla beslenmesi gerekir. Ona besleyici bir diyet sağlamak için çiğ veya pişmiş et verilebilir. Bununla beraber, balık eti, ciğer, sığır eti, tavuk eti, hindi eti, haşlanmış yumurta, sindirim sistemine yardımcı olacak brokoli, havuç, kuşkonmaz da diyetine eklenebilir.

Cheetoh, insanlarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşabilen, ailedeki herkesle sevgi dolu ilişkiler geliştirme eğiliminde olan bir kedi cinsidir. Bu cins aynı zamanda eğitilebilir bir kedi olması nedeniyle de göz ve kulak temizliği, ağız bakımı ve tüy bakımı gibi rutin bakımları öğretirken sahibine stres yaşatmaz. Dolayısıyla bakımı zor bir kedi değildir. Minimum düzeyde dökülen tüylerinin temiz ve parlak kalmasını sağlamak için haftada yalnızca bir kez fırçalamak yeterli olacaktır.

Göz temizliği, kulak temizliği, diş fırçalama ve tırnak kesimini içeren rutin bakımlar kucaktayken rahatlıkla kendisine uygulanabilir. Bakım esnasında sahibine zorluk çıkaracak bir cins olmadığını söyleyebiliriz.

Tımar söz konusu olduğunda, Cheetoh cinsi kedi, aşırı bir fırçalama rutinine ihtiyaç duymaz. Dolayısıyla az bakım gerektiren bir türdür. Kısa-orta uzunlukta tüyleri minimum düzeyde bir dökülme yaşar. Bu dökülmeyi en aza indirgemek için düzenli fırçalamanın yanı sıra beslenmesine de dikkat edilmelidir.

Cheetoh, nispeten yeni bir cinstir ve dünya genelinde çok az sayılabilecek bir popülasyona sahiptir. Ayrıca, egzotik görünümü ve müthiş kişilik özellikleri ona olan ilgiyi her geçen yıl biraz daha arttırmaktadır. Dolayısıyla, ona sahip olmak açıkçası biraz zordur. Türkiye’de de kendisine rastlamak neredeyse imkânsız. Eğer bir Cheetoh kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız fiyatının 800 dolardan başlayıp 2.500 dolara kadar çıkıyor olduğunu bilmelisiniz. Cheetoh cinsi kedilerin fiyatını etkileyen faktörler kişilik özellikleri olduğu kadar benzersiz kürk yapılarıdır. Kürkündeki daha belirgin işaretler fiyatını daha da arttırmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.