Domestic Medium Hair Özellikleri ve Bakımı

Domestic Medium Hair Resimleri
Evcil kediler arasında en eğlenceli ve en oyuncu kedi türlerinden biri olan Domestic Medium Hair kedileri, genetik olarak Domestic Shorthair türüne oldukça benzerdir. Kısa tüylere sahip olan bu kedi türü, kucaklaşmayı çok sevmekle beraber özgürlükçü bir yapıya sahiptir. Çocuklar ile iyi anlaşması sayesinde çocuklu aileler tarafından oldukça tercih edilebilen bir türdür.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Domestic Medium Hair cinsi kediler çocuklu aile yapısına en uygun türlerin başında gelmektedir. Oldukça uyumlu bir karaktere sahip olan Domestic Medium Hair kedilerin atalarındaki farklılık sayesinde genetik çeşitliliği oldukça fazladır. Farklı ırkların çiftleşmesi ile oluşan Domestic Medium Hair cinsi kediler çeşitli gen özellikleri sayesinde birçok renk ve karakterde görülebilmektedir. Fakat genel itibari ile bu tür altındaki tüm kediler benzer kişilik özelliklerini sergilemektedir.

Bağımsızlığa oldukça düşkün olan özgürlükçü Domestic Medium Hair kedileri sevilmekten ve okşanmaktan çok fazla hoşlanmaktadırlar. Bu türdeki kediler sahiplerine karşı oldukça sevecen ve sahiplenici bir karakter özelliği gösterirler.

Genel olarak hayvanların yetiştiği çevre ve onları yetiştiren kişilerin davranışları karakterlerinin şekillenmesinde oldukça etkili olmaktadır. Her ne kadar bir kedinin mizacı genel olarak uysal olsa da yetiştiği ortamda şiddet ve zorbalık gördüyse ne yazık ki saldırgan tavırlar sergileyen bir kişiliğe bürünebilmektedir. Bu nedenle eğer bir Domestic Meidum Shorthair cinsi kediye sahipseniz ona eğitim verilirken yumuşak ama kendinden emin komutlar verilmelidir.

Çocuklu bir ailede büyüyen Domestic Medium Hair türü kediler, birçok oyunda başarılı olmakla birlikte zekâ oyunlarında da oldukça başarılı olabilmektedir. Sopalı oyuncaklar ya da hışırtı sesi olan poşet tarzı eşyalarla oynamaktan çok hoşlanan Domestic Medium Hair kediler aynı zamanda top oyunlarıyla da oynamaktan oldukça keyif almaktadırlar.

Domestic Medium Hair türü kediler ile oyun oynanırken aynı zamanda onlara eğitim de verilebilmektedir. Tur-getir türü oyunlar oynamaktan keyif alan Domestic Medium Hair türü kedilere bir topu atarak getirmesini istemeniz yönündeki komutları kolaylıkla öğretebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olunan tek şey ödül maması olacaktır. Ödül maması bir kedi için motivasyon kaynağı olmaktadır. Bu gibi birçok eğitim içeren komutları oyun ile birlikte öğretebilirsiniz.

Çocuklarla dostluğunun yanı sıra diğer hayvanlarla da çok iyi anlaşan Domestic Medium Hair kediler, aynı evde farklı türde hayvanlar ile beraber sorunsuz bir şekilde yaşayabilmektedir. Domestic Medium Hair türündeki yavru kedilerin kucağa ve sevilmeye alışması için daha küçük yaşlardayken kulaklarına, patilerine ve yüzüne dokunarak alışması sağlanmalıdır. Böylece büyüdüğünde çok daha rahat bir şekilde onu sevebilme şansı bulabilirsiniz.

Domestic Medium Hair türündeki kediler genel olarak bu özelliklere sahip olsa da genetik çeşitlilikten dolayı daha farklı karakter özellikleri de gösterebilmektedirler. Bazı kediler oyuncu bir kimliğe sahipken bazıları daha sessiz ve bağımsız olabilmektedir. Bu tür kediler diğerlerine oranla daha az oyuncu ve sevecen olabilmektedirler. Bu durumun önlenebilmesi ve aşılabilmesi için daha yavruyken alıştırılması gereklidir. Fakat bu durumun kesin bir çözümü yoktur.

Evde kendi güvenli alanlarını belirleyen Domestic Medium Hair türündeki kediler, oldukça sağlıklı bir gene sahip olmakla birlikte bakımı kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Kendini temizleme özelliği sayesinde çok sık banyo gerektirmemesinin yanında talepkar bir özelliği de yoktur. Günlük olarak tarandığı zaman tüy dökmediği için küçük çocuklar için bir tehdit oluşturmamaktadır.

Tarih

Tarihi M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanan Domestic Medium Hair kedileri ilk olarak Mısırlılar tarafından evcilleştirildiği bilinmektedir. Fakat net olarak kayıtlarda geçen bilgi, Amerika Birleşik Devletleri’ne gemilerle birlikte geldiğidir. Amerika’ya doğru yola çıkan gemilerde yiyecekleri kemirgenlerden korumak için kullanılan Domestic Medium Hair kedileri zamanla insanların çok iyi anlaştığı ve çok sevdiği kedilerden biri olmuştur.

Oldukça karmaşık atalara sahip olan türün Domestic Longhair ve Domestic Short Hair kedi türü ile ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca bu iki türün yanı sıra çok uzun yıllar boyunca birçok türü ile çiftleşmesi sonucu bugünkü halini almıştır. Bu genetik farklılıkları sayesinde birçok farklı göz ve tüy rengine sahip olmuşlardır. Üstelik bu farklılıklarına rağmen bugün bile olsun onlarda hiçbir genetik hastalığa neden olmamıştır.

Domestic Medium Hair kedileri var olduğu süre boyunca uzun ve kısa bacaklı, kilolu ve zayıf, kalın ve ince yoğun tüylü olmak üzere birçok farklılık göstermişlerdir. Bu fiziksel çeşitliliğin içerisindeki tek ortak noktaları ise karakterlerindeki benzer yanları olmuştur.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Dişi Domestic Medium Hair kedilere kıyasla erkek kedilerin görece daha büyük vücut yapıları vardır. Ancak genel itibariyle orta boy ve kiloda bir vücuda sahiptirler. Domestic Medium Hair cinsi kedilerin tüyleri oldukça kısa yapıdadır. Genetik çeşitliliği nedeniyle kaslı, şişman ve uzun tüylü olarak da görülebilmektedir. Ayrıca ortalama bir kediye göre biraz daha ağırdırlar. Genetik olarak önemli sayılabilecek hastalıkları da taşımamasıyla sağlıklı birer kedi türüdürler.

Kafa

Domestic Medium Hair cinsi kedilerin kafaları vücutlarına orantılı bir büyüklüğe sahiptir. Diğer kedi türlerine göre kafası biraz köşelidir. Fakat bu durum tüylerinin yumuşak ve yoğun olması ve köşeleri kapatması ile pek de fark edilmemektedir. Kafasından sevilmek oldukça hoşlarına giden Domestic Medium Hair kedileri patileri ile zaman zaman kafasını temizlediği de görülmektedir.

Kulaklar

Domestic Medium Hair kedilerinin tabanda geniş ve uca doğru hafifçe sivrileşen bir kulak yapıları bulunmaktadır. Ayrıca diğer kedi türlerine göre çok daha dik yapıda kulaklara sahiptirler. Bu durum onlara her zaman daha diri bir görünüm katmaktadır.

Gözler

Çeşitli bir gen haritasına sahip olan Domestic Medium Hair kedilerin gözleri büyük ve yuvarlak bir yapıdadır. Bu sayede de muhteşem bir görünüm kazanan Domestic Medium Hair’lar göz renkleriyle de meraklılarının beğenisini kazanmaktadır. Göz renkleri genellikle yeşil, kahverengi, ela ve mavidir.

Bacaklar ve Ayaklar

Çeşitli vücut yapısına ve göz rengine sahip olan Domestic Medium Hair kedilerin atalarının farklı olması nedeniyle bacaklarında da farklılık görünebilmektedir. Bu cins kedilerin bazıları ince ve uzun bir bacağa sahip olurken bazıları ise daha kalın ve kısa bacaklara sahip olabilmektedir.

Kuyruk

Domestic Medium Hair cinsi kedilerin geneli yumuşak ve kabarık tüylere sahiptir. Bu durum onlara güzel bir görünüm katmasının yanı sıra onları seven kişilere de büyük bir mutluluk ve huzur vermektedir. Bu tüylü ve yumuşak yapı kuyruklarında da devam etmektedir. Hatta bu durum sayesinde diğer kediler arasında da çabucak fark edilir ve kedi meraklılarının ilgisini üzerlerine çekerler.

Tüy

Domestic Medium Hair kedileri, genetik olarak birçok kedi türünün genetik özelliklerini barındırmaktadır. Atalarının bazıları kısa tüylü olmakla birlikte bazıları uzun tüylere sahiptir. Her ne kadar genleri kısa tüylü olsa da dominant gen olarak uzun ve yumuşak tüylü olarak da doğabilmektedirler. Tam olarak muhteşem bir melez olan Domestic Medium Hair kedileri çok tatlı bir görünüme sahiptirler.

Renk

Genetiğindeki farklılar sayesinde birçok değişkene sahip olan Domestic Medium Hair kedileri, rengârenk gözlerinin yanı sıra oldukça farklılaşan bir vücuda sahip olmaktadır. Türün bazı kedileri beyaz, turuncu veya siyah gibi tek renklere sahiptir. Fakat bazıları smokin gibi siyah-beyaz olarak dünyaya gelirken bazı kediler tekir türü gibi çeşitli renkleri kürklerinde taşımaktadır.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Domestic Medium Hair türündeki kediler çocuklar ile iyi anlaşmalarının yanı sıra oldukça oyuncu bir yapıdadırlar. Ayrıca oldukça uysal olmaları ile eğitimi çok daha kolaydır. Domestic Medium Hair türünde bir kedi eğitilirken bulunduğu ortamda dikkat dağıtıcı bir eşya veya ses olmaması gereklidir. Eğitim veren kişi oldukça yumuşak ama kendinden emin bir ses tonu ile kesin komutlar vermelidir. Eğitim verilen kedi, komutları yerine getirdiği an ödül maması ile ödüllendirilerek motivasyonu arttırılmalıdır. Eğitimler yemek saatinden önce yapıldığı zaman çok daha iyi verim alınabilmektedir.

Tam bir ev kedisi olan Domestic Medium Hair’lar her ne kadar bağımsız bir karakterde olsalar da kendisini sevdiren bir türdür. Yumuşak ve kabarık tüyleri ile sahibine huzur veren bu cins kedi, ortalama olarak 15 ila 17 yıl arasında yaşamaktadır. Bu süreler kedinin bulunduğu ortama, çevreye veya ülkeye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bir kedi ne kadar sağlıklı ve temiz bir ortamda yaşarsa o kadar daha uzun yaşamaktadır. Ayrıca çevresinde bulunan hayvan hastalıkları da yaşam süresini büyük ölçüde etkilemektedir.

Çoğu ev kedilerinde sıklıkla rastlanan obezite sorununa Domestic Medium Hair cinsi kedilerde de oldukça sık rastlanmaktadır. Beslenmesine dikkat edilmeyen, egzersiz veya aktivite yaptırılmayan kedilerde gözüken bu hastalık beraberinde solunum ve eklem hastalıklarına da neden olmaktadır. Bir diğer sık rastlanan rahatsızlık ise kronik böbrek hastalığı olmaktadır. Daha çok yaşı ilerleyen kedilerde görülen bu hastalık zaman içerisinde ortaya çıkan ve böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirememesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Genel olarak ishal, kilo kabı, kusma, sık idrara çıkma, çok su içme ve iştahsızlık gibi belirtileri de olmaktadır.

Domestic Medium Hair türündeki kedilerin dişileri genel olarak 6 ila 15 ay arasında ergenliğe girmektedir. Bu durum onlarda beslenme, iklim değişikliği, hastalık gibi etmenlere bağlı olarak değişebilmektedir. Domestic Medium Hair türündeki bir dişinin çiftleşme yaşı genel olarak 12 ila 18 ay arasında değişmektedir. Domestic Medium Hair erkekleri ise 7 ila 11 ayları arasında olmaktadır. Dişilerdeki gibi ilkim, genetik faktörler veya beslenmeye göre bu süre değişebilmektedir. Çiftleşme yaşları ise genel olarak 11 veya 12. aylardır.

Domestic Medium Hair cinsi dişi bir kedinin ortalama hamilelik süresi 58 ila 65 gün arasında değişkenlik göstermektedir. Kedi çiftleştikten 65 gün sonra eğer hala doğum gerçekleşmediyse veterinere götürülmesi gereklidir. Doğum zamanı gelen kedinin kasılmaları başlamakla beraber kendini güvenli hissettiği bölgeye gitmektedir. Dişi kediler genel olarak ilk doğumunda 4 yavru doğurabilmektedir. Fakat bazı zamanlarda sadece 1 tane doğurduğu da görülmektedir. İkinci doğumda ise 4 ila 7 yavru arasında doğum olabilmektedir. Bir dişi kedinin doğum süresi 24 saate kadar uzayabilmektedir.

Domestic Medium Hair cinsi kediler çeşitli atalara sahip oldukları için çözümlenmesi zor olan türlerden biridir. Bu sebeple de oldukça değişkene sahip vücut hatlarına ve renklere sahip olmaktadır. Ortalama kedilere göre daha kaslı ve ağır olmakla birlikte büyük görünümlüdür. Domestic Medium Hair türündeki kediler genel olarak 4,5 ila 7,5 arası bir kiloda olabilmektedirler. Fakat bu durum bulunduğu çevreye, beslenme şekillerine veya hastalıklarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Çünkü bazı hastalıklar iştah kaybına ve kusmaya neden olduğu için kedinin gittikçe zayıflamasına neden olabilmektedir.

Domestic Medium Hair’lar diğer kedi türleri ile aynı yeme alışkanlığına sahiptir. Her kedi her mamayı yemediği gibi her yemeği de yememektedir. Çeşitli mama markalarını deneyerek kedinizin hangi mamaları sevdiğini bulabilirsiniz. Ayrıca ara sıra yaş mama vererek kedinizi ödüllendirebilirsiniz. Kedi mamaları içerisinde genel olarak kedinizin besin ihtiyacını karşılayabilecek kadar protein, karbonhidrat, vitamin, enerji ve kalori bulunmaktadır. Bu miktarlar markadan markaya değişkenlik göstermekle beraber kaliteleri de değişmektedir.

Domestic Medium Hair türündeki kediler mama dışında enerji ve kalori ihtiyacını karşılayabilecek besinler de tüketebilmektedir. En çok sevdikleri yiyeceklerden biri balık olmakla birlikte yüksek proteine sahip olan tavuklara da bayılırlar. Tavuk, kediler için lezzetli olmanın yanında oldukça besleyici de bir öğündür. Bazı kedilerde gıda alerjisi bulunabilmektedir. Bu tür kediler için en çok tercih edilen et ise ördek olmaktadır. Etin yanı sıra ıspanak, yeşil fasulye, kabak, bezelye, havuç, muz, kavun gibi meyve ve sebzeler de Domestic Medium Hair kedileri için oldukça besleyici olmaktadır.

Kedi türleri içerisinde en uysal ve bakımı en kolay olan kedi cinsi Domestic Medium Hair olmaktadır. Bu özellikleri ile ev kedileri içerisinde en çok tercih edilen türlerden biridir. Genel olarak genetik bir hastalık taşımamasının yanı sıra eğitimi de kolaydır. Daha küçükken tuvalet eğitimini tamamlayabilen Domestic Medium Hair türündeki kedilerin beslenmesi de son derece basittir. Çeşitli markalardan mama verilebileceği gibi evdeki et, meyve veya sebzelerden de verilebilmektedir. Bakımındaki kolaylık ev sahiplerini mutlu etmesinin yanında oyuncu olması ile de çocukları sevindirmektedir.

Domestic Medium Hair türündeki kediler, çok fazla tüy dökmemekle beraber normal bir kedi kadar tüy bırakabilmektedir. Bu türdeki bir kedinin tüy dökmemesi için günlük olarak düzenli bir şekilde taranması gerekmektedir. Bunun için canını yakmayacak ve tüy yapısına uyan bir tarakla tımarlanması iyi olacaktır. Ayrıca bir kedinin tüy dökmemesi için en önemli etmen; ihtiyacı kadar olan suyu içmesini sağlamaktır. Su ihtiyacını karşılayamayan kedi bu durumu eşitlemek için tüylerini dökmektedir. Üstelik kedilerin su kabı günlük olarak değişmelidir. Aksi takdirde kedi, kaptan su içmeyebilmektedir.

Ev kedisi isteyenler için çok doğru bir tercih olan Domestic Medium Hair, en uyumlu kedi türlerinden biri olduğu için oldukça fazla tercih edilmektedir. Bakımı ve eğitimi kolay olması ile hiç sorun çıkartmamakla beraber oldukça sağlıklı ırklar arasında yer almaktadır. Bütün kedi ırklarının fiyatları özelliklerine ve cinsine göre değişmektedir. Domestic Medium Hair türünde bir kediyi sahiplenmenin fiyatı ortalama olarak 75 ila 150 Dolar arasında bir rakamdır. Fakat kedi yetiştiricisinden alınmak istendiği zaman bu fiyat 200 ila 800 Dolar arasında bir değişkenlik gösterebilmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.