Kusursuz vücut hatları ile adeta zarafet dolu bir kedi olarak karşımıza çıkan Japon Bobtail’lar, zeki ve aktivite seviyesi yüksek oyuncu birer kişiliğe sahiptirler. Yüksek zekâ seviyesine sahip olan Japon Bobtail’lar, kısa ve yoğun kürk yapıları, kıvrık kuyrukları, her zaman dik ve uyanık görünümlü kulakları ve görenleri kendine hayran bırakan gözleri ile tıpkı bir sanat eseri gibidirler. Onlara hayran olmak için bu dış güzellikleri ve mizaç yapıları yeterli olmayabilir. O halde, Japon Bobtail’ların sahiplerine karşı müthiş bir bağlılığını ve sadakatini burada ön plana çıkarmak daha doğru olacaktır. Onlar, yaşadığı ortama ve sahibine bir kere alıştı mı artık ondan kopamazlar. Sahiplerine karşı beslediği sevgi henüz yavru döneminden başlar ve yaşlılığına kadar eksiksiz bir şekilde devam eder. Onlar olağanüstü birer arkadaştırlar. Hem diğer evcil hayvanlarla dostlukları hem de çocuklarla iyi anlaşabilir olmaları onları tamamıyla evcil bir kedi yapmaktadır.
Her ne kadar dışarıda bir kemirgen avına çıkacak kadar korkusuz ve vahşi olsalar da, ailelerine tutkuyla sadıktırlar ve uyanık oldukları zamanın çoğunu en sevdikleri insanların yanında geçirirler. Sessizce mırıldanarak sahiplerinden ilgi beklerler, kucaklarına yumulup anın tadını çıkarırlar.
Japon Bobtail cinsi kediler fazlasıyla cesurdurlar, aşırı Hiperaktif değillerdir ancak oyun oynamaktan da geri kalmazlar. Yeni insanlara, yaşadıkları ortamdaki değişikliklere ve karşı cinsten hayvanlara kolayca uyum sağlayabilirler, bu girişkenlikleri de onları özgüvenli bir kedi yapar.
Japon Bobtail’lar hem oyun oynamaktan hem de sahipleriyle birlikte zaman geçirmekten fazlasıyla keyif alırlar. Bu aktif mizaçları neyse ki sahiplerine yapış yapış olup rahatsızlık verecek boyutta değildir. İnsanlarla birlikte olmak hoşlarına gider. Örneğin eve yorgun gelen veya mutsuz olduğunu hisseden bir Japon Bobtail kedisi bu durumda hemen sahibinin yanına gelip onu kendine iyi hissettirecek muziplikler yapabilir. Bununla beraber sahipleriyle konuşmanın da tadını çıkarmak isterler; çok çeşitli tonlarda mırıldanarak kendini sevdirmekten de geri kalmazlar. Kimi Japon Bobtail sahipleri onların birer şarkıcı olduklarını bile söylerler.
Japon Bobtail’lar yüksek zekâ seviyeleri nedeniyle, sahiplerinden gelen her komutu algılayarak tekrar etme eğiliminde canlılardır. Bu özellikleri de onları iyi eğitilebilir bir kedi sınıfına sokmaktadır. Davranışlara yönelik eğitimleri kolayca alabilir ve yerine getirirler. Tabi bu zekâları onlara dolapları açmakta ve kapalı odalara girmenin bir yolunu bulmakta yardım eder. Bu konularda tam bir ustadırlar ve zekâları onları yaramazlık yapmalarına tetikler. Ancak en yaramaz hallerinde de, izlemesi çok keyifli kedilerdir.
Açıkçası Japon Bobtail’ların ne zaman ve nerede ortaya çıktığı hakkında net bir bilgi ne yazık ki yoktur. Ancak günümüz Japon Bobtail cinsi kedilerin atalarının 6. yüzyılın başlarında Kore ve Çin’den Japonya’ya geldikleri hakkında bilgiye de bazı kaynaklarda rastlanmaktadır. Kuvvetle muhtemeldir ki, değerli ipek eşyalarını ve değerli belgeleri kemirgen hayvanlardan korumak için onları gemide kullanmışlardır. Bu denizci mürettebat kedilerin kuyruklarının kıvrık olup olmadığı hakkında ise bir bilgi yok; mutasyona uğramış kuyrukları hakkında bir bilgiye herhangi bir kaynakta rastlanılmıyor. Bununla beraber, Japon geleneklerini içeren erken Japon folklorunda kısa kuyruklu kedilere de çok sayıda referans verildiği görülmektedir. Buradan yola çıkarak türün Uzak Doğu’da yüzyıllardır var olduğu ve kısa kuyruklu kedilerin bu süre zarfında Japon Bobtail’ların başlangıcı olduğu düşünülmektedir.
Bu coğrafyadaki kısa kuyruklu kediler, 1603 ila 1867 yıllarını kapsayan Edo döneminden (Tokugawa) Japon gravür baskıları ve serigrafi resimlerinde de görülebilir. Bu nedenle yalnızca Japonya’da tanınmakla kalmayıp, 15. yüzyılda zarafetleri ve güzellikleri ile ödüllendirilmiş, uzun yıllar soylu Japon ailelerinin tapınaklarında ve evlerinde beslenmişlerdir.
Japon Bobtail’lar için, ortaya çıktıkları ülke kadar efsaneler ve folklor açısından zengin bir tarihe sahip en eski kedi ırklarından biri olduğunu söylemek doğru olacaktır. Japon serigrafi sanatı için olmasa da, Japon Bobtail’lar kraliyet kedileri olarak bilinirlerdi. 15. yüzyılda artan kemirgen popülasyonu ipekböceklerini ve değerli ipeğin hasat edildiği kozaları yok etmeye başladığında, dönemin Japon hükümeti ipek endüstrisini kontrol altına almak için kedilerin serbest bırakılmasını emretmişti. Ardından Japon Bobtail’lar birer sokak ve çiftlik kedileri haline gelmiş, Japonya’nın sokaklarında ve çiftliklerinde uzun yıllar yaşamlarına devam etmişlerdi. Bu süre zarfında doğal seçilim ile Japon Bobtail’lar dayanıklı, zeki ve uyumlu birer kediye dönüştü. Yakın zamana kadar, Japon Bobtail’lar anavatanında yaygın bir avcı kedi olarak da kabul gören ve saygı duyulan kediler arasındaydı.
1968 yılına gelindiğinde Japon Bobtail’lar Kuzey Amerika’ya gelmişti. 1969 yılında Kedi Meraklıları Derneği (CFA) onları kabul etmiş ve 1971 yılında geçici bir statü verilerek burada tanınmaya başlamışlardı. Nihayet 1976 yılında Japon Bobtail’lar CFA tarafından resmen tanınmış ve resmi kayıtları da gerçekleştirilmişti. Bugün ise, tüm Kuzey Amerika kedi dernekleri Japon Bobtail’ları tanımaktadır. Bununla birlikte dünyanın geri kalan kısmındaki tüm kedi dernekleri, yetiştiricileri ve meraklıları tarafından da tanınırlar.
Uzun, ince ve zarif bir vücut yapısına sahip olan Japon Bobtail’lar orta boyda birer cins kedilerdir. İyi gelişmiş kasları onları yeterince diri gösterir. Ne zayıf ne de aşırı kiloludurlar. Tıknaz görünümde olmayıp genel olarak dengeli vücutlarıyla sağlıklı birer türlerdir. Boyun kısımları vücutlarının uzunluğuna göre ne çok uzun ne de çok kısadır. Kısa kuyrukları onları diğer kedilerden keskin biçimde ayırır. Düz çizgileri, kısa, yoğun ve parlak tüyleri vardır. Erkekler genellikle dişilerden daha büyüklerdir.
Vücutlarına orantılı ince ve hafif uzun bir kafa yapıları vardır. Elmacık kemikleri çıkık, belirgin bir bıyık yastıkları vardır. Neredeyse mükemmel bir eşkenar üçgen izlenimine sahiptir. Burunları uzun ve kafalarında belirgin bir şekilde kendini belli etmektedir. Göz hizasındaki burunları hafif bir eğilimle ağız üstüne doğru devam eder. Profilden bakıldığında yüzleri ne sivri ne de küttür. Geniş bir yüze sahip olan Japon Bobtail’ların çeneleri iyi gelişmiş ve dolgundur.
Kulaklar dik ve etkileyici bir görünüme sahiptir. Açık ve yeterince dik kulakları onlara her zaman uyanık bir görünüm verir. Tabanda geniş kulakları uçlara doğru hafif sivrilir. Kulak arkası, vücudun diğer kısımları gibi yoğun tüylüdür. Kulak içerisinde ise taban kısmında hafif tüylenme görülür.
Japon Bobtail’ların gözleri diğer kedilerin gözleri gibi yuvarlak yerine büyük, oval ve yeterince geniştir. Dik kulakları ile birlikte açıkgözleri onlara her zaman uyanık, diri bir kedi izlenimi verir. Karşıdan bakıldığında gözlerinin kafalarına belirgin bir eğimle yerleşmiş olduğu görülür. Göz küreleri sığ bir eğrilik göstererek elmacık kemiği ve alınlarının dışına çıkmış gibi bir izlenim bırakır. Tüm göz renkleri kabul edilebilir olsa da çoğunlukla amber, mavi, bakır, yeşil, altın, ela ve sarı renk gözlere sahiptirler. Bununla birlikte tek renk gözlere sahip kediler de görülmektedir.
Japon Bobtail’ların bacakları vücutlarına orantılı uygun, uzun, ince ve yüksektir. Görünüşte zarif, ince ve kırılgan değildir. Arka ayakları ön ayaklarından belirgin bir şekilde daha uzundur, ancak kedi rahat pozisyonda dururken arka ayakları büker ve bu nedenle neredeyse düz dururlar. Ayakta dururken, ön bacakları ve omuzları birbirine yakın iki düz bir çizgi oluşturur. Patileri oval olan Japon Bobtail cinsi kedilerin önde beş, arkada ise dört parmakları bulunur.
Kısa kuyruk yapıları onları diğer kedilerden ayrı tutar. Japon Bobtail cinsi kedilerin kuyrukları benzersizdir ve ponpon görünümü ile tıpkı bir tavşan kuyruğunu andırır. Vücuttan ayrılan hafif bir çıkıntı ile yaklaşık 6-7 santim bir uzunluğa sahip olan kuyrukları esnek veya sert olabilir ancak vücutlarının geri kalanıyla uyumlu bir boyut ve şekildedir.
Japon Bobtail cinsi kedilerin kürkleri kısa veya uzun olabilir fakat tüyleri her zaman ipeksi bir yumuşaklığa sahiptir. Genellikle kısa-orta uzunlukta tüylü Japon Bobtail’lar vücutlarının tamamında yoğun bir kürke sahiptirler. Kulak ve ayak parmakları arasında dahi bu tüylenme görülür.
Japon Bobtail cinsi kedilerde tüm renk ve desenler görülebilmektedir. İki veya üç renkli Japon Bobtail kedilerde patiska renk dağılımı görülür. Bununla birlikte düz beyaz, siyah, turuncu, kahverengi, mavi, krem, kaplumbağa kabuğu ve gümüş renkler de görülebilir. Burun derileri, patilerinin yastıkları ve göz renkleri genellikle kürk renkleri ile uyumludur.
Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.
Japon Bobtail’lar zekâ seviyesi yüksek olan kedilerdir. Bununla birlikte sahiplerine karşı aşırı sevgi beslerler ve bu sayede onlardan gelen komutları da büyük bir istekle yerine getirirler. Aktivite seviyesi yüksek oyuncu kimlikleri ile yorulmak nedir bilmeyen Japon Bobtail’lar onların hoşuna gidecek kedi nanesi içeren fareler ile oyunlar eşliğinde kolayca eğitilebilir.
Tuvalet eğitimi, tüy, ağız, kulak ve göz bakımı için de yine pek zahmet yaşamadan kolayca eğitebilir, uzun yıllar mutlu bir şekilde minik dostunuzla yaşayabilirsiniz.
Japon Bobtail cinsi kedilerin ortalama ömrü 12 ila 16 yıldır. Bu süreler, onların beslenmesi, sağlık kontrolleri, bakımları, egzersiz ve gördüğü ilgi ile değişiklik gösterir. İyi şartlarda yetişmiş Japon Bobtail’lar kimi zaman 18 yıla kadar yaşayabilmektedir. Ancak ilgi görmeyen, kalitesiz mamalarla beslenmiş ve sağlık kontrolleri de aksatılmış bir Japon Bobtail kedisi ne yazık ki daha az seneler yaşamaktadır.
Japon Bobtail’lar güçlü bir karaktere ve dengeli bir vücut yapısına sahiptirler. Yüksek zekâları ile yeni numaraları kolayca öğrenebilir ve yeni durumlara kolayca adapte olabilirler. Bu özellikleri onları hem zihinsel hem de fiziksel olarak her duruma karşı yeterince dirençli kılar. Genel olarak sağlıklı birer cins kedilerdir. Kısa kuyrukları genetik bir mutasyon sonucu oluşsa da, genetiğe bağlı herhangi bir sağlık sorunuyla da karşılaşmazlar. Ancak tabii ki aşılarının tam olması ve düzenli sağlık kontrollerinin aksatılmaması burada önemlidir.
Japon Bobtail cinsi dişi kediler de diğer tüm kediler gibi kızgınlık dönemine girerek çiftleşme öncesi sahiplerine bu durum hakkında sinyal verirler. Eğer Japon Bobtail cinsi dişi kedinizin yavrulamasını istiyorsanız o halde 12 ay gibi bir sürenin sonrasında kedinizi çiftleştirebilirsiniz. 12 ay öncesi kızgınlık dönemlerinde onu yatıştırabilir ve bu sürenin biraz daha uzamasını sağlayabilirsiniz. Sağlıklı bir doğum için 12 ay ideal bir süredir. Erkek kedileri ise yine 12 ay sonrasında her zaman çiftleştirebilmek mümkündür. Eğer kedinizi çiftleştirmek istemiyorsanız, kısırlaştırma işlemi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Sağlıklı bir dişi Japon Bobtail kedisi ilk doğumunda 2 veya 3 tane yavru kedi doğurabilirken, 3 yaşına doğru ikinci bir doğum yapan dişi Japon Bobtail kedisi 5 yavruya kadar kedi doğurabilmektedir.
Orta boy kedi sınıfında yer alan Japon Bobtail’lar ortalama 5 ila 10 kilo ağırlığında olurlar. Erkekler dişi kedilere göre daha ağırdır. Uzun, yağsız gövdeleri ve güçlü kaslı vücutları vardır. Yetişkin bir Japon Bobtail kedisi yaklaşık 25 ila 35 santim boy uzunluğuna erişebilir.
Japon Bobtail’lar da her kedi gibi etçillerdir. Özel bir besine ihtiyaç duymazlar. Yalnızca aşırı karbonhidrattan kaçınıp protein bazlı zengin içerikli kaliteli ıslak veya kuru mama ile düzenli bir beslenme ile sağlığını koruyabilir, tüm kişilik özelliklerini sergilemesine yardımcı olabilirsiniz. Japon Bobtail’lar balıkları çok severler ve büyük bir iştahla tüketirler. Piyasadaki bilinen mama markalarının balık içerikli mamalarını tercih ederek minik dostunuzu besleyebilirsiniz.
Bir üst kısımda da bahsettiğimiz gibi, Japon Bobtail cinsi kediler balık tüketmekten çok fazla hoşnut olurlar. Balık içerikli mamaları tercih edebilir, çiğ balıkla da besleyebilirsiniz. Kırmızı ve beyaz et verebilirsiniz. Ancak işlenmiş etten de uzak durmanızı hatırlatmak isteriz.
Japon Bobtail cinsi kediler öyle saldırgan bir kişiliğe sahip değillerdir. Onları eğitirken veya bakımlarını yaparken neredeyse hiç zorluk yaşamazsınız. Ancak kürk bakımı, göz temizliği ve tırnak kesimi gibi bakımları henüz yavruyken onlara alıştırmak ilerleyen yaşlarında size zahmet çıkarmaması adına yararlı olacaktır.
Her kedi gibi Japon Bobtail’lar da mevsim geçişlerinde, ilgi görmediği mutsuz dönemlerde ve sağlıksız beslendiği dönemlerde tüy dökme eğiliminde olurlar. Bununla beraber haftalık düzenli tımarlanmayan Japon Bobtail’larda tüy dökme yoğunluğu daha fazla görülür. Onları haftalık olarak düzenli tımarlamalı, kaliteli besinlerle beslemelisiniz. İpeksi yumuşaklığındaki yoğun tüyleri kaliteli besinler, düzenli tımarlama ve ilgiyle kendini daha iyi gösterecektir.
Özel bir cins kedi olan Japon Bobtail’lar kısa kuyrukları, renk ve desenleri ile zarafet dolu canlılardır. Yüksek zekâ seviyeleri, oyuncu kimlikleri ve sahiplerine olan bağlılıkları onları eğitilebilir evcil bir kedi yapmaktadır. Dünya genelinde çokça ilgi duyulan Japon Bobtail’lara ülkemizde ne yazık ki pek sık rastlanılmaz. Bu nedenle maliyeti biraz fazladır. Japon Bobtail kedilerin ortalama fiyatı 500 ila 2.000 Dolar arasında değişiklik gösterir. Bu rakamlar, kedinin yaşı, boyu, kilosu, desenleri ile farklılık gösterecektir.
Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar