Hollandalı Çoban Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Hollandalı Çoban Köpeği (Dutch Shepherd ) Resimleri
Hollandalı Çoban Köpeği kürk tipi, rengi ve bazı fiziksel özellikleriyle ile Belçika Çoban Köpeğine benzetilmektedir. Canlı, enerjik, dayanıklı, zeki, atletik yapılı bu köpekler orijinal gütme yeteneğini ve hayvancılık içgüdüsünü korumaktadır. Orta büyüklükteki, güçlü ve kaslı vücudu fiziksel yapısının iyi olduğunu da belli etmektedir. Akıllı, sahibine sadık ve itaatkar yapısıyla iyi bir lider tarafından kısa sürede eğitilmesi mümkün uyumlu bir köpektir. Çiftlik yaşamına uyum sağlamasıyla gütme ve bekçi köpeği olarak öne çıksa da zaman içerisinde arama-kurtarma ve polis köpeği olarak da çalışmalara katılmıştır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çoban Köpeği
Ağırlık
19-33 Kg
Yükseklik
53- 63 Cm
Aile
Çoban Köpeği, Çiftlik Köpeği
Menşei
Hollanda
Menşei Tarihi
1900'lar
Yaşam Süresi
11-14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Hollandalı Çoban Köpeği canlı, atletik, kararlı, uyanık, zeki, itaatkar ve sadık bir köpektir. Zeki ve birçok konuda becerikli olmasıyla tanınır. Sahibini memnun etmeye istekli bir köpektir. Yeni komutları hızlı öğrendiği ve sahibini memnun etme isteğinde olduğu için eğitimlerini kısa sürede tamamladıkları görülür. Ancak bağımsız, kendi kararlarını almak isteyen ve inatçı bir yanları da vardır. Bu yüzden erken aşamada eğitilmesi ve sosyalleştirilmesi gerekmektedir.

Hollandalı Çoban Köpeği cinsinin yalnız kalmaya, ailesinden uzak olmaya dayanma eşiğinin düşük olduğu bilinmektedir. Ailesi ile bağları güçlü olan bir cinstir. Kendisiyle vakit geçirmek isteyen, sevgi dolu, yeni şeyler öğretmekten mutlu olan ve karşılıklı güvene dayalı bir ilişki kurabileceği sahiplere ihtiyaç duymaktadır. Yavruluk döneminden itibaren erken aşamada sosyalleştirildiğinde, çocuklarla ve hayvanlarla iyi anlaşabilir. Kendi türleriyle arkadaşlık kurmaktan mutlu olur ve zorlanmaz. Diğer hayvanlarla da iyi arkadaşlık kurabilir. Ancak yabancılar ne kadar iyi eğitim alırlarsa alsınlar onlar için yabancı olmaya devam edecektir. Yabancı kişilere karşı mesafeli ve tedbirli yaklaşımı aldığı eğitimlerden bağımsız olarak aynı kalmaktadır. Bu durum herhangi bir saldırganlık gibi davranışlara dönüşmemektedir ancak mesafeli oldukları görülmektedir. Aile dostlarını ise zamanla kabullenir ve coşkuyla karşılayarak, arkadaşlık eder. Hollandalı Çoban Köpeği’ni mutlu etmenin, enerjisini atabilmesinin yolu ona bir görev vermektir. Karakter gelişimini destekleyecek köpek oyuncakları, oyunlar ve ilgi göstereceği etkinlikler ile köpeğinize zaman ayırmanız gereklidir.

Hollandalı Çoban Köpeği gün boyunca aktif olabilecek enerjiye sahip olduğu için ona uygun bir yaşam sürmesi gerekmektedir. Bu yüzden apartman yaşamına adapte olması zordur. Ancak yeterli egzersiz yaptırılırsa, ihtiyaçları karşılanırsa bir apartman dairesinde iyi olacaktır. Daha çok Hollandalı Çoban Köpeği için önerilen yaşam alanı, bahçeli ve geniş arazisi olan bir evdir. Enerjisini atması, koşup oynaması için bahçe ortamı onlar için gereklidir. Bedensel yapıları ve dayanıklı kaplaması ile tüm hava koşullarına, soğuk iklimlere uyum sağlar, iyi performans göstermeye devam ederler.

Eğitilmesi kolay, uyumlu bir köpektir ancak bağımsız ve inatçı karakter özelliklerinin olduğu göz ardı edilmeden eğitim verilmelidir. Lider kişinin otoriter davranışlar sergilemesi ve köpek üzerinde hakimiyet kurması gereklidir. Kuralları iyi öğrenmesi gereken bir ırktır. Çünkü sevmediği, hoşuna gitmediği bir durumda tepkisini hırlayarak ve en sonunda da ısırarak belle edebilen bir cinstir. Bu yüzden ondan üsten ve söz geçiren bir lider olarak bu gibi durumlara izin vermemelisiniz. Zaman zaman kendi kararlarını alabilen bir ırktır ancak sahibini yönetecek güçte kesinlikle olmamalıdır. Köpeğinizi iyi eğitmenizin, tam başarıya ulaşmanızın yolu güçlü liderlikten geçmektedir.

Hollandalı Çoban Köpeği’nin başlangıçta geliştirildiği hayvancılık içgüdüsünü koruduğu görülür. Asıl görevi olan koyun sürülerini belirli bir yerde tutmak ve bekçilik yapmaktır. Bu görevi sebebiyle tüm gün koşabilir, aktif olabilirler. Bu görevi yerine getirmesinin de ona yardımcı olan bir fiziğe, dayanıklılığa ve karaktere sahiptir. Uyanık bir bekçi köpeği olarak sahibine, sürüsüne hizmet ettikleri görülür.

Hollandalı Çoban Köpeği aldığı fiziksel ve karakter özelliklerinin birleşimiyle iyi bir eğitim aldığı zaman itaat, çeviklik, yakalama, bekçilik, gütme gibi görevlerde çoban köpekleri arasında başarıya ulaşır.  Uyumlu, söz dinleyen ve sadık bir karaktere sahip olduğu için köpek sporları, hayvancılık, takip, arama-kurtarma ve polis köpeği olarak farklı alanlarda görevlendirilen sadık bir arkadaş ve yetkin bir çalışma köpeği olarak da karşımıza çıkar.

Tarih

Hollandalı Çoban Köpeği, Hollanda’ya özgü doğal bir kara cinsidir. Geçmişi 1898 yılına dayanan Hollandalı Çoban Köpeği, ilk zamanlar bir çoban köpeği ve çok amaçlı bir çiftlik köpeği olarak kullanılmıştır. Çobanlar ve çiftçiler tüm hava koşullarına uyum sağlayabilecek olan ve her şeyi yapabilecek bir köpeğe ihtiyaç duyuyorlardı. Çiftlikteki tavukları mutfak bahçesinden uzak tutacak, inekleri, koyunları sağmak için bir araya getirecek ve süt ya da ürün yüklü el arabaları pazara çekecek bir hayvana ihtiyaçları vardı. Buna ek olarak da yabancılara karşı sahibini uyaracak ve bekçilik yaparak çocukları gözetleyecekti. Dutch Shepherd çok yönlü ve çok işlevsel olmasıyla, insanların hem bekçi hem de refakatçi köpeği olarak bu ihtiyaçlarını karşıladı.

İlk olarak 1898 yılında belirlenen cinsin standartları yaşanan gelişmeler sonrasında 1900’lü yıllarda yenilendi.  12 Haziran 1898 yılında orijinal ilk standartta, Hollanda Çoban Köpeğinin herhangi bir kürk rengine sahip olmasına izin verildi. Ancak 1914’te, Hollanda Çobanının sadece brindle kürk rengine sahip olması gerektiğine karar verildi. Bu kararın sebebi o dönemdeki Alman Çoban Köpeği ve Belçika Çobanı Köpeği gibi diğer benzer ırklardan Hollanda Çoban Köpeğini ayırt etmeyi kolaylaştırmaktı. Zaman içerisinde bu ırklar arasında farklar belirginleşti ve Hollanda Çoban Köpeği günümüze daha nadir bulunan bir ırk olarak ulaştı.

1900 yıllarında ise, Hollanda’daki koyun, inek sürüleri ve onlara bakan çoban köpeklerinin yerini çoğunlukla sanayileşme ve başka amaçlar için yapılan arazi ıslahı almıştı. 1900’lu yıllarda, sanayileşmeyle, tarım tekniklerinin gelişmesiyle birlikte koyun ve köpek sürüleri, diğer çiftlik işleri geride kaldı. Sonuç olarak koyunları güden çoban köpeklerinin yerini çoğunlukla sanayileşme ve alternatif kullanımlar için toprağın yeniden ele geçirilmesi aldı. Hollanda Çoban Köpeğinin çok yönlü becerileri bu değişim içerisinde kendine yeni görevlerde kullanılma imkanı verdi. Hollanda Çoban Köpeğini bu dönemdeki değişimler polis köpeği, arama kurtarma ve körler için rehber köpek gibi yeni kariyer alanları için uygun hale getirdi. Hollandalı Çoban köpeği çiftliklerdeki görevleri yerine bu dönemlerde daha çok rehberlik, arama-kurtarma, polis ve askeri işler gibi diğer görevler için kullanıldı Cins, tüm değişimlere rağmen orijinal gütme kabiliyetini korumuştur ve hala gerektiğinde bu amaç için kullanılmaktadır.

Hollanda Çoban Köpeğinin 2. Dünya Savaşı döneminden tüm köpekler gibi olumsuz etkilendiği ve üremesinin tamamen durdurulduğu bilinmektedir. Birçok köpeğin açlıktan öldüğü bu dönemde yaşayan köpeklerden bazıları da Alman ordusu tarafından silahlı kuvvetlerde çalışması için alınarak eğitildiler. Savaş bittikten sonra Hollandalı yetiştiriciler Hollanda Çoban Köpeği’ni tekrar yetiştirme ve soyunu devam ettirme gayreti gösterdiler. Ancak sınırlı damızlıklar nedeniyle kökeni bilinmeyen köpeklerle melezlenmesinin önüne geçemediler.

Geçmişten günümüze yaşanan değişimler ve gelişimler olduysa da ırkın doğal hayvancılık yeteneğini koruduğu ve hala bu amaç için sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. 1995 yılında United Kennel Club, Hollanda Çoban Köpeğini Sürü Grubuna kabul etmiştir. Günümüzde de Hollanda Çoban Köpeği nadir olmasına rağmen polis çalışmaları, arama-kurtarma görevleri, rehber köpeği olarak kullanılmaktadır. Hollanda Çoban Köpeği hayvancılık yeteneklerini de koruyarak ve üzerine farklı yetenekler ilave ederek ilerleyebilmektedir. Birbirinden farklı alanlarda başarılı, görev alabilmesinin ve başarılı olabilmesinin en önemli sebebi bu ırkın, zeki ve eğitilmesi kolay olmasıdır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Hollanda Çoban Köpeğinin orta büyüklükte, güçlü, sert, iyi kaslı ve dayanıklı vücudu vardır. Vücudu yüksekliğinden biraz daha uzundur. Sırt yapısı düz ve sağlamdır. Sağrı hafifte yutulur ama kısa değildir ve uyumlu bir yapıya sahiptir. Göğüs derin, kaburgaları hafif kavisli ve karın hafifçe sıkışmış yapıdadır.

Kafa

Hollanda Çoban ırkının kafa yapısı uzun, kuru ve kırışıksız şekilde vücuda orantılı büyüklüktedir. Kafatası düzdür. Durma noktası hafif şekilde belirgindir. Namlu düz ve alından biraz daha uzun yapıdadır. Dişleri oldukça güçlü ve makas ısırığı şeklinde kapanmaktadır.

Kulaklar

Orta büyüklükteki kulaklarını, hareket halindeyken veya uyanıkken yüksekte ve dik şekilde taşır.

Gözler

Hollanda Çoban cinsinin orta büyüklükte, badem şeklinde, hafif çekik yapılı ve koyu renkli gözleri vardır.

Bacaklar ve Ayaklar

Ayakları güçlü yapıdadır. Kemerli ayak parmakları koyu renkli pedlerle oval yapıdadır ve siyah tırnakları vardır. Hollandalı Çoban'ın bazı kişilere göre çiğ pençeleri vardır bazı kişilere göre yoktur. Çiğ pençesinin olup olmadığı konusunda karışıklıklar mevcuttur. Çoğu kaynak olmadığını söylese de; Hollanda Çoban’ının önlerinde çiy pençesi bulunur. Ancak arkalarında çiy pençesi yoktur. Hollanda cins standardı arka ayaklarına çiğ pençesi yok (Hubertusklauwen: niet aanwezig) diyor.

Kuyruk

Hollanda Çoban’ının dümdüz sarkan veya dinlenirken hafifçe bükülerek diz noktasına ulaşan kuyruğu vardır. Kuyruk yapısının kavisli olduğu görülür.

Tüy

Hollanda Çoban Köpekleri kısa tüylü, telsi tüylü ve uzun tüylü olmak üzere üç farklı kürk tipine sahiptir. Kısa tüylü Hollanda Çobanı yünlü diyebileceğimiz alt katman tüyleri vardır. Kürkü çok sert, sıkı ve yünlü bir astara sahiptir. Telsi tüylü olan kürk çeşidinin de baş kısmı hariç yünlü denilebilecek alt katman tüyleri, astarı bulunur. Bu tüyler çok kalın, sert, oldukça yoğun bir tabaka şeklindedir. Uzun tüylü Hollanda Çoban Köpeğinin yünlü bir astarı vardır. Ayrıca tüyleri düz, yatar konumda ve dokunulduğunda hafif sert yapıdadır. Üç farklı kürk yapılarının ortak özelliği, Hollanda Çoban Köpeği'ni çoğu hava koşulunda korumakta ve rahat olmasını sağlamaktadır. Kısa saç Hollanda Çoban’larında en yaygın olanıdır.Uzun saç az yaygınken, telsi saçlı köpeklerin popülasyonu tehlike altındadır.

Renk

Hollanda Çoban Köpeklerinin kürk tipleri üç farklı çeşitte olsa da renk olasılıkları ve çeşitleri aynıdır. Hollanda Çoban Köpeği’nin kürk rengi genellikle brindle, altın zemin rengi (açık kumdan kestane kırmızısına) veya gümüş tonlarındadır. Brindle rengi fırfır, külot ve kuyruğa kadar uzanmaktadır.Irk içerisinde bazı köpeklerin kürk rengi hafif kumlu bir renk iken, bazıları kırmızı renk tonlarında olabilir. Hollanda Çoban Köpeğinin kürkünde çok fazla siyah ya da beyaz renk bulunması hata olarak kabul edilir. Gösteri halkasında yer alacak olan Hollanda Çobanlarının göğüs ve ayaklarda ağır beyaz işaretler kesinlikte istenmez.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Hollanda Çoban Köpeği’nin ortalama yaşam süresi 11– 14 yıl arasındadır.

Hollanda Çoban Köpeği’nin AKC’nin orta büyüklükteki köpek ırkları arasında yer alır. Yetişkin Hollanda Çoban Köpeği’nin ağırlığı 19-33 kg, yüksekliği ise 53-63 cm aralığında değişiklik göstermektedir. Yetişkin erkekler için ideal yüksekliği 57- 62 cm arasında iken, dişilerin yüksekliği ise 55-60 cm aralığında değişmektedir. Yetişkin erkek Hollanda Çoban Köpeği’nin köpeklerin dişilere kıyasla daha boylu olduğu görülmektedir. Irkın kilo almaya çok fazla yatkınlığı bulunmaz.

Hollandalı Çoban Köpeğinin yıl genelinde orta seviyede tüy döktüğü görülür. İlkbahar ve sonbahar mevsim geçişlerinde tüy dökülmesinde yoğunluk olabilir ancak bunu da tarama ve fırçalama sıklığını arttırarak en az seviyede tutmanız mümkündür.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Hollanda Çoban Köpeği için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli içeriği olan orta ırklara özel üretilen köpek mamalarını, destekleyici gıda ürünlerini önermektedir. Köpeğiniz için sağlıklı, yaşına, alerjen durumuna ve cinsine uygun hazır mamaları tercih ettikten sonra Hollanda Çoban Köpeği günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünlerini planlamalısınız.

Evet, Hollanda Çoban Köpeği hazır mamanın dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de tüketebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı olan her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Hollanda Çoban Köpeği için uygun değildir. Sahibinin Hollanda Çoban Köpeği cinsinin neler yediğini ve evde tüketebileceği sağlıklı yiyeceklerin hangileri olduğunu bilmesi gerekir. Sindirim, alerjen ve şişkinlik gibi sağlık sorunlar yaşamaması için sağlıklı ev yemeklerini de ölçülü tüketmesi gerekmektedir. Özellikle pişmiş kemiklerden ve yüksek yağ içeren yiyeceklerden kaçınmalı ve seçici olmalısınız. Hollanda Çoban köpeğinin beslenme düzeni ev yemeklerini ve sadece insan gıdaları üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Hollanda Çoban Köpeği için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurmak doğru olmayacaktır. Sağlıklı beslenebilmesi için Hollanda Çoban Köpeğinin yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekmektedir.

Hollanda Çoban Köpeği’nin gelişimini tamamladıktan sonra 18 ve 24 aydan sonraki dönemlerde çiftleştirilesi önerilir. Dişi ve erkek Hollanda Çoban Köpeği’nin gelişim sürecine ve beden sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişebilir. Sağlıklı Hollanda Çoban Köpeği’nin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Hollandalı Çoban Köpeğinin kısa, uzun ve telsi olmak üzere üç farklı tipte tüy çeşidi olmaktadır. Farklı uzunlukta tüyleri olduğu için bakım işlemleri farklılık gösterecektir. Genel olarak çok zor olmayan bir tüy bakım rutinleri vardır. Düzenli tarama ve fırçalama ile ölü ya da gevşek tüyleri bedenden ayırmanız köpeğinizi daha bakımlı yapacaktır. Kısa, kaba tüye sahip olan köpeklerin haftada 1, orta ve uzun tüylere sahip olanların ise haftada 2 ya da 3 defa fırçalanması ve taranması yeterli olacaktır. Telsi tüylü çeşidinin ise yılda iki kez profesyonel bakıma ihtiyacı olacaktır ve diğerlerine göre bakımı daha kolaydır. Telsi saçlı tüylü olanların kesinlikle fırçalanması önerilmez ve taramayı da ölçülü olarak yapmanız gerekmektedir.

Hollanda Çoban Köpeği’nin köpek yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine, tüylerinin rengine, bakımına, şeceresine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Hollanda Çoban Köpeği’nin yavrusunun fiyatı 4.000 TL ve 12. 000 TL arasındadır. Yavru köpeklerin yetişkin Hollanda Çoban köpeklerine göre daha pahalı olduğu görülmektedir. Hollanda Çoban Köpeği’nin fiyatı insanlar tarafından ilgi görmesi, talep edilmesi ya da nadir bulunması gibi etkenlere göre de artıp azalmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Hollanda Çoban Köpeği’nin tek bir doğum sırasında ortalama olarak 6-10 arasında yavru dünyaya getirir. Hollanda Çoban Köpeği’nin ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için çok sık çiftleştirilmesi önerilmez.  Gebelik sürecini 60 ila 64 gün arasında tamamlayacaktır. Doğum süreci genellikle normal şekilde tamamlanır ancak sağlıkları için veteriner gözetiminde doğum yapması önerilir. Sağlık durumu, yaşı, gelişimi, hamilelik süreci, geçmiş doğumları ve çiftleştiği köpeğinin sperm kalitesi Hollanda Çoban Köpeği’nin doğurduğu yavru sayısında değişikliğe neden olabilir.

Hollanda Çoban Köpeklerinin kürk tipleri üç farklı çeşitte olsa da renk olasılıkları ve çeşitleri aynıdır. Hollanda Çoban Köpeği’nin kürk rengi genellikle brindle, altın zemin rengi (açık kumdan kestane kırmızısına) veya gümüş tonlarındadır.   Brindle rengi fırfır, külot ve kuyruğa kadar uzanmaktadır.

Irk içerisinde bazı köpeklerin kürk rengi hafif kumlu bir renk iken, bazıları kırmızı renk tonlarında olabilir. Hollanda Çoban Köpeğinin kürkünde çok fazla siyah ya da beyaz renk bulunması hata olarak kabul edilir. Gösteri halkasında yer alacak olan Hollanda Çobanlarının göğüs ve ayaklarda ağır beyaz işaretler kesinlikte istenmez.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.