Kedilerin dişleri ve diş etleri nasıl kontrol edilmeli?

16 Mayıs 2021
1796
Kedilerin dişleri ve diş etleri nasıl kontrol edilmeli?

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de sağlıklı dişler ve diş etleri, kedilerin genel sağlığı için oldukça önemlidir. Bu yüzden çürük ve hastalık belirtileri için kedinizin dişlerini ayda en az 1 -2 kez kontrol ettirmeniz gerekiyor. Böylece olası sorunları erkenden keşfedecek ve veterinerden bir randevu alarak kedinizin sağlığını mümkün olduğunca sağlıklı tutacaksınız.

Aynı zamanda evde kendi başınıza kedinizin dişlerini kontrol edebilmeniz de mümkün. Ancak bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız hemen anlatmaya koyulalım. Kedilerin dişleri nasıl kontrol edilir? Kedilerin diş problemlerini çözmek için ne yapmalı? Kedilerin dişleri fırçalanır mı? Kedilerin dişleri nasıl temizlenir? ve Kedilerin diş bakımı nasıl yapılır? gibi sorular ve daha fazlasına bu makalede ulaşabileceğinizi de belirtelim!

Kedilerin Dişleri Neden Kontrol Edilmeli?

Bazı zamanlarda evcil hayvan sahipleri, kedilerini mama yemeyi bıraktıklarında veterinere götürür ve bu esnada kedilerinin dişlerinin durumuna şaşırırlar. Kediler yemek yerken her şey normalmiş gibi görünür ve onların diş sağlığını kontrol etmek akla gelmez. Ancak bilmelisiniz ki her kedi hayatlarının bir noktasında mutlaka diş hastalığına yakalanacaktır. Bu yüzden kedinizi muayene edip ya da ettirip erken müdahale yaparak kedinizin diş problemlerini ortadan kaldırabilirsiniz. Hem erken muayenenin tedavisi çok daha basit ve işe yarar olacaktır. 

Kedi Diş Problemlerinin Belirtileri

  • Diş etlerinde kızarıklık
  • Diş eti çekilmesi
  • Diş eti kanaması
  • Plak ve tartar
  • Kırık veya sallanan dişler
  • Bazı dişlerin etrafındaki diş etlerinin şişmesi
  • Diş etlerinde topaklar

Kedilerin Dişlerini Kontrol Etmeden Önce Yapılması Gerekenler 

Pek çok kedi sahibine, kedilerin dişlerini incelemek ya da kontrol etmek gibi problemler hakkında konuştuğunuzda size gülebilirler. Çünkü kedilerin bu kontrolü yaptırmayacağını, o sırada hareket edeceğini ve tırmalamak gibi saldırgan tavırlar sergileyeceğini düşünürler. 🙂 Aslına bakarsanız evet, bu çok kolay bir işlem değildir. Ancak bu fazlasıyla önemli bir iş olup, öncesinde hazırlığınızı yaparsanız sizlere oldukça fark katacaktır. 

Kullanacağınız malzemeleri önceden hazırlayıp toplayın ve sonrasında tüm dikkatinizi kedinize verin. Kedinizin sakin olduğu bir zaman dilimini seçtikten sonra sizinde sakin olduğunuz bir zaman olmasına özen gösterin. Çünkü kediniz stresli ya da gergin olduğunuzu anlayabilir. Öte yandan kedinizin diş kontrolü yapacağınız yerin aydınlık bir yer olmasına özen gösterin. Aynı zamanda yanınızda size yardım edecek biri varsa, siz kedinizin ağız boşluğunu incelerken arkadaşınız ise kedinizin ağzının açık tutmasını sağlayabilir. 

İhtiyacınız Olan Malzemeler

  • El feneri
  • Kediniz için ödül – ikram

Kedilerin Diş Kontrolü Nasıl Yapılır? 

Dişi İncelenen Kedi

1. Kedinize sakin olduğunda yaklaşmanız gerektiğinden bahsettik. Kediniz arkadaş canlısı ise, aylık diş muayenesi sırasında sizinle işbirliği yapacaktır. Ancak kedilerin sağı solu belli olmaz bunu hepimiz biliyoruz. 🙂 Bu yüzden kedinize doğru bir zamanda yaklaşmanız gerektiğini unutmayın! Ayrıca kedinizin vücut diline dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Eğer kediniz mutluysa kulaklarını öne çıkarır ve kuyruğu yukarıda olur. Sırtı kemerli olur ve yan tarafa doğru yatarak mırıldanır. İşte böyle zamanlarda kedinizi birkaç dakika boyunca sevin ve mutlu olduğundan emin olun. Sevme işlemi bittikten sonra kedinize ödül verebilirsiniz. Bu durum kediniz ile aranızda olumlu bir ilişki oluşturur ve diş kontrolü sırasında da iş birliği yapması için onu teşvik edebilir. 

2. Başlamadan önce kedinizin yüzünü incelemeniz yeterli olacaktır. Kedinizin gözlerinin altındaki şişlik diş apsesine işaret edebilir ve köpek dişlerindeki kırıklar burnunun şişmesine neden olabilir. Kedinizin boynunu ve kulaklarının hemen üzerini kontrol edip, bu alanların şişip şişmediğinden emin olun. Çünkü diş problemleri yaşayan kedilerde, bu alanlar şişebilir. 

3. Bu şişlikleri kontrol ettikten sonra kedinizin ağzını nazik bir şekilde açın. Ağrıya ve rahatsızlığa neden olmamak adına dudaklarını geriye doğru çekin. Eğilin ve burnunuzdan hafif bir nefes alın. Eğer kedinizin ağzından kötü bir koku gelirse, bunun diş iltihabı olabileceğini bilmelisiniz. Böyle bir durumla karşılaşırsanız bir veterinere gitmeniz gerektiğini de belirtelim. 

4. Kedinizin nefesini kontrol etme işlemi bittikten sonra tekrardan ağzını açın. Bu esnada kediniz size müdahale etmeye kalkışabilir ve direnebilir. Gerekirse durun ve onu sevip konuşarak sakinleştirmeye çalışın. Daha sonra yeniden ağzını açın ve herhangi bir kırık olup olmadığını kontrol edin. Çatlak ve kırık dişlerin yanı sıra sararma (plak) ve tartar gibi belirtilerin olup olmadığını da kontrol edin. Eğer bu diş kırıkları tedavi edilmezse, enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden kırık fark ettiğiniz zaman kedinizi veterinere götürmelisiniz. Kedinizin dişlerini kontrol ederken, aydınlık bir yerde bulunmanız gerektiğinden bahsettik. Bunun yanı sıra bir el feneri yardımı ile de kedinizin ağzının içine kolaylıkla bakabilirsiniz. 

5. Kedinizin diş hareketlerini de kontrol etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Kedinizin dişlerinden herhangi biri sallanıyorsa, veterinere gitmeniz gerekmektedir. Diş eti hastalığının bir işareti olan sallanan dişlerin bir an önce çıkarılması gerekir. Aynı zamanda kedinizin bir ilaca da ihtiyacı olabilir. Kediniz izin verdiği süre boyunca tüm dişlerine parmağınız ile hafifçe bastırabilirsiniz. Herhangi bir hareketlilik hissederseniz, veterinere gitmeniz gerektiğinin altını çizelim. Öte yandan kedinizin diş etlerinin rengine de bakmayı ihmal etmeyin. Kırmızı ya da soluk pembe tonlarında bir diş eti rengi sağlıklı değildir. Sağlıklı bir diş etinin pembe renk olduğunu belirtelim. Diş eti, dişin üzerinde büyüyorsa, bunun da bir sorun oluşturduğunu ekleyelim.

Diş Kontrolü Sırasında Sorunlar Nasıl Önlenir?

Kediniz diş kontrolü sırasında sizinle kavga ederse, onu muayene etmek için başka bir gün seçmelisiniz. Öte yandan doğru diş bakımının kedinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu ve yaşlandıkça daha da önemli hale geldiğini söylemeliyiz. Bu yüzden mümkün olduğunca bu işlemi genç yaşta kedinize uygulamaya başlayın. Daha sonra bu kontrolü düzenli bir uygulama haline getirin ve bir rutin oluşturun. Ayda birkaç kez yapamıyorsanız, en azından ayda bir kez yapmayı deneyin. Son olarak yılda bir kez veteriner muayenesine gidin ve birlikte kedinizi takip edin. Eğer kediniz daha önce diş problemleri yaşadıysa, yılda en az iki ya da daha fazla kontrole götürmenizde fayda var.

Kedilerin Diş Problemleri Nasıl Takip Edilir?

İştahsız Kedi

1. Her ay kedinizi anlattığımız şekilde diş muayenesini yapmalı ve bununla birlikte davranış değişikliklerini gözlemlemelisiniz. Çünkü kedinizin davranışları, diş sağlığı probleminden kaynaklı olabilir. Peki kedinizde diş ve diş eti hastalığının belirtileri nelerdir?

  • İştahsızlık
  • Yemek yemede güçlük
  • Ağzına pençe atma 

2. Çoğu kedi diş muayenelerinde bir dereceye kadar sabredecektir. Kediler rahatsız edici olduğundan dolayı ağızlarının tutulmasından pek fazla hoşlanmazlar. Kediniz aylık diş kontrolünde rahatsız davranışlar sergiliyorsa, çürük ya da başka bir diş sağlığı problemi yaşıyor olabilir. Kediniz yaklaşık 1 ay boyunca sizin muayene yaptırmanıza izin vermiyorsa, onu veterinere götürmelisiniz. Çünkü söylediğimiz gibi bir sağlık sorunu yaşıyor olabilir. 

3. Bu söylediklerimiz ile beraber diş hastalığına işaret eden fiziksel belirtileri de takip etmeniz gerekmektedir. Peki bu fiziksel belirtiler nelerdir?

  • Diş etlerinde kızarıklık 
  • Kanama
  • Tükürük
  • İrin ya da akıntı

Kedilerin Diş Problemlerini Çözmek İçin Ne Yapmalı? 

Kedinizin diş sağlığı için ona çeşit çeşit ıslak ve kuru yiyecekler verin. Hatta kedinize arada bir kemiksiz çiğ et vermelisiniz. Bu et, diş kemiklerini daha güçlü kılar ve çiğnemeye teşvik eder. Çiğ etin yanı sıra balık, sığır eti ve tavşan da diş sağlığı için iyi seçimler olabilir. Ayrıca kedinize kemikte verebilirsiniz. Üstelik bu kemikler, kedinizin dişlerindeki tartarı da temizler. Ancak balık, domuz eti ve tavuk kemiklerini vermekten kaçının. Bunlar yuttuklarında parçalanabilir ve iç yaralanmalara yol açabilir.

Öte yandan kedinizde ağız kokusu ve diş eti kanaması fark ettiğinizde, en kısa sürede veterinere gitmelisiniz. Diş problemleri ciddi hastalıklara neden olabilir, bu yüzden erken müdahale oldukça önemlidir. Rutin diş kontrolünde olağandışı bir şey fark ederseniz hemen veterinere koşun!

Kedilerin Dişleri Fırçalanır mı? Kedilerin Dişleri Nasıl Fırçalanır?

Diş Fırçası ve Kedi

İnsanlar gibi kedilerin de düzenli olarak dişlerinin temizlenmesi gerekiyor. Kediniz için özel olarak tasarlanan bir diş fırçası ve diş macununu satın almalısınız. Dilerseniz bu konuda veterinerinizinden yardım isteyebilirsiniz. Kedinizin ağzının sağlıklı olmasını istiyorsanız, kedinizin dişlerini düzenli olarak fırçalamayı unutmayın! Peki bu işlemi nasıl yapmalısınız? Hemen anlatalım. 

Kedinizi arkadan kucaklayın ve ardından çenesini ve dudağını kaldırın. Dişlerini nazik bir şekilde fırçalamak için kedinize özel olarak satın aldığınız diş fırçasını kullanın. Eğer diş fırçanız yoksa parmağınızı gazlı bez ile sarabilir ve ucuna diş macunu sürebilirsiniz. Ancak diş macununun da kedinize özel olması gerekiyor. Kediniz bu diş fırçalama rutinine biraz zor alışabilir. O yüzden bu süreç boyunca ona sevgi ve şefkat gösterip aranızdaki iletişimi güçlendirin. Dişlerini temizledikten sonra ona ödül vermeyi de unutmayın!

Kedilerin Dişleri Nasıl Temizlenir? 

Kedinizin dişlerinin fırçalanması gerektiğinden bahsettik. Daha detaylı bahsedecek olursak, günlük veya haftada en az iki kez kedinizin dişlerini fırçalamalısınız. Böylece kedinizin hem dişlerinin hem de diş etlerinin sağlıklı bir şekilde olmasını sağlayacaksınız. Yetişkin kediler dişlerinin temizlenmesine dirençi olabilir ancak yavru kedilerin bu fikre biraz alışması zor olabilir. O yüzden parmaklarınız ile yavru kedinizin dişlerini fırçalamak başlangıç için iyi fikirdir. Bu işlemi yaparken, yukarıda da bahsettiğimiz gibi parmağınızı gazlı bez ile kapatarak diş macununu sürebilirsiniz. Kedinizin düzenli diş temizleme rutini için gerekli tüm malzemeleri satın aldığınızdan emin olarak bu işleme başlamalısınız.

Komple diş kitlerini veteriner kliniklerinden ya da evcil hayvan dükkanlarından satın almalı ve kedinizin dişlerini sizlerin kullandığı diş macunu ile asla fırçalamamalısınız. Kediler için özel olarak tasarlanan florür içermeyen kedi diş macunlarını satın almalısınız. Ayrıca kedinizin dişlerini steril gazlı bez şeritleri ya da kauçuk diş fırçası veya parmak fırçaları ile de fırçalayabileceğinizi söyleyelim. Son olarak asla diş ipi kullanmayın! Yutma ve bağırsak hasarları nedeniyle kediler için oldukça tehlike oluşturan bir eşyadır.

Kedilerin Diş Bakımı Nasıl Yapılır? 

Diş Bakımı Yapılan Kedi

Kedi diş bakımı, dişlerinin temizliğinden çok daha ötedir. Diş çürükleri, genel olarak tahriş olmuş ve iltihaplı diş etleriyle başladığı için diş etlerinin de kontrol edilmesi ve bakım yapılması gerekmektedir. Kedinizin dişlerini fırçaladıktan sonra iyileşmesini hızlandırmak ve daha da güçlendirmek için diş etlerine masaj yapmalısınız. Bu işlem aynı zamanda bölgedeki kan akışını da uyaracaktır. Kedinizin dişlerinin genel sağlığını korumak adına veterinerden birçok şey satın alabileceğinizi belirtelim. Veteriner hekimleri, kedinizdeki plakları gidermek, tartar oluşumunu kontrol etmek ve kedinizin nefesini tazelemeye yardımcı olmak için özel olarak formüle edilmiş yiyecekleri tavsiye edebilirler. Ayrıca kedinizin plak ve tartarlarını kontrol etmek için, kolay diş spreyleri de satın alabilirsiniz.

Öte yandan veterinerlerin önerdiği kediler için özel formüle edilmiş diş diyetleri de bu esnada büyük rol oynar. Buradaki amaç, kedinizin alışılmadık tadı nedeniyle su içmeyi bırakmamasını önlemektir. Tüm bu önerdiğimiz ve bahsettiğimiz şeyleri kedinizde uygulayamıyor veya uygulayamadıysanız, kedinizi veteriner kliniğinde yıllık profesyonel temizlik için götürebilirsiniz. Diş temizliği genel anestezi altında yapılır, plak ve diş taşı temizlenir, dişler parlatılır, diş etleri kontrol edilir, bakterilerin giderilmesi için diş etlerinin altları temizlenir ve diş hastalıklarını teşhis etmek için röntgen çekilir. Son olarak yaşlı kediniz varsa, dişlerinin daha sık temizlenmesi gerektiğinin de altını çizelim.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.