Kedilerle araba yolcuğu: Kediler araba yolculuklarından neden korkar? Kediler daha önce başlarına gelmemiş bir şeyi, yoktan yere hayal edemezler. Bunun yerine, geçmiş deneyimleri hatırlar ve aynı şeyin tekrar yaşanacağına inanırlar.
Bir köpek yavrusu veya yavru kedinin ilk araba gezileri her zaman o kadar keyifli olmadığından, bazı evcil hayvanlar seyahat etmekten korkar. Bunun yerine, yapılması gereken kedilerin sadece veteriner hekime götürmek yerine arabaları eğlenceli ve mutlu deneyimlerle ilişkilendirmesine yardımcı olmaktır.
Klasik koşullandırma kullanılarak duyarsızlaştırma adı verilen süreç, sabır ve zaman alır, ancak kediniz korkmuş, hasta veya hiper-aktif davranışlar sergiliyor olsa bile işe yarar. Peki, kedilerle araba yolculuğu esnasında oluşacak korku ve stres atmosferi nasıl değiştirilir?
Yolculuk nasıl keyifli bir hale getirilir? Kedilerle araba yolculuğu sorununu daha keyifli ve stressiz bir hale getirmek sizin elinizde! İşte, karşınızda kedi ile araba yolcuğunu daha keyifli hale getirebilecek 8 ipucu:
İçindekiler
Hem sizin hem de kediniz güvenliği için, yavru veya yetişkin fark etmeksizin tüm kediler arabadayken bir taşıyıcıya konulmalıdır. Taşıyıcı çantaya konulmamış bir hayvan, herhangi bir kaza durumunda, oldukça tehlikeli olup, kürklü bir mermi haline gelebilir. Zira aracı kullanan kişinin, kucağında veya pedalların altında dolanan bir kediye değil, yola ve trafiğe konsantre olması gerekir.
Arabada başıboş dolaşan iyi huylu kediler bile yaralanabilir, çünkü bir kaza sırasında ön koltukta açılacak bir hava yastığı evcil hayvanı ezecektir. Bu nedenle, herhangi bir neden için yola çıkmadan önce kedinizi mutlaka bir taşıma çantasının içine koyun. Bu kedilerle araba yolculuğu hususunun ilk kuralıdır.
Kedi, bir taşıma kabının içinde olsa bile, motoru çalıştırmadan önce kediciğin araba hakkında olumlu şeyler deneyimlemesine yardımcı olmalısınız. Kediler çevreye ve bölgeye duyarlıdır, bu yüzden evde tanıdık bir ortamda kalmayı tercih ederler.
Bundan dolayı arabayı çalıştırmadan evvel kedinizin araca alışmasına ve kokusunu yaymasına izin vermelisiniz. Bu sayede arabayı kişisel bir bölge olarak algılayacak ve seyahatler sırasında daha rahat ve mutlu hissedecektir.
Kedinin yatağını, battaniyesini veya onu sardığınız bir havluyu arabanın içinde arka koltuğa yerleştirin. Bu şekilde, kokusu zaten içeride olacağından kendisini daha rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz. Kokusunu havluya veya araba döşemesine püskürtmek de kedinin daha rahat hissetmesine yardımcı olabilir (sizin için kötü olsa da!).
Kedinizle arabanın içine girin, kapıyı kapatın ve etrafı biraz koklayıp, keşfetmesine izin verin. Küçük yavru kedilerin ön konsolun altındaki küçük bölmelere kıvrılmamasına dikkat edin. Keşif için her seferinde beş dakika yeterli olacaktır.
Kediniz, bunalmış gibi davranırsa, onu arabadan çıkarıp, güvenli, korkutucu olmayan bir ortama geri alın. Bu süreçte kabarık kürk, aşağı dönük kulaklar, aktif kuyruk veya seslerle karşılaşabilirsiniz. Bu beş dakikalık araba ziyaretini birkaç gün boyunca günde birkaç kez tekrarlayın ve kediniz alışıncaya kadar sürdürün.
Kediniz için araba demek ödül maması zamanı demek anlamına gelirse, yolculuklar sizin için daha keyifli bir hale gelebilecektir. Arabada sakinleştiğinde, bir hafta boyunca tüm öğünlerini arabada verebilir ya da kedinin başka hiçbir zaman elde edemeyeceği çok değerli ödül mamasını arabada verip, onu ödüllendirebilirsiniz.
Kediniz oyun veya kedi nanesi ile daha çok motive oluyorsa, araba zamanlarında onu favori şeyleriyle şımartın. Zira bu güzel şeylerin yalnızca arabada başına gelebileceğini öğrenmeli.
Ancak bu şımartları yaparken kedinizin normal mamasını düzenli olarak yiyip yemediğini sıkı takibe almalısınız. Bu süreçte kediniz daha lezzetli gelen ödül mamalarını tercih edip normal mamasını yememeye başlayabilir. Bu durum beslenme düzenini bozacağından ödül mamalarını kesmeniz gerekmektedir.
Kediniz, arabayı kendi bölgesi olarak kabul ettiğinde, onu taşıyıcısına yerleştirin ve arka koltuğa (hava yastığı tehlikesinden uzakta) koyun ve arabayı çalıştırın. Ardından motoru kapatın ve hiçbir yere gitmeden çıkın.
Evcil hayvan doğal olarak kabul edene kadar bunu gün içinde üç veya dört kez yapın. Her seferinde, taşıma çantasından çıktığında onu ödül maması ve oyun oynamak gibi hoşuna gidebileceğini düşündüğünüz şeylerle ödüllendirin. Ancak yukarıda da değindiğimiz gibi ödül mamasını verirken dikkatli olun!
Son olarak, arabayı çalıştırdıktan sonra ileri geri hareket ettirin. Bunu arka arkaya iki veya üç kez yapın ve bunu yaptıktan sonra kedinizi her zaman dışarı çıkarın. Kediniz ağlıyorsa veya stresliyse henüz buna hazır olmadığı anlamına gelir. Ancak pes etmeyin, sürekli bu alıştırmaları tekrar ederek, eninde sonunda kedinizin buna alışmasını sağlayabilirsiniz.
Araba süresini adım adım arttırmaya devam edin – sitenin etrafında bir gezi ve ardından ev, ardından caddeden aşağı ve geri bir yolculuk vb. Her araba yolculuğunu iyimser ve olumlu hale getirin. Bu pozitif deneyim, kedinizin bir sonraki seyahati dört gözle beklemesini sağlayacaktır.
Kedilerle araba yolcuğu hakkında daha fazlasını öğrenmek ve kedinizle seyahatinizi daha keyifli hale getirebilmek için mutlaka okuyun:
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar