Bambino Özellikleri ve Bakımı

Bambino Resimleri
Tüysüz kedi sınıfında yer alan Banbino kedisi, Sfenks ve Munchkin ırkları arasında bir melez olarak türetilmiş kedi türüdür. Tüysüz kürkünün yanı sıra kısa bacakları ve büyük dik kulakları ile pek çok kedi ırkından ayrılan Bambino, henüz yeni sayılabilecek bir cins olduğu için hakkında çok fazla şey bilinmiyor. Tartışmalı olarak deneysel bir kedi ırkı olan Bambino, oyuncu mizaç yapısına sahip, çocuk dostu bir türdür.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Sfenks ve Munchkin kedilerinin çiftleştirilmesi sonrası melez olarak dünyaya gelen Bambino kedisi, tüysüz kürk yapısı ile diğer pek çok tüylü kedi ırkından farklıdır. Bu tüysüz Bambino kedisi, eğlenceli, enerjik ve çocuk dostu bir kedidir.

Kısa bacakları ile görünüm olarak tıpkı minyatür bir kediyi andıran Bambino kedisi, sahip olduğu bu sıra dışı fiziksel özelliği ile tüm dikkatleri üzerine çeker. Kısa bacaklarına rağmen oldukça sosyal, girişken ve dışa dönük bir kedi olan Bambino, sahipleriyle kaliteli vakit geçirmenin yanı sıra eve gelen yabancılarla da yakın ilişkiler kurabilir. Bununla beraber çocuklarla iyi anlaşır ve iyi bir şekilde tanıştırıldığı takdirde evde farklı cinsten hayvanlarla da yaşam sürebilir.

Kabul edebiliriz ki, Bambino kedisinin yüzü göze pek de hoş gelmiyor olabilir. Üçgenimsi kama şeklindeki sivri yüzü Bambino kedisine biraz sert bir ifade kazandırsa da sahip olduğu şahane açık ve parlak gözleri onu sahiplenmek isteyenlerin gönlünde ayrı bir yere koyuyor.

Yalnızca renkli gözleri değil… Kısa bacakları ve tüysüz vücutlarına bir de dik kulakları eklenince kedi ırklarında oldukça dikkat çeken bir konuma gelmektedir. Dışa dönük mizaç yapısı ile ev içerisinde etrafta koşmayı, sahiplerinin peşinden koşturmayı çok sever. Oyuncu bir yapısı vardır. Hem kendi başına hem de sahibiyle birlikte vakit geçirmekten çok hoşlanır. Çocuklarla olan dostluğu ile henüz emekleyen bir bebekle bile ona zarar vermeden vakit geçirebilir. Tamamıyla sahibine ve yaşadığı ev içerisindeki diğer aile üyelerine bağımlı olduklarından, kendisine dikkat ettiği kadar onlara da fazlasıyla önem gösterir.

Kusursuz derecede sağlıklı bir cins değildir ancak düzenli şekilde kontrolü yapıldığı takdirde sağlık sorunuyla karşı karşıya kalmaz. Tüysüz derileri nedeniyle özenli bir bakıma ihtiyaç duyar. Bu bakım da, sağlıklı bir kediye dönüşmesi için yeterli olur.

Tarih

Bambino, Sfenks ve kısa bacaklı Munchkin kedisinin çiftleşmesi ile türemiş ve 2005 yılında da resmen tanınarak tescil edilmiş bir kedi türüdür, Nispeten yeni bir melez kedi cinsidir. Gelişimi tartışmalara yol açsa da hızla popülerlik kazanmaya başlamıştır. 2006 yılında Uluslararası Kedi Derneği (TİKA) tarafından tanındı ve yeni bir cins olarak kabul edildi.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Kısa bacakları, büyük kulak ve geniş gözleri ile pek çok kedi ırkından ayrışan Bambino kedisi sağlam bir iskelet yapısına sahiptir. Bununla birlikte kaslı bir vücudu olan Bambino kedisi tam yetişkinlikte ve ideal kiloda dahi çevikliğinden ödün vermez. Minyatür bir kediyi andıran Bambino kedisi tüysüzdür.

Kafa

Kama şeklinde üçgenimsi bir kafa yapısı bulunur. Vücuduna oranla küçük kalan kafasında büyük kulaklar ve geniş gözler kendini belli eder.

Kulaklar

Bambino kedisinin kulakları büyük ve diktir. Üçgenimsi yüz hattını tamamlayan dik kulakları Bambino kedisine tıpkı bir Elf görünümü katar. Ayrıca bu büyüklükteki ve açıklıktaki kulaklar ona her zaman uyanık bir izlenim verir.

Gözler

Bambino kedisi, üçgenimsi kama şeklindeki yüzünde çok net bir şekilde kendini gösteren geniş bir çift göze sahiptir. Göz rengi muhteşem bir maviliğe sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Sfenks ve Munchkin kedisinin çiftleşmesi sonucu melez olarak dünyaya gelen Bambino kedisi bacak yapısını Munchkin’den alır. Bambino kedisinin bacakları kısa, ancak kaslı ve güçlüdür. Patileri oval, önde beş, arkada dört parmağı vardır.

Kuyruk

Tıpkı vücudu gibi kuyruğu da tüysüz olan Bambino kedisi tabanda geniş fakat uçlara doğru sivrilen bir kuyruk yapısına sahiptir. Kuyruğu tıpkı bir kırbacı andırır.

Tüy

Bambino kedisi tüysüz kedi sınıfında yer alır. Bu nedenle hipoalerjenik bir tür olduğuna da inanılır. Ancak yine de, çok hafif tüyleri vardır. Bu da bazı insanların alerjilerini tetikleyebilir.

Renk

Bambino kedisi siyah, beyaz, krem ve kahverengi renklerinde doğar. Tam yetişkinlikte bu renk daha doygunlaşır ve tok bir görünüme dönüşür.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Kısa bacaklarına rağmen, son derece enerjik ve şaşırtıcı derecede çevik olmasıyla bilinen Bambino kedisi bu özelliğini sahibine ve ev içerisindeki diğer aile üyelerine bağlılığıyla taçlandırır. Sakin de bir cins olan Bambino kedisi sahibiyle vakit geçirmekten çok hoşlanır, tut-getir türünde oyunlar oynamaktan keyif alır.

Bambino kedisi, sahibine olan bağlılığı ve oyuncu kimliğini avantaja çevirip çok fazla zorlanmadan eğitilebilen bir kedi cinsidir. Sabırla ve yumuşak ses tonuyla yaklaşılarak verilen komutlara karşılık yerine getirdiği her komut sonrası onu ödül maması ile ödüllendirerek eğitime katılımı teşvik edilebilir. Bu şekilde yapılan eğitimler ile özellikle tuvalet eğitimi çok süre geçmeden Bambino kedisine öğretilebilir.

Tırnak kesimi, göz ve kulak temizliği gibi dikkat gerektiren bakımlara ise alıştırılması için henüz yavrulukta bu bakımların ona yapılması gerekir.

Bambino kedisi için öngörülen yaşam süresi 9 ila 15 yıl arasıdır. Bu süreler onun yaşam koşulları, beslenme düzeni ve sağlık kontrollerine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Bambino henüz çok yeni bir cins olduğu için kalıtsal hastalıkları hakkında fazla bir şey bilinmez. Bununla birlikte, Sfenks ve Munchkin kedisinde görülen bazı sağlık sorunlarını da geliştirmeye eğilimi olabileceği düşünülmektedir.

Tüysüz bir kürk yapısına sahip olduğu için deriye bağlı bakteriyel cilt hastalıkları ve enfeksiyonları geliştirmesi muhtemeldir. Ayrıca herhangi bir kedide de görülebilen, omurganın içe doğru kıvrılması ile tanımlanan Lordosis, Bambino kedisinde görülebilmektedir. Son olarak Munchkin kedisinde daha yaygın görülen ancak Bambino kedisinde de rastlanılan Pektus Ekskavatum kemik problemi karşılaşabileceği bir diğer sağlık sorunudur.

Pek çok kedi ırkında olduğu gibi Bambino dişisi de 8. aydan sonra davranışlarında görünen değişimlerle birlikte yavaş yavaş kızgınlık dönemine giriş yapar. Ancak bu süreler onun gebe kalması için pek önerilen dönemler değildir. Tam yetişkinliğe erişmesi için 12. ay beklenmelidir. Zira yetişkin bir Bambino kedisi sağlıklı bir gebelik dönemi geçirirken doğum sonrası yavrularının da sağlıklı olması beklenir.

1 yaşından sonra çiftleştirilmesi önerilen Bambino dişi kedisi ilk doğumunda 2-3 yavru dünyaya getirebilirken 2. yaş gebelik döneminde ise 5 yavruya kadar doğurabilmektedir.

9 ila 15 yıl arası yaşayabilen Bambino kedisi 2-4 kg arası bir ağırlığa ve 17-20 cm boya erişirler. Erkek Bambino kedisi dişilerden biraz daha büyük olur.

Tüm kediler gibi Bambino kedisi de yüksek kalitede besine ihtiyaç duyar. Etobur olan kediler özellikle yüksek proteinli besinlere ihtiyaç duyar. Bambino kedisi sahip olduğu enerjik ve oyuncu kimliğini daha iyi sergileyebilmesi, kaybettiği enerjiyi geri kazanabilmesi için protein değeri yüksek besinlere ihtiyaç duyar. Hayvansal gıdalarla düzenli olarak ideal porsiyonlarda beslenilmesi önerilir.

Tüm kediler sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için yüksek kalitede protein ağırlıklı besinlere ihtiyaç duyarlar. Bambino kedisi bir istisna değildir. Bambino kedisinin sağlıklı bir yaşam sürmesi için protein ağırlıklı besinlerine takviye olarak haşlanmış yumurta, sebzeler, çekirdekleri alınmış karpuz ve kavun, armut ve muz gibi besinler verilebilir. Çok fazla olmamak kaydıyla karbonhidrat içerikli tahıl takviyeleri de yapılabilir. Her öğünde mutlaka mama kabının yanında bir kap taze ve temiz su olmasına da özen gösterilmelidir.

Bambino kedisinin kürkleri normal bir kediden çok daha fazla özen gerektirir. Tüysüz kedi sınıfında yer alan Bambino kedisi, soğuğu hissetmeye daha yatkın olduğu için ciltleri daha kolay zarar görebilmektedir. Ayrıca güneş ışınlarına da muzdarip olmaları olasıdır. Onu güneşte dışarı çıkarmanız durumunda güneş kremi sürdüğünüzden emin olmalısınız.

Ciltleri çok yağlıdır. Dolayısıyla bakteriyel, maya enfeksiyonları gibi cilt sorunları geliştirmeye daha yatkın olabilmektedir. Normal kedilerin aksine tüylerinin bakımını yapmak ve temiz tutmak için düzenli olarak yıkanmaları gerekir.

Diş bakımı, göz temizliği, kulak temizliği ve tırnak kesimi gibi tipik bakımlar ise diğer tüm kedilerde olduğu gibi belirli bir düzende aksatılmadan yapılması Bambino kedisinin genel sağlığı ve kendisini iyi hissetmesi için yeterli olacaktır.

Sfenks ve Munchkin cinsi kedinin çiftleşmesiyle dünyaya gelen melez Bambino kedisi tüysüz bir kürk yapısına sahiptir. Bu nedenle tüy dökülmesi ile karşı karşıya kalmaz.

Bambino kedisi nadirdir ve bu nedenle Türkiye’de kendisine rastlamak pek mümkün değildir. Üstelik yeni bir cins olması nedeniyle sayılarının da az olduğu düşünülmektedir. Amerika ve Avrupa’da bulunabilen Bambino kedisine sahip olmak için döviz cinsinden yüksek rakamlar ödemek gerekebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.