Mısır Mausu Özellikleri ve Bakımı

Mısır Mausu Resimlleri
Mısır Mausu, benekli kedi familyasının tek doğal yollardan evcilleştirilmiş cinste kedisidir. Mısır Mausu kedileri orta büyüklükte olup, iyi gelişmiş kaslara sahiptir ve dengeli bir kedi izlenimi verirler. Dengeli ve kompakt vücut yapıları olsa da, aktiftirler ve aktivite seviyesi yüksek birer kedilerdir. Söz konusu bakımları olduğunda sahiplerine zorluk çıkarmazlar. Zekâ seviyeleri yüksektir ve sahiplerine karşı da son derece sevgi doludurlar.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Mısır Mausu kedileri tıpkı yavru bir leoparı andırırlar. Vücutlarının üzerindeki siyah benekler onları diğer pek çok kediden belirgin bir şekilde farklılaştırır. Bazı kedi meraklıları ilk başta Mısır Mausu kedilerinin güzel benekli kürklerine ilgi duysa da, bu ırka ilgili çoğu kişi onların mizacına ve kişiliğine hayran olur.

Mısır Mausu kedileri ataları gibi avcı birer içgüdüye sahiptirler. Avlanma davranışını onlarda uyandıran her oyunu severler. Dolayısıyla tut-getir tarzı oyunlar onların vazgeçilmez eğlence aktivitelerinden biridir. Hatta öyle ki, bazen sahipleri, yataklarında kedi naneli farelerden birer parça dahi bulabilirler. Meraklı kedi olmalarından dolayı, özellikle kendi oyuncaklarını arar bulur ve bunu sahipleriyle paylaşırlar. Çoğunlukla da sahipleri evde yoksa oyuncaklar yataklarında çıkar. Mısır Mausu kedinize, yatağınıza bıraktığı oyuncak için ödül mamaları, ilgi, şefkat, hatta ziyafet çekeceği bir yemek verebilirsiniz. Bu ödül onun çok hoşuna gidecektir. Eğer yatağınıza bıraktığı oyuncağa karşılık onun bu davranışını onaylamayıp soğuk davranırsanız üzülecek ve kafası karışacaktır. Yatağım kirlenecek diye endişe ediyorsanız peluş tarzı oyuncaklar bu aktivite için ideal olacaktır.

Mısır Mau’ları aşırı vokal olmasalar da, özellikle karınları acıktığında sahiplerinden bu isteklerini yerine getirmeleri için onlara mırıldanmaya başlarlar. Sesleri genellikle melodik ve sessizdir. Bununla birlikte, sahipleriyle birlikte sohbet ederken kuyruklarını sallar, patileriyle dürter ve “kıkırdama” sesi çıkarırlar.

Mau’lar, kendisine gösterilen ilgi ve sevginin karşılığını fazlasıyla veren cins kedilerdir. Kendisine iyi bakılan, ilgi ve sevgisini eksik etmeyen sahiplerine adeta kendilerini adarlar, onlara müthiş bir bağlılıkla bağlanırlar. Bu bakımdan, Mısır Mau’ları sahiplerine son derece sadık birer kedilerdir. Mısır Mausu kedinize güvendiğinizi göstermeniz durumunda, minik dostunuz size bunun karşılığında sevgi ve sadakatini gösterecektir. Bu sadakat özellikle sahiplerinin onlara verdiği eğitimlerde oldukça işe yaramaktadır.

Mısır Mausu kedilerin sahiplerine karşı bu derece yüksek sadakat ve bağlılıkları ne yazık ki beraberinde onları yabancı insanları kabul etmeyen bir kişiliğe dönüştürmektedir. Genellikle eve gelen yabancı kişilerden uzak dururlar. Kendi tercih ettikleri kişilerle bağ kuran Mısır Mau’ları, eve gelen yabancı kişiler yerine sahipleri ve evdeki diğer aile bireyleri tarafından ilgi ve sevgi görmek isterler.

Çoğu kedi gibi, Mısır Mau’ları da oyunlarından arta kalan zamanlarında rahatlamak isterler. Ancak bir kanepeye geçip miskin miskin de yatmazlar. Eğer bir Mısır Mausu kedisi sahiplenmek istiyorsanız, onun kişiliğindeki en iyi özellikleri ortaya çıkarmak için biraz zaman harcamanız gerekebilir. Bu süreyi doğru kullanıp, kedinizle olan etkileşimi mümkün olduğunca olumlu geçirmeniz önemlidir. Ona bağırmamalı, cezalar vermemelisiniz. Böylece Mısır Mausu kediniz eğlenceli ve size karşı sevecen olduğunu ve iyi davranışlar sergilediğini büyük bir hevesle gösterecektir.

Tarih

Adından da anlaşılacağı üzere, Mısır Mausu kedileri Mısır kökenli bir cinstir. Mısır Mau’larının tam olarak ne zaman ortaya çıktığı bilinmiyor, ancak cinsin çok eski olduğu da bir gerçek. Dilerseniz gelin önce Mısır Mau’larının tarihteki yerlerine bir göz atalım…

Antik Mısır dönemine baktığımızda, eski Mısırlılar, heykellerine ve kabartmalarına kedilerle olan ilişkilerine dair kapsamlı kanıtlar bıraktıklarını görürüz. En az 5.000 yıl önce gelişen bu olaylar, kedilerin ne kadar eski bir tarihe sahip olduklarını gösterir. Muhtemelen, o dönemdeki kediler, kemirgenleri tahıl depolarından uzak tutmakta kullanılıyordu. Kıtlığın önüne geçmede önemli rol oynayan kediler, üstün avcı yetenekleri ile dönemin insanları tarafından hep bir memnuniyet ile karşılanıyordu.

Tasvirler, resimler ve heykellere bakıldığında Mısır Mau’larına burada rastlanılmaktadır. Bazı Mısır hiyeroglifleri, bugünkü Mısır Mausu kedileriyle benzerliklere sahip benekli kedileri tasvir etmektedir. Hatta rastgele papirüs resimlerinde de kendilerine rastlanılmaktadır. Bu da, Mısır Mau’larını tarihte en eski kedi ırklarından biri yapmaktadır.

Mısır Mau’ları, 1900’lü yılların başında Avrupa’ya geldi. Romalılar, benekli Mısır kedilerini İtalya’ya taşıdı ve buradan tüm Avrupa’yı dolaştılar. Çok eski tarihe sahip bu soylu Mısır kedileri, İkinci Dünya Savaşı’ndan önce Avrupa’da yetiştirilmeye başlandı. Ancak birçok soylu ırkta olduğu gibi, İkinci Dünya Savası Mısır Mau’larını da büyük ölçüde yok etti. Hatta 1940’ların ortalarında Mau’ların nesli tükenme aşamasına bile gelmişti.

Neyse ki, Nathalie Troubetskoy adındaki sürgünde olan Rus Prensesin çabaları ile Mısır Mau’ları yok olmanın eşiğinden dönmüştü. 1956 yılında Troubetskoy, üç Mısır Mausu kedisini de alarak Amerika’ya göç etti. Troubetskoy burada “Fatima Egyptian Mau Cattery” adında bir dernek kurdu ve cinsi tanıtmaya başladı. Bu kedilerden ikisi; Fatima Baba adında gümüş bir dişi ve Fatima Jojo adında bronz renkli erkek Mau, günümüz Mısır Mausu kedi ırkının da temelini oluşturmaktadır.

Mau’lar benekli kürkleri ve kişilik özellikleriyle kısa sürede etrafında meraklısını toplamıştı. Ancak küçük gen havuzları nedeniyle ve dönemin şartları gereği fazladan Maus elde etmek neredeyse imkânsız olduğundan dolayı, cinsin Amerika’da devamlılığını sağlamak adına çaprazlama gerekliydi. 1980 ve 1990’larda Amerika’ya ek Maus’lar getirilmişti. Gen havuzunun da böylelikle genişlemesi, türün sağlığı ve mizaç yapılarının devamlılığı adına önemli bir gelişmeydi.

Mısır Mau’larının sayısı artmış ve yıllar geçtikçe tanınmaya başlamışlardı. 1968 yılında Kedi Meraklıları Federasyonu (CFF), Mısır Mau’larını kabul eden ilk kuruluş olmuştu. Bunu kısa bir süre sonra Kanada Kedi Derneği (CCA) izledi ve 1977 yılına gelindiğin ise Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) Mısır Mau’larını resmen tanımıştı. Bugün ise tüm büyük kuruluşlar Mısır Mau’larını tanımaktadır.

Mısır Mau’ları dünya genelinde nadir görülen bir türdür ve bugün sayıları çok azdır. Bu nedenle sahiplenmesi de nispeten zordur.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Orta uzunlukta, dengeli ve zarif bir vücuda sahiptir. Gelişmiş kas yapıları vardır. Aktif ve içgüdüleri gereği gelişmiş birer avcı yeteneklerine sahiptirler. Benekli kürkleri onları diğer pek çok kedi ırkından belirgin bir şekilde ayırır. Erkek Mısır Mausu kedileri dişi kedilere göre biraz daha büyüktür. Gözleri badem şeklinde, kulakları hafif şekilli ve üçgenimsi bir kafaları vardır. Tüyleri orta uzunlukta, parlak ve son derece yumuşaktır. Yetişkin erkek Mau’larda boyun kısmı hafif kalındır.

Kafa

Kafa orta uzunlukta olup, hafif yuvarlak ama üçgenimsi bir görünümdedir. Yanaklar hafif dışa çıkıktır. Burun köprüsünden alına doğru az bir yükselme görülür. Erkek Mau’larda gıdı görülebilmektedir.

Kulaklar

Mısır Mau’larının kulakları orta büyüklüğe sahiptir. Tabanda geniş olan kulaklar uçlara doğru hafifçe sivrilir. Dik ve açıktır. Bu da onlara her zaman uyanık bir görünüm verir. Kulaklarda tüylenme azdır. Kulak içleri narin, pembemsi ve neredeyse şeffaftır.

Gözler

Badem şeklini andıran gözler büyük ve canlıdır. Sekiz aylık yavru Mısır Mausu kedilerin göz renkleri bir miktar yeşil, bir buçuk yaşına geldiklerinde ise tam yeşil göz rengini alırlar. Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) ise Mısır Mau’larının göz renklerini “Bektaşi üzümü yeşili” olarak tanımlamaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Mau’ların bacakları ve ayakları vücutlarına orantılıdır. Arka bacakları ön bacaklarına kıyasla hafif daha uzundur. Dik durduklarında sanki parmak uçlarında duruyorlarmış gibi görünürler. Patileri küçük ve zariftir. Hafif oval olan patiler neredeyse yuvarlak bir izlenim verir. Önde beş, arka patilerde ise dört parmakları vardır.

Kuyruk

Tabanda kalın ve uçlara doğru hafifçe sivrilen kuyruk konik şeklinde sonlanır. Kuyruk, orta uzunlukta olup vücuttaki gibi beneklere sahiptir.

Tüy

Mau’ların tüyleri orta uzunlukta olup, yumuşak ve son derece parlak bir görünüme sahiptir. Duman, gümüş ve bronz rengindeki tüyleri ultra incedir. Bu da bakımı kolaylaştırmaktadır. Kürklerindeki benekler onların en belirgin özellikleridir. Mısır Mau’ları siyah benekleri ile dış görünüm itibariyle diğer pek çok kediden farklıdırlar.

Renk

Mısır Mau’ları, belirgin noktalara sahip siyah benekleri ile birlikte gümüş, duman ve bronz renkte olabilmektedir. Kürk rengi ile benek rengi arasında belirgin bir kontrast taşırlar. Burun derisi ve pati yastık renkleri, kürk renklerini tamamlamaktadır.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Mısır Mau’ları oyunlar oynamaktan çok keyif alırlar. Hem kendi başlarına hem de sahipleriyle geçirdikleri süre boyunca kendilerini iyi hisseder, tüm özelliklerini fazlasıyla sergilerler. Sahiplerinin yanında fazlasıyla girişken ve özgüvenli olan Mau’lar bu girişkenliklerini zorlu eğitimlerin bile üstesinden gelerek sonuçlandırmasını bilirler. Yüksek zekâ seviyesine de sahip olmaları, onları eğitirken sahiplerinin işlerini bir hayli kolaylaştırır.

Mısır Mau’larını eğitirken, eğitim esnasında verilen komutların yerine getirilmemesi durumunda bağırmamalı, cezalar verilmemelidir. Sabırla ve yumuşak bir ses tonuyla komutlar verilmeli, kedinizin yerine getirdiği her komut sonrası ödül mamaları ile ödüllendirilerek bir sonraki komuta katılımları sağlanmalıdır.

Mısır Mausu kedilerin ortalama ömrü 12 ila 15 yıl arasıdır. Bu süreler, kedinin yaşadığı ortam, beslenme düzeni, sağlık kontrolleri ve bakımları ile değişiklik gösterir. İyi koşullarda bakılan bir Mısır Mausu 15 yıla kadar hatta birkaç yıl daha fazla yaşayabilmektedir.

Mısır Mausu kedileri genellikle sağlıklı bir cins olsalar da, bazı Mısır Mau’ları böbrek hastalığı ve mesanede taş oluşumunun bir başka şekli olan ürolitiyazis problemi geliştirebilmektedirler.

Mısır Mau’larının çiftleşme dönemi 8. aydan sonra başlamaktadır. Bu sürelerde başlayan kızgınlık dönemi ile birlikte çiftleşmeye hazır hale gelen dişi Mısır Mausu yaklaşık 60-62 gün süren bir gebelik sonunda doğum gerçekleştirebilir. Sağlıklı bir hamilelik süreci için dişi Mısır Mau’larının çiftleştirilmesinin 12. aydan sonra yapılması önerilmektedir. Erkek Mısır Mau’ları ise 1 yaşından sonra her zaman çiftleşebilmektedir.

1 yaşını geçkin sağlıklı bir dişi Mısır Mausu tek seferde 4 yavru kedi doğurabilmektedir. Sonraki doğumlarda bu sayı 6 ila 8 yavruya kadar çıkabilmektedir.

Tipik bir yetişkin Mısır Mausu orta boyda, dengeli bir kedidir. Tamamen büyümüş yetişkin bir Mısır Mausu ortalama 3 ila 6,5 kilogram ağırlığında ve iyi bakıldığı sürece birkaç kilo daha fazla ağırlığa sahip olabilmektedir. Bununla beraber tam yetişkin dişi ve erkek Mısır Mau’ları 28 ila 36 santim boya kadar büyümektedirler.

Mısır Mausu kedileri mesanede taşların oluşmasına neden olan ürolitiyazis sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu sağlık sorunu, nem eksikliği nedeniyle oluşmaktadır. Bu nedenle Mısır Mausu kedilerin kuru mama yerine taze mama veya yüksek kaliteli konserve mama ile beslenmeleri gerekir.

Bunun dışında özel bir beslenmeye ihtiyaç duymazlar. Yalnızca sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için protein içerikli bir diyetle beslenmeleri gerekir. Mısır Mau’ları aktif bir cins olsalar da aşırı beslenme ile obezite olabilmektedirler. Bu nedenle onları doğru miktarlarda beslemek oldukça önemlidir.

Mısır Mau’ları da diğer tüm kedi ırkları gibi etçildirler ve hayvansal gıdalar içeren yüksek proteinli besinlerle beslenmeleri gerekir. Ancak mama kalitesini arttırmak ve çeşitlendirmek için küçük parçalar halinde mama kâsesine sebze ve meyveler de ekleyebiliriz. Mısır Mausu kedilerin afiyetle tüketebileceği besinler arasında kemiksiz tavukgöğsü, sığır eti, ciğer, haşlanmış yumurta, haşlanmış bezelye, havuç, brokoli, taze fasulye ve meyvelerden muz, soyulmuş elma, karpuz ve kavun yer almaktadır.

Mısır Mau’ları kısa ve ultra ince bir tüy yapısına sahiptir. Bu da onları tımarlarken bakımın kolay geçmesine imkân tanır. Haftada yalnızca bir veya iki defa tüylerini fırçalamak, sağlıklı bir kürk yapısının devamlılığı için yeterli olacaktır.

Her kedi gibi Mısır Mau’ları da tüy dökme eğilimindedir. Özellikle mevsim geçişlerinde ve ilgisiz kalıp üzerine bir de düzensiz beslendikleri zaman güçten düşüp tüy dökebilmektedirler. Ayrıca tüy bakımlarının düzensiz yapılıyor olması da tüylerin dökülmesinde önemli rol oynamaktadır. Haftada bir veya iki defa tüylerini fırçalamak, dökülmeyi büyük ölçüde azaltacaktır. Bununla beraber düzenli beslenme ve ilgi ile Mısır Mau’ları kendini iyi hissedecek ve buna bağlı olarak tüy dökmeye de son verecektir.

Mısır Mau’ları nadir bir kedi cinsidir. Gen havuzlarının düşük olması nedeniyle bugün sayıları çok az olan Mısır Mau’larını sahiplenmek biraz maliyetli olabilir. Türkiye’ye ithal olunan Mısır Mau’ları bu nedenle fiyatların artmasına neden olmaktadır. Mısır Mausu yavru kedi fiyatı ortalama 500 ila 1,500 Dolar arası iken, yetişkin bir Mısır Mausu ise 3.000 – 3,500 Dolar gibi bir fiyata satılmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.