Mojave Çöl Kedisi olarak bilinen Mojave Spotted, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya Eyaleti’nde geliştirilmiş nispeten yeni bir türdür. Günümüz Mojave kedileri, Mojave Çölü’nde hayatta kalan evcilleştirilmemiş vahşi benekli kedilerin orijinal soyunu korumak amacıyla geliştirilen melez kedilerdir. Sahip olduğu benekli kürkü ona son derece göz alıcı bir güzellik katmaktadır. Bu cinsin egzotik güzelliğini korumak isteyen bir grup insan, Polidaktil geni taşıyan evcil kediler ile Bengal cinsi kedileri çiftleştirerek yeni evcil Mojave kedilerinin gelişmesini sağlamışlardı.
Bugün, özellikle Amerika’da oldukça popüler olan Mojave kedisi mizaç olarak da kabul edilebilir bir dizi harika davranışlara sahiptir. O, son derece zeki, uyanık, çevik, güçlü ve kurnazdır. Bununla beraber, atletik, meraklı, dışa dönük ve sevgi doludur. Tüm bu özellikler bir araya geldiğinde görünen o ki, dünün vahşi Mojave kedilerinden günümüz Mojave kedileri keskin bir şekilde ayrışmış fakat dış görünüşü itibariyle aynı zarafeti korumuşlardır.
Orta ila büyük boy sınıfında yer alan Mojave Çöl Kedisi oldukça güçlü ve çeviktir. Sahip olduğu yüksek zekâ seviyesi ve oyuncu yönü ile bulunduğu ortamda sürekli kendini meşgul edecek bir şeylerin peşinde olduğu söyleyebiliriz. Özellikle tırmalama direği ve kedi ağacında vakit geçirmeyi çok sever. İnteraktif oyuncaklarla hem zihinsel hem de bedensel formunu korur, bu gibi oyuncaklarla saatlerce bir başına oynayabilir.
Bağımsız bir karaktere sahip olduğu için bir şeyin üstesinden çoğunlukla kendi gelmek ister. Bir nesneyi kendi başına tanımak, eve gelen yabancının zararsız olduğuna emin olmak ister. Dışa dönük bir yapısı olduğu için yabancı insanlardan da pek uzaklaşmaz. Ayrıca diğer cins kediler ve iyi huylu köpeklerle de anlaşma konusunda pek arıza çıkarmaz. Fakat hâkimiyet kurmak amaçlı kendi alanına başka kedilerin veya farklı evcil hayvanların girmesinden de hiç haz etmediğini belirtmek isteriz.
Atalarından aldığı bağımsız ruhları beraberinde iyi bir avlanma kabiliyetini de getirmiştir. Güçlü ve çevik olduğundan bahsetmiştik. Söz konusu bu gücünü çoğunlukla dışarıda vakit geçirerek göstermek ister. Enerjisini de, hoplayarak, zıplayarak, yükseklere tırmanarak üzerinden atmak ister. Sahibine karşı pek yapış yapış olmayan Mojave kedisi zaman zaman dışarıya çıkmak için kapı eşiğinde miyavlayabilir. Sürekli ev içerisinde yaşamaya uygun olmayan bu cinsin apartman dairelerinde uzun süre yaşaması onu strese sokacaktır. Henüz yavruyken sahiplendiğiniz bir Mojave kedisine tasmalı yürüyüş eğitimini vererek ilerleyen yaşlarında dışarıda vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Avcı karakteri nedeniyle ev içerisinde akvaryum canlılarının ve hamster gibi küçük canlıların olmaması gerektiğini hatırlatmak isteriz. İnsan dostlarıyla pek haşır neşir olmadığı için onu eğitmek de biraz zor olabilir. Ayrıca verilen komutları da pek umursamayabilir. Bu nedenle, onun olduğu evde mutlaka interaktif oyuncaklar, kedi ağacı ve tırmalama direği gibi eşyalar olmalıdır.
Mojave Çöl Kedisi, ilk olarak 1980’li yıllarda April Langford tarafından keşfedildi. O yıllarda, Mojave Çölü’nde sert çöl ikliminden yavrularını korumak amacıyla çalılıklar altında yaşayan anne ve yavrularından oluşan ilk vahşi koloni keşfedilmişti. Keşfedilen bu kolonide gözlemlenen her kedi, çok özel beneklere sahip bir vücut yapısından oluşuyordu. Ancak renk itibariyle her kedi birbirinden ton olarak farklıydı.
Keşfedilmesi 40 yılı biraz aşkın bir süreye denk gelse de, Mojave kedilerinin kökenlerinin daha eski olduğu düşünülmektedir. Amerikalı bir grup kedi yetiştiricisi bu cinsin egzotik güzelliğini korumak ve evcilleştirilmesini sağlamak amacıyla Polidaktil geni taşıyan kedilerle Bengal cinsi kedileri çiftleştirmek istemişti. Bu çiftleşmeden doğan melez kediler günümüz Mojave kedilerini oluşturmaktadır. 1990’lı yıllardan sonraya denk gelen bu üreme programı her geçen yıl artmış ve evcil Mojave kedilerinin nüfusu da hatırı sayılır bir sayıya ulaşmıştı.
Bugün, Mojave Çölü’ne özgü bu nadir ve egzotik kediye sahip olan ve üreme programını devam ettiren İngiltere’deki Cheshire Cats Cattery adındaki kuruluştur. Mojave kedisine erişimi olan başka yetiştirici bulunmuyor. Cheshire Cats Cattery kuruluşunda yetiştirme programı kapsamında doğan tüm yavru kediler ise kısırlaştırılarak sahiplendirilmektedir.
Mojave Kedisi, Amerikan Kedi Meraklıları Derneği (CFA) ve Uluslararası Kedi Derneği (TICA) gibi önemli kuruluşlar tarafından tanınmamaktadır. Yalnızca Uluslararası Kedi Yetiştiricileri Birliği (IPCBA) tarafından tanınmaktadır.
Orta ila büyük boy kedi sınıfında yer alan Mojave benekli kedisi diğer evcil kedilerle karşılaştırıldığında daha iri bir vücuda sahip olduğu görülecektir. Arka bacakları ön bacaklarından görece biraz daha uzundur. Başı orta büyüklükte hafif oval fakat kama görünümündedir. Kulakları orta ila büyük boydadır. Kısa ila orta uzunluktaki kuyruğu vücuduna orantılıdır. Gözler oval şekildedir. Burnu geniş fakat kısadır. Bıyık pedleri belirgindir. Genel itibariyle güçlü bir kemik yapısına sahiptir.
Mojave kedisinin kafa yapısı orta büyüklükte hafif oval olup genel görünüm itibariyle kama şeklini andırmaktadır. Güçlü bir çene yapısına sahiptir. Burun geniş ve kısadır. Bıyık pedleri belirgindir. Burun derisi ise kahverengi, siyah ve pembe renklerde görülebilmektedir.
Kulaklar orta ila büyük boyda olup yuvarlak şekildedir. İki kulak arası mesafe yaklaşık 1,5 kulak genişliği kadardır. Tabanda geniş kulaklar uçlara doğru oval bir şekilde son buluyor. Kulak içlerinde tüylenmeler görülür.
Oval bir göz yapısına sahiptir. Gözler hafif eğimlidir. İki göz arası mesafe yaklaşık 1,5 göz büyüklüğü kadardır. Göz renkleri kürk renkleri ile uyumludur. Çoğunlukla yeşil ve kahverengi renkler Mojave kedisinin göz renklerini oluşturmaktadır.
Mojave kedisinin orta ila büyük boy vücuduna orantılı güçlü ve kaslı bacakları vardır. Arka bacaklar ön bacaklardan biraz daha uzundur. Güçlü kemik yapısı vücudunda olduğu gibi bacaklarda da kendini gösterir. Ona güçlü ve atletik olabilme kabiliyetini şüphesiz sağlam bacakları kazandırmaktadır. Bacaklar, geniş patiler ile son bulur. Her patide iki adete kadar ekstra parmak görülebilmektedir.
Mojave kedisinin kuyruğu vücuduna orantılı uzunlukta olup, tabanda kalın başlayarak sona doğru hafif sivrilerek son bulur. Kuyrukta, vücuduna kıyasla halka şeklinde desenlere rastlanılabilir.
Mojave kedisi orta uzunlukta bir tüy yapısına sahiptir. Kolay fırçalanabilen tüyler ipeksi yumuşaklığındadır. Haftada yalnızca iki defa fırçalamak tüylerinin sağlıklı kalması adına yeterli olacaktır. Kürk desenleri çoğunlukla tekir ve leopar desenli beneklerden oluşur.
Mojave kedisi sahip olduğu benekli kürk yapısı ile son derece egzotik ve göz alıcı bir türdür. Onu diğer pek çok kedi ırkından ayıran şüphesiz renk ve desenleridir. Mojave kedisi, benekli tekir, leopar, kar leoparı, samur, kestane, alaca, gümüş ve kömür renklerinde görülebilmektedir.
Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.
Mojave kedisini tanımlarken onun için zeki, çevik, güçlü, meraklı, dışa dönük ve sevgi dolu gibi kelimeler kullanılır. Bu tanımlama pekâlâ doğrudur. Ancak bu cinsin bağımsız olduğu da unutulmamalıdır. İleriki yaşlarında onu eğitmek açıkçası biraz güç olmaktadır. Dolayısıyla henüz yavruyken belli başlı bazı komutların öğretilmesi nispeten daha kolaydır.
Gençlik döneminde oldukça aktif olan bu cins bir kedi için interaktif oyuncaklar, kedi ağacı ve tırmalama direği gibi eşyalar mutlaka bulundurulmalıdır. Tasmalı yürüyüş eğitimi verilebilir. Tuvalet kabı ise pekiştirme yoluyla ve ödül mamaları ile kendisine öğretilebilir.
Mojave Spotted kedisi bağışıklığı kuvvetli ve sağlıklı bir cinstir. Ortalama 15 yıl gibi bir ömre sahiptir. İyi koşullarda bakılmış, yüksek kaliteli besinlerle beslenmiş, bakımları ve sağlık kontrolleri düzgün yapılmış bir Mojave kedisi 20 yıldan daha da uzun bir süre yaşayabilmektedir.
Bu cins genel itibariyle sağlıklı olup kayıtlara geçmiş herhangi bir sağlık sorunu bulunmamaktadır. Ancak çoğu kedi ırkında görülen obezite sorunu Mojave cinsi kedilerde de ortaya çıkabilmektedir. Özellikle ilerleyen yaşlarda aktiviteden düşen Mojave kedileri aşırı kilo almaya çok müsait hale gelebiliyorlar.
Mojave kedisi her kedi ırkı gibi 1 yaşına doğru kızgınlık dönemine girmesiyle birlikte çiftleşmeye hazır hale gelmektedir. Kızgınlık döneminin herhangi bir gününde çiftleşebilmektedir. Bu cins yılda yalnızca bir veya iki defa çiftleşmektedir. Bugün, Mojave kedilerinin üreme programı İngiltere’de Cheshire Cats Cattery adında bir kuruluş tarafından devam ettirilmektedir. Doğan Mojave kedileri kısırlaştırılarak sahiplendirilmektedir. Bu sayede, bu cinsin ehliyetsiz kişiler tarafından yanlış üremeye maruz kalması da önlenmektedir.
Mojave dişi kedisi yılda bir ila iki kez çiftleşmekte ve 1-3 arası yavru doğurmaktadır. Doğum sonrası anne ve yavru kedilerin durumu mutlaka dikkatle takip edilmelidir. Özellikle yavru kedilerin sağlıklı gelişimi adına bir süre göz önünde olması gerekir. Yavru kedilerin beslenmesi hakkında bilgileri ise bloğumuzda ilgili yazılardan detaylı olarak öğrenebilirsiniz.
Orta ile büyük boy kedi sınıfında yer alan Mojave Spotted kedisi kaslı bir vücut yapısına sahiptir. Tam yetişkin bir Mojave kedisi 10 kiloya kadar ağırlığa sahip olabilmektedir. Ancak sağlıklı bir boy-kilo dengesi için 6-7 kilo ağırlığında kalmaları önerilmektedir. Bu cins, vücut gelişimi bakımından ise 35 ila 45 santime kadar bir boy uzunluğuna erişebilmektedir.
Mojave Spotted kedisi diğer tüm kedi ırkları gibi etoburdur ve diyetini hayvansal gıdalar oluşturmaktadır. Sığır eti, ciğer, tavuk eti, hindi eti, balık gibi protein değeri yüksek hayvansal gıdalar tüketmektedir. Bu besinleri içeren hazır ticari mamaları da yaşına, boyuna ve kilosuna göre tercih edebilirsiniz. Ancak bu cinsin de diğer birçok kedi gibi aşırı kilo almaya meyilli olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla, hem günlük besin değeri konusunda hem de mama seçiminde veteriner desteği almanız önerilir.
Mojave Spotted kedisinin diyetini hayvansal gıdalar oluşturur. Doğal ortamda sürüngen ve kemirgenleri avlayarak beslenir. Ev ortamında hazır kuru ve yaş mamalar yiyebilir ancak içeriği mutlaka protein değeri yüksek hayvansal gıdalardan oluşmalıdır. Her kedinin yiyebildiği bazı taze sebze ve meyveler ise mutlaka veteriner hekim tarafından formüle edilerek verilmelidir. Kedilerin mama dışında yediği besinler hakkında detaylı bilgileri bloğumuzdaki ilgili içeriklerden öğrenebilirsiniz.
Mojave Spotted kedisinin kısa ve yumuşak tüylerden oluşan son derece şık bir kürkü vardır. Onu diğer pek çok kedi ırkından ayıran kürkündeki benekleridir. Egzotik bir tür olan Mojave Spotted kedisinin yumuşak tüylerini fırçalamak zor değildir. Kaliteli bir fırça ile haftada yalnızca iki defa fırçalamak Mojave Spotted kedisinin tüylerinin bakımı için yeterli olacaktır.
Bu cins bir kediye ağız bakımı, göz ve kulak temizliği, özellikle de tırnak kesimi gibi periyodik bakımları mümkünse henüz yavruyken alıştırmak gerekir. Tam yetişkinlikte bu bakımlar esnasında biraz huysuzluk çıkarabilmektedir.
Her kedi gibi Mojave Spotted kedisi de tüy dökülmesi yaşayabilmektedir. Bu dökülmeler daha çok mevsim geçişlerinde yaşanmaktadır. Ayrıca düzensiz beslenme ve sağlık sorunlarıyla birlikte tüy dökülmesi de yaşayabilmektedir. Olağandışı bir esnada yaşanan tüy dökülmesinde her zaman veteriner hekime gitmenin gerekli olduğunu hatırlatmak isteriz.
Bu cinsin geniş kitleler tarafından üretimi yapılmamaktadır. İngiltere’de Cheshire Cats Cattery adında bir kuruluş tarafından çiftleştirmesi sağlanan Mojave kedileri kısırlaştırıldıktan sonra sahiplendirilmektedir. Türkiye’de bu cins bir kediye rastlamak pek de olası değildir. Belki sosyal medyada kedi sahiplendirme grup ve sayfalarında kendisine rastlayabilir ve sahiplenebilirsiniz. Maliyeti hakkında ise net bir bilgi bulunmamaktadır.
Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar