Serengeti Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Serengeti Resimleri
Serengeti, Bengal ve Oriental Shorthair ırkları arasında melez olan karışık cins bir kedidir. İsmi itibariyle kulağa sanki egzotik bir kediymiş gibi gelen Serengeti tam aksine sevimli, akıllı ve sosyal bir kedi cinsidir. Eğer ilk defa bir kedi sahiplenecekseniz ve bunun hangi cins olması konusunda kararsızsanız, pek çok olumlu özelliğe sahip olan Serengeti kedisi sizin için ideal olabilir. Gelin, Serengeti kedisine daha detaylı bir göz atalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Bengal ve Oriental Shorthair ırklarının çaprazlanarak geliştirildiği Serengeti melez olan karışık bir cins kedidir. Hem ismi hem de benekli kürk yapısı itibariyle vahşi bir kediyi andırıyor olsa da, aslında tamamen evcil, sevimli, oyuncu ve sosyal bir kedi türüdür. Çok fazla kedi cinsleri hakkında bilgi sahibi olmayan yeni kedi sahiplenecek kişilere de önerilen ırkların başında gelmektedir. Zarif bir vücuda, şahane bir kürke ve iri, parlak gözlere sahip olan Serengeti çeşitli ayırt edici özelliklere sahiptir.

İlk başta belirtmekte yarar vardır; Serengeti vahşi bir kedi türü değildir. Aksine sevecenliği, sadakati ve güveni içerisinde barındırır. Ev yaşamına çok uygun sevimli bir cins kedi olan Serengeti, insan dostlarına karşı güçlü bağlar kurar, sadakatini her fırsatta gösterir.

Onu tanımlarken, çoğu insanın da kolayca fark edebileceği ilk şey, bu cinsin ne kadar aktif ve çevik olduğudur. Uzun bacakları, ince uzun vücudunu zarif bir şekilde tamamlıyor ve bu cinse muazzam bir çeviklik katıyor. Atlama ve tırmanma gibi aktivitelerin başarılı bir şekilde üstesinden gelebilen Serengeti bu bakımdan hem oyuncu hem de meraklı bir kedi cinsi olarak tanımlanabilir. Merakını gidermek için devamlı sahibinin peşinde dolanır, yüksek yerlere çıkmaya çalışır, açık gördüğü kapı, çekmece ve dolapların ardındaki şeyleri keşfetmek ister. Özellikle yüksek yerlere çıkmaktan kendini alıkoyamayan Serengeti kedisi, haliyle bulunduğu ortamdaki kırılabilecek eşyalara da risk teşkil eder. Bu nedenle, Serengeti kedisinin olduğu bir ortamda yüksek yerlerde kırılabilecek dekor eşyaların bulundurulmaması gerekir. Bununla beraber, onu bu tür hareketlilikten yoksun bırakacak fakat zihinsel gelişimi ve onu meşgul edecek olan interaktif oyuncaklar bulundurulursa gelişimi ve günlük aktiviteleri adına daha faydalı olacaktır. Bu sayede, hem kendi kendine oynayabilecek hem de sahibine stres yaşatmayacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki, bu kedicik bir o kadar da zekidir ve bazen insan dostlarını şaşırtan hamlelerde de bulunabilir. Zira her şeyi getirebilme yeteneğinin yanı sıra, muslukları dahi nasıl açacağını öğrenebilir, dolap içlerini bile kontrol etmekten geri kalmaz.

Hareketli yapısı ve sahip olduğu yüksek zekâ seviyesi elbette bazı harika şeyleri de beraberinde getirmektedir. Örneğin bu cins, hemen her numarayı öğrenebilme yeteneğine sahip bir kedidir. Onunla tut-getir tarzı oyunlar oynamak istediğinizde, Serengeti kedisi inanılmaz bir istekle oyuna katılım gösterecektir. Ayrıca ona tuvalet eğitimi ve tasmalı yürüyüş eğitimi de kolayca verilebilecektir.

Bu cinsin bir zaafı da, ne yazık ki uzun süre yalnız kalmaya gelemiyor olmasıdır. Dolayısıyla yalnız bırakılmaktan hiç mi hiç hoşlanmamaktadır. Bu nedenle, bekâr kişiler ve günün çoğunu dışarıda geçirmek durumunda kalan aileler için uygun bir kedi cinsi değildir. Ayrıca bu cins, yeni insanlara ve yeni hayvanlara da bir süre sonra ısınabiliyor. Fakat bir kez arkadaş oldu mu da, harika bir şekilde sadık ve son derece uyumlu bir profil sergiliyor.

Bu kedi aynı zamanda çocuklarla, diğer cins kedilerle ve iyi huylu köpeklerle çok iyi anlaşarak arkadaş canlısı bir hava sergileyebilmektedir. Ancak henüz emekleyen bir bebek, Serengeti kedisinin ani hareketlerinden ürkebileceği için dikkat edilmesi gerekir.

Son olarak, Serengeti çok sesli bir kedi türüdür. Örneğin evin içerisinde bir şey dikkatini çektiğinde, düşüncelerini yüksek sesle miyavlayarak ve mırıltılar ile paylaşmaktan çekinmez. Ya da karnı acıktığında veya susadığında bu talebini o an yakınında kim varsa ona bakarak miyavlama davranışında bulunabilir.

Tarih

Nispeten nadir bir kedi ırkı olan Serengeti, 1994 yılında Kaliforniya merkezli bir kedi barınağının da sahibi olan Amerikalı biyolog Karen Sausman tarafından geliştirildi. Karen’in arzusu, Afrika’da yaşayan Serval vahşi kedi görünümünde yeni bir kedi geliştirmekti. Bu cins Savannah cinsine benzese de soyunda vahşi bir Serval kanı bulunmamaktadır.

Karen, bu cinsi geliştirmek için Bengal ile Oriental Shorthair ırkı kedileri çaprazladı. Bu çiftleşmeden vahşi eğilimleri olmayan fakat vahşi görünümlü kediler geliştirmeyi başarmıştı. Bu çaprazlama ile dünyaya gelen kediler birkaç yıl sonrasında büyümüş ve hem vücut özelliklerini hem de mizaç yapısını sergiler hale gelmişti. Bunun sonrasında, Serengeti ırkı popülerlik kazanmaya başlamış ve dünya çapındaki profesyonel kedi yetiştiricileri bu ırkın üreme programına katılmıştı. Bugün başta ABD olmak üzere İngiltere, Rusya ve Avustralya gibi ülkelerde aktif olarak yetiştirilmektedir.

Serengeti kedisi, bugün yalnızca Uluslararası Kedi Derneği (TICA) tarafından resmi olarak tanınmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Serengeti, zarif, boru şeklinde vücuda sahip orta büyüklükte zarif bir kedidir. Bu cinsin çeşitli ayırt edici özelliklerini dışa vuran şüphesiz çevik yapısıdır. Çok atletik bir vücuda sahip olan Serengeti, iri kemikli yapısı ile oldukça kıvraktır. Uzun bacakları ve uzun bir vücudu vardır. Kulakları yuvarlak uçlu, yüzü üçgenimsi görünümdedir. Gözleri parlak ve iri tanelidir. Kuyruğu uzun, ince ve halka desenlidir. Kısa tüylü, parlak ve sıkı bir kürk yapısı vardır. Altın renginde bir kürke ve üzerinde birbirinden geniş aralıklı siyah noktaları olan egzotik görünümlü bir kedidir.

Kafa

Bu cinsin kafası, kulak boyutuna kıyasla küçük görünümlüdür. Kafa yapısı görece geniş ve yuvarlak, yüzü üçgenimsi bir görünüme sahiptir. Yanaklar dışa çıkık, bıyık pedleri ise belirgindir. Burun yapısı düzdür ve burun deri rengi kürkü ile uyumludur. Minik bir ağız, iri taneli gözler ve geniş tabanlı kulaklar kafayı tamamlayan diğer fiziksel niteliklerdir.

Kulaklar

Kulaklar vahşi bir kedinin kulaklarına benzer büyüklükte ve diktir. Tabanda geniş olan kulaklar uçlara doğru hafif sivrilerek oval bir şekilde son bulur. İki kulak arası mesafe bir kulak genişliği kadardır. Kulak içlerinde tüylenmeler vardır.

Gözler

Bu cinsin yuvarlak ve büyük bir göz yapısı vardır. Genellikle kehribardan altın rengine ve yeşilimsi tonlarda bir göz rengine sahip olsa da, kürk rengine bağlı olarak değişebilen göz renkleri vardır.

Bacaklar ve Ayaklar

Bu ırkın en ayırt edici özelliklerinden biri de atletik kas yapısı ile uzun ve zarif bacaklarıdır. Serengeti kedisinin olağanüstü uzun bacakları vardır. Bu da onu son derece atletik görünümlü bir kedi türü yapmaktadır. Aynı zamanda evcil bir kedi ırkından çok vahşi bir melez kedi görünümü kazandırır. Bacaklarıyla birlikte pençeleri de çevik ve güçlü ayak parmaklarıyla birlikte mükemmel bir hareket kabiliyeti sağlar.

Kuyruk

Vücuda orantılı orta uzunlukta zarif bir kuyruğu vardır. Tabanda kalın başlayan kuyruk uçlara doğru hafif sivrilerek son bulur. Kuyrukta, gövdedeki benek ve çizgilerin tersine halka görünümlü desenler vardır. Kuyruk ucu genellikle koyu renklidir.

Tüy

Kısa uzunlukta sık ve parlak bir tüy yapısına sahiptir. Bu cins çok fazla tüy dökmez ve bakımı da oldukça kolaydır. Kürkündeki benek ve çizgiler ona egzotik bir görünüm kazandırır. Vücudunda, kafa, bacak ve kuyruğunda renkler koyu, boyun altı ve karında daha açık renkler hâkimdir.

Serengeti kedisinin kürk rengi değişiklik gösterebilmektedir ancak genellikle tekir, abanoz duman ve gümüş rengi ve düz siyah renklerle tanınır. Kürkündeki işaretler yüksek bir kontrasta sahiptir. Burun derisi, pati ve göz rengi kürk rengiyle uyumludur.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Enerji seviyesi yüksek Serengeti kedisini eğitmek kolaydır. Tasmalı yürüyüş ve tuvalet eğitimi kolayca kendisine verilebilir, pekiştirme yoluyla kedi ağacı ve tırmalama direği gibi gereçler kendisine tanıtılabilir. Bununla birlikte, sahip olduğu yüksek zekâ seviyesi ve oyuncu yapısı ile oyunlara katılımı da oldukça yüksektir. Tut-getir tarzı oyunlar ile ona kolayca komutlar verebilir, interaktif oyuncaklarla zihinsel uyarımını gerçekleştirebilirsiniz.

İyi planlanmış bir eğitim programı ile Serengeti kedisine birçok davranışı öğretebilirsiniz. Yerine getirmesini istediğiniz komutları başarıyla yerine getirdiğinde onu yiyecek ödülleriyle ödüllendirebilir, sevginizi göstererek sürecin daha kolay ve hızlı işlemesini sağlayabilirsiniz. Bu cinsi en basit haliyle eğitmek ve başarılı bir sonuç almak için genç yaşta eğitmek daha yararlı olacaktır.

Serengeti genel itibariyle sağlıklı ırklar arasında sayılmaktadır. Kayıtlara geçmiş herhangi bir genetik sağlık sorunu bulunmamaktadır. Ancak bazı uzun ömürlü kedi ırklarına kıyasla da kısa ömür süresiyle bilinir. Serengeti kedisinin ortalama ömrü 8-12 yıl arasıdır. Bu süreler kedinin yaşam koşullarıyla doğrudan ilgili olup, çok iyi koşullarda bakılmış bir Serengeti kedisinin 15 yıla kadar da yaşayabildiği bilinmektedir.

Serengeti ırkı genellikle sağlıklıdır ve herhangi bir genetiğe bağlı kalıtsal sağlık sorunu yaşamamaktadır. Fakat özellikle ilerleyen yaşlarında aşırı kiloya bağlı obezite ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bununla beraber, büyüt boyutlu kulakları nedeniyle kir birikmesine karşı oldukça hassastır. Bu da kulaklarda enfeksiyona neden olabilmektedir.

Dişi kedilerin çiftleşmek için yeterli cinsel olgunluğa erişmesi genel sağlık durumlarına, hangi koşullarda bakıldığına ve ırkına göre değişiklik gösterir. Sağlıklı bir çiftleşme için önerilen süre ilk 1 yaşın tamamlanmasından sonraki dönemdir. Genel olarak ise 8 ila 12 ay arası süreçte cinsel olgunluğa erişirler ve bu zaman zarfında kızgınlık dönemine girerek çiftleşme isteklerini belirtirler. Erkek kediler ise cinsel olgunluğa eriştikten sonra her zaman çiftleşmeye hazır olmaktadır.

Bu cins 3 ila 5 arasında yavru kedi doğurabilmektedir. Sağlıklı bir gebelik için ilk çiftleşmenin ilk 1 yaşının dolmasından sonra gerçekleşmesi önerilmektedir. Doğum sonrası mutlaka anne kedi ve yavruların olası sağlık riskine karşılık dikkatle kontrol edilmesi önemlidir.

Serengeti atletik bir vücut yapısına sahip olup, iri kemikli orta büyüklükte bir ırktır. Tam yetişkinlikte 3,5-7 kilo veya biraz daha fazla ağırlığa sahip olurken, 20-25 santim de vücut uzunluğuna kadar erişebilmektedir.

Kediler bildiğiniz üzere zorunlu etobur canlılardır. Diyetini her zaman hayvansal gıdalar oluşturmaktadır. Ana bileşen olan proteini hayvansal gıdalardan daha çok alır ve sağlıklı bir beslenme için tercih edilir. Dolayısıyla, sığır eti, tavuk eti, hindi eti ve balık eti gibi protein zengini hayvansal gıdalar Serengeti kedisini beslerken tercih edilebilir. Yine bu besin kaynaklarının yer aldığı hazır ticari mamalar da Serengeti kedisinin diyeti için tercih edilebilir.

Kediler yüksek kaliteli protein ve düşük karbonhidratlı mamaların yanı sıra vitaminlere de gereksinim duyar. Söz konusu bu vitaminleri taze sebze ve meyvelerden alabilmektedir. Kedilerin mama dışında yediği yiyecekler hakkında detaylı bilgileri bloğumuzdaki ilgili içeriklerden okuyabilirsiniz.

Serengeti bakımı kolay olan bir ırktır. Kısa ve yumuşak tüylerini haftada birkaç defa düzenli olarak fırçalamak yeterli olacaktır. Çok fazla tüy de dökmemektedir. Tüy bakımının yanı sıra kulak ve göz temizliği, tırnak kesimi ve diş bakımı da yine kolay bir şekilde Serengeti kedisine uygulanabilir.

Serengeti kısa tüylü kedi cinsleri arasında sayılmaktadır. Kısa, sık ve parlak tüyleri uzun tüylü kedilere kıyasla çok az tüy dökmektedir. Düzenli ve yüksek kaliteli mamalarla beslenen, sağlık kontrolleri yapılan, tüy bakımları aksatılmayan bir Serengeti kedisi beklenenden çok daha az tüy dökecektir. Mevsim geçişlerinde, düzensiz beslenmede ve tüy bakımlarının aksatılması sonucu tüy dökülmesinde gözle görülür derecede artış mümkün olmaktadır.

Nispeten nadir kedi ırkları arasında sayılan Serengeti, isim ve görünüm itibariyle her ne kadar vahşi bir kediyi andırsa da, tam aksine şahane bir evcil kedi türüdür. Yüksek bir zekâya sahiptir. Oyun oynamaktan keyif alan, sahibiyle vakit geçiren, dışarıda tasmalı yürüyüşe burun kıvırmayan Serengeti az biraz da vokal olmasıyla evlerin tam anlamıyla neşe kaynağı ve iyi bir dost olduğu söylenebilir. Serengeti kedisini Türkiye’de bulmak biraz güç olabilir. Bazı büyük şehirlerdeki profesyonel kedi yetiştiricilerine veya İnternette sahiplendirme sitelerine bakılabilir. Serengeti kedisinin ortalama maliyeti 600 ila 2.000 dolar arasındadır. Bu rakamlar, kedinin yaşı, boyu, kilosu gibi değişkenlere göre farklılık gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.