Thai Özellikleri ve Bakımı

Thai Resimler,
Wichien Maat olarak da bilinen Thai, günümüz Siyam kedisinden daha sağlam görünüme sahip olan Tayland kökenli evcil bir kedi ırkıdır. Siyam kedisinden farklı olarak ılımlı yapısı ve çok daha kısa üçgenimsi kafası ile ayırt edilir. Çok sevecen ve biraz da yaramaz bir kedi olan Thai, insanlara karşı nazik ve son derece sosyaldir. O, birçok yönden bir köpeğin karakterine benzeyen mizaç yapısına sahiptir. Gelin, Thai kedisini birlikte daha yakından tanıyalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Siyam benzeri dış görünüşü ile çoğu zaman onunla karıştırılan Thai, aslında Siyam ile akrabadır, ancak ondan farklı bir kedidir. Hatta köken olarak da Siyam kedisinden çok daha fazla tarihi geçmişe sahip olduğu bilinir. Thai kedisinin kökeni hakkında detaylı bilgiyi bir alt kısımda okuyabilirsiniz. Gelin, ilk önce Thai kedisinin mizaç yapısına birlikte bir göz atalım.

Thai, tıpkı akrabası Siyam kedisi gibi güzel özelliklere sahip şirin bir evcil kedidir. Son derece eğlenceli, meraklı ve sevecen kişiliğiyle bilinir. Tıpkı kuzeni Siyam gibi, Thai kedisi de, çocuklar, diğer cins kediler ve iyi huylu köpeklerle geçinebilmektedir. Sosyallik derecesi epey bir gelişmiştir. Zira yalnız kalmaktan ve dolayısıyla kendi başına vakit geçirmekten tam anlamıyla nefret ediyor. Mutlaka aile üyeleri veya ona arkadaş olacak evcil hayvanların olması gerekir. Hatta onu meşgul edecek bir sepet dolusu interaktif oyuncakların olması bile gereklidir.

Anlayacağınız, oyuncu bir kedidir. Kendi başına ne yapsa da sıkılır. Bu nedenle, mutlaka ev içerisinde kalabalıklar hoşuna gider. Onlarla vakit geçirmekten çok keyif alır. Bu durum, zeki ve meraklı yapısından kaynaklanıyor olabilir. Özellikle, tut-getir tarzı oyunlarda bu merakı iyice ortaya çıkar ve yüksek zekâsıyla kendine has geliştirdiği taktikler ile oyunları inanılmaz bir boyuta taşıyabilir. Birde sahibi tarafından ödüller sunulduğunda verilen komutları da harfiyen yerine getirebilir. Bu da onun, aslında eğitilebilir yönünü de böylece ortaya çıkarır.

Eğer bir Thai kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız, onun can sıkıntısını önlemek için elinizden gelen her şeyi yapmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu oyuncu kedinin ilgiye ve gün içerisinde çeşitli aktivitelere ihtiyacı vardır. Eğer söz konusu bu ihtiyacı karşılanmazsa, muhtemelen enerjisini, dolaplara uzanarak, çekmeceleri açarak ve hatta kapılar ve muslukları açmayı öğrenerek harcamak isteyecektir. Muhtemelen çekmeceleri açıp içindekileri karıştıracak ve kapıları açmayı deneyecektir. Bunu öğrenmesi de çok fazla sürmeyecektir. Kararlı kişiliği sayesinde bir Thai kedisinin öğrenemeyeceği çok az şey vardır. Eğer, ev içerisinde olası sürprizlerle karşılaşmak istemiyorsanız, bu enerjisini oyunlara yönlendirmek için çeşitli aktivitelere teşvik etmeli veya eve başka bir kedi almayı düşünebilirsiniz. Bu şekilde, hayatın biraz daha stressiz ve Thai kedinizin de mutlu olduğunu görebilirsiniz.

Thai kedisi, banyoda su sıçratmak veya siz mutfaktayken yanınıza gelip temizlik yapmanıza yardımcı olacak kadar muzip davranışlarda bulunabilir. Ancak tüm bunlara rağmen, Thai kedisi muhteşem bir sakin kalabilme yeteneğine sahiptir. Günün sonunda, koltuğa uzanıp TV seyrederken yanınıza kıvrılıp sessiz bir şekilde size eşlik edebilir. Bununla birlikte, yatağa girip uyumak istediğinizde sizi rahatsız etmez. Fakat unutulmamalıdır ki, Thai kedisi paylaşmayı ve ilgiyi seven bir cinstir. Bu nedenle, günlük aktivite ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır.

Harika bir kişiliğe sahip olduğunu henüz ilk paragraflarda size bahsetmek istedik. Onun bu harikulade mizaç yapısı hakkında biraz daha bilgi sahibi olmanızı istiyoruz. Thai kedisi, keskin bir zekâya sahiptir. Bu üstün zekâsı özellikle oyunlarda ve eğitimlerde kendini açıkça gösterir. Her zaman istediğini elde etmeye çalışır ve bunu yaptığı taktiklerle gösterir. Gün sonunda sakinleşse de öyle çok uysal bir tarafı yoktur ancak saldırgan da değildir. Hem küçük çocuklar hem de yaşlılar için iyi bir evcil kedidir.

Bu cins, zeki olduğu kadar aynı zamanda konuşkandır ve genellikle sahibine nasıl hissettiğini mırıldanarak anlatmaya çalışır. Gün içerisinde oynayıp enerjisini tükettiğinde rahatlamak için sahibinin kucağına kıvrılmaktan hoşlanır. Karnı acıktığında mırıldanarak sahibini uyarır. Bu mırıldanmalar olası bir sağlık sorununa ilişkin haber vermede de oldukça işe yarardır.

Thai, güçlü bir kişiliğe sahip çok etkileyici bir kedidir. Enerjik, oyuncu ve sevecen Thai kedisi, sahiplerinin yaşam tarzına mükemmel şekilde uyum sağlayabilen eşsiz bir cinstir. Eğer, ona sahip olacak kadar şanslıysanız size uzun yıllar iyi bir arkadaş olacağından emin olabilirsiniz. Bununla da kalmayıp, evinizin adeta bir neşe kaynağı olacağı da kesindir.

Tarih

Yerel dilde “Ay Elması” anlamına gelen Wichien Maat olarak da anılan Thai, Tayland kökenli bir kedidir. Bu cins, aynı zamanda Geleneksel Siyam veya Eski Tarz Siyam olarak da anılmaktadır. Thai kedisinin kökeni ve tarihi hakkında çeşitli efsaneler dolaşır. Bu efsanelerin en bilineni, Nuh’un gemisinde bir maymun ile bir dişi aslanın birbirlerine olan aşkının bir meyvesi olarak ortaya çıktığı söylenir. Cesaretini aslandan, çevikliğini ise maymundan aldığı insanlar arasında söylenip durulur.

Thai, Siyam kedisi ile akrabadır, ancak ondan farklıdır. 700 yıldan fazla bir süredir var olduğu düşünülmektedir. Zira Thai hakkında bilgilere, Tayland’ın ünlü Kedi Şiirlerinde rastlanıldığı görülmektedir.

Cins, 19. yüzyılın sonları, 20. yüzyılın başlarında Tayland’dan batıya ithal edilmeye başlanmıştı. Avrupa’da çoğu kedi yetiştiricisi Siyam kedisine benzer fakat ondan mizaç olarak farklı yeni bir cins oluşturma çabası içerisine girmişti. Nitekim Siyam ile Thai arasındaki ayrım da bu esnada ortaya çıkmaya başlamıştı. 1950’li yıllarda Thai kedisinin nüfusu artmaya başlamış ve 1990’lı yıllara gelindiğinde Dünya Kedi Federasyonu (WFC) bu cinsi tanıyarak ona “Thai” adını vermişti. Bunun üzerine Thai gen havuzunun daha da arttırılması amaçlanarak Tayland’dan bu cins kediler ithal edilmeye başlanmıştı.

2009 yılında Uluslararası Kedi Derneği, bu ırka gelişmiş cins statüsü vererek Thai kedisinin bilinirliğine önemli bir katkı sağlamıştır. 2010 yılında, Thai kedisine TICA tarafından şampiyonluk statüsü verildi. Yakın zamanda ise Kedi Kayıtları Federasyonu (FIFe) Thai kedisini tanımıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Thai, hem tıknaz hem de daha geniş vücutlu olmasına rağmen, Siyam kedisinin atası olarak kabul edilen orta büyüklükte bir kedidir. Vücudu son derece zarif ve bir o kadar da kıvraktır. Tüyleri kısa fakat yoğundur. Vücudu açık renkli ve uç renkleri (yüz, kulak, kuyruk ve patiler) koyudur. Başı kama şeklinde üçgenimsi, gözleri mavi, kulakları tabanda geniş olup uçlara doğru yuvarlak şekilde son bulur. Thai kedisi, günümüz Siyam kedisinden farklı bir görünüme sahiptir.

Kafa

Thai’nin orta büyüklükte üçgenimsi bir kama görünümünü andıran kafası vardır. Orta büyüklükteki kafası ne dar ne de çok geniştir. Burun, hafif bir eğime sahiptir. Boyun kısmı çok dar olmayıp orta uzunluktadır. Yüzün ön kısmı, göz çevresi ve burun ucu vücudun tamamından farklı olarak koyu bir renge sahiptir.

Kulaklar

Thai kedisinin kulakları orta büyüklüktedir. Tabanları geniş ve uçları ovaldir. Kulaklarda da vücudun diğer uç kısımlarında olduğu gibi koyu renk hâkimdir. Kulak içlerinde tüylenme görülebilir.

Gözler

Gözleri sıra dışı bir maviliğe sahiptir. Bazı gösteri kedilerinde ise daha derin renkler ve daha fazla parlaklık görülür. Thai kedisi, parlak tüylerini güzel bir şekilde tamamlayan çarpıcı mavi gözlere sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Bacaklar orta uzunlukta olup son derece zarif bir görünüme sahiptir. Patileri orta büyüklüktedir ve vücudun genel boyutuyla iyi orantılıdır. Patiler de kuyruk ve kulaklar gibi koyu renklidir.

Kuyruk

Kuyruk, gövde ile hemen hemen aynı uzunluktadır. Tabanda kalın başlayan kuyruk bir kırbaç inceliğinde olmasa da hafifçe sivrilerek son bulur. Kuyruk, gövde renginden farklı olarak koyu renklidir.

Tüy

Thai kedisinin ipeksi yumuşaklığında kısa ama yoğun bir kürkü vardır. Bu cins, kendi kendini temiz tutmakta oldukça yeteneklidir. Dolayısıyla, çok az tımara ihtiyaç duyar. Gövde rengi soluk beyaz, kulak, yüz, bacak ve kuyruk ise koyu renklidir. Yaşlı Thai kedilerinde koyu renkler daha belirgin ve toktur.

Renk

Thai kedisi, soluk beyaz bir gövdeye ve koyu renk uç noktalara sahiptir. Yüz, kulaklar, ayaklar ve kuyruk vücudun koyu renklere sahip kısımlarıdır. Koyu kısımlarda mühür, mavi, leylak ve çikolata renkleri yaygın olarak görülebilmektedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Thai kedisi hem ev içerisinde hem de dışarıda çok aktif bir kedidir. Onun koşabilmesi, zıplayabilmesi ve tırmanabilmesi için yeterli geniş alan sağlanmalıdır. Bununla birlikte, gün içerisinde onu meşgul edecek çok sayıda oyuncağın da olması kaçınılmazdır. Anlayacağınız yüksek bir enerjiye sahiptir. Bu enerjisini de günlük oyunlar oynayarak üzerinden atmaktadır. Thai kedi cinsi, zeki oluşuyla da pek çok kedi severin ilgisini çekmektedir. Algıları yüksektir, ödül mamaları ile onu hem oyuna hem de eğitime teşvik etmek kolaydır. Eğitmek de o kadar zor değildir. Ödül mamaları ile istenilen her eğitim biraz özveri ile kendisine verilebilir. Sahibine çok bağlı olduğu için onu strese sokmadan verilen komutları yerine getirmeye çalışır.

Thai kedisinin ortalama ömrü 12 ila 16 yıl arasıdır. Bu süreler, yetiştiriciye ve kedinin yaşam tarzına göre önemli ölçüde değişiklik gösterir.

Thai kedisi genel olarak sağlıklı bir cinstir. Ancak her kedinin muzdarip olduğu bazı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilmektedir. Özellikle periodontal hastalığa karşı eğilimi olduğu bilinir. Bununla birlikte, retina atrofisi ve kalp yetmezliği vakaları da görülebilmektedir.

Bildiğiniz üzere, kediler 8-12 ay arası yetişkinliğe ilk adım olan kızgınlık dönemi evresine girmektedirler. Bu dönem, beraberinde kedilerde bir takım davranış değişikliğini ortaya çıkarmaktadır. Daha bir agresif ve daha huysuz. Bu süre zarfında çiftleşmeye yönelik miyavlamalar da artacaktır. Eğer bu sancılı süreci yaşamak istemiyor ve kedinizi de çiftleştirmeyi düşünmüyorsanız kısırlaştırma işlemi hakkında bilgi alabilirsiniz. Eğer kedinizi çiftleştirmeyi düşünüyorsanız, sağlıklı bir gebelik için mümkün olduğunca çiftleşmeyi 12. aydan sonra yaptırmanız kedinizin sağlığı açısından iyi olacaktır.

Sağlıklı bir dişi Thai kedisi ilk doğumunda 2 veya nadiren 3, ikinci ve sonraki doğumunda 6 yavruya kadar doğurabilmektedir. Doğum öncesi anne kedinin sağlıklı ve güvenli bir gebelik dönemi geçirmesi için uygun ortamın oluşturulduğundan emin olunuz. Doğum sonrasında ise anne ve yavrularının gözetimi dikkatle yapılmalıdır.

Thai orta büyüklükte bir kedidir. Tamamen büyümüş bir Thai kedisi 4,5-7,5 kilo veya biraz daha fazla ağırlığa sahip olurken, 50-60 santim arası da vücut uzunluğuna erişmektedir.

Thai kedisi dengeli bir beslenmeye ihtiyaç duyar. Ne çok fazla ne de çok az porsiyonla beslenmelidir. Özellikle ileri yaşlarda düzensiz beslenme ile birlikte obezite sağlık sorunu kaçınılmazdır. Bu cinste bir kediyi yüksek kaliteli mamalarla beslemek zorunludur. Çok enerjik bir kedi olduğu için gün içerisinde kaybettiği enerjiyi tekrar yerine koyabilmesi için kaliteli protein bazlı mamalara ihtiyaç duyar. İçeriğinde gerçek et veya balık olan kaliteli mamalar ile beslemeye özen gösteriniz.

Thai kedisi, enerjik bir cinstir. Hareketli yapısıyla içi içine sığmaz. Gün içerisinde mutlaka oyununu oynar ve büyük bir enerji sarf eder. E, bu enerjiyi de tekrar yerine koyabilmesi için mamanın kalitelisine ihtiyaç duyar. Ana bileşen olarak gerçek et veya balık eti içeren mamalar tercih edilmelidir. Hazır mama dışında, az haşlanmış sığır eti başta olmak üzere tavuk eti, hindi eti ve balık eti verilebilir. Bununla birlikte, haşlanmış yumurta da kediler için önemli bir protein kaynağıdır. Taze sebze ve meyvelerden de paylaşılabilir. Aşırı karbonhidrat içeren besinler ise mümkün olduğunca az verilmelidir.

Thai cinsi kedi, ipeksi yumuşaklığında kısa-orta uzunlukta parlak tüylere sahiptir. Bu cins, kendi kendini temizleyebilme kabiliyetine sahiptir. Bu nedenle sık tımara ihtiyaç duymamaktadır. Ancak ölü tüyleri vücudundan temizlemek için haftada en az bir defa yumuşak uçlu fırça ile fırçalamak gerekir. Bu rutini oluşturmakla birlikte, dökülen tüyleri almak, tüy dökülmesini azaltmak ve tüy yumaklarının da önüne geçmiş olursunuz.

Bununla birlikte, Thai kedisi periodontal hastalığa eğilimi olan bir cinstir. Bu nedenle, ağız bakımı aksatılmadan mutlaka düzenli olarak kontrol yapılmalıdır. Ayrıca, enerjik yapısı nedeniyle, tırnaklarının kesilmesi olası yaralanmaların ve ev eşyalarının çizilmesinin de önüne geçecektir. Son olarak, göz ve kulak iltihaplanmalarının önüne geçmek için göz ve kulak temizliğinin yapılması da unutulmamalıdır.

Thai kedisi özellikle mevsim geçişlerinde tüy dökebilmektedir. Bu dönemlerde nadiren tüy dökülmesi görülür ancak dökülmeye başladı mı da aşırı bir tüy dökümü yaşanabilir. Tüy dökülmesini azaltmak için haftalık düzenli tüylerinin fırçalanmasına özen gösterilmelidir. Bununla beraber, yüksek kaliteli mamalarla beslemeli ve sağlık kontrolleri de düzenli olarak yaptırmalısınız. Bu sayede, deriye bağlı hastalıkların da önüne geçilmiş olursunuz.

Hareketli yapısı, çocuklarla ve diğer cins hayvanlarla olan iyi uyumu ve sahibine olan sadakati ile kabul edilebilir bir mizaç yapısına sahip olan Thai, hem çocuklu aileler hem de yaşlı çiftler için uygun bir cins kedidir. Thai yavru kedinin ortalama fiyatı 600 dolardan başlıyor ve yaşa göre 1200 dolara kadar çıkıyor. Fiyat genellikle yetiştiriciye ve kedinin yaşı, boyu, kilosu, rengine göre değişiklik gösteriyor.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.