Border Terrier ırkının Terrier grubunun en sevimli, en küçük ve uysal üyelerinden olduğu bilinmektedir. Köpeklerin meraklı, meşgul, arkadaş canlısı, zeki, iyi huylu, sevecen, itaatkar, yeni şeyler öğrenmeye istekli ve eğitilmeye müsait bir karaktere sahiptir. Kolaylıkla eğitilmesi mümkün olsa da terrier köpek ırkının özelliklerini de barındırdığı unutulmamalıdır. Şans verildiği zaman ırkın bağımsız davranışlar sergilemesi mümkündür. Bu yüzden iyi bir eğitim alması karakter gelişimini olumlu etkileyecektir. Dost canlısıdır, akıllı ve oldukça enerjiktir.
Border Terrier mutlu, sevecen bir köpektir. Ailesiyle ve sevdikleriyle arası oldukça iyidir. Diğer köpekler ve kedilerle erken aşamada tanıştıkları zaman iyi anlaşırlar ancak küçük hayvanlarla ilişkisi çok iyi değildir. Çocuklarla çok iyi anlaşırlar ve her yaştan insan için iyi bir arkadaş olurlar.
Border Terrier çevresini izlemeyi seven, bahçede dolaşmaktan mutlu olan bir cinstir. Uygun bir yer verildiğinde bahçeyi kazmaktan ve havlamaktan da keyif alırlar. Oyun oynamayı severler ve kasabada, kırsalda popüler evcil hayvanlardan birisi olarak tercih edilirler. Apartman yaşamına günlük egzersiz ihtiyaçları karşılandığı sürece uyum sağlarlar. Havlama alışkanlığı edinmemesi ve kontrol edilebilmesi için erken aşamadan itibaren eğitim almaları gerekmektedir.
Border Terrier köpek ırkının iz sürme ve avcılık yeteneklerine de sahip olduğu bilinmektedir. Yeteneklerinin gelişmesi ve yeni yetenekler kazanması için sahibinin köpeğiyle geçireceği zaman oldukça önemlidir. Köpeğinizin günlük egzersiz ihtiyaçlarının karşılanmanız, onunla vakit geçirmeniz ve oyunlar oynamanız Border’in gelişimini olumlu olarak etkileyecektir. Sahibini memnun etmeye istekli, uyumlu, arkadaş canlısı, saldırgan davranışlarda bulunmayan Border Terrier’in aldığı iyi eğitimler ve sosyalleştirme etkinlikleriyle karakter ve mizaç özelliklerinin olumlu yönde gelişmesini sağlayabilirsiniz.
İngiltere’nin en eski teriyeri köpeklerinden birisi olan Border Terrier, İskoçya ve İngiltere arasında yer alan ve sınır ülkesini oluşturan Cheviot Tepeleri çevresinde doğmuş. Tarihinin 18. yüzyıla kadar uzandığı bilinir. Atalarının tam olarak kim olduğu bilinmez. Ancak yapılan tahminlere göre muhtemelen Dandie Dinmont ve Bedlington Teriyerleri ile akraba oldukları düşünülür. Cins bir zamanlar Coquetdale Terrier ya da Redesdale Terrier olarak da biliniyordu. Ancak Border Hunt’tan alınan Border Terrier adı 1870 yılında benimsendi. Bu zamana kadar, cins insanların hayatında fayda sağlamasıyla, faydacı köklerinden yükselerek öne çıktı ve Foxhounds’un yanında değerli bir yer edindi.
Irk hakkında bulunan ilk yazılı belgeler, Arthur Wentworth’un 1754 yılında çizdiği iki Border Terrier resmidir. İngiltere ile İskoçya sınırında kalan bir bölgede yetiştirildiği bilinen köpeklerinde isimleri “sınır teriyeri” anlamına gelen Border Terrier olarak kabul edilmiş ve yaygınlık kazanmıştır. Korkusuz ve amansız bir avcı köpeği olarak İngiltere’de ve İskoçya’da tanındıkları zamanlarda ırkın başka ülkelerde tanınırlığı henüz azdı. İngiltere- İskoçya sınırında yetiştirilen en eski İngiliz Terrier cinsi köpek oldukları düşünülmektedir.
Köpekler, çiftçiler için bir baş belası olduğu ifade edilen haşere, porsuk, su samuru, sansar ve tilkiyi kovalamak, yakalamak ve hayvanın yeraltına kaçtığı zamanlarda havlayarak ortaya çıkmasını sağlamak amaçlarıyla kullanıldı. Border Terrier uzun, dar ve esnek vücut özelliklerine sahip yetiştirilmiştir. Vücut yapısının neden böyle geliştirildiğinin sebebi ise; ırkın dar deliklerinden geçerek, tilkileri saklandıkları yerlerde bulması ve tilkiyi oradan çıkartabilmesi içindir. Bacakları yeterince uzundur ve uzun bacakları sayesinde at üstünde giden avcıları rahatlıkla takip edebilirler. Uzun bacaklarıyla terrier köpekleri arasında en küçük tür olsalar da bir ata ayak uyduracak kadar hızlı oldukları görülmektedir. Irkın tilkileri avlarken zarar görmemesini sağlayan kalın ve gevşek bir derisi vardır. Bu deri aynı zamanda her türlü hava koşuluna karşı köpekleri korumaktadır.
İlk Border Terrier 1870’li yıllarda gösterildi. Kennel Club İngiltere’de Border Terrier ırkını 1920’de tanıdı. Cins, 1930 yılında AKC tarafından tanınarak ırk standartları belirlendi. Birçok teriyer grubu köpeklerden daha az gösterişli olan Border, gösteri halkasından iyi, uyumlu köpeklere arasında takdir edildi. Border Terrier ırkı köpeklerin 19. yüzyılın sonlarında Northumberland’deki tarım şovlarında sıkça yer aldığı görüldü. Ancak Border Terrier köpeklerinin meraklı insanlar tarafından fark edilmesi ve öne çıkması 20. yüzyılın başlarını buldu.
Birçok teriyerin aksine, Border Terrier ortaya çıktığı ilk günden beri özellikleriyle çok az değişikliğe uğramıştır. Yıllar içerisinde, bu ırkın popülaritesinde bir artış yaşanmış ve hızla oldukça popüler bir evcil hayvan haline gelmişlerdir. Özellikle, Birleşik Krallıkta ilgi gören ırkların arasında en popüler on köpek içerisinde yer almışlardır. Border Terrier canlı, sevimli ve az bakım gerektiren yapısıyla bir arkadaş arayan sıradan insanlar için popüler bir seçenek olmaya günümüzde de devam etmektedir.
Border Terrier küçük, orta kemikli, dayanıklı ve sağlam bir köpektir. Dayanıklı, çevik ve fonksiyonel bir yapıya sahip olmasıyla insanların hayatında önemli bir yerdedir. Orta kemikli ve küçük yapısına rağmen bir atı takip edebilecek güce, hıza, uzun bacaklara sahiptir. Orta uzunluktaki bedeni, omuza doğru genişlemektedir. Gövde uzunluğu, omuzlardan yüksekliğine göre daha kısadır. Omuzlardan ölçülen yüksekliği gövdesi ile orantılı görünümdedir. Omuzları geriye doğrudur ve biraz dardır. Göğüs kafesi geri konumdadır ve aşırı yaylanmaması önemlidir. Sırt yapısı esnektir ancak zayıflık belirtisi yoktur.
Border Terrier diğer küçük teriyer köpekleri arasında benzersiz kafa şekli sayesinde kolayca tanır. Su samuruna benzeyen kafası, kendine özgü bir ifade katmaktadır. Namlu kısa, güçlü, karanlık ve hafif ile orta derecede olan bir genişliğe sahiptir. Burun rengi siyahtır. Durak, belirgin yapıdadır ancak girintili değildir. Yanakları biraz dolgundur. Border ırkının güçlü, beyaz dişleri makas ya da düz ısırık şeklinde buluşur.
Border Terrier ırkının kulakları küçük, v şeklinde, başın iki yanında yer alır ve orta kalınlıktadır. Kulakların başın iki yanından yanaklarına doğru düşük olduğu görülür. Kulaklar yüksek konumlanmış bir yapıda değildir, yanaklara yani öne doğru iner. Kulaklar koyu renklidir.
Border Terrier ırkının orta büyüklükte, geniş ve koyu ela renginde gözleri vardır. Gözler arasındaki mesafe nispeten geniştir. Bakışlarında keskin bir ifade vardır.
Border Terrier’in küçük bedenine göre oldukça güçlü bacakları vardır. Ön bacaklar düzdür ve çok ağır kemiklere sahip değildir. Uzun baldırlar, iyi, güçlü ve kıvrık dizleri vardır. Dizlerinin yere yakın olduğu görülür. Hareketleri, güçlü, sağlamdır. İyi, düz ve ritmik bir adım uzunluğu vardır. Cinsin bacakları, bir atı takip edecek kadar sağlamlıktadır. Border Terrier ırkının ayırt edici özelliği bacaklarının küçük teriyer köpeklere göre daha uzun olmasıdır.
Border Terrier cinsinin orta derecede tabandan kalın başlayan ve uca doğru incelen kısa bir kuyruğu vardır. Kuyruk dikkatini çeken bir durum olduğunda, neşeli olduklarında yukarıdadır. Rahat oldukları zamanlarda ise aşağıya doğru sarkık konumdadır. Kuyruğun çok yükseğe konumlanması hata olarak görülür.
Border Terrier ırkının çift katmanlı, sırım gibi bir kürkü vardır. Kısa, yoğun, yumuşak, kabarık alt katman tüyleri ve sert, düz üst katman tüyleri vardır. Cildi kalın, gevşektir. Cildinin gevşek ve kalın yapısı, tilki avlarken onlardan gelecek darbelere karşı dayanıklı olmasını destekler.
Border Terrier ırkının kürkü kırmızı, buğday, boz ve ten, mavi ve ten, açık kahverengi ve ten rengi olarak karşımıza çıkabilir. Bazı köpeklerin göğsünde küçük, az miktarda beyaz bir leke görülebilir. Gösteri köpeği olanlarda koyu renk bir ağızlık olması istenir.
Bakımları yapılan, sağlıklı bir Border Terrier ırkının ortalama yaşam süresi 12- 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir.
Yetişkin erkek ve dişi Border Terrier köpeğinin ideal ağırlığı 5-8 kg, yükseklikleri ise 28-41 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Border Terrier köpeğinin boy ile kilosunun ideal aralıkta ve orantıda olması sağlıkları için önemlidir.
Border Terrier’in çift katmanlı bir kürkü vardır. Çift katmanlı kürkünün bakımı genel olarak kolaydır. Yıl genelinde oldukça az tüy dökerler. Tüylerinin hipoalerjenik yapıda olduğu ifade edilir. Köpek tüylerine alerjisi olan kişileri en az etkileyen köpek cinsleri arasındadır. Yıl genelinde az seviyede tüy dökseler de mevsimsel tüy dökülmeleri görülmektedir. Mevsim geçişi dönemlerinde bakım ihtiyacı artış gösterir. Dökülme mevsimi süresince her gün köpeğinizin ölü tüylerini ellerinizle veya bir tırmık ya da sıyırma aletiyle çıkarmak için yarım saat kadar zaman harcamanız gerekebilir.
Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Border Terrier için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Pro Line, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip, özel üretilen köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Border Terrier cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.
Evet, Border Terrier hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı olarak belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Border Terrier için uygun değildir. Sahibinin Border Terrier cinsinin neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu öğrenmesi gerekmektedir. Sadece ev yemeklerini yemekte Border Terrier için yeterli değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Border Terrier köpeğinin günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Border Terrier, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.
Border Terrier ev hayatına uyum sağlayan ve beslenebilen köpek ırkıdır ailenizin altın topu olabilir.
Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Border Terrier cinsi 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Border Terrier ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme dönemi değişiklik gösterebilir. Küçük bir köpek ırkı olduğu için hamilelik sürecini veteriner kontrolünde geçirmeniz önerilir. Sağlıklı Border Terrier ırkının çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Border Terrier’in çift katmanlı kürkünün bakımı genel olarak kolaydır. Yıl genelinde oldukça az tüy dökerler ve tüylerinin hipoalerjenik yapısı, köpek tüylerine alerjisi olan kişileri de az etkilemektedir. Köpeğinizin kürk bakımı için haftalık olarak 3- 4 defa tarama ve fırçalama işlemlerini yapmanız yeterli olacaktır. Haftalık, aylık tarama ve fırçalama bakımlarının yanı sıra yılda dört kez tüylerinin bedeninden sıyrılması gerekecektir. Yıl genelinde az seviyede tüy dökseler de mevsimsel tüy dökülmeleri görülmektedir. Dökülme mevsimi süresince her gün köpeğinizin ölü tüylerini ellerinizle veya bir tırmık ya da sıyırma aletiyle çıkarmak için yarım saat kadar zaman harcamanız gerekebilir. Son olarak Bordeer Terrier ırkının dış kaplaması, kürkü kiri iter ve kir tutmaz özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde de çok sık yıkanması gerekmeyecek ve bakım işlemi daha da kolaylaşacaktır.
Border Terrier yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, yetiştiricisine, yeteneklerine ve daha farklı birçok etkene göre değişmektedir. Border Terrier yavrusunun fiyatı insanların ırka ilgi göstermesi, talep edilen bir ırk olması ya da nadir bulunması, az ilgiyi görmesi gibi farklı etkenlerden dolayı fiyatı artıp azalarak değişiklik göstermektedir.
Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz
Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Border Terrier tek bir doğumda 2 ila 8 yavru dünyaya getirebilir. Border Terrier ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavruların dünyaya gelmesi için çok sık doğum yapmaması, yılda bir kez hamilelikten fazlasına izin verilmemesi ve gelişimini tamamladıktan sonra hamile kalması gerekmektedir. Çok sık doğum yaptıkları zaman doğan yavru sayısında düşüş gözükebilir. Border Terrier ırkının sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkeğin sperm kalitesi gibi etkenler doğan yavru sayısının artıp azalmasına neden olmaktadır.
Border Terrier ırkının kürkü kırmızı, buğday, boz ve ten, mavi ve ten, açık kahverengi ve ten rengi olarak karşımıza çıkabilir. Bazı köpeklerin göğsünde küçük, az miktarda beyaz bir leke görülebilir. Gösteri köpeği olanlarda koyu renk bir ağızlık olması istenir.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar