Fransız Mastiff iyi huylu, sakin, sadık, ailesine düşkün, korkusuz, cesur, korumacı ve ailesiyle birlikte yaşamak isteyen bir ırktır. Sahibini memnun etmek isterler. Ancak itaatkarlık konusunda özel bir eğitim almaz ve üzerine düşülmezse bağımsız davranışlar sergilemesi de mümkündür. Erken sosyalleştir ve eğitilirse sahibine bağlılığı, itaatkarlığı oldukça iyidir.
Ailesi ve tanıştığı kişilerle arkadaşlık kurmakta zorlanmaz. Ancak yabancı kişilere karşı yaklaşımı zaman zaman biraz temkinli olmaktadır. Erkek köpeklerin dişilere göre biraz daha iddialı davranışları olabilir. Bu yanları kışkırtılmadığı ve gerekmediği sürece çok fazla ön plana çıkmaz. Bunun için genel olarak yumuşak başlı, olumlu davranışları olan ve iyi huylu bir arkadaş diyebiliriz. Yabancı kişilere karşı gerektiğinde korkusuzca tepki gösterirler ve istedikleri, gerektiği durumda birinci sınıf bekçi köpeği performansı sergilerler. Koruma içgüdüsüne sahiptirler ancak bu kesinlikle saldırganlık seviyesinde değildir. Koruma köpek türlerine göre daha az saldırgan ve hırçın olma eğilimindedir. Heybetli vücutları ve boyutları insanları zaman zaman korkutsa da eğitimli olan köpeklerin göründüğü gibi korkutucu olmadığı ifade edilmektedir.
Evcil hayvanlar, köpeklerle erkenden tanıştırılır ve zaman geçirmesi sağlanırsa iyi anlaştığı görülmektedir. Diğer hayvanlara karşı saldırgan davranışlar sergileyen bir köpek olmaması ve karakter gelişimi için erken sosyalleştirilmesi çok önemlidir. Doğru yetiştirmeniz ve eğitmeniz Fransız Mastiff köpeğinin arkadaş canlısı ve nazik olmasını sağlar. Aksi halde çevresine karşı inatçı, başına buyruk ve bağımsız hareketlerde bulunabilir. Agresif davranışlar, aşırı utangaçlık gibi davranışlar karakterinin net bir özelliği olmasa da geliştirmesi mümkün davranışlardır. Heybetli vücudu, korkusuz tavırları ve bir o kadar da sevimli halleriyle daha çok öne çıkarlar.
Dogue de Bordeaux ırkının ailesine ve çevresine uyumu oldukça iyi olsa dahi, ilk defa köpek yetiştirecek kişilere önerilmemektedir. Eğitimleri için iyi bir lidere ihtiyaç duymaktadır. Kuralları, doğruları ve yanlışları iyi bir şekilde öğretmek köpeğin karakterini ve kişiliğini belirleyeceği için tecrübesiz yetiştiricilerin zorlanması mümkündür. Kendine güvenen, tutarlı davranan otoriter bir lider tarafından Fransız Mastiff’i yetiştirilmelidir.
Fransız Mastiff aldığı iyi bir eğitim sonrasında apartman dairesinde, bahçeli bir evde kısaca yeterli egzersiz yaptığı sürece her türlü ortama uyum sağlayacaktır. Ev içerisinde çok aktif olmadıkları için yaşamları sürdürmekte zorlanmayacaktır. Fransız Mastiff sadık, cesur, korkusuz, arkadaş canlısı, uyumlu ve iyi bir bekçi köpeği olarak tanınmaktadır. İyi eğitim alır, iyi yetiştirilir ve iyi bir lider tarafından büyütülürse mükemmel bir aile köpeği ve koruyucusu olurlar.
“Dogue de Bordeaux” olarak da bilinen “Fransız Mastiff” Fransa menşeli en köpek ırklardan biri olarak kabul edilir. Fransız Mastiff’in kökenini diğer Mastiff, ve Bulldog köpek cinslerinden ayırmak oldukça zordur. Muhtemelen Bullmastiff’ten, Bulldog’dan, Napoliten Mastiff’ten veya Tibet Mastiff’ten önce gelen bir soyları da olabilir. Bir ihtimal olarak da Eski Roma molosser ya da eski Fransız Dogue de Bordeaux of Aquitaine gibi artık soyu tükenmiş olan yerli bir Fransız ırktan geldiği şeklindedir. Kesinlik kazanmasa da bu tiplerin birbirlerine yakın atalardan geldiği öngörülüyor.
Irkların zaman içerisinde iç içe geçmiş olması muhtemeldir ve bu yüzdende geçmişleri sonsuza kadar iç içe geçerek, netliğini kaybetmiştir. Ancak genel olarak bu köpek türü ve ona benzeyen türlerin Güney Fransa’da 14. yüzyılın başlarında var olduğu düşünülür. Fransız Mastiff soyu, tarihi çok eski zamanlara uzanan ve kökenleri kesin olarak bilinemeyen birkaç AKC ırkı arasında yerini alır.
Dogues de Bordeaux köpeği bölgeye ve işe bağlı olarak Parisli, Toulouse ve Bordeaux şeklinde üç tipte sınıflandırıldı ve birbirinden farklı, çeşitli renklerde görüldü. İlk zamanlarda bütün dövüş köpekleri gibi bu ırkında kulakları kesildi. Dövüş sporların dışında, Dogues boğalara tuzak kurmak, sürüleri gütmek ve ayıları yemlemek için de kullanıldı. İlerleyen zamanlarda mülkü, araziyi ve insanları koruma özelliğiyle öne çıktı. Cinsin, kan döken bir dövüş köpeği olmaktan kurtuldu ve çiftlik hayvanı olarak da görev aldı. Özellikle ilerleyen yıllarda soylu, zengin kişilerin koruma görevinde bulundu.
Kendi arasında Fransız Mastiff’lerinin boyutuna göre de iki tipte oldukları bilinirdi. Dövüş köpeği olmalarının dışında bekçi köpeği olarak da kullanılmışlardı. Daha küçük olan köpeklerin 1700’lerden sonra tarihi kayıtlardan kaybolduğu ve günümüze daha büyük yapılı olan köpeklerin ulaştığı görülmüştü. Fransız Devrimi sırasında da Faransız Mastiff ırkının sahipleri olan zengin ve soylu ailelerle birlikte birçoğunun telef olduğu bilinmektedir.
1863 yılında Dogue de Bordeaux adı bu köpeklerin ilk defa bir gösteride sergilenmesiyle birlikte kullanıldı. İlk defa cins standardı 1896 yılında yayınlandı. Pembe burun, açık renk gözler ve kırmızı bir maske Fransız Mastiff’i diğer Mastiff cinslerinden ayırt etmek için vurgulandı. 1896 yılına kadar çok tanınmıyorlardı. Cins, Birinci ve İkinci Dünya Savaşından sonra olumsuz etkilenerek soyunda bir azalma yaşadı. Ancak 1960’lı yıllarda köpek yetiştiricileri Fransız Mastiff ırkının soyunu canlandırmak için ortak bir çaba gösterdiler.
Amerika Birleşik Devletleri’ne 1959 yılında ilk kez ithal edildiler.1982 tarihli bir köpek dergisinde yayınlanan Dr. Carl Semencic tarafından yazılan “Dog world” makalesi ile cins Fransa dışında ilk kez başka bir ülkede, Amerika’da köpek meraklılarına tanıtıldı. 1989 yılında “Turner ve Hooch” filminin gösterime girmesi ise Fransız Mastiff köpek cinsinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağladı. Bu filme kadar Amerika’da ırkı tanıyan kitle oldukça azdı. Cinsin yavaş yavaş takipçi kitleri arttı. 2008 yılında da AKC tarafından tanındı ve AKC Çalışma Grubunda yerini aldı.
Fransız Mastiff nispeten kısa, tıknaz ve bir o kadar da güçlü bir vücuda sahiptir. Vücut uzunluğu yüksekliğinden biraz daha uzundur. Göğüs kısmından yere olan mesafe ise göğsün derinliğinden biraz daha azdır. Boyun kısmındaki gevşek ve kalın derisi gerdanlık oluşturmasıyla dikkat çekmektedir.
Fransız Mastiffi büyük, buruşuk, ağır ve geniş bir kafa yapısına sahiptir. Erkek köpeklerin baş çevresi 68-75 cm olabilir. Köpek ırkları arasında en büyük kafalı köpeklerden birisidir. Namlu başın uzunluğuna oranla 1/3’ü boyutundadır ve biraz kısadır. Namlunun geniş, güçlü ve kalın duruşu vardır. Burun geniş yapılıdır. Ayrıca burun delikleri büyük ve geniştir. Burun rengi köpeğin maskesine göre değişiklik gösterebilir. Dişler alt ısırıkta buluşur. Üst dudaklar alt çenenin üzerinden kalın bir şekilde aşağıya sarkmaktadır. Bulldog benzeri bir çene yapısına sahiptir.
Fransız Mastifîn kulakları köpeğin kafa yapısına oranla küçüktür ve aşağı doğru sarkıktır. Kulakların rengi kürk rengine oranla daha koyudur.
Göz rengi köpeğin kürk rengine bağlı olarak ela veya koyu kahverengidir. Büyük kafa üzerinde gözlerin konumu birbirine mesafelidir ve geniş bir alana orantılı yerleştirilmiştir. Çatılmış kaşları, kırışık gerdanı ve etkileyici bakışlarıyla kendine özgü bir ifadesi vardır.
Fransız Mastiff’in kaslı ve güçlü bacakları vardır. Eklem ve kemik hassasiyeti bulunduğu için gelişimlerini tamamlamadan önce sağlıkları için yoğun egzersiz yapmaması gerekir.
Fransız Mastiff ırkının kuyruğu gövde ile birleştiği yerde, tabanda kalındır. Tabandan kalın başlayan kuyruk, sonra bir noktaya doğru sivrilmektedir.
Fransız Mastif’in kısa ve oldukça yumuşak tüylerden oluşan bir kürkü vardır. Yüz ve boyun bölgesindeki gevşek derisi, kırışıklıklarıyla onlara ayrı bir hava katmaktadır. Kısa tüyleri, kırışık gerdanıyla göz alıcı bir köpektir.
Fransız Mastifi il geliştirildiği dönemlerde çeşitli kürk renkleriyle ortaya çıkmıştır. Ancak günümüzde en sık görülen renk kahverengi ve tonlarıdır. Klasik altın kahverengi, daha koyu ve hafif kırmızıya yakın kahverengi olarak kahvenin tonlarında kürke sahiptir. Yüz bölgesinde (dudaklar ve göz kenarları dahil burun çevresinde ve altında) siyah, koyu kırmızı ya da kahverengi maske görülür. Maskeleri onların karakteristik bir özelliğidir. Göğüs, parmak ucu gibi bölgelerde ya da vücudun herhangi bir yerinde beyaz lekeler görülebilir. Ancak gösteri köpeği olarak yetiştirilecek köpeklerde kuyruk ucunda, kafatasında ya da gövdenin ana kısmında beyazlık bulunması hata olarak görülür ve bu yüzden beyazlık istenmez.
Fransız Mastiff köpek ırkı ortalama olarak 5- 12 yıl yaşayabilir.
Fransız Mastiff ırkının ortalama ağırlığı 45- 65 kg, yüksekliği ise 58-70 cm aralığında değişiklik göstermektedir. Erkeklerin dişi köpeklere göre daha ağır ve yüksekliğe sahip olduğu bilinmektedir.
Fransız Mastiff tüy dökme seviyesi orta derecede olduğu için bakımı konusunda sahibini çok zorlamayacaktır. Kısa tüylerinin hem bakımlı hem de daha az dökülür seviyede olması için haftada 1- 2 kez taramanız ve fırçalamanız yeterlidir. Yapacağınız rutin tarama ve fırçalamalar ile onun daha rahat etmesini, bakımlı olmasını sağlayabilirsiniz.
Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Fransız Mastiff ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli içeriği olan köpek mamalarını, destekleyici gıda ürünlerini önermektedir. Köpeğiniz için sağlıklı içeriğe sahip hazır mamaları tercih ettikten sonra Fransız Mastiff cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünlerini planlamalısınız.
Evet, Fransız Mastiff hazır mama haricinde sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de tüketebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı olan her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Fransız Mastiff için uygun değildir. Sahibinin Fransız Mastiff cinsinin neler yediğini ve evde tüketebileceği sağlıklı yiyeceklerin hangileri olduğunu bilmesi gerekir. Fransız Mastiff ırkının sindirim, alerjen ve şişkinlik gibi sağlık sorunlarını yaşamaması için sağlıklı ev yemeklerini de ölçülü tüketmesi gerekmektedir. Özellikle insanları tükettiği pişmiş kemiklerden ve yüksek yağ içeren yiyeceklerden kaçınmalısınız. Fransız Mastiff köpeğinin beslenme düzeni ev yemeklerini de yiyebildiği düşünülerek, sadece insan gıdaları ile beslenmek üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Fransız Mastiff için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurmak doğru olmayacaktır.
Fransız Mastiff köpeğinin gelişimini tamamladıktan sonra yani 18 ve 24 aydan sonra çiftleştirilesi önerilir. Dişi ve erkek Fransız Mastiff ırkının, gelişim sürecine ve vücut sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişebilir. Sağlıklı Fransız Mastiff cinsinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz. Daha farklı sorularınızı veterinerinize danışarak bilgi alabilirsiniz.
Fransız mastiff’in tüy bakımı kolay sayılabilir. Yıl boyunca orta seviyede tüy dökmeleri bakımlarını kolaylaştırır. Ancak bu ırkın engellenemez bir salya sorunu vardır. Ciddi anlamda salya akıttıkları için tüy bakımı, taraması her ne kadar kolay olsa da yüz çevresinin bakımı bir o kadar özen istemektedir. Bakımı süresince yüz bölgesini ekstra özenli temizlemeniz ve günlük olarak silmeniz gerekir. Akan salyanın kırışık ve gevşek deri içerisinde enfeksiyon oluşturma ihtimaline karşı her gün temizlenmesi önerilir. Nemli bir bez ile yüzü silerek yapmalı ve ardından kuruduğundan emin olmalısınız. Önerilen bu bakımı günlük yapmanızdır ancak zamanınız yoksa gün aşırı olacak şekilde kesinlikle yapmanız gerekir.
French Mastiff yavrusunun yaşına, cinsiyetine, soyuna, sağlık durumu ve daha farklı unsurlara göre fiyatı değişmektedir. İyi bir yetiştiriciden tercih edeceğiniz yavru Fransız Mastiff fiyatı ortalama 4.000 TL ile 10.000 TL arasında değişir. Gösteri köpeği olması, iyi yetiştirilmesi ve ırka ilginin, talebin olması da cinsin fiyatının artıp azalmasına neden olacaktır.
Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Fransız Mastiff tek bir doğum sırasında ortalama olarak 4 – 6 arasında yavru dünyaya getirmektedir. Dişilerin bazı durumlarda 8 yavru doğurduğu da görülmektedir. Fransız Mastiff ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için yılda bir kez hamile kalması ve doğumunu sezaryen yöntemi ile gerçekleştirmesi gerekir. Sağlık durumu, yaşı, gelişimi, hamilelik süreci, geçmiş doğumları ve çiftleştiği köpeğinin sperm kalitesi Fransız Mastiff’in doğurduğu yavru sayısında değişikliğe neden olabilir.
Fransız Mastifi il geliştirildiği dönemlerde çeşitli kürk renkleriyle ortaya çıkmıştır. Ancak günümüzde en sık görülen renk kahverengi ve tonlarıdır. Klasik altın kahverengi, daha koyu ve hafif kırmızıya yakın kahverengi olarak kahvenin tonlarında kürke sahiptir. Yüz bölgesinde (dudaklar ve göz kenarları dahil burun çevresinde ve altında) siyah, koyu kırmızı ya da kahverengi maske görülür. Maskeleri onların karakteristik bir özelliğidir. Göğüs, parmak ucu gibi bölgelerde ya da vücudun herhangi bir yerinde beyaz lekeler görülebilir. Ancak gösteri köpeği olarak yetiştirilecek köpeklerde kuyruk ucunda, kafatasında ya da gövdenin ana kısmında beyazlık bulunması hata olarak görülür.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar