Saluki Özellikleri ve Bakımı

Saluki Resimleri
Saluki köpek ırkının tazı yapısı vardır. Zarafeti, hızı ve dayanıklılık gibi özellikleri güçle birleşmiştir. Bu ırk Gazelle Hound, Arabrian Hound, Persian Greyhound, Tanji, Persian Sighthound, Arabrian Saluki gibi çeşitli isimlerle de tanınmaktadır. Sadık, ağırbaşlı, nazik bir ifadeleri vardır. Derin bakışlarıyla uzağı görebilen, keskin gözlere sahiptir. Hareketleri hafif ve kendinden emin şekildedir. Pürüzsüz, ipeksi ve tüylü olarak iki çeşit kürk görülür. Pürüzsüz kürke sahip olanlarda uzun tüylenme yoktur. Tüylü kürke sahip Saluki’nin kulaklarında, kuyruğunda, ayak parmaklarının arasında ve bazen de bacaklarının arkasında uzun tüyler vardır. Bu cins, üzerinde geliştirdikleri geniş alanı yansıtan geniş bir tür yelpazesine sahiptir. İnce, uzun bacaklarıyla, çok güçlü, dengeli ve harika bir atlet gibidir. Saluki iyi bir tazı, av köpeği ve arkadaştır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Tazı, Av Köpeği
Ağırlık
16 - 30 kg
Yükseklik
58- 71 cm
Aile
Sighthound (Gezgin)
Menşei
Orta Doğu
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
12- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Saluki iyi huylu, duyarlı, sadık, uysal, kibar, nazik, uyanık ve sevgi dolu bir köpektir. Ancak bu duygusunu herkese göstermez. İnsanlar onların soğuk bir köpek olduğunu söyler. Çünkü Saluki sadece ailesine karşı sevgisini ve sadık yapısını gösterir. Saluki çok sadıktır ve sadece bir kişiye bağlanır. Tek bir kişiye olan düşkünlüğü sebebiyle uzun süre yalnız kaldıklarında ayrılık anksiyetesi yaşamaları mümkündür. Hassas bir köpektir, ilgi görmek ve ailesiyle birlikte zaman geçirmek isterler. Ev içerisindeki gerginliklerden olumsuz etkilenirler ve strese girebilirler.

Saluki yabancılara karşı mesafeli, temkinli ve çekingen olma eğilimindedir. Kendi ailelerine bağlıdırlar ancak, dışa dönük köpekler değillerdir.  Yabancılara karşı ilgisiz davranırlar ve erken aşamada sosyalleştirilmezse bu davranışları devam eder. Çocuklara karşı genellikle nazik davranırlar. Ancak çocukları istediği kadar iyi bir oyuncu olmayabilirler ve birlikte vakit geçirdikleri süre kısa olabilir. Diğer köpeklere, evcil hayvanlara karşı yaklaşımlar olumlu yaklaşırlar ama en iyi oyun arkadaşı yine kendi ırkından bir Saluki’dır. Kendinden küçük köpekleri avcılık içgüdüsü ile kovalama ve yakalama eğilimleri vardır.

İnsanlara karşı saldırgan olmasalar da köpek dışındaki küçük hayvanları ( kuş, kobay, hamster, tavşan, evcil hayvanlar vb.) yakalayıp, öldürme içgüdüleri güçlüdür. Arkadaş ilişkilerini güçlendirmek ve av içgüdüsünü kontrol edebilmek için erken aşamada eğitim vermeli, farklı ortamlarda sosyalleştirilmelidir. Alacakları iyi eğitim ve sosyalleştirme ile iyi huylu, karakterli bir köpek olarak yetişecek ve sakin arkadaş köpeği ya da iyi bir bekçi köpeği olacaktır. Ancak yinede her zaman dikkatli olmanızda fayda vardır.

Saluki hassas yapılı ve ince ruhlu bir karaktere sahiptir. Erken aşamada sosyalleştirilmezse utangaç ve çekingen bir köpek olarak yaşam sürerler. Genel olarak sakin olan bir köpektir. Sert oyunlara dahil olmak ve oynamaktan hoşlanmazlar. Ancak aşırı sakinlik, daha çok içe kapanık ve sosyal olmayan bir köpeğe dönüşebilir. İdeal olan Saluki davranışı; günlük egzersizlerini yaptıktan ve enerjilerini attıktan sonra ev içerisinde yumuşak, sıcak bir yer araması ve orada sessiz, sakin şekilde dinlenmesidir.

Saluki çok aktif, hareketli ve hızlı bir ırktır. Dışarıda kendi etrafında, ya da geniş bir alanda daireler çizerek özgürce koşabilir. Günlük egzersiz ihtiyacı karşılandığı sürece çok mutlu, rahat ve keyifli oldukları görülür. Avcılık yeteneği muazzam olduğu için, itaat eğitimi vermeden komutlarınızı dinlediğinden emin olmadan tasmasız egzersiz ve yürüyüş yaptırmayın. Çok hızlı köpekler oldukları için güvenlik önlemlerinin alındığı alanlar dışında her zaman köpek tasması takılı gezdiriniz. Av içgüdüsünü kontrol etmek için eğitim verebilir ve belli bir başarıya ulaşabilirsiniz ancak tamamen avlanmasını engellemek mümkün değildir.

Saluki, aktif ve egzersiz ihtiyacı yüksek olduğu için apartman hayatı için uygun bir köpek değildir. Ev içerisinde sakin, uysal olsalar da bahçeye ve gezinmeye ihtiyaçları vardır. Bu yüzden bahçeli bir evde yaşaması en uygunudur. Egzersizlerini yaptıktan sonra genellikle eve dönerek içeride uyurlar. Konforlu ve yumuşak zeminlerde yatmayı, dinlenmeyi severler bu yüzden daha çok evde ailesiyle birlikte kalırlar. Sıcak iklim bölgelerinde ve sıcak havalarda daha mutlu olurlar. Tıpkı kediler gibi rahatlarına düşkün hayvanlardır.

İyi bir avcı, dost ve bekçi köpeği olarak yetiştirebilmek için tutarlı, sevdi dolu ve pozitif pekiştirme metotlarıyla eğitim vermelisiniz. Şiddetli hareketlere, itip kakılmaya ve sert şeklide disiplin görmeye gelmezler. Sert yaklaşımlar onların eğitimden uzaklaşmasına ve karakterinin olumsuz gelişmesine neden olur. Saluki çok fazla itaatkar bir köpek ırkı değildir. Kendi düşüncesine ve isteklerine göre hareket edebilir. Sahibinin vereceği iyi bir eğitim ile bağımsız, başına buyruk özellikleri ortadan kalkacak ve itaatkar özellikleri ön plana çıkacaktır. Saluki köpek sahibi olmak oldukça farklı ve güzel bir deneyimdir. Ancak herkesin bakıp, yetiştirebileceği bir ırk değildir. Bu yüzden köpek yetiştirme konusunda tecrübe sahibi kişilerin sahiplenmesi önerilir.

Tarih

Saluki, evcil köpekler içerisinde en eski ırklarından biridir. Geçmişi 6000 yıl öncesine kadar dayanan İran Tazısı olarak da adlandırılan köpekler, bazal ırklardan birisi olan Afgan Tazısı ile de yakından ilişkilidir. Bir zamanlar “Persian Greyhound” ya da “Gazelle Hound” olarak da bilinir. Saluki, en eski köpek ırklarından biri olarak kabul edilir ve bu konu hakkında yapılan son genetik araştırmalar bilginin doğruluğunu ispatlamıştır. Bilim adamları, Saluki ve diğer eski ırkların ilk köpeklerin soyundan deldiğini ve göçebe sahiplerinin yanında dünyaya yayıldıklarını düşünmektedir. Saluki’ye benzeyen köpek tasvirleri, Saluki köpeklerinin kanıtları yaklaşık 4000 yıl öncesine ait Mısır mezarlarında görülmektedir. Daha eski kanıtlar olarak da Sümerler’e ait olan ve çarpıcı bir şekilde Saluki’ye benzeyen oymaların olduğu ifade edilir. Böylece Saluki ırkının Sümer İmparatorluğu döneminde ilk olarak görüldüğü, yetiştirildiği ifade edilir. Saluki köpeklerinin adı, eski Seleucia uygarlığından gelir.

Bu köpeklerin adı hakkında birden fazla tahmin vardır. Öncelikle İran’daki Saluk kentinden, Yemen’den veya Antalya’nın Manavgat ilçesinin yakınlarında bir antik kent olan Seleukia’den Saluki adını aldığı düşünülmektedir. Başka bir teoriye göre de adını Arapçada tazı anlamındaki bir kelimenin çevirisinden almıştır. Saluki ırkına çok değer verilmiş. Ailesiyle birlikte çadırlarda uyumamasına, bedevi ailelerinin gösterdiği şefkatinin, sevgisinin, ilgisinin tadını çıkarmasına izin verilmiştir. Bu köpekler o dönemlerde çadırlarda uyumasına izin verilen tek köpekler olmuştur.

Arap göçebeler, firavunlar genellikle şahinlerle birlikte çalışan Saluki’lerle, çölde ceylanları, tilkileri ve tavşanları izlediler ve avlandılar. Saluki “soylu kişi, asil” anlamına gelen “El Hor” adıyla anılmıştır. Müslüman dininde köpek kirli sayılırdı ancak bu köpeklere verilen önemle birlikte inançlarında bir istisna yapılmış. Göçebe Müslümanlar bu köpekleri Allah’tan bir hediye olarak kabul etmişlerdir. Köpekler öldükten sonra mumyalanarak onurlandırılır.

Salukis’i ırkının, yüzyıllar boyunca tutarlı, özelliklerini kaybetmeden soyunun devam etmesini hesaba katan yetiştiriciler, Saluki olmayan köpeklerle cinsin üremesine izin vermedi. Saluki köpekleri göçebe aileleriyle birlikte Ortadoğu’nun oldukça geniş bölgelerine dağıldılar. Orta Doğu’da yaygınlığının yanında Pers İmparatorluğu’nda(İran’da), Suriye’de, Mısır’da, Filistin’de, Anadolu’da ve Mezopotamya’da geniş bir alanda görülüyordu. Büyük bir alanda, farklı yerlerde yaşam sürmeleri türn günümüzde değişkenliklerinin olmasına neden oldu.

Saluki ırkı 12. yüzyılda Avrupa’ya tanıtıldı. Ancak yazılı belgelerde yer alan bilgilere göre Orta Doğu haricinde ilk kez 1840 yılında İngiltere’de görüldüğü belirtilmektedir. I. Dünya Savaşı sonrasında evlerine dönen birçok İngiliz askerinin Orta Doğu’dan bu köpeklerden yanlarında götürdüğü ve Saluki’nin Büyük Britanya’da yerleşik hale gelmesini sağladıkları kayıtlara geçmiştir.

1800’lü yıllarda İngiltere’ye getirildikten ve sonrada Saluki köpekleri ABD’ye gönderilmiştir. 1900’lü 1920’li  yıllarda Batı dünyasının iyice dikkatini çeken bu ırk 1928’de AKC tarafından Saluki ırkı adıyla resmen tanınmıştır. Çeşitli etkenlerden dolayı, Saluki ırkının, kökenleri olan topraklarda sayıları azalmıştır. Dubai’deki Arap Saluki Merkezi, Saluki ırkını kendi topraklarında korumak ve yetiştirmek için çalışmalar sürdürmektedir. Saluki köpek cinsinin daha çok günümüzdeki rolü refakatçi köpek ve iyi bir arkadaştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Saluki ince, zarif yapısıyla Greyhound benzeri bir köpektir. Dış görünümleriyle tam bir denge, zarafet ve dayanıklılığın bütünüdür. Uzun, zarif ve esnek boyun yapısı vardır. Derin ve dar göğüs yapısına sahiptir. İnce, uzun gövdesi ve bacaklarıyla, çok güçlü, dengeli, harika bir atlet gibidir. Saluki iyi bir tazı ve av köpeği olarak yaşam sürmüştür.

Kafa

Saluki ırkının başı uzun ve dardır. Kulakların arasında orta genişliğe sahip, hafif bir duruş ile buruna doğru incelerek ve biraz sivrilerek giden namluya sahiptir. Burun siyah ya da karaciğer rengindedir. Dişleri düz ısırık şeklinde kapanır.

Kulaklar

Saluki ırkının en belirgin özelliklerinden birisi de başa yakın konumlanan, uzun ve sarkık kulaklarıdır. Tüylü kürke sahip olan Saluki’lerin kulaklarının üzerinde dalgalı yoğun tüyler vardır.

Gözler

Saluki köpeğinin iri, oval şeklinde, belirgin yapıda, ela ya da açık kahverengi, koyu kahverengi tonlarında renginde gözleri vardır. Derin bakışlarıyla uzağı görebilen, keskin gözlere sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Saluki köpekleri görünümleriyle tam bir denge ve zerafet bütünüdür. Hareketleri hafif ve kendinden emin şekildedir.Ön bacakları yere düz basar. Son sürat hareket ederken, Saluki alışılmadık bir görünüme ulaşır. Dört ayağı birde yerden aynı anda kesilir ve en yüksek hızda koşarken alışılmadık bir tarz sergilerler. İnce, uzun bacaklarıyla, çok güçlü, dengeli ve harika bir atlet gibidir. Ayakları, engebeli arazilerden zarar görmemesi ve korunması için parmaklarının arasında kalın ve sık tüylerle kaplıdır. Tüylü kürke sahip Saluki’nin ayak parmaklarının arasında ve bazen de bacaklarının arkasında uzun tüyler görülür.

Kuyruk

Saluki köpeklerinin ince, zarif ve tazı görünümünü tamamlayan bir özellikleri de kuyruk uçlarındaki tüylerdir. Kuyrukları uzundur ve alçakta taşınır. Genel olarak tüylerle kaplı ve gösterişlidir.

Tüy

Saluki köpeklerinin kürkü pürüzsüz, ipeksi ve tüylü olarak iki çeşittir. Pürüzsüz kürke sahip olan köpekler, nadir görülür ve uzun tüylenmeleri yoktur. Tüylerinin daha kısa ve kaba olduğu görülür. Tüylü kürke sahip olan Saluki’nin, kulaklarında ve kuyruğunda uzun, ipeksi tüyleri vardır. Bacaklarında, uyluk bölgesinde, omuzlarda ve kuyruğunun alt kısmında de tüylenmeler olabilir. Vücutlarındaki tüyler genellikle düzdür.

Renk

Saluki ırkının, pürüzsüz ya da tüylü kürkü çeşitli renklerle karşımıza çıkar. Kürk renkleri arasında beyaz, krem, açık kahverengi, kırmızı, kızıl, sarı, altın sarısı, grizzle- ten rengi, siyah- ten rengi, üç renkli (beyaz-siyah-ten rengi)şeklinde renklerde ve kombinasyonlarında farklı farklıdır. Burun siyah ya da karaciğer rengindedir. Alnında beyaz lekesi olan Saluki köpekleri için Bedeviler o rengin bir işaret olduğunu düşünerek "Allah'ın öpücüğü" olduğuna inanır.

Sıkça sorulan sorular

Saluki (Gazal Tazısı) köpeklerinin bakımları düzenli yapıldığı ve sağlıklı oldukları sürece 12- 14 yıl ortalama yaşam süresine sahiptir.

Atletik görünüşleri, ince ve zarif yapıları ile dikkat çeken Saluki cinsi için hem dişi hem de erkek köpeklerin ideal ağırlığı 16 – 30 kg, yükseklikleri ise 58- 71 cm aralığı olarak belirlenmiştir. Köpeğinizin formda ve sağlıklı olması için ideal kilo hesabı yaparken, boylarına göre ortalama almalısınız..

Saluki ırkının çok az tüy döktükleri görülür. Bakım ihtiyaçlarını az tüy dökmeleri ve tüy yapılarının özellikleriyle birlikte oldukça azdır. Tıpkı kediler gibi temizliklerine ve bakımlarına önem verirler. Saluki köpeklerinin uzun kulak tüylerini, yemeklerinin içerisine girmemesi için toplamanız, kurdele ya da bandana gibi bir toka takmanız gerekebilir. Pürüzsüz kürke sahip olan köpeklerde buna gerek yoktur. Saluki ırkı genel olarak temizdir.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Saluki ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli ve özel üretilen köpek mamalarını, ürünlerini önermektedir. Köpeğinize uygun içeriğe sahip hazır mamaları tercih ettikten sonra Saluki’nin günlük ihtiyacını karşılayacak ölçülerde ürünleri vermelisiniz. Hazır mamaların dışında ara sıra Saluki köpekleri evde hazırlanan, sağlıklı insan yiyeceklerinden de yiyebilir.

Saluki hazır mamaya ek ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği her yemeği ya da meyve, sebzeyi yemek Saluki için uygun değildir. Sahibinin Saluki köpeklerinin neler yediğini, sağlıklı olan ve evde hazırlanan yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gereklidir. Saluki köpeklerinin beslenmelerinde, sadece insan gıdalarını tüketmesi yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Saluki köpeğinin günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan diğer değerleri karşılamaya yetmeyecekti. Sağlıklı beslenmesi için köpeğinize, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde yemeniz gerekir.

Gelişimini tamamlamış ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan Saluki köpek ırkı 15 ve 18 aylık olduktan sonra, uygun bir köpekle çiftleştirilmelidir. Dişi ve erkek Saluki köpeklerinin, gelişmelerine göre çiftleştirilmesi gereken zaman farklılık gösterebilir. Sağlıklı bir çiftleştirme hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için köpeklerin çiftleştirilmesi başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Saluki köpek cinsinin “tüylü ve pürüzsüz” olmak üzere iki çeşit kürkü vardır. Her iki tüy yapısının da haftada 1-2 kez taranması ve fırçalanması gerekir. Pürüzsüz tüylere sahip kürkün bakımı daha kolay olacaktır. Ancak daha uzun tüylere sahip Tüylü Saluki’nin bakımı biraz daha özen istemektedir. Saluki’nin kulak ve kuyruk bölgesindeki uzun tüylerini daha sık taramanız gerekir. Tarama ve fırçalama düzenli yapılmazsa pürüzsüz ya da tüylü kürke sahip olmaları fark etmeksizin renginin matlaştığını, dökülmelerin arttığını ve tüylerin parlak durmadığını görebilirsiniz. Sadece bu durumlar yeterli bakım yapılmadığında tüylü kürke sahip olanlarda biraz daha fazla olur.

Saluki köpek yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine, kürk rengine, tüylü, pürüzsüz kürküne, şeceresine ve daha farklı etkenlere göre değişiklik gösterecektir. Saluki köpeklerini daha çok aktif ve sporcu kişilerin sahiplendiği görülmektedir. Saluki köpek cinsinin fiyatı insanların gösterdiği ilgiye ve köpeğin güzelliğine göre değişiklik göstermektedir. Gazal Tazısının ilgi görmesi, talep edilmesi ya da ilgi görmemesi, nadir bulunur cinsler arasında yer alması gibi etkenler fiyatların artıp azalmasına ve değişmesine neden olur.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, yetişkin dişi Saluki tek bir doğumda 4- 8 tane yavru dünyaya getirebilir. İran Tazı cinsinin yıl içerisinde sağlıklı yavrular doğurabilmesi için çok sık hamile kalması önerilmez. Saluki köpek ırkının hamilelik ve doğum sürecinde anne ve yavruların sağlığı için köpeğin beslenmesine ve bakımına ekstra dikkat edilmelidir. Köpeğinizin sağlık durumuna, yaşına, kaçıncı doğumu olduğuna, boyutuna ve erkek köpeğin sperm kalitesine göre doğurduğu yavru sayısı değişiklik göstermektedir.

Saluki ırkının, pürüzsüz ya da tüylü kürkü çeşitli renklerle karşımıza çıkar. Kürk renkleri arasında beyaz, krem, açık kahverengi, kırmızı, kızıl, sarı, altın sarısı, grizzle- ten rengi, siyah- ten rengi, üç renkli (beyaz-siyah-ten rengi)şeklinde renklerde ve kombinasyonlarında farklı farklıdır. Burun siyah ya da karaciğer rengindedir. Alnında beyaz lekesi olan Saluki köpekleri için Bedeviler o rengin bir işaret olduğunu düşünerek “Allah’ın öpücüğü” olduğuna inanır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.