Göz alıcı güzelliği ve şöhretiyle bilinen Afgan Tazısı sadık, sevimli, hassas, çekingen, dominant, ağırbaşlı, naif, kibar, zarif, asil ve cesur bir köpektir. Görünümleri çok zarif ve asil olsa da onlar sporcu köpeklerdir ve av peşinde koşmak, hareket etmek isterler. Hareket etmeyi, aktif olmayı seven bir köpek olduğu için aktif yaşama sahip olan kişilerle mutlu bir yaşam sürecektir. Afgan Tazısı genel olarak yaşadığı evde tek köpek olmak ister, arkadaş istemez. Afgan Tazısının karakter özellikleri düşünüldüğü zaman tek köpekli bir aile ortamı ya da tek kişinin yaşadığı bir ev ideal yaşam alanı olacaktır.
Dünyanın en eski köpek ırklarından birisi olduğu ifade edilen Afgan Tazısı, zarafeti ile ön plana çıksa da, onların içinde koruyucu ve avcı yetenekleri, karakter özellikleri bulunur. Çok cesur, güçlü ve dayanıklıdır. Aile üyelerine, sevdiklerine bağlılığı yüksek ve sadık oldukları görülür. Sevdiklerini korumak için bazı şeylere şüpheci ve korumacı yaklaşırlar ancak saldırgan ya da kavgacı değillerdir. Yabancılara karşı düşmanca davranışlar sergilemezler. Afgan Tazısı hakkında geçmişte köpeğin karakteri için güvenilmez olduğu ifade edilse de bu inanç zamanla değişmiştir. Yabancılara karşı daha çok çekingen davrandıkları hatta bazı köpeklerin korktuğu gözlemlenmiştir. Eve gelen misafirlerinizi sizin kadar mutlu ve hevesli karşılamasını beklemeyiniz. Muhtemelen Afgan Tazısı eve gelen misafirlerinizi görmezden gelecek ve kendi başına takılmayı tercih edecektir.
Afgan Tazısı çocuklara karşı nazik davranışlar. Ancak her zaman çocuklarla oyun oynayıp ve etkileşim kurmayabilirler. Kendi karakter özelliklerinde de çok oyun düşkünlüğü olmadığı için, çocukların beklediği iyi arkadaş, oyun arkadaşı olmayı çok iyi başaramazlar. Mutlu, soytarılı ve eğlenceli yanlarıyla sevdikleriyle kurduğu arkadaşlığa göre onların isteklerini gerçekleştirmek için çaba gösterecektir. Bazı Afgan Tazısı köpekleri tıpkı kedi gibi olarak tanımlanır ve hassas bir yanlarının olduğu ifade edilir. Bağımsız karakterinin yanında, hassas yapısı belirli durumlarda ortaya çıkmaktadır. Duygularını ifade etmede aşırı gösterişli bir köpek değildir. Köpekler, evcil hayvanlarla ilişkisi erken sosyalleştirildiği zaman gelişme gösterecektir. Ancak dışarı, köpek parklarında ya da yürüyüş alanlarında küçük hayvanları kovalamak isteyebilirler. Av içgüdüsü sebebiyle, kendinden küçük hayvanların olduğu ortamda gözetim adlında sosyalleşmesi ve tasma takılarak kontrol edilmesi gereklidir. Ev içerisinde, diğer evcil hayvanlara karşı daha sakin ve barışçıl davranışlar sergilerler. Ancak yinede aynı evde kendinden başka bir hayvan ile yaşamak onları çok mutlu etmez.
Afgan Tazısı, kolay öğrenir ve komutları her zaman uygulamayabilir. Ancak bağımsız düşünme yeteneği sebebiyle eğitimleri zor geçebilir. Çağrıldığında gelmediği, komutları hemen yerine getirmediği ve söz dinlemediği görülmektedir. Bu durum eğitmenini şaşırtmamalıdır. Afgan Tazısı başına buyruk, bağımsız ve inatçı davranışlar sergileyebilirler. Liderinin ciddi, otoriter, tutarlı, sabırlı olması ve köpeğine verdiği komutları ciddi bir ses tonuyla vurgulaması gerekir. Ciddi olma konusunda aşırıya kaçmamalı, köpeğinizin hassas olduğunu unutmadan nazik, sevgi dolu ve bir o kadar da sağlam eğitmelisiniz. Eğitimlerde köpeğinizin ilgisini diğer ırklarda olduğu gibi yiyecek ödülleriyle çekmeniz, motive etmenizde yeterli olmayabilir. Bu yüzden köpeğinizin karakterine uygun onun ilgi duyduğu metotları bularak eğitim veriniz. Yeterli eğitim almaz ve sosyalleştirilmezse itaatsiz etmeyen, asi, hırçın, içine kapanık ve daha fazla bağımsız bir köpek olarak olumsuz karakter özelliklerine sahip olacaklardır.
Afgan Tazısı apartman yaşamına uyum sağlayacak bir köpek ırkı değildir. İç mekanlarda hareketsiz, sakin ve daha çok yatıp uyumayı tercih etseler de mutlu olması ve rahatlaması için geniş bir araziye, açık alana ihtiyacı vardır. İdeal yaşam alanı geniş arazisi olan, köpeğin rahat hareket edeceği ve serbest dolaşacağı bahçeli evlerdir. Afgan Tazısı, soğuk havalara dayanıklı oldukları için dışarıda, kulübede hem de içeride yaşam sürebilirler. Gün içerisinde dışarıda olduktan sonra, dinlenecek ve uyuyacakları evlerinin olması onları daha mutlu eder. Afgan Tazısı, yaşadığı eve bir yabancı yaklaştığında ya da gerekli gördüğü durumlarsa sahibine haber vermek ve uyarmak için 1 – 2 kez havlayabilir. Ancak bu havlamalar çok uzun sürmez ve genel olarak çok havlayan bir köpek değildir. Bu yüzden kesinlikle bekçi köpeği olarak davranması ve çalışması beklenmemelidir.
Afgan Tazısı, karakteristik özelliklerinin çoğu Saluki (İran Tazısı) köpek ırkıyla benzerlik göstermektedir. İnsanların veya köpek yetiştiricilerinin laboratuarlarda yaptıkları müdahale ile ortaya çıkan köpeklerden çok önce var olan, bazal ırk olarak kabul edilen bir cinstir. Afgan Tazısı asil, görkemli, dayanıklı, göz alıcı ve zarif yapısıyla “köpeklerin kralı” olarak tanımlanmıştır.
Mısır firavunlarına kadar dayanan köklere sahip olan Afgan Tazısı, Orta Doğu’nun gezgin köpekleri grubundan türetilen oldukça eski bir cinstir. Afgan Tazısı, adını menşei olan Afganistan’dan alır. Irkın tarihi geçmişinin Hristiyanlık öncesi dönemlere kadar uzandığı düşünülür. DNA araştırmacılarının yaptıkları araştırmalara göre, Afgan Tazısı’nın en eski köpek ırklarından biri olduğu ve binlerce yıl öncesinde de yaşam sürdükleri keşfedilmiştir. Bir efsaneye göre de Afgan Tazısı Nuh’un Gemisi’nde yer alan köpek ırklarından birisidir. Bu efsane bile ırkın ne kadar eski olduğunu, uzun bir yaşam sürdüğünü anlatır. Afganistan, Pakistan ve Hindistan ülkelerinde, geniş bir alanda görülen bu ırkın tam olarak hangi ülkeye ait olduğu zaman zaman konuşulmakta ve Afganistan’dan önceki geçmişi bilinmeyecek kadar eski safkan köpek cinslerinden birisi olduğu söylenmektedir.
Ünlü kökenlere sahip olmasına rağmen, Afgan Tazısı’nın gelişiminin büyük çoğunluğu göçebe kabileler tarafından geliştirilmiştir. Bu köpekler ilk olarak, çömlek için küçük hayvan eti sağlayabilen gezgin tazılar, avcı köpekler olarak kullanılmıştır. Afgan Tazısı genellikle taş ocağına saldırmak için eğitilmiş olan şahinlerin yardımıyla avlanmıştır. Asillerin, kabile reislerinin ve aristokratların statü sembolleri olan çevik, hızlı ayaklarıyla hareket eden, iyi av arkadaşları ve insanların statü sembolleri olmuştur.
Afgan Tazısı; Afganistan’ın zorlu dağlık arazilerine, soğuk havalarına dayanabilen nesiller boyu süren avlanma yeteneğine sahip olan, çok dayanıklı, hepsinden de önemlisi inanılmaz sıçrama yeteneğine ve çevikliğe sahip olan hızlı bir köpek olarak ortaya çıktı. Afgan Tasızı’nın uzun ceketi görsel güzelliğinin yanında gerçek amacına uygun olarak soğuk iklime karşı koruma sağladı. Bu köpekler, aşılması zor olan Afganistan Dağları’nda saklı kalarak yüzyıllar boyunca izole şekilde yaşam sürdü.
Medeniyetin başlangıcından itibaren, Doğu kültürünün demirbaşlarından olan Afgan tazısı 1800’lerin sonlarına kadar Batı tarihi sahnesine çıkmadı. Batılı Afgan Tazısı yetiştiricilerinin ilk kayıtları, Kabil’e yakın bir yerleşim yerinde bulunan bir İngiliz Subayı tarafından belgelenmiştir. İngiliz İmparatorluğu’nun en uzak bölgelerinden görevden dönen İngiliz subaylar, Afgan Tazılarını 1925 yılında Gazne’deki köpek çiftliklerinden alarak İngiltere’ye yanında götürdü ve cinsi Avrupa’ya tanıttı.
İlk Afgan Tazısı 1900’lerin başında İngiltere’ye getirildi ve o zamanlar bu köpekler “Pers Tazıları” veya “Barukhzy Tazıları” adıyla tanındı. Çok çeşitliydiler ve zarif, gösterişli kürkü ve fiziksel özellikleriyle ilgi çekiyorlardı. Popülerlikleri yavaş yavaş arttı ve köpek çoğunlukla cazibesiyle insanlara hitap etti. İngiliz seçkinlerinin, soylu sınıfların tercih ettiği bir tür haline geldi. Gösteri halkasındaki popülerlikleri daha hızlı gelişiyordu ve Afgan Tazısı hızla gösteri halkasındaki en rekabetçi ve çekici köpeklerden biri haline gelmişti.
1800’lü yıllarda batıya götürülen Afgan Tazıları İngilizlerin ardından Amerika’ya da gönderilmişti. İngiltere’deki popülerliğinin ardından Amerika’da zaman içerisinde popülerlik kazandı ve ünlendi. 1926 – 1927 yılında American Kennel Club tarafından ilk Afgan Tazısı kayıt altına alındı. 1930’ların başına kadar ABD yetiştiricileri ve köpek sahipleri tarafından beklenilen ilgiyi hızlı şekilde yakalayamadı. Ancak zaman içerisinde olması gereken yere ulaştı ve Amerika Afgan Tazısı Kulübü 1940 yılında AKC tarafından üyeliğe kabul edildi.
1970’lerde Afgan Tazısı halk arasında bir moda haline geldi. İnsanların yanında taşıdığı, gösterişli bir obje oldular. Afgan Tazısı’nın Amerika’daki ünü, evcil hayvan olarak taşıdıkları üstün nitelikler ve köpek ringindeki gösterişli varlığının üzerine inşa edildi. Hatta bu köpeklere o kadar çok önem ve değer verildi ki ünlü ressam Pablo Picasso’nun Chicago’daki Daley Plaza’daki dev heykeli, sanatçının çok sevdiği Afgan Tazısı Kabil’i tasvir etmektedir. Afgan Tazısı’nın geçmiş dönemlerde gördüğü ilgi ve popülerlik günümüze doğru zaman içerisinde azaldı.
Afgan Tazısı uzun boyunlu, büyük ve güçlü bir köpektir. Süs köpeğini ve av köpeği olarak yetiştirilmektedir. Sportif köpek grubu arasında yer alırlar. Uzun, ince bir gövdesi, oldukça belirgin kalça kemikleri vardır. Gövde uzunluğu ile yükseklikleri neredeyse aynıdır. Göğüs gösterişlidir ve karın bölgesi sıkı ve iyi görünen bir açıya sahiptir. Aristokrat görünüşlü bir tazı köpeği olarak kabul edilir. Afgan Tazısı’nın zorlu, engebeli arazilerde iyi sıçrayışlar yapabileceği, hızlı koşacağı ve kolay hareket edeceği güçlü, dayanıklı bir vücudu vardır.
Afgan Tazısı’nın uzun, ince, dar ve zarif bir kafası vardır. Başının arka kısmı çıkıntılıdır ve kafatası belirgindir. İpeksi, püsküllü tüylerden oluşan uzun saçları ve topuzu vardır. Namlu biraz dışbükey yapıdadır. Burnu siyah renktedir. Hafif yuvarlak ağza, uzun ve güçlü çeneye sahiptir. Dişleri inci gibi dizilmekte ve makas ya da düz ısırıkta birleşmektedir.
Afgan Tazısı’nın başın iki yanındaki kulakları, başa düz uzanır şekilde konumlanmıştır. Kulakları oldukça uzundur ve aşağıya doğru sarkmaktadır. Tüm bedeninde olduğu gibi kulak üzerinde de tüylenmeler görülür. Uzun ve tüylü kulakları, yemek yerken ya da köpeğinizin rahat etmesi için geriye doğru toplanabilir.
Uzun, ince kafası ve uzun namlusu olan belirgin bir kafatasına sahip Afgan Tazısı’nın gözleri de bir o kadar ilgi çekicidir. Badem şeklinde, orta büyüklükte, derin yapılı ve göz çevresi siyah sürmeli koyu renkte gözleri vardır. Egzotik ifadesi, gururlu tavırları, onurlu, mesafeli bakışları ve zarif görüntüsüyle insanların ilgisini çeken asil bir köpektir.
Afgan Tazısının kalça kemikleri oldukça belirgindir. Ön bacakları yere düz iner ve güçlüdür. Ayakları büyük ve geniş yapılıdır. Büyük ayakları zemine daha iyi tutunma sağlar. Bu şekilde engebeli alanlarda yaralanmalara karşı daha dirençli olurlar. Ayaklarının ve parmaklarının üzeri uzun tüylerle kaplıdır. Afgan Tazısı çift süspansiyonlu yapısı, dörtnala koşmasını ve filo oyununu bitirmesini sağlar. Engebeli arazilerde av peşinde koşan, sportif bir köpektir. Engebeli, kayalık arazilerde nispeten kısa sırt ve dik pelvis yapısı bu köpeklerin yüksek yerlere sıçramasına ve dar alanlarda yerinde dönmesine yardımcı olur. Yürüyüşleri esnek, hafif yaylanarak ve kendinden emindir.
Afgan Tazısı’nın kuyruğu ucunda hafif bir kıvrımla her zaman yüksekte ve dik şekilde konumlanmıştır. Afgan’lar kuyruğunu sırtta taşımazlar. Kuyruk sırtın bitiş noktasında, arka bacak hizasındadır ve sırt üzerine doğru düşmez. Kuyruk uçları kesinlikle kıvrık ya da halka şeklindedir.
Afgan Tazısı uzun, ipeksi, sık, kalın, yoğun, parlak ve düz tüylere sahiptir. Bol, ipeksi tüyleri genellikle düzdür. Kulak ve boyun gerisinde kalan tüyler ise sanki örülmüş ve sonra çözülmüş, püsküller gibi farklı yapıdadır. Kalın ve ipeksi kürkü bu köpekleri yüksek tepelerde, soğuk havalardan korumaktadır. Şık, ipeksi ve akıcı kürkü ile zarif, benzersiz bir görünüme sahiptir. Bu gösterişli kürkün altında güçlü, çevik bir tazı köpeği vardır. Afgan Tazıları görünüşleri sebebiyle süs köpeği olarak yetiştirildiği gibi karakter özelliklerinden dolayı yüzyıllar önce iyi bir avcı köpeği olarak geliştirilmiştir.
Afgan Tazısı’nın uzun, parlak ve ipeksi kürkünde tüm renklere izin verilmiştir. Afgan Tazılarını birbirinden farklı kum rengi, kırmızı, gri, siyah, siyah-beyaz lekeli renk ve tonlarındaki parlak tüyleriyle görebilirsiniz. Ancak çoğunlukla tercih edilen kum rengi tüyleri ve koyu renk yüze sahip olan tazı köpeğidir. Kum rengi kürkün üzerinde beyaz işaretlerin, lekelerin görülmesi istenmez ve önerilmez.
Düzenli bakımları yapılan, sağlıklı Afgan Tazısı ortalama 12- 18 yıl arasında yaşam sürmektedir.
Afgan Tazısı uzun ve gösterişli tüylerin altında oldukça atletik ve çevik vücutları vardır. Diş ve erkeklerin ideal ağırlıkları 22 – 28 kilo, yükseklikleri ise 63- 70 cm aralığında değişiklik göstermektedir. Vücutlarının ideal boy ve kilo aralığında olması onların zarif görünümlerinin önemli bir parçasıdır.
Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli Afgan Tazısı köpek ırkına uygun içeriğe sahip olan ve özel üretilen ürünlerini önermektedir. Köpeğinize uygun içerikte olan hazır mamaları tercih ediniz. Doğru mama tercihinden sonra Afgan Tazısının günlük ihtiyacını karşılayacak ölçülerde yiyecek vermeye özen gösteriniz. Hazır mamaları tercih etmenizin yanı sıra zaman zaman Afgan Tazısı evde hazırlanan, sağlıklı insan yiyeceklerinden de tüketebilir.
Evet, Afgan Tazısı hazır mamaların yanında ev yemekleri, meyve ve sebzeleri de tüketebilir.. Ancak her ev yemeğini ya da meyve, sebzeyi yemesi Afgan Tazısı için uygun değildir. Köpek sahibinin Afgan Tazı köpeklerinin neler yediğini bilmesi ve sağlıklı içeriklerle evde hazırlanan yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gereklidir. Afgan Tazı köpeğini sadece insan gıdaları ile beslenmemelidir. Evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Afgan Tazısının günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan diğer değerleri karşılaması için yeterli değildir. Köpeklerin tüketmesi önerilen sağlıklı ev yiyeceklerini de köpeğine belli bir ölçüde vermelidir.
Afgan Tazısı köpekleri gelişimini tamamladıktan sonra çiftleştirilmelidir. Dişi ve erkek köpeklerinin çiftleştirilmesi için en uygun dönem 15 ve 18 aydan sonrasıdır. Afgan Tazısı ilk kızan döneminde çiftleştirilmemelidir. Gelişim sürecine ve sağlık durumlarına göre 2 yaşına kadar çiftleştirilme zamanları farklılık göstererek devam eder. Daha detaylı bilgilere için köpeklerin çiftleştirilmesi hakkındaki blog yazısını inceleyebilirsiniz.
Afgan Tazısının bakım işlemleri oldukça özen, itina istemekte ve zaman alarak uzun sürmektedir. İlk defa köpek sahiplenecek kişiler için Afgan Tazısının bakımı ekstra zor gelebilir. Bu yüzden yeni köpek sahiplenecek kişiler için uygun bir ırk değildir. Ancak bu köpeklere olan sevginiz, her bakımını ve olası zorlukları göze almanızı sağlıyorsa sahiplenerek bu işin altından kalkabilirsiniz. Haftada 2- 3 kez taranması gereklidir, sık sık tüylerinin matlaşmaması için yıkanması önemlidir. Bakım işlemlerinde belirli aralıklarla yıkanma, taranma konusunda köpek kuaförlerinden de yardım alabilirsiniz. Afgan köpeklerinin tüylerinin tıraşlanmaması ya da kırpılmaması gereklidir. Tüylerinin ihtişamlı durması, doğal haline de bırakılmasıyla yakalanır.
Afgan Tazısı yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine, kürk bakımına, şeceresine ve daha farklı birçok etkene göre değişiklik gösterecektir. Afgan Tazısı köpek fiyatı 5.000 TL ile 30.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Afgan Tazı yavru köpeklerinin fiyatı satıldığı yere, satan kişiye ve farklı sebeplere göre artıp azalabilir. Görsel olarak etkileyici bir köpek oldukları için fiyatları bakımlı kürküyle ve aldıkları eğitim ile değişmektedir.
Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Sağlıklı, dişi Afgan Tazısı köpeği tek bir doğumda 15 yavru dünyaya getirebilir. Ancak bu durum çok sık yaşanmaz ve ortalama 6-8 yavru dünyaya getirdikleri görülür. Köpeklerin sağlık durumuna, yaşına, kaçıncı doğumu olduğuna ve erkek köpekle kaç kere çiftleştiğine, sperm kalitesine göre doğurduğu yavru sayısı değişiklik göstermektedir. Afgan Tazısı ırkının sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için yılda birden fazla doğum yapmaması önerilir. Gebelik süreçlerinin 60- 64 gün aralığında sürer ve veteriner gözetiminde takip edilmesi önerilir. Afgan Tazısı köpeğinizin hamilelik ve doğum sürecinde sağlığına, egzersiz düzenine ve beslenmesine ekstra dikkat etmelisiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar