Terk edilmiş bir yavru kediye nasıl bakılır?

31 Ağustos 2021
4294
Terk edilmiş bir yavru kediye nasıl bakılır?

Yetim kalmış ve yardıma ihtiyacı olan bir yavru ile karşılaştığınızda, yavru kedinin bakımını üstlenmek zorunda kalabilirsiniz. Yavru kediye verdiğiniz bakım sayesinde, kedinin hayatta ve sağlıklı kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Genel anlamda yavru kediye bakabilmek için, sıcak ve güvenli bir ortamın yanı sıra bol miktarda yiyecek sağlayabilmeniz gerekmektedir. Peki terk edilmiş bir yavru kediye nasıl bakılır? İşte detaylar…

Kendinizi ve Yavru Kedinizi Güvende Tutmak

Sevilen yavru kedi

-İlk olarak anne kedinin gitmiş olduğundan emin olun. Çünkü anne kedi dışarıda yiyecek arıyor olabilir ya da yaklaştığınızı duyunca korkup kaçmış olabilir. Anne kedinin geri gelmeyeceğinden emin olmak için yavru kediyi bir iki saate yakın gözlemleyin. Yavru kedinin gerçekten terk edildiğinden %100 emin olmak isteyebilirsiniz. Eğer yavru kedi çok temiz görünüyorsa, bu terk edilmediğinin bir işaretidir. Yavru kedi uyurken etrafına biraz un serpin ve geri döndüğünüzde bazı pati izleri fark ederseniz, bu annenin orada olabileceğinin bir işaretidir. Bunların dışında yavru kedinin ani bir stres yaşadığını ya da bir tehlike içinde olduğunu fark ederseniz kediyi hemen almalısınız. Bu sırada annenin geri dönüp dönmeyeceğini beklemenize gerek yok.

-Kediyi aldığınızda kaç yaşında olduğunu hesaplayın. Yavru kedinin yaşı, onu beslemek için neye ihtiyacınız olduğu konusunda size yardımcı olacaktır. Öte yandan yavru kediyi hemen veterinere götüremeyebilirsiniz. Bu yüzden bazı tahminler yürüterek yavru kedinin kaç yaşında olduğunu öğrenebilirsiniz. Tabii ki bu tahminler profesyonel bir değerlendirmenin yerini tutmaz. Örnek verecek olursak; gözleri kapalı ve kulakları katlanmış bir yavru kedi, 1 – 14 günlüktür. Gözleri açık fakat biraz titreyen bir yavru kedi, 2 – 3 haftalıktır. Gözleri açık, kulakları dik ve yürüyebilen bir yavru kedi ise 3 haftalık ya da daha büyüktür.

-Yavru kediyi bulduğunuz zaman en kısa süre içerisinde veterinere götürmeniz gerekmektedir. Veteriner hekimi yavru kediye kapsamlı bir muayene yapacak ve kedinin yaşını ve ona nasıl bakmanız gerektiğini söyleyecektir. Yavru kedinin hasta olabileceğini ve tıbbi müdahale gerektiren bazı sağlık sorunlarının olabileceğini unutmayın.

-Yavru kedinin sağlık durumunu tam olarak bilmeseniz de, kedinin ihtiyaç duyabileceği temel malzemeleri mutlaka almanız gerekmektedir. Çünkü yavru kediyi veterinere götürmeden önce birkaç gün evde bakmanız gerekebilir. Peki bunun için gerekli malzemeler nelerdir?

  • Biberon
  • Yavru kedi formülü
  • Isıtıcı yastık
  • Battaniye ya da yumuşak havlu
  • Biberon temizleme fırçası
  • Emzik ya da şırınga
  • Taşıma kutusu (karton kutu veya taşıyıcı vb)

Yavru Kediyi Isıtmak

Yataktaki yavru kedi

-Yavru kedinin sıcak olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Eğer ayakları ve kulakları soğuksa, yavru kedi üşümüş demektir. Aynı zamanda yavru kedinin ağzına parmağınızı koyarakta üşüyüp üşümediğini anlayabilirsiniz. Yavru kedi üşüyorsa, kediyi hemen ısıtmaya çalışın ve yaklaşık 1 saat sonra sıcaklığı tekrardan kontrol edin. Kedi tam tersi olarak çok soğuksa, bu da hayati bir tehlike oluşturmaktadır. Yavru kedinin sıcaklığını kontrol etmek için rektal termometre kullanabilirsiniz. Bu termometreyi yerleştirmeden önce ucuna biraz vazelin sürebilirsiniz. Rektal sıcaklık 38 °C (97 – 102 °F) civarında olmalıdır.

-Yavru kediyi tutarken bile sıcak tutmanız oldukça önemlidir. Yavru kedi üşüyorsa, kediyi vücudunuza doğru iyice yakınlaştırın. Çünkü yavru kediyi bir battaniyeye sarmak yeterli olmayacaktır. Kediyi sardıktan sonra vücudunuza yakın tutun. Özellikle yavru kedinizi beslemeye çalışıyorsanız bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak yavru kedi üşüyorsa, onu bu şekilde sakın beslemeyin. Kediyi beslemeden önce ısınana kadar bekleyin. Isıtma yastığını kullanırsanız, yavru kedinin yattığı yere tamanını kaplayacak şekilde koymamalısınız. Çünkü yavru kedi çok ısındığında başka bir alana hareket edebilmesi gerekir.

-Terk edilmiş yavru bir kediyi sıcak tutmak beslemekten çok daha önemlidir. Sıcaklığın ise yavru kedinin yaşına bağlı olduğunu bilmelisiniz. 0 – 1 haftada, sıcaklık 90 °F, 1 haftadan 1 aya kadar sıcaklık 80 – 85 °F ve 1 ay sonra sıcaklık 75 °F olmalıdır.

-Yavru kedinin taşıyıcısını sıcak tutmak için bir ısıtma yastığı kullanabilirsiniz. Aşırı ısınmayı önlemek adına ısıtma yastığı düşük ayarda olmalıdır. Isıtma yastığını birkaç havlu ile örtün ve taşıyıcının içerisine yumuşak bir bebek battaniyesi koyun. Ancak evden çıkarken ısıtma yastığını sakın açık bırakmayın!

Yavru Kediyi Biberon ile Beslemek

Biberonla süt içen yavru kedi

-Yavru kedi maması satın almak istediğinizde evcil hayvan dükkanından konserve ya da toz formül satın alabiliceğinizi belirtelim. Ancak ikisinden birini seçmeniz gerekmektedir. Eğer ikisi arasında geçiş yaparsanız kedinizin ishal olmasına neden olursunuz. Bunun dışında ürünü satın aldığınızda açıp koklamayı unutmayın. Tatlı bir kokusu olmalı. Eğer kötü kokuyorsa süresi dolmuş olabilir. Ardından açtığınız toz formülü soğumaya bırakın. Daha sonra bir şişe hazırlayın ve ellerinizi yıkayın. Formülü kabın üzerindeki talimatlara uygun şekilde hazırlayın. Bir kabın içerisine su koyun ve suyu ısıtın. Şişeyi de birkaç dakika boyunca içinde bekletin. Birbiri ile iyice karışması için şişeyi ılıkken sallayın. Biberon ve emziklerin birkaç dakika kaynar suda bekletilerek sterilize edildiğini unutmayın. Birkaç biberon ve emziği satın aldıktan sonra, sterilize etmek ve kullanıma hazır olmaları için buzdolabında bekletebilirsiniz. Kullandığınız mama miktarı ise yavru kedinin yaşına ve kilosuna bağlı olarak değişmektedir. Ne fazla ne de az beslemelisiniz. Öte yandan çok sıcak ya da soğuk olmadığından emin olmak için bileğinize bir damla damlatabilirsiniz. Son olarak yavru kedinize inek sütü vermemelisiniz.

-Sütü hazırladıktan sonra yavru kediyi kucağınıza alın. Yavru kedinin ayakları aşağıda ve başı düz olmalıdır. Yavru kediyi ayakları havada olacak şekilde sakın beslemeyin ve kafasını kaldırmaya çalışmayın. Dahası bir bebeği besliyormuş gibi kediyi sırtından tutmayın. Bu pozisyonun yavru kedi için tehlike oluşturduğunu söyleyelim. Kediyi beslemek için uygun pozisyon oldukça önemlidir. Çünkü yavru kediyi yanlış bir pozisyonda beslemek, kedinin ciğerlerine mama almasına ve biberonu kavramakta güçlük çekmesine neden olur. Biberonun ucunu kedinin ağzının yanına yerleştirin ve ortalayın. Yavru kedinin rahat bir pozisyon almasını sağlayın.

-Biberon ile yavru kediyi beslemek tahmin ettiğinizden daha zor olabilir ve ilk başta yavru kedi sorun yaşayabilir. Yavru kedinin biberonu kavrayamadığını fark ederseniz, başının hareket etmemesi için avucunuz ve parmaklarınız ile yüzünü nazikçe tutun. Yavru kedi ikinci denemede biberonun ucunu kesinlikle kavrayacaktır. Sütün çıkması için şişeyi bir ya da iki kez sıkabilirsiniz. Bu işlem sayesinde kedi biberonun ucunda süt olduğunu anlayacak ve kendi kendine emmeye başlayacak. Şişeyi 45 derecelik açı ile tuttuğunuzdan emin olun.

-Yavru kedilerin her beslenmeden sonra gazları mutlaka çıkarılmalıdır. Yavru kediyi omzunuza yaslayın ve nazik bir şekilde sırtına vurun. Aynı zamanda bir elinizi kedinin karnının altına koyabilir ve sırtını sıvazlayabilirsiniz. Yavru kedinin gazını çıkarırken her zaman nazik olduğunuzdan emin olun.

-Yavru kediyi düzenli aralıklar ile besleyin. Yavru kedi çok küçük ve zayıfsa 2 saatte bir besleyin. Yavru kedi iyi besleniyor ve ishali yoksa 3 saatte bir besleyin. Ayrıca düzenli beslenme aralıkları ishali önlemeye de yardımcı olur. 1 – 2 haftalık yavru kediler günde 6 kez, 3 haftalık yavru kediler günde 4 kez ve 4 haftalık yavru kediler günde 3 kez beslenmelidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yavru kediler ne fazla ne de az beslenmelidir. Kedi halinden memnun görünüyorsa, iyi uyuyorsa ve yeterince sıcaksa her şey yolundadır.

-Yavru kediler 3 haftalık olana kadar dışkılarını yapmakta zorlanabilirler. 3 haftalık olana kadar ona yardım etmeniz gerekmektedir. Bir bez ya da havlu kağıt yardımı ile anal bölgeye masaj yapın. Dairesel ya da ileri geri hareket yapın. Her beslenmeden sonra yavru kedi işemeli ve günde bir kez kaka yapmalıdır. Yavru kedi 12 saat işemediyse ya da 2 gün içinde kaka yaptıysa, onu veterinere götürmelisiniz. Çünkü yavru kedinin çiş ve kaka yapması ve kakası hardal ya da kahverengi renkte olması gerekmektedir. Eğer kedinin kakası sarı, yeşil ya da sulu ise, yavru kedi fazla beslenmiş demektir.

Yavru Kedinizi Yıkamak

Duş alan yavru kedi

-Yavru kediyi yıkamadan önce pire var mı diye kontrol edin. Herhangi bir pire görürseniz, bebek şampuanı ve pire tarağı kullanarak onları çıkarın. Pireler, özellikle yavru kedinin karnında kolaylıkla fark edilebilir. Yavru kediler için özel olarak üretilmiş pire spreyini de kullanmanız mümkün. Ancak kullanmadan önce talimatları dikkatlice okuyun. Yavru kediye sprey sıktıktan sonra 20 – 30 dakika bir havlunun üzerinde onu bekletin. Bu pirenin ölmesi için yeterli bir zaman dilimidir.

-Evcil hayvan dükkanından aldığınız yavru kedi şampuanı ile kedinizi yıkayabilirsiniz. Yavru kedide pirelerden dolayı açık yaralar varsa, o zaman şampuan yerine cerrahi sabun kullanmanız daha mantıklıdır. Sabunu çok az miktar da kullanmanız yeterli olacaktır.

-Yavru kediyi boynundan tutun ve önce baş ve kuyruk bölgesini temizleyin. Karnına bir damla sabun dökün ve vücudun geri kalanını köpürtün. Sabunu yavru kedinin derisine uyguladığınızdan emin olun. Köpürtme işleminin ardından yavru kediyi temiz su ile durulayın. Sabunu uzun süre bekletmeyin ve kedinin gözlerine değdirmeyin. Kediyi yıkarken onunla sakin ve yatıştırıcı bir ses tonu ile konuşun. Banyoyu önce sıcak bir duş alıp kapıyı kapatarak ısıtabilirsiniz. Bu işlem yavru kediyi sıcak tutmanıza yardımcı olacaktır. Yavru kediyi suya batırmayın ve kafasına su dökmeyin. Yavru kedinin haftada bir kereden fazla yıkanmasına gerek yoktur. Yavru kedi kirlenirse, nemli ve ılık bir bez ile silebilirsiniz.

-Banyo işlemi bittikten sonra kediyi küvetten çıkarın ve kurulayın. Yavru kediyi kurutmak için yumuşak bir havlu kullanabilirsiniz. Aynı zamanda kurutmak için bir fön makinesi de kullanabilirsiniz. Ancak fön makinesini en düşük ayarda tutmalı ve kedinin yüzüne doğrultmamalısınız. Kurutma sesinin yavru kedinizi korkutabileceğini de unutmayın. Bu nedenle havlu ile kurutmak daha yararlı olacaktır. Yavru kediyi kuruttuktan sonra sıcak yuvasına geri koyun.

Sıkça Sorulan Sorular

Terk edilmiş bir kedi yavrusu ile ne yaparsınız?

  • Durumu değerlendirin
  • Yavru kedileri barınağa götürmeyin
  • Panik yapmayın ancak hızlı hareket edin
  • Uygun malzemeleri toplayın
  • Vücut ısılarını dengede tutun
  • Yavru kedileri besleyin
  • Yavru kedileri tuvalete gitmeye teşvik edin
  • Yıkayın, durulayın ve bunu tekrarlayın
  • Başarı için teşvik edin
  • Bölgedeki kedileri kısırlaştırın

Terk edilmiş bir kedi yavrusu ne kadar süre hayatta kalabilir?

4 haftalıktan küçük öksüz yavru kediler anneleri olmadan yaşayamazlar ve hayatta kalmaları için günün her saatinde biberon ile beslenmeleri gerekir. Ancak çoğu yeni doğan kedilere yardım gerekmez ve anneleri ile onları yalnız bırakmak için yapabileceğiniz en iyi şeydir.

3 günlük yavru kedi annesiz yaşayabilir mi?

Yeni doğmuş bir kedi yavrusu sütsüz birkaç saatten fazla yaşayamaz. En fazla 12 saat yaşarlar ve sonra yok olurlar. Ancak 3 haftalıkken annesi tarafından terk edilmiş bir yavru kedi, anne sütü ya da diğer süt olmadan en fazla 2 – 3 gün yaşayabilir.

Anne kedi bebeğini terk eder mi?

Eğer yavru kedi ya da kedilerde bir rahatsızlık varsa, anne kedi bu durumu içgüdüsel olarak fark eder. Annelik içgüdüsü olarakta hasta olan yavruyu reddeder ve kendinden ve diğer sağlıklı olan diğer yavrulardan uzaklaştırmaya çalışır.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Orhan bora
Eyl 22, 2022 / 17:01

Isyerindeki kedimiz yavrularini 10 günlükken terketti.4 yavru var .anneleri hicbir şekilde yanlarına gitmiyor .nasıl besliycez


Veteriner Hekim
Eyl 25, 2022 / 12:45

Bu çok nadir görülen bir durumdur. Bebekler için en iyisi annelerini 2 aylık olana kadar emmeleri olduğundan. Annenin onlara bakmadığından emin olmadan harekete geçmemenizi öneririm. Eğer gerçekten durum buysa önce anneyle beraber yavruları götürüp veteriner kliniğinde annenin emzirmesine engel olabilecek bir problemi var mı araştırılır. Eğer herşey yolundaysa annesiyle yavruları küçük bir alana kapatmak ve gözlemlemek etkili olabilir. En kötü olasılıkla veteriner kliniklerinde ve bazı petshoplarda bebek kedi süt tozları bulunmakta onlardan temin edebilirsiniz.


Sevgi Yudum
Eki 15, 2022 / 07:55

Eşim otogardan 3tane gözleri açılmamış göbek bağının yeni düştüğüne inandığımız kedi buldu bir süre dışarı çıkarıp annesini bulmaya çalıştı ama orada ki görevliler anne kendinin dünden beri hiç uğramadığını söylediler gece getirdiği için kedileri beslemek için yarım yağlı inek sütünün dörtte biri kadar su karıştırıp vermek zorunda kaldım hemde kaşık ile sabaha kadar sıcak su torbasını değiştirip besleyip çiş ve kaka yapmasını sağladım . Pazar günü kedileri tekrar götürüp annesini bulmaya çalışacağız . İnsan kokusunu alırda yavruyu kabul etmeme ihtimali olur mu ? Anneyi bulamazsak biberon ve süt tozunu alıp bu şekilde beslemeye devam etsek yaşarlar mı ? En azından kendilerine gelene kadar açıkçası bakmak istiyorum.


Veteriner Hekim
Eki 17, 2022 / 10:00

En iyi seçenek annesinin yanında olmasıdır. Tekrar otagara bırakırsanız annesinin onları bulacağından emin olamayabilirsiniz. Ancak anneyi alıp bebeklerle beraber bir süre bakabilirsiniz. Bu sayede emzirdiğinden de emin olursunuz. Anne kediyi bulamazsanız veteriner kliniklerinde satılan süt tozlarıyla dişleri çıkana kadar onları büyütebilirsiniz. ama 2 saatte bir beslemeniz ve idrar dışkı çıkarttırmanız gerekir. Anne sütünden alacağı bağışıklık antikorlarını alamadığından bazı hastalıklara karşı çok savunmasız olacaklar. Bu yüzden iyi bakılmaları ve yaşları yetince hemen aşılanmaları gerekir.


pandaa
Şub 17, 2024 / 19:45

kediler güzel bende de var


mişşa
Mar 3, 2024 / 18:29

kedim var çatlayın patlayın ohhh