Chantilly Özellikleri ve Bakımı

Chantilly Resimleri
Chantilly bir diğer adıyla Tiffany kedisi, kökeni hala bilinmeyen çikolata renkli melez bir kedi ırkıdır. Bir Birmanya kadar olmasa da genellikle yarı uzun tüyleriyle Birmanya kedisi ile çoğu zaman karıştırılır. Bu cins, sevecen, sosyal ve vokal olmasıyla bilinir. Çikolata ve kahverengi renkleri ile bugün dünya genelinde pek bir bilinirliğe sahip olan Chantilly, özellikle siyah renk kürke sahip kedilere sevgisi olan pek çok kedi severin hayranlık duyduğu ırklardan biridir. Gelin, Chantilly kedisinin kişisel özelliklerini ve diğer tüm detaylarını birlikte öğrenelim…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Eğer sizin de çikolata renk kedilere karşı bir hayranlığınız varsa, o halde bu cins kediyi çok beğeneceğinize eminiz. Karşınızda Chantilly! Tiffany kedisi olarak da anılır. Chantilly, kürk rengiyle olduğu kadar sahip olduğu mizaç yapısıyla da başka herhangi bir kediden daha iyi olduğunu çoğu zaman ortaya koymuştur. Chantilly’nin orijinal çikolata kahverengi rengi bugün dünya genelinde en popüler olanıdır ve birçok kişinin çikolata kaplı kedilere olan hem bakış açısını değiştirmeye hem de büyük bir sevgisini kazanmaya öncüdür.

Kimileri tarafından Chantilly, kimileri tarafından ise Tiffany kedisi olarak bilinen bu eşsiz görünümlü cins, renginin parlaklığını yumuşacık ipeksi, yarı uzun tüylerinden alır. Fiziksel özelliklerine aşağıdaki kısımda detaylı olarak değildik. Sizlere Chantilly kedisinin mizaç yapısından biraz bahsetmek istiyoruz…

Chantilly, arkadaş canlısı bir kişiliğe sahiptir. Oldukça sevecen ve sosyaldir. Sadık bir arkadaş ve bir o kadar da vokaldir. Aşırı talepkar değildir ve yalnız kalmaktan da sıkılmamaktadır. Tabi bu yalnızlık uzun süreler olmamak şartıyla. Kendi başına oyunlar oynamayı ve bezen birileriyle sohbet ediyormuş gibi cıvıldayıp kendi kendine konuşmayı çok sever. Oyuncu bir kedi olması nedeniyle ev içerisinde koşar, zıplar, oyunlar oynar. Aile üyeleriyle de etkileşime girmekten geri kalmaz. Ancak, insanlarla kolayca etkileşime girmesi için de ona yeterince alan açılması gerekir. Bu açıklamayla birlikte, günlük egzersizin bir Chantilly kedisi için mutlaka gerekli olduğu unutulmamalıdır. Zira günlük egzersiz, Chantilly kedisinin zinde ve mutlu kalmasına oldukça fazla yardımcı olmaktadır.

Yukarıdaki anlatıyı biraz daha açmak isteriz… Tiffany kedisi günlük egzersizlere ihtiyaç duyar ve aile üyeleriyle oyunlar oynamaktan keyif alır ancak en nihayetinde o uysal bir mizaç yapısına sahiptir. Ev içerisinde koşar, zıplar ancak hiçbir yeri de dağıtmaz. Burnunu olur olmadık yerlere sokmaz, çekmeceleri, dolapları açmaya gayret etmez, ev içerisinde sahibini odadan odaya takip edip ayağına bağ olmaz. Dolayısıyla bu özellikler, bu cinsi yaşlılar, bedensel engellikler hatta sırt çantalı gezginler için bile ideal bir arkadaş yapar. Onunla dünyayı gezseniz bile yolda size zorluk çıkarmaz.

Chantilly kedisinin insan dostlarıyla bağı kuvvetlidir. Onları sever ve onlarla bir arada olmaktan geri kalmaz. Özellikle sahibine karşı kuvvetli bir bağı vardır. Kimi zaman yanına kıvrılıp, kimi zaman kucağa gelip kendini sevdirir. Eğer onunla ilgilenecek kadar vaktiniz varsa, harika bir ev arkadaşı olacağından şüpheniz olmasın.

Gelelim çocuklarla ve yabancılarla olan ilişkisine. Chantilly kedisinin çocuklarla arası son derece iyidir. Onlardan korkmaz, bir arada uyumlu bir şekilde vakit geçirebilir ve onlarla oyunlar oynayabilir. Ancak, çocuğunuza, Chantilly kedisine zarar vermeyecek yakınlaşmayı sağlayacağına dair bilgilendirme yapmak olası yaralanmaların da önüne geçecektir. Bununla birlikte, Chantilly kedisinin yabancılarla da arası iyidir. Eve bir yabancı geldiğinde korkup yatak altlarında veya kendini güvende sayabileceği kuytu köşelere saklanmak için enerjisini boş yere harcamaz. Aksine, her gün gördüğü yüzlerden farklı bu yabancıyı tanımak ister. Eve gelen yabancının kendisine zarar vermeyeceği kanaatine vardığı takdirde ise ona yaklaşmaktan geri durmaz ve asla korkmaz. Chantilly kedisinin iyi huylu köpeklerle de anlaşabildiğini bilmenizi isteriz.

Özetle, çocuklarla iyi geçinebilen, yabancılardan korkmayan, sakin kalabilme yeteneği ve oyun zamanı hareketli yapısı, melodik cıvıldamalarıyla vokal kişiliği onu harikulade bir evcil kedi yapmaktadır. Üzerine birde çikolata renk kedilerden hoşlanıyorsanız, Chantilly tam da aradığınız kedi olabilir. Eğer ona sahip olacak kadar şanslıysanız, size uzun yıllar iyi bir arkadaş olacağından emin olabilirsiniz.

Tarih

Bu cins, bilinmeyen bir çift çikolata renkli kedilerin çiftleştirilmesiyle ortaya çıkmış melez bir ırktır. Kökeni hakkında bugün bile net bir bilginin olmadığını söyleyebiliriz. Ortaya çıkış tarihi 1969’lu yıllara dayanıyor. Bu yıllarda, Jennie Robinson adında New York’lu kedi yetiştiricisi, hakkında bilgi sahibi olmadığı çikolata renkli bir çift kediyi çiftleştirmek istemişti. Bu çiftleşme ile birlikte ortaya çıkan bu cins farklı görünümüyle diğer pek çok kediden ayrışmıştı.

Bu cinsin, başlangıçta yarı uzun tüylü Birmanya kedisi olduğuna inanılıyordu. 1970’li yıllara gelindiğinde cinsin popülaritesi Florida ve Kanada’da artmaya başlamıştı. İlk olarak “Foreign Longhair” adıyla tescil edilmiş, ancak yetiştiricilerin bu adın bir cins adı için uygun olmayacağını düşünüp daha sonra adını “Tiffany” olarak değiştirmişlerdi. Ancak, İngiliz Kedi Soyağacı Kayıt Konseyi’nde (GCCF) bir Çinçilla ve Birmanya arasında melez olan Tiffanie kedisi olduğundan dolayı bu isim benzerliğini önlemek için, Tiffany kedisi “Chantilly” olarak değiştirilmişti.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Chantilly, orta boy bir kedi cinsidir. Vücudu orta derecede kaslı, 3,5 ila 5,5 kg ağırlığındadır. Başı, yüksek elmacık kemikleri olan geniş ve kama şeklinde biri görünümdedir. Kulakları orta büyüklüktedir. Yarı uzun tüylüdür. Bacakları ince ama kaslı, kuyruğu vücuduna orantılıdır. Oval gözleri çoğunlukla altın renklidir.

Kafa

Chantilly’nin geniş ve kama şeklinde bir kafası vardır. Yüzü kısa ve hafif kare görünümlüdür. Çenesi basık, elmacık kemikleri yüksektir.

Kulaklar

Chantilly kedisinin kulakları orta büyüklükte ve birbirinden yeterince aralıklı mesafededir. Tabanda geniş olan kulaklar uçlara doğru oval şekilde son bulur. Kulak içlerinde uzun tüylere rastlanır.

Gözler

Chantilly’nin gözleri oval bir şekle sahiptir. Buruna doğru hafif bir eğim görülebilir. İki göz arası mesafe bir göz genişliği kadardır. Göz renkleri genellikle altın renklidir ve bu cins yaşlandıkça renk tonları daha tok görünüme dönüşebilmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Uzun ve ince bacakları yeterince kaslıdır. Patileri ovaldir. Bacakları da tıpkı vücudu gibi yarı uzun tüylerle kaplıdır.

Kuyruk

Chantilly kedisinin kuyruğu vücuduna orantılı olup tıpkı vücudu gibi yarı uzun, yumuşacık parlak tüylerle kaplıdır. Tabanda kalın başlayan kuyruk uçlara doğru oval bir şekilde son bulur.

Tüy

Yarı uzun tüylü Chantilly kedisi çoğunlukla Birmanya ile karıştırılır. Chantilly’nin tüyleri ipeksi bir yumuşaklığa sahiptir. Orta uzunluktaki kürkün tam uzunluğuna ulaşması yaklaşık iki yıl kadar sürebilmektedir. Günlük taranmaya ihtiyaç duyar. Düzenli tımar ile tüylerde düğümlenmenin büyük ölçüde önüne geçilebilir.

Renk

Bu sevimli cinsin orijinal rengi koyu çikolata kahverengi iken leylak, açık kahverengi, tarçın ve diğer bazı renklerde de görülebilmektedir. Tekir desenlere ise bazı Chantilly kedilerinde rastlamak mümkündür.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Küçük çocuklu aileler için çok uygun bir cins olan Chantilly kedisi, sosyalleşmenin dışında iyi eğitimli diğer cins hayvanlarla da bir arada uyum içerisinde yaşayabilen bir canlıdır. Özellikle erken sosyalleşme bu cinsin ileriki yaşlarında kendini daha bir iyi gösteriyor. Bu da, Chantilly kedisinin diğer evcil hayvanlarla ve eve gelen yabancılarla bile yakın ilişkiler kurmasına fayda sağlıyor.

Hareketli bir kedi olması Chantilly cinsini oyuncu ve girişken yapıyor. İnteraktif oyuncaklarla uzun süre yorulmadan zaman geçirebilir. Sahibiyle ve evin diğer üyeleriyle aynı oyun içerisinde olmaktan keyif alır. Öğrenmeye açık bir zekâya ve komutları algılayacak dikkate sahiptir. Tut getir tarzı oyunlarla eğitilebilir, tasmalı yürüyüş eğitimi zorlanılmadan kendisine verilebilir. Netice itibariyle, Chantilly cinsi kedinin eğitimi çok da zor değildir.

Chantilly ırkının ortalama ömrü 11-15 yıl arasıdır. Her kedi ırkında olduğu gibi Chantilly cinsi kedilerin ömürleri de onların hangi koşullarda bakılmış olmasıyla ilişkilidir. Düzenli sağlık kontrollerinin yapıldığı, bakımlarının aksatılmadığı, yüksek kaliteli besinlerle beslenmiş, ilgi ve şefkat gören bir Chantily kedisi 15 yıl veya biraz daha fazla yaşayabilmektedir.

Chantilly kedisi genel olarak sağlıklı bir cinstir. Kayıtlara geçmiş herhangi bir genetik sağlık sorunu bulunmamaktadır. Ancak bu cins de yaygın sağlık sorunlarından olan sindirim sorunu ve obeziteden muzdarip olduğu unutulmamalıdır.

8-12 ay arası kızgınlık dönemine giren Chantilly dişi kedisi bu dönemde yaşadığı kızgınlık döneminin herhangi bir gününde çiftleşebilmektedir. Sağlıklı bir gebelik için ilk çiftleşmenin 12. aydan sonra olması önerilmektedir.

Chantilly dişi kedisi ilk doğumda 3, ikinci doğumda 6 yavruya kadar doğurabilmektedir. Chantilly dişi kedi sahipleri, doğumdan sonra uzun bir emzirme dönemi ile başa çıkmaya hazır olmaları gerektiğini unutmamalıdır. Anne kedinin ve yavrularının sağlıklı yetişmeleri ve güvende olmaları için bu dönemde onlara özel koşullar sağlanmalıdır.

Orta büyüklükte bir kedi cinsi olan Chantilly tam erişkinliğe 24 ay sonra ulaşmaktadır. Dolayısıyla bu süreye yakın tamamen büyümüş bir Chantill kedisi 3,5-5,5 kilo arası bir ağırlığa ve 20-25 santim arası da vücut uzunluğuna erişebilmektedir.

Bu cins için özel bir beslenme programı uygulamaya gerek yoktur. Çok spesifik bir beslenmeye de ihtiyaç duymamaktadır. Yalnızca protein bazlı yüksek kaliteli mamalar ile beslenmesine dikkat edilmelidir. Bununla beraber, tercih edilecek mamalarda omega-3 yağ asidi vitamini olduğundan emin olunmalıdır. Söz konusu vitamin, Chantilly kedisinin deri ve tüy sağlığını koruyabilmesi için oldukça önemlidir.

Pro Plan, Whiskas, N&D ve Royal Canin gibi uluslararası çapta bilinen markaların yüksek kaliteli kuru ve yaş mamalarından tercih edebilirsiniz. Chantilly kedisinin de diğer birçok ırka mensup kedi gibi obeziteye meyilli olduğu unutulmamalıdır. Günlük tüketmesi gereken miktarın üzerinde verilen mamalar bir süre sonra Chantilly kedisini obezite ile karşı karşıya bırakabilir.

Kediler bildiğiniz üzere etobur canlılardır. Dolayısıyla, diyetlerinin başlıca kaynağı protein bazlı hayvansal gıdalardır. Bu nedenle, hazır paket veya konserve mamaların dışında her kedi gibi Chantilly kedisi de az pişmiş olmak kaydıyla sığır eti, hindi eti, tavuk eti ve balık eti yiyebilir. Bununla birlikte, protein zengini haşlanmış yumurta da kedilerin yiyebildiği besinler arasındadır. Chantilly kedisi hassas bir sindirim sistemine sahip olması nedeniyle, sindirime bağlı komplikasyonlara maruz kalmaması için mısır ürünleriyle beslenmemesi gerekir.

Chantilly kedisi yarı uzun tüylere sahip kürküyle dışarıdan bakımı zor bir hayvan gibi görünse de aslında o kadar da zor değildir. Tüy dökülmesi de az yaşadığı için sık tımara ihtiyaç duymamaktadır. Yalnızca tüy düğümlenmesinin önüne geçmek için günlük birkaç dakika fırçalamak yeterli olacaktır.

Kulak içleri tüylü olduğu için mutlaka düzenli olarak kulak içleri parazitlenmeye ve kirlere karşı kontrol edilmelidir. Göz iltihaplanmalarına karşı gözlerinin temizliği, tırnak kesimi ve ağızda iltihaplanmaların önüne geçmek için diş fırçalama ve komple ağız bakımı unutulmamalıdır.

Chantilly kedileri aşırı tüy döken bir cins değillerdir. Bu nedenle tımar edilmeleri de kolaydır. Ancak deri ve tüy sağlığını korumak için mamalarının bol miktarda omega-3 vitamini içerdiğinden emin olunmalıdır. Bununla birlikte, uzun süre yalnız kalamayan Chantilly kedisi olası bir yalnızlıkta depresyona girip tüy dökebilmektedir. Bu nedenle, uzun süre yalnız kalmamalı, günlük egzersizlere teşvik edilmeli ve sevgisiz bırakılmamalıdır.

Yarı uzun tüylü çikolata renk kürk kaplaması ve altın renkte gözleri ile mükemmel bir dış güzelliğine sahip olan Chantilly, uysal ve oyuncu mizaç yapısıyla da harika bir evcil kedi olarak ön plana çıkmaktadır. Özellikle siyah renk kediye ilgisi olanların tercih ettiği Chantilly kedisi ideal bir evcil kedidir. Uzun yıllar bulunduğu haneye neşe ve canlılık katar. Tamamen büyümüş sağlıklı bir Chantilly kedisinin maliyeti 800 dolar civarıdır. Yavru Chantilly kedilerinin fiyatı ise yaklaşık 300 dolardan başlıyor. Söz konusu fiyatlar, kedinin yaşı, boyu, kilosu, sağlığı, göz rengi gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.