Snowshoe Özellikleri ve Bakımı

Snowshoe Resimleri
Siyam ve Amerikan Shorthair cinsi kedilerin en nadir özelliklerinden bazılarına sahip olan Snowshoe kedileri sadık birer ev arkadaşıdırlar. Eşsiz ve güzel bir ırk olan Snowshoe’lar kişilik özellikleri ve atletik yapılarıyla Siyamlı kuzenlerinin aksine daha dolgun bir vücuda sahiptirler. Orta büyüklükte, genleri itibariyle sağlıklı ve uzun ömürlü bir cins olan Snowshoe’lar benzersiz desenleri ile pek çok kedi meraklılarının radarına girmiş bir türdür.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Snowshoe kedileri, ataları olan Siyam kedilerinin fiziksel özelliklerine sahip bir cinstir. Eşsiz ve güzel kürkleri, cam gibi parlak gözleri ve oyuncu kişilikleri ile ilk defa evcil kedi sahiplenmek isteyenlerin hayallerini süsler. Bu harikulade dış görünüşleri atletik bir vücutta toplanmakla kalmayıp mizaç olarak da son derece zeki, özgüvenli ve oyun sever bir kedi olarak pek çok ırktan ayrışmayı başarmıştır.

Snowshoe cinsi kedilerin dışa dönük bir mizaç yapıları vardır. Ancak bazı Snowshoe kedileri de yabancılara karşı zaman zaman pek bir utangaç olabilirler. Genel itibariyle hem eve gelen yabancı insanlarla hem de çoğu diğer evcil kedilerle iyi bir şekilde tanıştırıldıkları sürece her zaman uyumlu geçinirler. Sadık ve ideal birer arkadaşıdırlar. Hem çocuklu aileler, hem yalnız yaşayan bekârlar hem de yaşlı çiftler için iyi bir ev arkadaşı olabilirler. Sahiplerinin yanında tünemeyi ve kendilerini sevdirmek için onları patileriyle uyarmayı severler. Sahiplerinden gördüğü ilgi ve şefkatin karşılığını da fazlasıyla vermeye hazırdırlar.

Yüksek zekâ seviyesine sahip olan Snowshoe’lar tut-getir tarzı oyunları hızlıca öğrenirler. Oyuncu kişilikleri onları evin içerisinde hem kendilerini oyalamaya hem de sahipleriyle birlikte vakit geçirmeye her zaman teşvik eder. Onlar suya olan hayranlığıyla diğer pek çok kedi ırkından ayrışırlar. Eğer bir yerde akan bir su varsa Snowshoe cinsi kedi mutlaka oradadır. Musluğu açın veya duş alın hatta sifonu çekin. Snowshoe kedileri suyun sesine kulak kabartıp soluğu hemen orada alacaktır. Bununla birlikte ev içerisindeki küçük nesneleri lavaboya veya su kabına daldırmaktan da çok hoşlanırlar. Bir çorap, kalem, anahtarlık veya başka küçük bir ev eşyası bir anda ortadan kaybolduysa, ilk olarak Snowshoe kedinizin su kabına veya lavaboya bakabilirsiniz.

Siyamlılar kadar vokal olmasalar da, isteklerini sahiplerine belirtmek için miyavlarlar. Ancak miyavlama ses tonları genellikle yumuşak ve melodik tınıdadır.

Sahiplerine karşı olan sevgileri onları iyi birer ev arkadaşı yapmaktadır. Ancak bu kişilik özelliklerinin sahipleri üzerinde sorumluluk doğurduğu da bir gerçektir. Snowshoe kedileri uzun süre yalnız kaldıklarında ne yazık ki üzülür ve evin bir köşesine tünerler. Bu durum onlarda aktiviteden kesilme ve obezite dâhil eklem sorunlarına yol açabilir. Hatta üzüntüden ve stresten tüy dökülmeleri bile yaşanabilir. Dolayısıyla, eğer bir Snowshoe cinsi kediye sahipseniz mizaçları gereği oyuncu kişiliklerine uygun hareket etmeli, onlara vakit ayırmalı ve oyunlar oynamalısınızdır.

İş gereği veya okul zamanı evden ayrılmak durumunda kalan ev halkı, Snowshoe kedilerinin kendi kendilerine eğlenebilmesi için ilgilerini çekecek bazı kedi oyuncaklarından satın alabilir. Çok zeki kediler oldukları için kendi kendilerini eğlendirmesini bilirler. Atletik vücuda sahip oldukları için onlara tırmanma ağacı ve tırmalama direği satın alabilir, ses çıkaran toplarla bacak kaslarının çalışmasına yardımcı olabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu kişilik özellikleri onları sosyal birer kedi yapmakla kalmayıp aynı zamanda eşsiz dış güzellikleriyle de adeta bir şirinlik abidesine dönüştürmektedir. Günün sonunda sahiplerinin tüm streslerini tatlı görünümleri ve sevecen hareketleriyle bir çırpıda üzerlerinden atmalarına yardımcı olurlar.

Eğer kedinizle vakit geçirmekten ve en önemlisi de etkileşim kurmaktan keyif alan biriyseniz o halde bir Snowshoe cinsi kedi tercih edebilirsiniz.

Tarih

Snowshoe, Siyam kedileri ve Amerikan Shorthair’ların en iyi özelliklerinden bazıları üzerlerinde taşıyan nispeten yeni, güzel bir mavi gözlü ırktır. Bu cins kedilerin tarihi çok yakın bir zaman olan 1960’ların sonuna tekabül ediyor. Amerikalı bir Siyam yetiştiricisi olan Dorotyhy Hinds-Daugherty, yeni doğan yavruların üçünün ayaklarının beyaz renk olduğunu fark etmişti. Doğan yavruların ayaklarındaki bu renk farklılığı karşısında heyecanlanan Dorothy, bu görünümü geliştirmek için kolları sıvamış ve Siyam cinsi kediyi Amerikan Shorthair ile çiftleştirmeye karar vermişti.

Bu çiftleştirme sonucu doğan yavru kedilerin yüz, pati, göğüs, kulak, kuyruk ve bacaklarında koyu beyaz lekeler oluşmuştu. Ancak ortaya çıkan bu yeni yavrular, Siyam’ların sivri hatlı vücut kalıbından çok uzaktalardı. Bunun nedeni, her iki ebeveyn olan Siyam ve Amerikan Shorthair’ın çekinik gene sahip olmasıydı.

Amerikalı Siyam yetiştiricisi Dorotyhy Hinds-Daugherty, yeni doğan bu yavruları büyüterek tekrar Siyamlar ile çiftleştirmiş ve istenen sonucu elde etmişti. Bu çiftleşmeden doğan kediler dört beyaz patiye sahip Siyam benzeri sivri görünümlü bir vücut formundalardı. Yetiştirici bununla da kalmayıp Amerikan Shorthair cinsi ile yeni bir çiftleştirme denemesinde bulundu ve doğan yavru kedilerin burun ve ağızlarında beyaz renkte ters bir “V” deseninin olduğunu keşfetti. Doğan yavru kediler büyüdükçe parlak ve harikulade bir kürk yapısına dönüşüyorlardı. Büyüdükçe belirginleşen renkleri ile tıpkı parıldayan karların arasından fırlamış bir görünüme büründükleri için adına da “Snowshoe” demişlerdi.

1970’li yıllarda yalnızca bir damızlık vardı. Neyse ki popülerliği yıllar geçtikçe arttı ve doğan yavru sayısında da artış yaşandı. Takvimler 1982 yılını gösterdiğinde Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) ve ardından 1994’te Uluslararası Kedi Derneği tarafından tanındılar.

Snowshoe’lar kendilerine özgü farklı bir cins olsalar da, özelliklerinin korunması için bazen Siyam ve Amerikan Shorthair cinsi kediler ile çiftleştirilmektedirler. İstenilen özelliklere sahip yavru kedi üretmek kolay bir iş değildir. Dolayısıyla Snowshoe’lar bugün halen daha nadir birer cins olarak kabul edilirler.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Siyam’lar gibi aşırı uzun olmayıp orta derecede uzun bir vücuda sahip olan Snowshoe’lar, parlak ve ipeksi yumuşaklığındaki tüyler ile tüm dikkatleri üzerlerine çekerler. Genel olarak orantılı bir vücuda, iyi bir iskelet yapısına, güçlü, çevik bacaklara, geniş bir çift göz ve dik kulaklara sahiptirler. Snowshoe’lar kemikleşme bakımından son derece sağlam ve kaslıdırlar. Yoğun ve sık tüyleri onları daha dolgun ve diri gösterir. Kucağa alındığında boylarıyla orantılı olarak şaşırtıcı bir ağırlığa sahiptirler. Alından ağıza doğru devam eden ters “V” deseni ile benzersizdirler. Belirgin bıyıkları vardır. Vücut renk ve desenine uyumlu pembe burunları hemen göze çarpar. Gözleri geniş ve göz renkleri koyu mavidir. Kulakları dik ve açıktır. Bu da onlara her zaman uyanık birer usta avcı izlenimi verir.

Kafa

Snowshoe’ların kafa yapıları geniş üçgen kama şeklini andırır. Yumuşak hatlara sahip hafif çıkıntılı elmacık kemikleri profilden bakıldığında belli olur. Kafalarının geniş şekli, neredeyse vücut uzunluğu kadar geniş ve bir eşkenar üçgeni andırır. Orta derecede geniş kafaları gövde ve bacaklarıyla orantılı bir boyuttadır. Burunları orta genişlikte, çok geniş veya çok dar değildir. Yüzünde kendini hemen belli eden düz hafif bir çıkıntısı vardır.

Kulaklar

Gövde ve baş ile orantılı kulaklar tabanda orta genişliktedir ve uçlara doğru hafifçe sivrilir. Snowshoe’ların kulakları her zaman dik ve yeterinde açıktır. Bu da onlara her zaman uyanık bir kedi izlenimi verir. Nitekim evde beslenen Snowshoe’lar ev içerisindeki tüm tıkırtılara anında kulak kabartan türde birer kedilerdir. Kulak içlerinde hafif tüylenme görülür. Kulak dışı ise vücut tüy yoğunluğu ve desenini üzerinde taşır.

Gözler

Snowshoe’ların göz yapıları orta büyüklükte oval bir görünüme sahiptir. Gözler kısık değil aksine yeterince geniştir. Bu da onlara her zaman uyanık bir kedi izlenimi verir. Gözleri çıkıntılı değildir. Kafa yapıları ile uyumlu, iki göz arası ne çok açık ne de çok dardır. Alınlarından başlayıp ağız ve çeneye doğru devam eden gözleri arasındaki ters “V” deseni onlara benzersiz bir görünüm katar. Snowshoe’ların göz renkleri mavinin herhangi bir tonu olabilmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Gövde ile orantılı bacaklar kemikli ve kaslıdır. Bacakları orta uzunlukta olup, atletik ve çeviktirler. Patiler orta boy ve ovaldir. Patilerindeki beyaz renk, hem ön ayaklarda hem de arka ayaklarda birbirinin kopyasıdır.

Kuyruk

Uzunluğu gövde ile orantılı olan kuyruk tabanda orta genişlikte başlayıp uçlara doğru hafif ve kademeli olarak sivrilir. Gövdedeki tüy yoğunluğu kuyrukta da görülür. Kuyruk renkleri gövde renginden farklı olabilmektedir.

Tüy

Snowshoe cinsi kedilerin tüy yapıları orta ila kısa bir uzunluğa sahiptir. Dokunmaya kıyamayacak kadar pürüzsüz, yumuşak ve parlak tüyleri vardır. Tüy yoğunluğu gövde ve kuyrukta daha yoğun, ayak ve baş kısmında daha azdır. Tüy renkleri yavru Snowshoe’lar büyüdükçe hafif siyah, ten rengi ve kahverengi renge dönüşebilmektedir.

Renk

Tüm Snowshoe cinsi kedilerin genellikle dört beyaz pençesi olur. Vücut renkleri ise genel olarak 3’te1’i oranında beyaz renkten fazlasını göstermez. Beyaz bir gövde, beyaz karın ve alınlarından başlayıp çeneye kadar uzanan beyaz renkte ters bir “V” deseni görülebilmektedir. Çeneleri de çoğunlukla beyazdır. Kuyruk, bacak, kulaklar ve kafa beyaz renginden farklı bir renkte olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, Snowshoe’lar tamamen beyaz renkte doğarlar ve birkaç hafta sonra gelişmeye başladıkça farklı renk tonlarına bürünürler.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Snowshoe’lar son derece aktif, meraklı ve atletiklerdir. Sahipleriyle kaliteli vakit geçirmekten hoşlanır, oyun oynamaktan oldukça keyif alırlar. Önüne kırıştırıp attığınız bir kâğıt parçası veya küçük bir ev eşyası ile kendi kendilerini eğlendirebilir, satın aldığınız bir tırmanma direğine tırmanabilir, tırmalama direkleri ile her gün esnemeyi ihmal etmezler. Bu aktif ve atletik yapıları onları her zaman oyuna hazır tutar. Zeki kişilikleri ve sahiplerine olan sevgileri de bir araya gelince oyun içerikli eğitimler stres olmaktan çıkıp keyif veren bir aktiviteye döner. Bu bakımdan Snowshoe cinsi kedileri eğitmek pek de zor değildir. İyi bir eğitim programı ve basit komutlarla Snowshoe’ları bir kere eğitebilir ve uzun yıllar mutlu bir şekilde yaşayabilirsiniz. Eğitim esnasında kedinize bağırmamalı, yumuşak tonlarda konuşup komutlar vermeli, yerine getirilen her komut sonrası minik dostunuzu ödül mamaları ile ödüllendirmeyi unutmamalısınız.

Snowshoe cinsi bir kedinin ortalama ömrü 14 ila 19 yıl arasıdır. Bu süreler kedinin yaşadığı ortam, gördüğü ilgi, şefkat, yediği mama, egzersiz ve sağlık kontrolleri ile ilgili olup azalabilir de artabilir de. Sevgiyle bakılan, düzenli ve kaliteli mamalarla beslenen, devamlı aktif olan ve sağlık kontrolleri aksatılmayan bir Snowshoe kedisi 19-20 yıl arası bir yaşam sürer. Bu yaşam süresi Snowshoe’ları diğer kedi ırkları arasında en uzun süre yaşayan kedi ırkından biri yapmaktadır.

Snowshoe’lar genellikle sağlık bir ırktırlar. Ancak ataları Siyam’ların karşı karşıya kalabildiği bazı sağlık sorunlarıyla baş etmek durumunda kalabilirler. Özellikle ilerleyen yaşlarda hipertrofik kardiyomiyopati, polikistik böbrek hastalığı ve diş iltihaplanması Snowshoe’ların karşı karşıya kalabileceği sağlık sorunlarından bazılarıdır. Bunlara ek olarak kulak iltihaplanmalarının önüne geçmek için kulak temizliği, yine göz iltihaplanmalarına karşı düzenli göz temizliği aksatılmamalıdır.

Diğer tüm kediler gibi Snowhoe’ları da düzenli olarak veterinere götürüp kontrollerinin yapılması, ilerleyen yaşlarında karşılaşabileceği sorunları erken fark edip önlemede oldukça yararı olacaktır.

Snowshoe cinsi dişi kediler 8 ila 12 ay arası bir dönemde kızgınlık dönemine girerler. Bu süre zarfında çiftleşme olabilse de, sağlıklı bir üreme için 12. aydan sonra çiftleşmenin olması daha iyi olacaktır. Erkek Snowshoe kediler ise 12. aydan sonra çiftleşme için yeterli olgunluğa erişmekte olup bu süreden sonra her zaman çiftleşmeye hazırdırlar.

Tipik bir kedi gibi Snowshoe cinsi dişi kediler de ilk doğumda iki veya üç kedi doğurma eğilimindedir. Daha yaşlı olan dişi Snowshoe kedileri ise beş ila on yavru kedi doğurabilmektedir.

Snowshoe cinsi kediler orta büyüklükte bir kedi sınıfında yer alırlar. Tamamen büyümüş yetişkin bir Snowshoe kedisi, 3 ila 5,5 kilo ağırlığında olabilir ve 23 ila 28 santimetre boya erişebilirler.

Düzenli ve kaliteli beslenme ile daha mutlu ve daha sağlıklı olacak olan Snowshoe cinsi kediler pek de özel bir beslenmeye ihtiyaç duymazlar. Yeter ki her gün düzenli ve yeterli porsiyonlarda beslenmiş olsun. Kedinize protein bakımından yüksek kaliteli mama tercihinde bulunabilirsiniz. Piyasada Pro Plan, N&D, Whiskas, Royal Canin, Hill’s, Acana ve La Vital gibi markaların ıslak ve kuru mamalarından satın alabilirsiniz. Yalnız kedinizi beslerken düşük karbonhidratlı bir diyet sunmanızı hatırlatmak isteriz. Çünkü diğer birçok kedi gibi Snowshoe’lar da obezite olmaya meyillidirler. İlerleyen yaşlarında kiloya bağlı başta obezite olmak üzere eklem sorunlarıyla karşı karşıya kalmamaları için karbonhidrattan uzak, bol proteinli beslemenizi öneririz.

Her kedi kırmızı ve beyaz et yemeye bayılırlar. Snowshoe’lar için de kırmızı et ve balık, tavuk eti afiyetle tüketebileceği besinler arasındadır. Her gün birkaç parça kırmızı et veya beyaz et ile bir karışım yaparak kedinizi besleyebilirsiniz. Bunun yanında protein açısından zengin pişmiş yumurta verebilir, yine kediler için enerji kaynağı olan patates ve makarnayı pişmiş olarak minik dostunuza sunabilirsiniz.

Snowshoe kediler öyle çok da uzun bir tüy yapısına sahip değillerdir. Bu bakımdan tüy bakımları sahiplerine pek zorluk çıkarmaz. Haftada yalnızca 1-2 defa onları tımarlamak yeterli olacaktır. Bununla birlikte Snowshoe’lar diş iltihaplanmalarına karşı eğimli olduklarından, minik dostunuzu henüz yavruyken dişlerini fırçalamaya alıştırmak gerekir. Ayrıca göz temizliği, kulak temizliği ve tırnak kesimi de henüz ilk aylarda yapıldığı takdirde işlerin daha da kolaylaşmasına fayda sağlar.

Snowshoe’lar kısa-orta uzunlukta bir tüy yapısına sahiptirler ve az tüy döken kedi sınıfında yer alırlar. Haftada yalnızca 1-2 defa fırçalama ile ihtiyacı olan tüy bakımlarını yerine getirebilirsiniz. Ancak tüy dökülmelerinin sıkça görüldüğü mevsim geçişlerinde tüyleri dikkatle izlenmelidir. Bununla birlikte ilgilenilmeyen, sevgi gösterilmeyen, düzenli ve kaliteli mamalarla beslenilmeyen her kedi gibi Snowshoe’lar da strese girip üzülerek tüy dökebilirler.

Snowshoe’lar nispeten özel bir cins kedidirler ve görece çok fazla talep gördükleri için piyasada değişebilen bir fiyat aralığına sahiptirler. Sahiplerine karşı sevgileri yüksek, zeki, meraklı ve oyuncu bir tür olan Snowshoe’lar çocuklarla da iyi anlaşırlar. Bu kişilik özellikleri onları ideal bir evcil kedi yapmaktadır. Snowshoe cinsi bir kedinin ortalama maliyeti yaklaşık olarak 600 ila 1.200 Dolar arasında değişmektedir. Bu fiyat aralığı kedinin yaşı, boyu, kilosu ve rengine göre farklılık göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.