Belgian Tervuren Özellikleri ve Bakımı

Belgian Tervuren Resimleri
Belgian Tervuren zarafet ve gücün birleştiği bir köpek ırkıdır. Belçika Tervurenleri kare orantılı, orta kemikli fiziki yapısı ve gururlu ifadeleriyle dikkat çekmektedir. Canlı, zarif ve yorulmak bilmeyen, zorlu eylemleri çok kolay şekilde tamamlayan, zahmetsiz bir yürüyüşe sahip olan bir cinstir. Belgian Tervuren’in düz bir çizgiden ziyade bir daire içerisinde hareket etme eğilimi vardır. Yoğun astarı ve dış kaplaması uzun, iyi oturan, düz ve orta sertlikte bol koruyucu tüylerden kürkü uyum içerisinde birleşmiştir. Zeki, sorgulayıcı bakışları ile arkadaş canlısı bir köpektir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Gütme Köpeği, Çoban Köpeği
Ağırlık
18-34
Yükseklik
55-67 cm
Aile
Hayvancılık
Menşei
Belçika
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
10- 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Belgian Tervuren dikkatli, enerjik, aktif, güvenilir, akıllı, sevdiklerine karşı sevecen, sahiplenici ve kendine güvenen orta büyüklükte bir çoban köpeğidir. Dikkatli ve tetikte bekleyen yapısıyla, iyi gözlemleriyle de mükemmel bir bekçi köpeği görevi de görürler. Sevdiklerine, sahibine karşı sadık, itaatkardır. Ancak zaman zaman bağımsız davranışlar sergiledikleri gözlemlenebilir. Belgian Tervuren ailesinin, mülkünün korkusuz koruyucudur. Sevdiklerine çok bağlı ve arkadal canlısı davranışlar sergiler. Yabancılara karşı mesafelidirler ve ailelerini korumak içgüdüsüyle çevresine temkinli yaklaşır. Belgian Tervuren sebepsiz yere saldırgan davranışlar sergilemez. Yabancılara ve çocuklara karşı onları gütmek arzusuyla topuklarını ısırabilirler. Belgian Tervuren yalnız kalmaktan hoşlanmaz ve ailesiyle bitlikte olmak, onlarla birlikte etkinlikler yapmak isterler. Ailesinin dikkatini çekmek ve ilgi odağı olmaktan mutlu olurlar.

Belgian Tervuren diğer küçük evcil hayvanlarla ve diğer köpek ırklarıyla tanıştırırken dikkatli olun. Kendinden küçük hayvanlara ve farklı ırk köpeklere karşı baskın olabilirler. Kedi, köpek ve diğer evcil hayvanlar ile doğru şekilde sosyalleştirilmesi gerekir. Erken aşamada sosyalleştirilir ve arkadaşlık ilişkisi kurarsa ırkın daha iyi huylu olduğu görülecektir. Belgian Tervuren içgüdüsel olarak kovalama, çevresini daire içine alma, saatlerce zahmetsizce hareket etme ve insanların topuklarını kıstırma gibi farklı farklı gütme davranışları sergileyebilirler. Sahibinin Belgian Tervuren ırkına iyi bir lider olarak bu davranışların yanlışlığını öğretmesi gerekir. Deneyimli bir kişi tarafından yetiştirilmesi, sahibinin bu cins köpeği nasıl yönetmesi gerektiğini bilmesi çok önemlidir. Eğer köpeği idare etme konusunda bilgisiz ve tecrübesizseniz zorlanmanız mümkündür. Belgian Tervuren ırkının alfa köpek özellikleri göstermemesi ve iyi huylu bir köpek olarak gelişmesi için gerekirse profesyonel eğitmenlerden yardım alın.

Belçikalı Tervuren, gün içerisinde yeterli egzersiz yaptığı zaman apartman dairesinde de yaşam sürebilir. İç mekanlarda orta derecede aktiftir ancak ortalama büyüklükte, çevresi çitlerle çevrili bir bahçe de yaşam sürmek ırkın daha mutlu olmasını sağlayacaktır. Belgian Tervuren serin iklimlerde yaşam sürmeye daha yatkındır, ancak diğer iklimlere de iyi uyum sağlar. Fiziksel yapısının etkisiyle dışarıda, kulübede yaşayabilir ama karakter özelliklerinin etkisiyle ırk insan ailesiyle olmayı tercih eder. Evde aile üyeleriyle birlikte yaşam sürmek köpeğinizi daha mutlu edecektir.

İyi eğitim alan, sosyalleştirilen, fiziksel özelliklerinin yanında karakter özelliklerinin de gelişmesi için çaba sarf edilen Belçika Tervuren iyi huylu bir köpek olarak yaşam sürecektir. Alacağı eğitimler ve karakter özelliklerinin getirisiyle çalışmayı, rekabeti, itaati iyi bu köpekler mükemmel polis, bekçi ve çoban köpeği olacaktır. Polis köpeği ve bekçi köpeği görevlerinde zaman içerisinde öne çıkarlar ve bu onların ana meslekleri olarak bilinir. Bunun yanı sıra Belçika Tervuren sevdiklerini koruyan, ailenin bir parçası olmaktan mutlu olan, sevgi dolu ve mükemmel bir evcil köpektir.

Tarih

Belçikalı Tervuren, hepsi aynı kökenleri paylaşan sadece farklı tüy tipleri ve tüy renkleri ile birbirinden ayırt edilen 1800’lü yılların sonunda yetiştirilmeye başlanılan dört Belçikalı çoban ırkından bir tanesidir. Belçikalı Çoban köpekleri tel tüylü Laekenois, kısa tüylü Malinois, uzun siyah saçlı Groenendael ve uzun siyah, kahverengi ya da kırmızı tüylü Tervuren olarak çeşitlere ayrılmıştır.

1892 yılında, Profesör Reul Belçika çoban köpeklerinin uzun tüylü köpekler, kısa kürklü tüylü ve kaba tüylü köpekler olarak üç çeşitte belirtti ve ırk standartlarını yazdı. Yetiştiriciler, Belçika çoban köpeklerinin farklı çeşitlerine kendi isimlerini ya da yaşadığı yerin ismini vermeye karar verdiler. 1959 yılında Belçikalı Çoban Köpekleri üç türe ayrıldı. Tervurenler bu üç cins arasında en zarif olanı olarak pek çok kişinin dikkatini çekti. Zamanla ılımlı bir popülariteye sahip oldular. Belçikalı Tervurenler çok yönlü köpekler olarak gütme ve bekçilik işlerinde kullanıldılar. Ancak Belçikalı Çoban muadillerine göre Belçikalı Tervuren ırkının gütmede daha çok kullanıldığı ve iyi olduğu görüldü. Bu köpeklerin sürü bekçisi ırklar arasında yer aldığı ve 1891 yılında Belçikalı veya Continental, Shepherd olarak tek bir cins şeklinde tanımlan önce ve sonra melezlendiği bilinmektedir.

Köpekler anavatanlarında Chien de Berger Belge olarak bilinir. İngilizce adı türün ilk savunucularından biri olan usta yetiştirici MF Corbeel’in yaşadığı Tervuren köyünden gelmektedir. 20. yüzyılın ilk başlarında Corbeel, modern Tervuren’i standartlaştırmak ve geliştirmek için kara ve açık kahverengi tüylü köpekler arasında mantıklı geçişler yapmıştır. Tervurenler popülerlik açısından diğer çoban köpeklerinin gerisinde kaldı. Belki de daha az gösterişli renklere sahip olması ve tam olarak hangi renklerin insanlar tarafından arzu edildiği konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle popülerlik kazanması engellendi.

İlk Belçikalı Tervuren, 1918 yılında Amerika’da tescil edildi. Ancak türün sayısı o kadar düşük kaldı ki, Buhran nedeniyle var olan köpeklerde öldüler. Tervuren ırkı, 2. Dünya Savaşı’ndan da olumsuz olarak etkilendi. Savaş sonrasında Malinois ebeveynlerinin uzun saçlı yavrularından geliştirilerek neredeyse yeniden yaratılmak zorunda kalındı.

1891 yılının Eylül ayında sadece Belçika’da yetiştirilen çoban köpeklerini temsil ettiğini belirlemek için Belçika Çoban Köpeği Kulübü’nün popüler üyeleri arasında Tervuren de 19. Yüzyılda yerini aldı. Başlangıçta çoban köpeği olarak yetiştirilmiş olsalar da zaman içinde çok yönlü bir köpek olarak polislere yardım etmeleri ve iz sürmeleri için de kullanıldılar. Hatta bu alanlarda da çok başarılı olup, özel görevlerde ödüller kazanmışlardır. 1953 yılında ABD’ye getirilen bu ırk, 1959 yılında AKC tarafından diğer Belçika çoban köpeklerinden farklı bir tür olarak resmen kabul edilmiş ve tanınmıştır. United Kennel Club ise Belçika Çoban Köpeklerini tek bir ırk ve 4 tür olarak görmektedir.

Belçikalı Tervuren günümüzde de askeri ve polis K-9’ları, arama kurtarma çalışanları, engelliler için hizmet köpekleri, terapi köpekleri, refakatçi köpekler, aktörler (“Kurtlar Şirketi” filminde kurtları Belçikalı Tervuren canlandırmıştır), köpek şovlarında şampiyon köpekler, çeviklik kurslarında, itaat ve gütme denemelerinde görev alırlar.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Belçikalı Tervuren, kare şeklinde bir vücuda sahiptir. Göğsü dirseklere kadar derinliğe sahiptir. Uzunluğu ile yüksekliği hemen hemen eşit sayılan Belgian Tervuren kaslı, yapılı, kıvrak, çevik ve soylu görünmektedir. Güçlü, kaslı ve sağlam yapılı olmalarına rağmen ağır bir köpek görüntüsü yoktur.

Kafa

Yandan bakıldığı zaman orta derecede sivri burnunun üst çizgisi, kafatasının üst çizgisine paralel konumlanmıştır. Durak ılımlıdır. Burun hafif daralan yapıda ve siya maskenin bir tamamlayıcısıdır. Dudakları, gergin ve siyah renklidir. Dişleri ise makas veya düz ısırıkta kapanmaktadır.

Kulaklar

Belgian Tervuren ırkının üçgen ve dik kulaklarının, yükseklikleri genişliklerine eşit olacak şekilde konumlanmıştır. Kulakları eşkenar üçgen şeklindeki yapısıyla, dik şekilde durur.

Gözler

Belgian Tervuren orta büyüklükte, badem şeklinde ve koyu kahverengi gözlere sahiptir. Küçük badem şeklindeki koyu renk gözleri, meraklı ve tetikte duran bir yüz ifadesiyle uyum içerisindedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Belgian Tervuren düz, yere paralel ve dikey konumlanan bacaklara sahiptir. Ön bacaklarının düz ve birbirine paralel yapısı rahat hareket etmelerini desteklemektedir. Tervure'in ön bacaklarındaki rudimenter parmağı isteğe göre uzaklaştırılabilir. Arka bacaklardaki rudimenterin ise uzaklaştırılması bir zorunluluktur. Belgian Tervuren’in üst çizgisi düzdür ve omuzlarda hafifçe eğimlidir. Ayaklarının kedi ayağı şeklinde olduğu görülür.

Kuyruk

Belgian Tervuren’in kuyruk tabanda güçlü başlar ve dizine kadar uzanır. Kuyrukta bol miktarda tüy bulunmaktadır ve arka- ön bacaklarda saçaklanan daha uzun saçlar görülmektedir.

Tüy

Belgian Tervuren çift katmanlı, gür, uzun, sıkı, orta uzunlukta, koruyucu tüylerden oluşan ve uçları siyah renkte olan bir kürke sahiptir. Uzun, düz ve dokunulduğunda orta sertlikte bir his veren üst takman tüylerine sahiptir. Alt katman ise yumuşak ve yoğun tüylerden oluşmaktadır. Kürkün bu yapısı köpekleri farklı hava koşullarına karşı korumaktadır. Hatta Belgian Tervuren’in yaşadığı ortama bağlı olarak alt katman tüylerinin kalınlığında değişme olabilir. Sert kaplamanın kafadaki saçlarla birlikte toplam uzunluğu, orta ila uzun arasındadır. Kafasında, kulaklarının dış yüzeyinde ve bacaklarının ön kısmındaki tüyleri daha kısadır. Astar yoğun ve dış kaplama siyah uçlu düz yapıdadır. Erkek köpeklerin boyun çevresinde, kadınlarınkinden daha belirgin yelesi vardır. Ayrıca bacakların arka yüzlerinde, boyun çevresinde ve kuyrukta bulunan tüyler de daha gür ve uzundur. Çoğu köpek ırkından olduğu gibi erkek köpekler, dişiye göre gür, yoğun yelesiyle daha süslü görünmektedir.

Renk

Belgian Tervuren ırkının tüylerinin taban rengi, kahverengi, kızıl veya bazılarında gri olmaktadır. Kaplama renklerinin içerisinde zengin açık kahverengi ila rus maun ya da siyah uçlu gri tonları da bulunur. Tüylerin uç kısımlarda siyah renkte olması nedeniyle vücutta Alman kurdunda olduğu gibi siyah renk geçişi görülmektedir. Genellikle Belgian Tervuren köpeklerinin yaşı büyüdükçe kürk rengi koyulaşır. Omuzlar, sırt ve kaburga bölgelerindeki tüylerde koyulaşma görülür. Ancak dişi ya da erkek köpeklerde kesinlikte kürk rengi solmuş ya da krem/ gri olarak gözükmez. Göğüs, parmak uçları, ayak parmakları ve alt çenede bir miktar beyaz renk kabul edilmektedir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Belçika Tervuren ırkının ortalama yaşam süresi 10- 12 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Belçika Tervuren ideal ağırlığı 18-34 kg, yükseklikleri ise 55-67 cm aralığında değişmektedir. Dişi Belçika Tervuren köpeğinin ağırlığı 27- 32 kg, erkeklerin ise 29-34 kg aralığında olduğu görülür. Dişi köpekler, erkeklere kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek Belçika Tervuren boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Yıl genelinde orta seviyede tüy dökerler. Mevsimsel olarak ya da uzama süresinin sıklığına bağlı olarak tüy dökme miktarlarında artış gözlemlenir. Erkeklerin yılda bir kez, dişilerin ise iki kez yoğun tüy döktükleri görülmektedir. Tüy dökmesi rahatsız edecek bir seviyede değildir ve düzenli tarama, fırçalama ile kontrol edilir seviyede olacaktır. Tüy döktükleri mevsimlerde tarama sıklığını arttırabilir ya da tarama süresini uzatabilirsiniz. Böylece köpeğinizin daha rahat etmesini, ölü tüyleri bedeninden uzaklaştırarak bakımlı olmasını sağlayabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Belçika Tervuren ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Belçika Tervuren cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Belçika Tervuren hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı olarak belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Belçika Tervuren için uygun değildir. Belçika Tervuren kimi zaman ev yemeği de yiyecektir ancak beslenme düzeni sadece insan gıdalarını ve ev yemeklerini yemek üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Belçika Tervuren için yeterli, sağlıklı değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Belçika Tervuren’in günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Belçika Tervuren yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Belçika Tervuren cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Belçika Tervuren ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Belçika Tervuren köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Çift katmanlı kürke sahip Belçika Tervuren sağlıklı bir bedene ve görünüme sahip olması için düzenli olarak bakımının yapılması gerekmektedir. Yıl genelinde haftada bir ya da iki kez taranması ve fırçalanması tüylerinin bakımlı ve sağlıklı olması için yeterli olacaktır. Ev içerisinde uçuşan tüyler görmek istemiyorsanız, tarama işlemini günlük olarak da yapabilirsiniz.

Belçika Tervuren yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Belçika Tervuren yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesine, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna ya da nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Belçika Tervuren köpek ırkı bir doğumda ortalama 6- 10 adet yavru dünyaya getirebilir. Belçika Tervuren ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Belçika Tervuren ırkının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir. Farklı faktörlerden dolayı daoğan yavru sayısı değişmektedir.

Belgian Tervuren ırkının tüylerinin taban rengi, kahverengi, kızıl veya bazılarında gri olmaktadır. Kaplama renklerinin içerisinde zengin açık kahverengi ila rus maun ya da siyah uçlu gri tonları da bulunur. Tüylerin uç kısımlarda siyah renkte olması nedeniyle vücutta Alman kurdunda olduğu gibi siyah renk geçişi görülmektedir. Genellikle Belgian Tervuren köpeklerinin yaşı büyüdükçe kürk rengi koyulaşır. Omuzlar, sırt ve kaburga bölgelerindeki tüylerde koyulaşma görülür. Ancak dişi ya da erkek köpeklerde kesinlikte kürk rengi solmuş ya da krem/ gri olarak gözükmez. Göğüs, parmak uçları, ayak parmakları ve alt çenede bir miktar beyaz renk kabul edilmektedir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.