Rhodesian Ridgeback Özellikleri ve Bakımı

Rhodesian Ridgeback Resimleri
Rhodesian Ridgeback uzun, güçlü, hızlı ve dayanıklı bir vücuda sahiptir. Atletik yapısıyla, kendinden emin ve uzun adımlarıyla hareket ederler. Ayırt edici fiziksel özelikleri, omuzlarının arkasında iki özdeş turla başlayan ve kalça kemiklerinin çıkıntısına doğru incelen iyi tanımlanmış bir sırtta sahip olmalarıdır. Kısa, ince ve parlak tüyleriyle sıcak iklimlerde yaşaması uygun olan bir ırktır. İddialı, cesur ve koruyucu yapısıyla seçici bir arkadaş ve iyi bir bekçi ya da av köpeği olurlar.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Tazı Köpeği, Çiftlik Köpeği, Av Köpeği
Ağırlık
31- 39 Kg
Yükseklik
61- 69 Cm
Aile
Sighthound, Scenthound
Menşei
Güney Afrika
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
10- 13 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Rhodesian Ridgeback akıllı çok yönlü, eğlenceli, özgür ruhlu, güçlü ve aynı zamanda oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Biraz iddialı bir yapısı olsa da sadakati ile de her zaman yanınızda isteyebileceğiniz bir cinstir. Aile üyelerine ve sevdiklerine sadık ve bağlıdır. Çocuklarla iyi anlaşırlar. Çocuklarla oyun oynamaktan zevk alırlar ve hatta oyun oynarken aşırı gürültücü olabilirler. Oyun oynamak ve ailesiyle birlikte kaliteli zaman geçirmek onları çok mutlu eder. Arkadaşlık konusunda oldukça seçicidirler. Arkadaş oldukları kişiler karşı da bir o kadar sevgi dolu, sadık ve korumacıdır. Güven duydukları, sevdikleri kişilerin yanında yumuşadıkları ve çok şefkatli oldukları görülebilir.

Yabancılara karşı çekingen, tetikte ve mesafeli yaklaşırlar. Aile üyelerini, yabancı kişilerden korumak istedikleri için koruyucu davrandıkları gözlemlenir. Yavruluk döneminden itibaren itaat eğitimi alır ve sosyalleşirlerse diğer köpeklerle ve evcil hayvanlarla daha iyi iletişim kurarlar. Ancak yabancılara karşı tetikte olmaya devam ederler ve her zaman iki erkek köpeğin arkadaşlıklarının gözlem altında sürmesi önerilir.

Güçlü iradeli, güçlü olan Rhodesian Ridgeback köpeklerinin bazıları otoriter davranışlar sergiler. Karakterinin bağımsız, inatçı ve başına buyruk olmaması için köpek yetiştirme konusunda tecrübeli bir lider tarafından yetiştirilmesi gerekir. İnsanlara karşı nazik, şefkatli, arkadaş canlısı, sadık ve sevgi dolu olması için iyi bir eğitim alması ve düzgün yetiştirilmesi gerekir. Eğitmenin köpeğine iyi bir karakter ve olumlu davranışlar aşılaması için otoriter olurken kesinlikle sert davranmaması gereklidir. Daha çok sevgi dolu yanınızla, sabırla ve tutarlı bir şekilde eğitim vermeniz önerilir. Köpeğinizin sahip olduğu karakterin, uyguladığı davranışların yetiştiği çevreden etkilendiğini unutmayın. Eğitimi genel olarak kolaydır ancak ilk defa köpek sahiplenecek kişileri yine de zorlayabilecek bir ırktır.

Rhodesian Ridgeback köpekleri günlük ihtiyacı karşılandığı ve yeterli seviyede egzersiz yaptığı sürece apartmanda yaşayabilirler. Ev içerisinde çok hareketli olmazlar ancak açık bir alanda, özgürce koştukları bahçede yüksek enerjisini dışarıya çıkarırlar. Rhodesian Ridgeback köpeğinin ideal yaşam alanı, büyük bahçesi olan ya da egzersiz yapabileceği yere sahip olan evlerdir. Ev içerisinde çok havlamazlar, sessiz bir yapısı vardır. Ancak bir tehlike durumunda, gerekli anlarda ailesine haber vermek için başvurdukları uyarıcı havlamaları vardır. Yavruyken daha fazla egzersize ihtiyaçları olacaktır ancak büyüdükçe bu ihtiyaçları azalacak, orta seviyeye inecektir. Ridgeback çok hızlı koşabilen ve “Afrika Aslan Avcısı”  olarak da bilinen bir köpektir. Koşayı sevmesi ve çok hızlı olmalarıyla insanların mükemmel koşu arkadaşı olurlar.

Rutinlerinin değişmesi, evinden uzaklaştırılması ve uzun süre yalnız bırakılması gibi olaylar Rhodesian Ridgeback köpeğini huzursuz edebilir ve terk edilme, ayrılık korkusu yaşayarak olumsuz davranışlar sergileyebilirler. Havlamak, bir yerleri ısırmak, kemirmek, kazmak ve huzursuz davranmak onların başvuracağı olumsuz davranışlardandır. Alacakları iyi bir eğitimle havlama davranışlarını doğru yerlerde uygulaması için yönlendirebilirsiniz. Aynı zamanda kazma eylemini favori aktivitesi olarak da yapması mümkündür Bunun için bahçenizde uygun bir alan belirleyerek, kazı yapması için orayı onlara ayırabilir ve olumsuz sonuçlara karşı önlem alabilirsiniz. Isırma davranışını yönetmek için ısırması uygun oyuncaklar temin edebilirsiniz. Bu şekilde alışkanlıklarına yasak koyup, kaldırmaya çalışmaktansa farklı şekilde yönlendirebilirsiniz.

Avcılık, bekçilik ve koruma yetenekleriyle geçmişten günümüze insanların hayatında birçok alanda çok yönlü karakteriyle yer almışlardır. Av geçmişi ve güçlü av içgüdüsü nedeniyle küçük hayvanlar ile birlikte geçirdikleri zamana dikkat ediniz. Bahçenizde güvenlik önlemlerini iyi alarak, dışarıdan herhangi bir hayvanın girmesini ve Rhodesian Ridgeback köpeğinin çıkmasını engelleyiniz. Bahçenize giren yabancı hayvanlara karşı hem avcılık hem de evini koruma içgüdüsü ile yaklaşarak, zarar verebilirler. Rhodesian Ridgeback sahibini koruyan, bekçilik görevini başarıyla yapan ve ailesini önemseyen, seven bir ırktır.

Tarih

Avrupalı ​​yerleşimciler 16.ve 17. yüzyıllarda Güney Afrika’ya ulaştıkları zaman, Mastiff, Danua, Bloodhound, Pointer, Staghound ve Greyhound gibi köpek ırklarını yanlarında götürdüler. Bu yerleşimciler, Güney Afrika bölgesinde hem av köpeği görevlerini yerine getirecek, sıcak ve soğuk havalarda yaşayabilecek, sınırlı su olanağından olumsuz etkilenmeyecek ve sert çalılar arasında rahat edebilecek bir köpeğe ihtiyaç duyuyorlardı. Getirdikleri Avrupalı ​​köpeklerini , Güney Afrika’nın yerli köpekleri olan Hottentot kabilesinin Khoikhoi isimli pastoral halkın yetiştirdiği yarı vahşi, av köpekleri ile çaprazlaştırarak  tam da aradıkları özelliklere göre bir köpek ürettiler. Görme, koklama, avlanma ve de ailesini korumada konusunda oldukça yetenekli olmalarıyla çiftliklerde tercih edildiler. 1800’lerde anavatanları Güney Amerika olarak ortaya çıktılar.

Başlangıça Rhodesian Ridgeback, Güney Afrika’daki çiftçiler tarafından yetiştirildi. Çiftçilerin, çalılık arazilerine, sıcak iklim şartına ve susuz ortama uyum sağlayabilecek ve mülklerini, ailesini koruyabilecek av köpeği olarak görevlendirildi. Yetiştiriciler bu köpeklerin çok yönlü, yetenekli olduğu ve mükemmel birer avcı olmaya eğiliminde olduklarını gördüler. Köpekler keklikleri ve yaralı antilopları yakalamak amacıyla kullanıldı. Daha sonra büyük hayvanları avlamak popülerleşti. çiftçiler at üzerinde aslan avlarken köpeklerin de hızlı ve başarılı yapısıyla, onlara eşlik ederek uyumlu çalıştıklarını fark ettiler.

1870’li yıllarda köpeklerin birçoğu aslanlardan korunmak, aslanları takip etmek ve onları ailesinden uzak tutmak için görevlendirilmek üzere Rodezya’ya götürüldü. Bu görevde o kadar başarılı oldular ki “African Lion Hound”  yani “Aslan köpekleri” olarak adlandırıldılar. Kısa süre içerisinde popüler oldular. Sırtlarının üzerinden zıt yönde uzayan tüy çıkıntısı ile ayırt edildiler ve farklı yapıdaki sırtlarıyla bir marka haline geldi.

1920’lere gelindiğinde, Rodezya’da birbirinden farklı, çıkıntılı Aslan Köpekleri görülüyordu. Mevcut cinsin temel özelliklerini, halini ve cinsin en çok önem verilen noktalarını aydınlatmak için toplantı planlandı. Güney Afrika’da büyük hayvan avlama sporu azalmaya başladığı için, bu tür köpekler yok olma tehlikesi yaşıyordu. Toplantıda toplanan ve sergilenen köpeklerin boyutları, görünümleri Bull Teriyerlerden, Danimarkalı köpek ırklarına kadar farklılık gösteriyordu.  Rhodesian Ridgebacks köpekleri için Dalmaçya ırkının yapısı uygun görüldü ve bugün bildiğimiz Rhodesian Ridgebacks ırkının standartlaştırılmış vizyonuna ulaşmak için bu köpek şablon olarak kullanıldı. Ardından Cornelius von Rooyen adındaki bir avcı, günümüzde Zimbabwe olarak bilinen Rhodesia’da köpek yetiştirme projesi düzenledi. Cinsin standart kriterleri karşılayan köpekler, Rhodesian Ridgebacks olarak adlandırıldı.

1922 yılında ırk standardı oluşturuldu. Ancak günümüze kadar bu standartta bir miktar değişme görüldü. 1924 yılında “South African Kennel Union” tarafından Rhodesian Ridgeback ırkı resmi olarak kabul edildi. Rhodesian Ridgeback’ler 1930’lu yıllarda İngiltere’ye ve ardından Amerika’ya tanıtıldı. Her iki bölgeden genişleyerek 1950’lilere kadar ün kazandılar ve hızlı şekilde köpek hayranlarını cezp ettiler.

1980’lı yıllarda Rhodesian Ridgeback cinsi bir tazı köpeği olarak tanındı. Tazı saha denemelerinde, diğer köpekler ile rekabet etmeye hak kazandı. Günümüzde Rhodesian Ridgeback ırkı arkadaş canlısı, şüphesiz, şık, kaslı, güçlü ve atletik bir vücutla Güney Afrika’da ve dünya genelinde farklı bölgelerde hala daha popüler tazı köpekleri arasındadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Rhodesian Ridgeback uzun, iri, güzel, güçlü, dayanıklı ve adaleli vücudu olan bir tazı türüdür. Büyük yapılı olan bu köpekler oldukça kaslı ve atletiktir. Sırt özelliği, tersine çıkan kılıç şeklindeki tüyleriyle kendine has güzellikleri vardır.

Kafa

Rhodesian Ridgeback köpeğinin geniş, uzun ve düz kafatası vardır. Kulaklarının arkasında duran geniş kafası, uzun bir namluyla birleşir. Namlu, derin, uzun ve belirgin bir duruşa sahiptir. Alın çıkıntısı belirgindir. Burun rengi köpeğin kürküne göre siyah, kahverengi veya karaciğer tonlarındadır. Güçlü çeneye ve dişlere sahiptir. Bazılarının dilleri siyah renktedir.

Kulaklar

Orta büyüklükte, tabandan geniş başlayan ve bir noktaya doğru sivrilen kulakları vardır. Yüksek konumlanan kulakları aşağı doğru sarkmaktadır.

Gözler

Rhodesian Ridgeback köpeğinin orta büyüklükte, yuvarlak, canlı, parlak ve koyu renklidir. Göz renkleri köpeğin kürküne bağlı olarak değişiklik gösterse de genellikle kahverengidir.

Bacaklar ve Ayaklar

Rhodesian Ridgeback ırkının ön bacakları güçlü ve düzdür. Perdeli ayakları, kumlu yüzeylerde rahat yürümesine yardımcı olur. Atletik yapısıyla, kendinden emin ve uzun adımlarıyla hareket ederler

Kuyruk

Rhodesian Ridgeback köpeğinin tabandan kalın başlayan ve bir noktaya doğru incelen, uzun kuyruğu vardır. Kuyrukları hafif şekilde yukarıya doğru kıvrılır ve bazen dik şekilde kaldırdıkları görülür.

Tüy

Tek katmanlı, kısa, düz, sık, sert ve parlak tüylere sahiptir. Sırtın ortasından aşağıya doğru belirgin şekilde sivrilen tüyleriyle dikkat çekerler. Sırtındaki dik tüyler, vücudun geri kalan tüylerine göre ters yönde uzamaktadır. Tüylerin uzunluğu omzun arkasından başlayarak, kalça üzerinde bir noktaya kadardır. Simetrik tüy çıkıntısı ile diğer köpek ırkları arasında kolaylıkla ayrılır.

Renk

Rhodesian Ridgeback ırkının kürk rengi taba renginden altın sarısına, açık buğday tonlarından kırmızı tonlarına kadar değişebilir. Bazılarının ağız ve burun kenarında, kulaklarında, göz çevresinde, göğüste ve ayak parmağında biraz beyaz biraz siyah tüyler bulunur. Rhodesian Ridgeback ırkında safkan siyah kürk çok nadir görülmektedir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları düzenli yapılan, sağlıklı Rhodesian Ridgeback  köpeğinin ortalama yaşam süresi 10- 13 yıl arasındadır.

Rhodesian Ridgeback ırkının dişi ve erkeklerinin ağırlığı 31- 39 kg, yükseklikleri ise 61- 69 cm arasında değişiklik gösterir. Dişilerin maksimum ağırlığı 34 kg, yükseklikleri 66 cm’dir. Erkeklerin ağırlığı 39 kg, yükseklikleri de 69 cm’dir.

Rhodesian Ridgeback orta seviyede tüy döker ve minimum bakıma ihtiyaç duyarlar. Tüy dökme miktarı genel olarak orta seviyede olmasına rağmen mevsim geçişlerine, sağlık durumlarına ve beslenmelerine göre azalıp artabilir. Bakım ihtiyaçları genel olarak kolaydır.  Haftada 2- 3 kez düzenli fırçalama ve tarama işlemi ile dökülen tüylerini kontrol altına alabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli köpek mamalarından Rhodesian Ridgeback köpek ırkına uygun içerikte olan ürünleri tercih etmenizi önermektedir. Köpeğinizin uygun içerikte ve kalitede hazır mamaları tercih etmesi çok önemlidir. Hazır köpek mamaları tercih etmenizin yanı sıra zaman zaman Rhodesian Ridgeback evde hazırlanan, sağlıklı insan gıdalarını ve sofra atıklarını da tüketebilir.

Rhodesian Ridgeback hazır mamaların yanında ev yemekler, meyve ve sebzede yiyebilir. Ancak her ev yemeğini, sofra atığını ya da meyve, sebzeyi yemesi Rhodesian Ridgeback için uygun değildir. Sahibinin  Rhodesian Ridgeback köpeklerinin neler yediği, içeriği faydalı ve evde hazırlanan yiyecekler hakkında bilgisinin olması gereklidir. Rhodesian Ridgeback köpeği sadece sofra atıklarıyla da beslenmemelidir. Evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Rhodesian Ridgeback’ın günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan diğer değerleri karşılamak için yeterli değildir. Sağlıklı beslenmesi için Rhodesian Ridgeback köpek ırklarına özel üretilen yüksek kaliteli kuru veya yaş mamalarını ölçülü ve belirli öğünler şeklinde yemesi gelişimleri için en iyi olandır.

Rhodesian Ridgeback köpekleri gelişimini tamamladıktan sonra herhangi bir sağlık sorunu yoksa çiftleştirilir. Dişi ve erkek Rhodesian Ridgeback köpeklerinin çiftleştirilmesi için en uygun zaman 15 ve 18 aydan sonrasıdır. Rhodesian Ridgeback ilk kızan döneminde ve yetişkin olmadan çiftleştirilmemelidir. Çiftleştirme süreci hakkında daha detaylı bilgiler için köpeklerin çiftleştirilmesi konulu blog yazısını inceleyebilirsiniz.

Rhodesian Ridgeback ırkının bakıma ihtiyacı minimum seviyededir. Orta seviyede dökülen tüyleri bakım rutinini kolaylaştırır. Tüy dökme miktarı mevsim geçişlerine, sağlık durumlarına ve beslenmelerine göre azalıp artabilir. Bakım ihtiyaçları genel olarak kolaydır.  Haftada 2- 3 kez düzenli fırçalama ve tarama işlemi ile dökülen tüylerini kontrol altına alınır.

Rhodesian Ridgeback yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine, kürk bakımına, şeceresine ve daha farklı birçok etkene göre değişir. Rhodesian Ridgeback köpek fiyatı 5.000 TL ile 15.000 TL arasındadır. Rhodesian Ridgeback yavru köpeğinin fiyatı satıldığı yere, satan kişiye ve farklı sebeplere göre artıp azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, dişi Rhodesian Ridgeback köpeği tek bir doğumda 6- 8 yavru dünyaya getirebilir. Sağlık durumuna, yaşına, kaçıncı doğumu olduğuna ve erkek köpekle çiftleşme sayısına, sperm kalitesine göre doğan yavru sayısı değişiklik göstermektedir. Rhodesian Ridgeback ırkının sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için yetişkinlik dönemine girmeden çiftleşmemesi ve yılda birden fazla doğum yapmaması önerilir.  Vücut yapısı onların doğal yollarla doğum yapmasını kolaylaştırır ve sezaryene ihtiyacı minimum düzeydedir. Rhodesian Ridgeback köpeğinizin hamilelik ve doğum sürecinde sağlığına, egzersiz düzenine ve beslenmesine ekstra dikkat etmelisiniz.

Rhodesian Ridgeback ırkının kürk rengi taba renginden altın sarısına, açık buğday tonlarından kırmızı tonlarına kadar değişebilir. Bazılarının ağız ve burun kenarında, kulaklarında, göz çevresinde, göğüste ve ayak parmağında biraz beyaz biraz siyah tüyler bulunur. Rhodesian Ridgeback ırkında safkan siyah kürk çok nadir görülmektedir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.