Alaskan Klee Kai zeki, enerjik, meraklı, uyumlu, ailesine karşı sevgi doludur ve ailesinin ilgi odağı olmayı severler. Ailesine bağlı, sadık, itaatkar, arkadaş canlısı ve sevecendir. Yabancılara karşı ise mesafeli, temkinli yaklaşırlar. Alaskan Klee Kai çocuklarla iyi anlaşır, oyun arkadaşı olurlar. Diğer köpeklerle iyi anlaşırlar ancak yüksek av içgüdüsü nedeniyle kendinden daha küçük evcil hayvanlarla yaşamak ve arkadaşlık kurmak onlar için zor olabilir. Kendinden küçük köpekleri, evcil hayvanların olduğu evde Alaskan Klee Kai bir arada yaşamakta zırlanabilir.
Alaskan Klee Kai ırkının arkadaş canlısı yanını ve karakter, kişilik özelliklerinin olumlu yönde geliştirmek için erken aşama köpeğinizi eğitimine başlamalı ve sosyalleştirmelisiniz. Alaskan Klee Kai yeni tanıştığı kişilere temkinli yaklaştığı için her ne kadar sosyalleşse ve eğitim alsa da mükemmel bir bekçi köpeği ve refakatçi köpek olacaktır.
Günlük yeterli egzersiz yaptığı ve sosyalleştiği sürece apartman hayatına uyum sağlamakta zorlanmayacaktır. İdeal yaşam alanı daha çok özgürce hareket edebileceği bahçeli bir evdir. Yüksek enerjisinden dolayı yeterli egzersiz yapmazlarsa sinirli, asi ve agresif davranışlar sergileyebilirler. Alaskan Klee Kai ilgi görmeyi, sevilmeyi isterler ancak fazla ilgilenmeniz de köpeğinizin küçük köpek sendromu geliştirmesine neden olabilir. Bu yüzden aşırıya kaçan ilgilerden kaçınınız ve küçük köpek sendromu geliştirmesine izin vermeyiniz.
Alaskan Klee Kais ailesinin ilgi odağı olmayı sever ancak ihtiyaçları karşılanmadığı zamanlarda oldukça “sesli” bir köpek olacaktır. Havlamayı severler. Sibirya Kurdu gibi ağız müdahalelerinde bulunma ve sesli olma isteğinde olmasalar da, hoşnutsuzluğunu, rahatsızlığını ifade edebilmek için havlayabilir veya mızmızlanabilir. Havlama davranışları kontrol edilebilir seviyede olsa da ırkın bu özelliği nedeniyle herkesin bakabileceği köpek değildir.
Alaskan Klee Kai, 1970’lerin başında Alaska’nın Wasilla şehrinde Linda Spurlin ve ailesi tarafından geliştirildi. Alaskan Husky köpek ırkının, daha küçük, refakatçi bir versiyonunu yetiştirmek istemesiyle Alaska’da ırk ortaya çıktı. Alaskan Klee Kai, Alaska’yı dolduran çok sayıda yerli köpekten arasında eski köklere sahip ırklardan birisidir.
1970’li ve 1980’li yıllar boyunca Spurlin ailesi görüntü, fiziksel ve zihinsel sağlamlık açısından yüksek standartlarına sahip olan, uygun köpekleri özenle seçip yetiştirdiler. Linda, çoğu küçük köpek ırkın yetiştiricisinin aksine cücelikten muzdarip köpek ırklarının kullanarak çaprazlamalar yapmak yerine, Sibirya Kurdu ve Alaska Malamutu ırklarını Schipperke ve Amerikan Eskimo Köpeği ırklarıyla çaprazlayarak geliştirmek istediği köpeğin boyutunu küçültmeyi hedefledi. Alaska Husky’nin belirgin, zıt simetrik bir yüze sahip olan yapısını kullanarak, yeni ırkın arkadaş boyutunda bir versiyonu üzerinde çalıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde nadir cins Alaskan Klee Kai ortaya çıktı.
Alaskan Klee Kai, 1988 yılında halk ile tanıştırıldı. Spurlin ailesi, cinsi “küçük köpek” anlamına gelen bir Inuit terimi olan Klee Kai olarak adlandırdı. Ancak 1995 yılında cinsin adı “Alaskan Klee Kai” olarak yeniden düzenlendi. 1997 yılında da United Kennel Club tarafından “Alaskan Klee Kai” adıyla resmi olarak ırk kabul edildi.
Alaskan Klee Kai ataları gibi, birden fazla yaşam tarzına, seyahate, yürüyüşe, spora, eğlenceye uyum sağlamaktadır. Kızak çekmede, avlanmada, iz sürmede mükemmel performanslar sergilemişler ve vahşi hayvanlar ya da yaklaşan düşmanlar gibi tehlikeler için sahibini haber veren, iyi bir bekçi köpeği olmuşlardır. Alaskan Klee Kai ayrıca insanların ve ailelerin hayatında sevgi dolu yapısıyla refakatçi ve terapi hizmetlerinde de görev almışlardır.
Alaskan Klee Kai köpek ırkı, halkla tanıştıktan 10 yıl sonra Linda köpek yetiştiriciliği bıraktı. Ancak diğer yetiştiriciler Linda ve ailesinin izinden giderek ırkı yetiştirmeye devam ettiler. Buna rağmen günümüzde Alaskan Klee Kai köpek ırkı yetiştiricileri oldukça nadirdir.
Alaskan Klee Kai, genellikle ataları olan Alaskan Husky'nin daha küçük bir versiyonudur. Vücut uzunluğu, yüksekliğinden biraz daha uzundur. Vücut görüntüsü, türün Kuzey mirasını yansıtır. Sırtın üst çizgisi omuzların arkasından bele kadar aynı seviyede gelir. Bel güçlü, kısa yapıdadır ve göğüs kafesinden daha dardır ve hafif kıvrımlıdır. Göğüs orta genişliktedir ve dirseklere kadar iner. Yandan bakıldığı zaman göğsün en alçak noktası ön ayağın arkasında yer alır. Göğsün çok geniş olması bir kusur olarak kabul edilir ve istenmez. Kaburgalar omurgadan belirgindir ve güçlü bir sırt oluşturur.
Kafa temiz, kırışıksız, vücudun büyüklüğü ile orantılı, orta derecede bir duruşa sahiptir. Üstten veya yandan bakıldığı zaman, kafatası ve ağızlık bölgesi geniş tabanlı bir kama şekli oluşturur. Bu yapı buruna doğru incelir. Dar, kubbeli ve düz kafa yapısı hata olarak kabul edilir ve istenmez. Alaskan Klee Kai'nin en ayırt edici özelliği, ağzın ortasında iyi tanımlanmış burun çubuğu ve göz çevresindeki çarpıcı, zıt renkli yüz maskesidir. Alt çene güçlü ve çıkıntılı yapıda değildir. Tüy renkleri siyah veya grinin tonlarında olan köpeklerin dudaklar sıkıca kapalıdır, dudak rengi ve burun rengi siyahtır. Tüy rengi kırmızının tonları olan köpeklerin ise dudak pigmenti ve burun rengi ciğer rengindedir
Alaskan Klee Kai'nin kulakları dik, güçlü bir şekilde yukarıya doğru sivrilir, üçgen şeklinde, başın boyutuna oranla biraz büyük ve iyi tüylü yapıdadır. Kulak uçları hafif yuvarlaktır ve deri tabandan uca doğru kalınlaşır. Kulakları oldukça hareketlidir ve seslere duyarlı bir şekilde tepki vermektedir
Gözler orta büyüklükte, badem, oval ve yuvarlak şekillerdedir. En çok tercih edilen göz yapısı badem olandır. Gözler eğik olarak yerleştirilmiştir ve herhangi bir renk ya da renk kombinasyonu ile karşınıza çıkabilirler. Tüy rengi siyah veya gri tonlarındaki Alaskan Klee Kai köpeğinin göz kenarları siyahtır. Kürk renkleri kırmızının tonları olan köpeklerin ise göz kenarları ciğer rengindedir.
Alaskan Klee Kai arkadan bakıldığı zaman, arka bilekleri birbirine paraleldir ve orta derecede aralıklıdır. Arka bacaklar diz ve diz eklemleri orta derecede ve iyi açılıdır. Arka bilekleri iyi ve yere dik indirilmiştir. Ayaklar köpeğin kemiğiyle orantılı boyuttadır, oval şekildedir ve iyi eklemlenmiştir. Pedler kalın bir şekilde yastıklanmış, ayak parmakları ile pedler arasında tüylenmiştir. Ayaklardaki tüyler pedlerin arasından ve ayakların dış kenarlarından kesilebilir. Ped işaretleri, ön ayaklar ve arka ayakların ne dirsekler içe ya da dışa dönük olmadan düz ileri taşınır. Yumuşak, zahmetsiz ve çevik bir yürüyüşle hareket ederler.
Kuyruk iyi tüylüdür, üst çizgi seviyesinin altına yerleştirilmiştir. Köpek uyanıkken ya da hareket halindeyken arkada veya vücudun iki tarafına doğru uzanan gevşek ve doğal kıvrılmış şekildedir. Köpek rahatken ve alışılmadık durumlarda kuyruk sarkık halde durabilir. Kuyruk ucunda koyu renkli tüyler tercih edilir.
Alaskan Klee Kai'nin kürkü, kuzey köpeklerinin mirasını anımsatan yapıya sahiptir. Çift katmanlı, iyi tüylü, uzun bir kürkü vardır. Ancak kürk kesinlikle köpeğin dış hatlarını gizleyecek uzunlukta değildir. Boyun, önlüğe karışan koruyucu fırfır tüyleri vardır. Astar yumuşak, yoğun ve dış kaplamayı destekleyecek uzunluktadır, dış kaplamanın koruyucu tüyleri ise düzdür ve asla sert ya da aşırı yumuşak değildir. Kuyruk, tabanda ve kuyruğun alt kısımlarında daha uzun tüyleri bulunur. Daha uzun tüylü köpeklerin ön bacaklarının arkası, kalçadan iç diz eklemine kadar, gövdenin, kuyruğun alt tarafı ve kulaklarda biraz daha tüy olabilir;
Alaskan Klee Kai'nin siyah, gri veya kırmızı tonlarındaki kürk renkleri kabul edilmektedir. Ancak bu renklerin köpeğin yüz maskesinin belirgin ve net bir şekilde görülebilmesini engellemesi gerekmektedir. Köpeğin yüzünün alt yarısında, boğazında, göğsünde, pantolonunda, ayaklarında, bacaklarında ve bedenin alt tarafında kontrast oluşturan daha açık bir kürke sahiptir. Alaskan Klee Kai ırkının kürkünde arzu edilen işaretler; gözlerin üzerinde açık renkli benekler, kulakların iç kısmında daha hafif tüyler, kuyruk ucunda koyu bir renklenme, yüzün burun çubuğunun aşağısına ve gözlerin çevresine doğru uzanan kafatası üzerinde koyu renklenmeden oluşan bir yüz maskesi, ağzın ortasından, kenarlarından aşağı doğru uzanan koyu renkli bir burun çubuğu ve kafatasının ortasında ortalanmış açık renkli bir alev bulunmalıdır. Ayrıca gözlerin dış köşeleri ile kulakların tabanı arasındaki bir çizgiye, ağzın kenarlarından, çenenin altından ve boğazdan aşağı doğru uzanan kürkün ana rengiyle zıt ve daha açık renkte tüylerle kontrast olmalıdır Belirtilen işaretlerin, belirli bölgeler dışında olması istenmez.
Bakımları yapılan, sağlıklı bir Alaskan Klee Kai ırkının ortalama yaşam süresi 13- 16 yıl arasında değişiklik göstermektedir
Yetişkin erkek ve dişi Alaskan Klee Kai köpeğinin ideal ağırlığı ve yüksekliği köpeklerin çeşitlerine göre değişiklik gösterir. İdeal ağırlığı; 2 – 11 kg, yüksekliği ise 30- 43 cm aralığındadır. Alaskan Klee Kai oyuncak, minyatür ve standart olmak üzere 3 farklı boyuttadır. Ancak bu boyutlar arasında fazla bir fark yoktur.
Ağırlıkları ise ortalama 2- 11 kg aralığı değişmektedir. Ancak 20 kg’ a ulaşan Alaskan Klee Kai köpek çeşitleri de vardır. Burada önemli olan Alaskan Klee Kai ırkının boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlıklı bir gelişim için önemlidir.
Yıl genelinde orta seviyede tüy dökmektedir. Alaskan Klee Kai’nin mevsimsel geçişlerinde daha fazla tüy döker ve bu dönemlerinde ek bakıma ihtiyaç duyulur. Bazı köpek sahiplerinin ırkın mevsimsel tüy dökme sürecinin altı aya yakın sürdüğünü ifade eder. Bu durumu en az seviyede tutabilmek için düzenli tarama ve fırçalama yapmalısınız.
Alaskan Klee Kai hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı olarak belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Alaskan Klee Kai için uygun değildir. Köpek sahibinin Alaskan Klee Kai için köpekler ne yer ve evde hazırlanan sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Sadece ev yemeklerini yemek Alaskan Klee Kai için yeterli, sağlıklı değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Alaskan Klee Kai’nin günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Alaskan Klee Kai yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.
Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Alaskan Klee Kai cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Alaskan Klee Kai ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Alaskan Klee Kai köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Alaskan Klee Kai bakımı genel olarak kolaydır. Tüylerinin orta seviyede dökülmesi ve haftalık taramanın ya da fırçalamanın yeterli olması bakım sürecini kolaylaştıran ilk adımdır. Kürkünün kir tutmaması, kötü köpek kokusu oluşturmaması, banyo sıklığının az olması ve tıraş ihtiyacının bulunmaması bakım işleminin genel olarak kolay olmasının önemli nedenlerindendir.
Alaskan Klee Kai yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, yetiştiricisine, yeteneklerine, çalışkanlığına ve daha farklı etkenlere göre değişiklik gösterir. Alaskan Klee Kai yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesi, talep etmesi, yetenekleriyle öne çıkması, eğitim durumu ya da ırkın nadir bulunması, az ilgi görmesi gibi farklılıklardan dolayı artıp azalarak değişiklik göstermektedir.
Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Alaskan Klee Kai tek doğumda 4-10 arasında yavru dünyaya getirebilir. Alaskan Klee Kai ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Alaskan Klee Kai ırkının doğurduğu yavru sayısını etkilemektedir.
Alaskan Klee Kai’nin siyah, gri veya kırmızı tonlarındaki kürk renkleri kabul edilmektedir. Ancak bu renklerin köpeğin yüz maskesinin belirgin ve net bir şekilde görülebilmesini engellemesi gerekmektedir. Köpeğin yüzünün alt yarısında, boğazında, göğsünde, pantolonunda, ayaklarında, bacaklarında ve bedenin alt tarafında kontrast oluşturan daha açık bir kürke sahiptir. Alaskan Klee Kai ırkının kürkünde arzu edilen işaretler vardır ve bu işaretlerin belirtilen noktalarda olması gerekir. Belirli bölgeler dışında yer alması istenmez.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar