Şişman bir kediye nasıl bakarsınız?

3 Mayıs 2021
3186
Şişman bir kediye nasıl bakarsınız?

Kilo verme konusu tüm canlılarda oldukça güç bir durumdur. Malesef ki çok kolay şekilde kilo alabilirken, vermek bir o kadar zor olabiliyor. Her ne kadar zor olursa olsun kediniz için bunu yapmak, onu fit bir görüntüye sokmanın yanı sıra hayatının geri kalanını sağlık ve keyif içerisinde geçirebilmesi için bir fırsat olacaktır.

Şişman kedilerde şeker hastalığı, alerjiye bağlı olmayan deri hastalıkları, artrit ve bağışıklık sisteminin zarar görmesi gibi pek çok rahatsızlık ortaya çıkmaktadır. Fazla yiyip, hareketsiz kalmanın bir sonucu olan obeziteyle kedinize uygulayacağınız diyet programları ve egzersizler ile başa çıkabilirsiniz.

Eğer kediniz olması gerektiğinden daha fazla kilo almaya başladıysa bunu hemen farketmelisiniz. O şirin görüntülerine aldanarak, sürekli aç olmalarına dayanamayıp beslemeye devam edebiliyoruz. Fakat ne yazık ki bunun onlar için öldürücü nitelikte olduğu konusunu atlıyoruz.

Anlayacağınız kedinizi beslerken ipin ucunu kaçırmanız onlar için kötü sonuçlanacaktır. Aşırı besleme hali aslında tek başına bir etki yaratmazken obeziyete davetiye çıkaran esas sebep, verilen gıdanın kalitesidir.

Kediniz Fazla Mı Kilolu Yoksa Sadece Kabarık Mı? 

oturan şişman kedi

Her kedi farklı boyut ve şekillerde olabilir. Siz kedinizin fazla mı kilolu yoksa yalnızca bir kabarıklıktan mı ibaret olduğunu nasıl anlayacaksınız? İşte bu sorunun cevabı;

  • Kedinizin kaburgalarını kolay şekilde hissedebilmeniz gerekir.
  • Eğer kedinizin tüyleri kısaysa, kaburgalarını göreceksiniz. Bunların ince olmaması lazım fakat göğüs kafesini ellediğinizde hissedilmelidir.
  • Kedinize tepeden baktığınızda belinin dar olduğunu görebilmelisiniz.
  • Yan karnı çok az arka bacaklarının önünde sıkışmalıdır. Birçok kedinin deri kıvrımları sarkıktır fakat yürürken bunlar sallanmamalıdır.

Fazla Kiloya Sahip Kedilerin Karşılaşabileceği Riskler

  • Kanser türleri, hipertansiyon, kalp hastalığı ve diyabet
  • Kireçlenme ve eklem ağrıları
  • İdrar yollarında taş
  • Karaciğer yağlanması
  • Cilt hastalıkları
  • Bulaşıcı hastalıklar
  • Isıya karşı hasasiyet ve cerrahi işlemlerde anestezi konusunda oluşabilecek komplikasyonlar

Obezitenin Riskleri Nelerdir?

Fazla kiloya sahip kedilerin yaşam standardı düşer, hastalıklara davetiye çıkarırlar ve haliyle yaşam süresi kısalır. Normal bir kilonun üstünde olsa dahi bu durum ne yazık ki böyledir. 8-12 yaş aralığındaki obez kediler, normal kilolu kediler ile kıyaslandığında ölüm oranının 2.8 kat arttığı bilgisi araştırmalar sonucunda desteklenmiştir.

Kilo Alma Riskine Sahip Kediler

Bazı kedilerde kilo alma veya obez olma riski çok daha fazladır. Bunlardan biri kısırlaştırılmış erkek kediler olup çok az hareket eden ev kedileri ve serbest besleme yöntemi ile beslenen kediler risk grubunda yer alıyor.

Görülen Yaygın Hastalıklar

Çok nadir görülse de fazla kilolu kedilerde endokrin sorunları ile karşılaşılabileceği gibi, başlı başına hipotiroid hastalığı da kilo almasına neden olabilmektedir. Kedilerde daha çok hipertiroid görülmesine rağmen veteriner hekimizin vereceği tiroksin takviyeleri ile durum kolayca çözümlenebilir.

Diyabet

Aşırı kilolu olan kedilerde görülmeme şansının çok az olduğu diyabet, sürekli olarak yüksek karbonhidratlı yiyecek tüketiminin bir sonucudur. Hemen hemen insanlarda görülen diyabet sebepleri ile aynı özelliklere sahiptir.

Artrit

zıplayan kediler

Obezite ve artrit hastalıkları, kedilerde döngü şeklinde devam ediyor olup vücudundaki taşıyıcı eklemlere yük binmesi ile ağrılı artrite çevirir. Yürüyüp, zıpladıkları esnada hissettikleri ağrılar nedeniyle hareket edemez duruma gelirler. Buna bağlı olarak kalori yakımı durur ve kilo almaya başlar.

Hepatik Lipidoz (Yağlı Karaciğer Hastalığı)

Aşırı kilolu kedilerin sürekli risk altında olmasına sebep olan yağlı karaciğer hastalığı, önem verilmesi gereken bir hastalıktır. Zira neticeleri arasında ölüm ile sonuçlanmaya kadar varan durumlar görülebilmektedir.

Aşırı kilolu kedilerin altta yatan herhangi bir sebebe bağlı olarak birkaç günlük iştahsızlık yaşamaları sonucunda hepatik lipidozis oluşabilir. İştahsızlık yaşayan kedilerde vücudun enerji ihtiyacının karşılanması için depodaki yağlar yıkımlanarak dolaşıma geçer. Aşırı kilolu kedilerde yağ miktarının fazla olması ve süregelen iştahsızlık karaciğer üzerinde metabolize edilmesi gereken yağ miktarını arttırmaktadır. Bu da hepatik lipidoza sebep olmaktadır. Hemen teşhisin konulması ile tedaviye başlanması gerekmektedir.

Aşırı Kiloyu Önlemek İçin Tavsiyeler

Veteriner Hekime Gidin

muayene olan kedi

Bunun ilk adımı kedinizi bir veteriner hekime götürmektir. Küçük dostunuzun kilo vermesini sağlamanın en kolay çözümü beslenmesini düzenleyip, bolca hareket ettirmektir. Onu veteriner hekime götürdüğünüz takdirde fiziksel muayene, kan ve idrar tahlilinden elde ettiği bulgular ışığında, kedinizin kilo vermesine engel olacak bir sağlık probleminin olup olmadığı tespit edilecek. Bu doğrultuda yapabileceğiniz en iyi şey veteriner hekiminiz ile beraber iletişim içerisinde olmaktır!

Diyet Programı Oluşturun

Kiloyu hızlı bir şekilde değil, sağlığı için kademeli olarak vermesi gerekiyor. Zira hızlı kilo vermesi doğrultusunda karaciğer yağlanması gibi ciddi bir hastalık ile karşı karşıya kalabilir. Hekiminiz, kedinizin sahip olduğu özelliklere göre belirlemiş olduğu ideal kiloya ulaşması için bir program verecektir. Bu program kedinizin haftada %1 ile %2 kilo kaybı yaşamasını sağlayacaktır ki, sağlıklı olanı da budur.

Programı uyguladığınız süre zarfı içerisinde kedinizin toplam mama yemesinde %20 ve %40‘lık azalma olabilir. Veterineri hekiminiz ile durumu değerlendirin ve evde uygulamanız gereken adımlar hakkında detaylı bilgi alın. Bu plan kedinizin daha az yiyip daha çok enerji harcamasını içerdiği için içiniz rahat olsun.

Serbest besleme stili her ne kadar kediniz ve sizin için kolay olsa da, eğer kediniz şişman bir kedi ise bu onun için hiç sağlıklı bir düzen değildir. Bunun yerine kedinizi belirli saatlerde beslerseniz, neyi ne kadar yediğini görmüş olursunuz. Kedinizin şeker hastalığı mevcutsa, özel bir program yapmak gerekebilir. Bunun için veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

Kedinizin Diyetini Ayarlama

mamasına bakan kedi

Obezite sorunu, genel olarak etobur yiyiciler olan kedilerin yanlış beslenmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kas etinden almaları gereken proteini alamayıp üzerine bir de yanlış beslenme eklenince bu sonuçla karşılaşmak şaşırtıcı olmasa gerek.

Kedinizin kilo almasına sebep olan sebeplerden en önemlileri; kalitesiz kuru mama, sürekli ev yiyecekleri ile beslenme, az su içmek ve çok fazla mama verilmesidir.

Kediler için en ideal besleme sıklığı günde üç veya dört öğün olacak şekilde azar azar verilme üzerine olmalıdır. Bunu uygularken kedinizin öğünü içinde yemediği mamayı belli bir süre sonra önünden almalısınız ve bir sonraki öğününe kadar mama vermemelisiniz.

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki uygun şartlar sağlandığı sürece kaliteli bir kuru mama sağlıklı bir kedinin kilo almasına sebep olmamaktadır. Profesyonel kuru mamaların besin içerikleri kedilere uygun olarak hazırlanmaktadır. Kedinizin kilosuna göre günlük verilmesi gereken miktar da profesyonel kuru mamaların ambalajlarında bulunmaktadır. En sık yapılan hatalardan birisi ölçüsüz mama kullanımıdır. Göz kararı verilen mama miktarı kedinizin enerji ihtiyacından daha fazlasını alarak kilo almasına sebep olabilir. Veteriner hekiminizin özel bir uyarısı bulunmadığı sürece kedinizin kilosuna uygun bir şekilde kaliteli bir kuru mamayla beslemelisiniz.

Ayrıca genel olarak kediler kimsenin olmadığı evlerde yaşamlarını sürdürmektedirler. Bu sebeple kedi sahiplerinin başvurdukları yöntem otomatik olarak dökülen kedi mama kaplarıdır. Sektörde açık farkedilmiş ve porsiyon kontrolü olan mama kapları icat edilerek bu durumun önüne geçilmiştir.

Tüm Diyet Mamalar Aynı Mıdır?

Diyet mamalarının çoğu daha az yağ, daha az kalori ve daha fazla lif şeklinde üretilmemiştir. Bu mamalar kendi içlerinde yalnızca kalori kısıtlamalarına sahiptir. Hekiminizin önereceği beslenme düzenine en uygun diyeti uygulamalısınız. Ancak kedinize etki edecek tıbbi sorunlar göz önünde bulundurularak bu seçim değişim gösterebilir. Düşük kalorideki bir diyet programı kedinizin ideal kiloda kalmasını sağlarken, ilk etapta kilo verme işlemi gerçekleşmeyebilir. En başta belirttiğim üzere alacağı kalori miktarı kilo vermesinde önemli etkendir. 

Gelişimlerini İzleyin

tartılan kedi

Programı eksiksiz uyguluyor ancak kedinize baktığınızda bir değişim göremiyorsanız, bu sizin motivasyonunuzda bir düşüş yaşamanıza sebep olabilir. Kedinizi günde ne kadar beslediğinizi bir yere not alarak, hareket sürelerini de aynı şekilde not alabilirsiniz. Hafta bitimlerinde, aynı gün ve aynı saatlerde tartarak kilosunu kaydedin. Ancak buradaki bir diğer önemli nokta kedinizin sayısal anlamda kilosunda ciddi bir değişiklik görmüyor olsanız bile vücudundaki yağ miktarında değişim olmuş olabilir. Kaliteli mama, yeterli mama ve yeterli egzersizle beraber vücuttaki yağ oranı azalıp kas oranı artabilir. Bu da sayısal olarak kiloda herhangi bir değişikliğe sebep olmasa bile sağlık anlamında çok daha faydalı olduğu kesindir.

Kedinizi Nasıl Tartarsınız?

Kedinizi öylece tartının üzerine çıkartıp durmasını beklemek adeta bir sürpriz olacaktır. Evde yapabileceğiniz kolay tartma şekli; kediniz ile beraber tartının üzerine çıkıp, kendi kilonuzu toplam kilodan çıkmak olacaktır. Ancak bu yöntem her zaman doğru sonucu verecek diye bir şey yok! Veteriner kliniğini ziyaretlerinizde kedinizin kilosunu öğrenmek için personelden yardım isteyebilirsiniz.

Hareket Etmesini Sağlayın

kedi ağacında oynayan kedi

Dışarıya çıkmalarına müsaade edilen kedilerde bu tür bir problem ile karşılaşılmamaktadır. Bunun sebebi ise; kediler sağa sola atlayıp zıplar, ağaçlara tırmanır, börtü böceğin peşinde koşarlar ve sürekli aktif olurlar, böylelikle kalori yakmaları oldukça kolaydır. Eğer kedinizi dışarı bırakmaya imkanınız yoksa evinizin içine kediniz için egzersiz ekipmanları bulundurabilirsiniz. Çeşitli tırmanma kuleleri, direkleri ve interaktif oyuncaklar ile çok kolay şekilde üstesinden gelebilirsiniz. Bir diğer alternatifte kedi tasması takarak, dışarı da gezintiye çıkarmaktır.

Oyun Oynayıntopla oynayan kedi

Bir ev kedisine egzersiz yaptırmanın en iyi yolu onunla oyun oynatmaktır. İlk etapta gün içerisinde 10 dakika oyuncakları ile oynaması için ona eşlik edin. Tüylü toplar, fareler, kedi nanesi gibi oyuncaklar işe yaracaktır. Taşıyabilecekleri boyutlardaki oyuncakları uzağa fırlatıp size getirmesini sağlayın. Bu tarz oyunlar ile hem kedinizle eğlenceli vakit geçirir hem de onun sağlığı için bir adım atmış olursunuz.

Kedinizin İdeal Kiloya Ulaşması Ne Kadar Zaman Alır?

Bu durum kedinizin ne kadar kilo vermesi ile doğru orantılıdır. Neyi ne kadar yediği ne kadar aktif olması gerektiği gibi hususlar, süreç içerisindeki önemli noktalar olarak ön plana çıkıyor. Ancak bir zaman belirtmek gerekirse pek çok kedi gelmesi gereken kiloya 6 ile 8 ay arasında ulaşacaktır. Eğer daha fazla sürerse, uygulamanızı değiştirmeniz gerekebilir. 

Kediniz Acıkınca Mama Verene Kadar Sizi Rahat Bırakmıyorsa; 

Kediniz sürekli yanınıza gelerek onu beslemeniz için ısrarcı oluyorsa ve siz de bu duruma yenik düşüp ona yiyecek veriyorsanız, işin kolayına kaçmış olduğunuzu söylemek yanlış olmaz. Her ne kadar biz onları besleyip eğitiyor da olsak da onların da bizden aşağı kalır yanları yok. Pes ettirmek için ne yapmaları gerektiklerini iyi biliyorlar. Bu durumun üstesinde gelebilmeniz için bazı tavsiyeler:

  • Otomatik besleyici mama kaplarından kullanmayın!
  • Eğer kullanıyorsanız da, bunun zamanlayıcı ile açılır olanlarından edinin. Böylelikle alması gereken mama miktarını belirleyerek, öğünlere bölmeniz kolaylaşacaktır.
  • Kediniz ile vakit geçirin. Yemek için size sırnaştığında onunla oyun oynayın. Kediler sevginin yerine yiyecekleri koyar, sizde ona sevginizi verirseniz yemek sorunu ile kolayca başedebildiğinizi göreceksiniz.
  • Sık ama küçük miktarlarda öğün verin. Bunun dışında ne isterse istesin yemek vermeyin!

Birden Fazla Kedi Besleme: Yalnızca Birinin Kilolu Olması Durumu

  • Kedilerinizi ayrı yerlerde besleyin. Birini salonda beslerken ötekini bir oda da beslemek bu durumu kolayca çözecektir.
  • Normal kilolu kediyi, şişman kedinin ulaşamayacağı noktarlarda beslemeye gayret gösterin. Örnek vermek gerekirse; normal kilodaki kedinin sığabileceği yerlerde yemeğini verin ki, şişman kediniz boyutundan dolayı erişim sağlayamasın. Bir karton kutuyu yalnızca normal kedinizin sığacağı şekilde kesmek gibi açıklanabilir.
  • Otomatik besleme kaplarını kullanmayın! Siz evde yokken kedilerinizin hangi miktarlarda yediğini bilemezsiniz.

Kediniz Hedeflediğiniz Kiloya Ulaştığında Ne Yapmalı?

Uzun uğraşlar sonucu kediniz kilo vermiş ve artık istenilen hedefe ulaşmışsa, ikinci süreç burada başlıyor demektir. Yapmanız gereken yegane şey, bundan sonraki yemek düzeninde aynı kontrolü sağlamak olacak. Kilo kontrolüne uyan yiyecekler ve porsiyon miktarları konusunda veteriner hekiminiz ile doğru adımları atacaksınız. Kilo alımının tekrarlanmaması adına porsiyon miktarı hayli önem taşımaktadır. Bunca verilen emeğin karşısında aynı sonuç ile karşılaşmak yıkıcı olur.

*Sevimli dostunuzun yüksek standartlarda yaşamını idame ettirebilmesi için fazla yağlarından doğru adımlar atarak kurtulabilirsiniz. Sizin ile beraber sağlıklı ve uzun bir ömür geçirmesini istiyorsanız, kedinizi düşünerek hareket etseniz iyi olur. Bu makalenin herhangi bir tıbbi öneri verme amacı yoktur. Unutmayın ki, her canlı kendine özeldir ve ona göre bir program uygulanması gerekmektedir. En verimli sonuçlara veteriner hekiminize danışarak ulaşabilirsiniz. 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.