Ojos Azules Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Ojos Azules Resimleri
Ojos Azules, İspanyolca’da “Mavi Göz” anlamına gelen, herhangi bir kedi severin dahi bizce çok seveceği son derece derin ve masmavi gözleri olan güzel bir kedidir. Telaffuzu zor bir isimmiş gibi görünse de ondaki bu güzellik tüm uğraşlara değiyor. Bu cins, dünyadaki en nadir ve nispeten de yeni kedi ırklarından biridir. Hatta yetiştiricilerinin sayısı da gizli tutulmaktadır. Zira görünümü ve özellikle de muhteşem mavi gözleri için onu yetiştirmek isteyen pek çok kişi olduğu düşünülürse bu sayının gizli tutulması pek tabi normaldir. Ona sahip olmak da sanıldığından daha zordur. Gelin, bu harika görünümlü kediciği daha yakından tanıyalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Dünyanın en nadir kedi ırklarından biri Ojos Azules. Belki de dünyanın en sevimli kedisi de olabilir. Başka hiç bir kedi ırkında göremeyeceğiniz mavilikte bir çift göze sahip olan Ojos Azules, herhangi bir kedi severin bile hayran kalacağı şirinlikte canlıdır. Parlak, simsiyah tüylerle kaplı ufacık kafasında parıldayan gözleri insanı kendine hayran bırakıyor.

Ojos Azules oldukça nadir bir kedi ırkıdır. Açıkçası onu sahiplenmek de biraz zordur. Zira onu yetiştirenler yalnızca profesyonel yetiştiriciler olmakla birlikte dünyada sayılı bir nüfusa sahiptir. Fiyat bakımından da biraz pahalı bir evcil kedi olduğu söylenebilir. Ojos Azules kedisine sahip olan kişilerin, bu cinsin son derece sevimli, sevecen, sahibine karşı sadık, tut-getir tarzı oyunlara adapte olabilecek ve kendisine verilen komutları algılayacak kadar akıllı ve hepsinden de önemlisi güzel ve muhteşem gözleriyle eşsiz bir kedidir.

Sevimliliği dış görünüşüyle birlikte oyunlarda yaptığı muzipliklerle de kendini açıkça ortaya koyar. Önüne buruşturup atacağınız bir kâğıt parçasıyla bile saatlerce oynayabilir. Bununla birlikte, sahibiyle de oynamaya can atar. Doğası gereği hareketli bir yapıya sahiptir ve gün boyunca yorulmak bilmeden hem kendi kendine hem de sahibiyle oyunlar oynar.

Ojos Azules kedileri oldukça nadir bir ırk olduğu için bu güzellikte bir kediye sahip olmakla kendinizi oldukça şanslı sayabilirsiniz. Gözleriyle birlikte bu çekiciliğini akıllı oluşu, oyuncu yapısı ve arkadaş canlısı mizaç yapısı tamamlar. Açıkçası, birçok kedi severin ve özellikle de ilk defa kedi sahiplenecek olan kişilerin bir kedide aradığı hemen her şey Ojos Azules kedisinde vardır.

Günün çoğunu sahibiyle birlikte bıkmadan usanmadan geçirebilir. Ona sarılabilir, oda içerisinde takip edebilir, TV karşısında sahibinin yanına kıvrılarak kendini sevdirebilir. İlgi manyağı ve çok kırılgan bir kedi değil fakat sevgiye ve şefkate de fazlasıyla ihtiyaç duyar. Dolayısıyla çok fazla uzun süreler yalnız kalmaya gelemez ve yanında birilerinin olmasını, çok aşırı olmasa da ilgi göstermesini bekler. Aksi takdirde, ilgisiz kalan bir Ojos Azules kedisi strese girip üzüntüden bir takım sağlık sorunlarına da davetiye çıkarabilir. Buradan şu sonucu çıkarabiliriz; Ojos Azules cinsi bekâr kişiler, ilgi gösteremeyecek yaşlı çiftler ve günün çoğunu dışarıda geçiren aileler için uygun değildir. O, çocuklu aileler, kalabalık bireylerin olduğu ev için oldukça idealdir. Hatta diğer cins kedilerle ve iyi huylu evcil köpeklerle de aynı ortamda yaşayabilmektedir.

Sahibine karşı olan sadakati, diğer evcil hayvanlar olsun, aynı havayı teneffüs ettiği arkadaşlarına da aynıdır. Başta sahibi olmak üzere ev ortamındaki herkese aynı değeri verir. Evet, doğru tahmin ettiniz. Çocuklara karşı da oldukça saygılı bir cinstir. Emekleyen bebekle bile ona zarar vermeden vakit geçirebilir, oldukça iyi geçinebilir, saatlerce oyunlar oynayabilir.

Bir kedide mizaç çok önemlidir. Arkadaş canlılığı, cana yakınlığı, oyuncu yapısı bir kedide aranan özelliklerden öne çıkanlarıdır. Ojos Azules bu ve diğer birçok mizaç yapısına sahip bir canlıdır.

Sevimliliğini ön plana çıkaran şüphesiz hareketli yapısıdır. Hem kendi kendine, hem evin diğer üyeleriyle ve evcil hayvan arkadaşlarıyla oyunlar oynamaktan keyif alır. Özellikle sahibiyle oynarken içi içine sığmaz, oda içerisinde zıplamayı, dolaplara, raflara ve evin diğer yüksek yerlerine tırmanmaya çalışır. Onun olduğu bir evde, yüksek yerlerde kırılabilecek dekor eşyaların bulunmaması iyi olacaktır. Zekâ seviyesi yüksek olması nedeniyle zihninin sürekli meşgul tutulması için ona özellikle interaktif oyuncaklar temin edilebilir. Aktivite seviyesi düştüğünde ise çabuk sıkılabilmektedir. Bu nedenle, oyuncaklarında çeşitliliğin sağlanmasıyla birlikte siz onunla ilgilenemeyecek olsanız bile oyuncakları onu meşgul etmeye yetecektir.

Çok sosyal ve girişken bir kedi türüdür. Diğer evcil hayvanlarla aynı ortamda çok uyumlu bir şekilde yaşayabildiğinden bahsetmiştik. Eve gelen yabancı kişilerden de korkup bir köşeye saklanmaz. Tam tersine, yabancı diye tanımladığı kişiye yaklaşır ve zararlı mı zararsız biri mi olduğuna kanaat getirir.

Orta derecede vokaldir. Aşırı miyavlamaz fakat ilgisiz kaldığında ve karnı acıktığında mutlaka miyavlayarak ihtiyacını sahibine veya evde o an kim varsa ona belli eder.

Son olarak, bu cinsin hala nadir görülen bir kedi türü olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla, kişilik özelliği hakkında çok da fazla ve net bir bilgi bilinmiyor. Yukarıda bahsettiğimiz kişilik özellikleri, Ojos Azules kedisine sahip olan yetiştiricilerin görüşlerini içermektedir. Bununla beraber, bu ırkın hala daha geliştirilme aşamasında olduğunu da hatırlatmak isteriz. İlerleyen yıllar ırkın standardı oturacak ve kişilik özellikleri daha netleşecektir. Mizaç yapısı bir kenara, bu cinsin parlak mavi gözleri ve ipeksi yumuşaklığındaki parlak tüyleri onu diğer birçok kediden ayrı tutmaya yetmektedir.

Sevimli, oyuncu, akıllı ve sahibine karşı yüksek sadakati olan Ojos Azules kedisi, çocuklu aileler ve diğer evcil hayvanların yaşadığı evler için uygun bir canlıdır. Ona sahip olacak kadar şanslı biriyseniz, uzun yıllar size sadık bir dost olacağından şüphenizin olmayacağını net bir şekilde ifade edebiliriz.

Tarih

Ojos Azules ırkının da diğer pek çok ırk gibi tesadüfen keşfedildiğini söylesek inanır mıydınız? Sizleri 1980’li yıllara götürelim. Takvimler 1984 yılını gösterdiğinde ABD’nin New Mexico eyaletinde bir grup kedi meraklısının gözüne vahşi bir kedi kolonisinde yaşayan çarpıcı mavi renkte gözleri olan ve kaplumbağa kabuğu renginde kürke sahip yavru bir kedi ilişmişti. Bu kedi ışıltılı ve ayırt edici masmavi gözleriyle oradaki insanların o kadar dikkatini çekmişti ki, koloniden ayırıp dişi olan bu mavi gözlü yavru kediyi yanlarına almışlardı.

Bu çarpıcı mavi gözlerden etkilenen insanlar onu yanlarına almış ve daha sonra aynı gözlere sahip daha fazla kedi geliştirmek için üreme çağına ulaştığında onu çiftleştirmek istemişlerdi. Nitekim onu diğer alakasız birkaç kediyle çiftleştirmişler ve istediklerini de almışlardı. Doğan yavru kediler, bu genin baskın olduğunu kanıtlarcasına mavi gözlülerdi.

Bu doğumla birlikte sayıları git gide artan Ojos Azules cinsi, 1991 yılına gelindiğinde Uluslararası Kedi Derneği (TICA) tarafından tanınmıştı. 1992 yılında bilinen yalnızca 10 Ojos Azules kedisi vardı. Bugün ise, sayıları hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak, onun nadir bir ırk olduğu bilinmekte ve sayılarının da sadece binlerle ifade edildiği söylenmektedir. Çünkü bu cinste kranial deformite riski görülmesi nedeniyle kaydının durdurulduğu ve üremesinin de askıya alındığı bilinmektedir. Dolayısıyla, türün de bu nedenle nadir olduğu otoriter bazı kedi ırkları kayıt kuruluşu tarafından belirtilmektedir. Bu ırkın son standardı hakkında en net bilgiler ise 2004 tarihli TICA tarafından yayımlanmış makalede yer almaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Tahmin edeceğiniz üzere bu cinsin en belirgin özelliği, çarpıcı mavi gözleridir. Irkın standart özellikleri hakkında net bilgiler olmasa da, TICA tarafından yayımlanmış makalede geçen bilgilere göre, küçük-orta boyutlu, başı üçgenimsi kama şeklinde, kuyruğu vücuduyla orantılı bir türdür. Bununla birlikte, vücut boyutuna rağmen zayıf ve kaslıdır. Tüyleri kısa, ince ve çok yumuşaktır. Bacakları, vücuduna orantılı, ince ama kaslıdır. Bu da Ojos Azules kedisini oldukça çevik ve zarif kılmaktadır.

Kafa

Vücuduna orantılı üçgen alınlı, küçücük, yuvarlak bir kafa yapısı vardır. Kısacık parlak tüyleriyle kaplı kafası minik pembe burnu ve masmavi iri gözleriyle son derece sevimli bir görünümdedir. Kama şeklindeki kafa burun ve çeneye doğru hafif sivrilerek minicik bir ağız yapısıyla son bulur. Bıyık pedleri belirgindir ve bıyıkları hatırı sayılır miktarda vardır.

Kulaklar

Küçük kafa yapısına kıyasla kulaklar hafif büyüktür. Tabanda geniş olan kulaklar uçlara doğru oval şekilde son bulur. İki kulak arası yarım kulak genişliği kadar bir mesafeye sahiptir. Kulak içlerinde tüylenmeler görülür. Dik ve açık olan kulakları Ojos Azules kedisine her zaman uyanık bir görünüm kazandırmaktadır.

Gözler

Ojos Azules kedisinin en temel ve en belirgin özelliği, muhteşem masmavi gözleridir. Diğer birçok kedi ırkından gözlerinin maviliği nedeniyle ayrışan Ojos Azules neredeyse yuvarlak ve iri gözlere sahiptir. Ana göz rengi mavi olsa da, yeşil, altın ve bakır olmak üzere farklı renklerde de görülebilmektedir. Ancak mavi göz dışında farklı renkte gözlere sahip Ojos Azules kedilerinin sayısı çok çok azdır. Bu cinste görülen mavi gözler tıpkı Siyam kedilerinin gözleri gibi iristeki melanin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Ayaklar vücuda orantılı olup ne uzun ne de çok kısadır. İnce ama kaslı olan bacaklar Ojos Azules kedisine harika bir çeviklik katar ve onun hareketli yapısına katkıda bulunur. Ön bacaklar, arka bacaklardan hafif uzundur. Patiler ovaldir. Gövdedeki renkler bacaklarda kendini kontrast olarak daha doygun tonlara bırakır.

Kuyruk

Ojos Azules’in kuyruğu vücudunun geri kalanıyla orantılı olacak şekilde bir uzunluğa sahiptir. Tabanda kalın başlayan kuyruk uçlara doğru hafif incelerek oval şekilde son bulur. Bu cinsin kuyruk ucunda birçok kedide olduğu gibi beyaz lekeler görülebilmektedir.

Tüy

Bu cins standart olarak yoğun renkli, kısa, çok ince ve çok yumuşak bir tüy yapısına sahiptir. Bazı uzun tüylü çeşitleri de görülebilmektedir. Ojos Azules kedileri tüm kürk renklerinde kabul edilebilir. Özellikle yüz, pati ve kuyruk ucunda beyaz lekeler başta olmak üzere farklı renklerde lekeler görülebilmektedir. Tüy bakımı da oldukça kolay bir kedi cinsidir.

Renk

Ojos Azules tüm renklerde görülebilmektedir. Özellikle yüz kısmında, patilerde ve kuyruk ucunda beyaz lekelere rastlanabilmektedir. Bu cinste düz beyaz renk, onu yaygın mavi gözlü ve beyaz renkli diğer kedilerden ayırt etmenin zor olması nedeniyle pek arzu edilmez. Bu cins, siyah, ten rengi ve düz beyaz dışında herhangi bir renk ve iki renkli görülebilmektedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Ojos Azules son derece akıllı bir kedidir. Hareketli yapısı onu gün içerisinde oldukça enerjik kılar ve hem kendi kendine hem de sahibiyle ve hatta diğer cins kedilerle birlikte oynamaktan alıkoymaz. Sosyal ve çocuk dostu bir kedi olduğu için küçük yaşta çocuklarla da vakit geçirebilecek kadar zararsızdır. Bu bakımdan, bu cinsi eğitmek çok da zor değildir. Zaten oyuncu yapısı, onu, bir takım komutlar içeren oyunlarda eğitilebilir olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Ojos Azules kedisine tasmalı yürüyüş eğitimi kolayca verilebilir. Bununla beraber, pekiştirme yoluyla tuvalet kabı, kedi ağacı ve tırmalama direği gibi gereçler tanıtılabilir. Ayrıca, kedi nanesi içeren oyuncaklarla onu aktivitelere teşvik edebilir, interaktif oyuncaklarla her zaman zihinsel sağlığını korumaya yardımcı olabilirsiniz.

Ojos Azules nadir bir kedi ırkıdır, ancak soyu tükenmiş değildir. Dünya genelinde Ojos Azules yetiştiricisi bulmak zordur ve bununla birlikte bu ırkın mizacı hakkında net bir bilgi de tam olarak verilememektedir. Bazı genetik sağlık problemleri nedeniyle üretimi de ara ara durdurulmaktadır. Bazı uzun ömürlü kedi ırkların yanında Ojos Azules kedileri 10-12 yıl kadar yaşayabilmektedir. Bu süreler de, onun ancak iyi koşullarda bakılması kaydıyla. Düzenli ve yüksek kaliteli mamalarla beslenmeyen, bakımı düzensiz yapılan bir Ojos Azules kedisi 10 yılı bile göremeyebiliyor.

Bu cins ne yazık ki, bazen krainal deformite gibi ciddi genetik kusurlarla doğa bilmektedir. Hatta bazı Ojos Azules kedilerin ölü bile doğabildiği olabiliyor. Bunun dışında, bu cinsi etkileyebilecek sağlık sorunları hakkında çok az şey bilinmektedir.

Bu cins de diğer birçok kedi gibi gelişimlerinin 10 ila 12. ayı arasında değişen davranış değişiklikleriyle birlikte kızgınlık dönemine girmektedir. Bu dönemle birlikte kedilerde görülen agresiflik, çiftleşmek istemesinin habercisi olmaktadır. Çiftleşme, kızgınlık döneminin herhangi bir gününde yaşanabilmektedir. Kedinizi çiftleştirmeyi düşünmüyorsanız, kısırlaştırma işlemi hakkında bilgi alabilirsiniz. Blogumuzda, kedilerin kısırlaştırılması hakkında detaylı olarak yazılmış içerikler mevcuttur.

Sağlıklı bir Ojos Azules dişisi ilk doğumunda 2, ikinci doğumunda 3-4 yavruya kadar doğurabilmektedir. Doğum öncesi olduğu gibi doğum sonrası da anne ve beraberinde yavru kediler mutlaka ilk haftalar dikkatle takip edilmeli, olası sağlık sorunlarına karşı tedbirli olunmalıdır.

Ojos Azules orta büyüklükte bir kedi türüdür. İyi koşullarda bakılmış tam yetişkinlikte bir Ojos Azules kedisi 4-5,5 kilo veya biraz daha fazla bir ağırlığa ve 20-25 santim boy uzunluğuna erişebilmektedir.

Bildiğiniz üzere, kediler etobur canlılardır. Dolayısıyla besin ihtiyaçlarını hayvansal gıdalardan karşılamaktadırlar. Ana bileşen kaynağı da proteindir. Ojos Azules kedisi de tıpkı diğer ırktan kediler gibi protein değeri yüksek, karbonhidrat değeri düşük yüksek kaliteli mamalara ihtiyaç duyar. Bu cinsin hareketli yapısı, gün içerisinde aktivitelerde bulunurken kaybettiği enerjiyi tekrar yerine koyabilmesi için yüksek kaliteli besinlere ihtiyaç duyar. İçeriğinde sığır eti ve/veya balık eti olan Pro Plan, Royal Canin, LaVital, Whiskas, N&D ve Acana gibi ticari markaların yavru ve yetişkin kediler için kuru-yaş mamalarından tercih edebilirsiniz.

Ojos Azules kedisi de diğer birçok kedi gibi özellikle ileriki yaşlarda azalan aktivite seviyesi ile aşırı kiloya bağlı obezite sorunuyla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu nedenle, kedinin ileriki yaşlarda daha doğru ölçüde beslenmesi için bir veteriner hekimden yardım alınması düşünülebilir.

Son olarak, kediler günlük besin kadar temiz taze suya da ihtiyaç duymaktadır. Mutlaka kedinize gün içerisinde temiz bir kapta taze su vermeyi de ihmal etmeyiniz.

Kediler hazır ticari mamalar dışında ev yapımı karışımları da tüketebilmektedir. Ancak kedilere ne verirseniz verin içlerinden bazılarını yemeyecektir. Hatta bilmeden verdiğiniz bir besin kediler için zararlı da olabilmektedir. Bu hassas konu hakkında yazdığımız içerikler mevcut. Kedilerin mama dışında yediği taze sebze ve meyveleri blogumuzadaki ilgili içerikten okuyabilirsiniz. Genel olarak, kediler mama dışında protein kaynağı haşlanmış yumurta, sığır eti, ciğer, tavuk eti, hindi eti, az olmak kaydıyla buğday, yulaf içeren gıdalar, vitamin açısından zengin karpuz, kavun, çilek, muz, yaban mersini ve son olarak sebzelerden havuç, yeşil fasulye ve bezelye yiyebilmektedir.

Ojos Azules, bakımı kolay olan kedi ırklarından biridir. Kısa, ince ve yumuşak tüylerini haftada yalnızca bir defa fırçalamak yeterli olacaktır. Bu sayede ölü tüylerin vücuttan arındırılması ve tüylerin birbirine girmesi de önlenmiş olacaktır. Bununla birlikte, Ojos Azules kedisi uysal ve sevecen bir kedi türü olduğu için periyodik bakımları içeren göz ve kulak temizliği, ağız bakımı ve tırnak kesimi esnasında sahibine zorluk çıkarmaz. Kedinizin bu süreçte başını okşayarak ve ona ödül mamaları vererek bakımlarını kolayca yapabilirsiniz.

Bu cins kısa tüylerden oluşan bir kürk yapısına sahiptir. Dolayısıyla, uzun tüylü kedi ırkları kadar tüy dökmemektedir. Bakımı da kolay yapılabilmektedir. Ancak, tüy bakımının devamlı aksatılıyor olması, beslenmesinin sağlıksız ve düzensiz olması ve bununla beraber ilgi görmeyen bir kedi her zaman strese bağlı tüy dökebilmektedir. Bu nedenle, mutlaka haftalık düzenli olarak yumuşak, ince tüyleri fırçalanmalı, beslenmesinde yüksek kaliteli mamalar tercih edilmelidir.

Bu minyon görünümlü cins çok nadirdir ve açıkçası dünya genelinde net bir sayısı da bilinmemektedir. Genetik bir takım sağlık problemleri nedeniyle üremesine de zaman zaman ara verildiği bilinmektedir. Dolayısıyla Ojos Azules cinsi bir kediye erişmek açıkçası pek de kolay değildir. Bu mavi renkte çarpıcı gözlere sahip olan Ojos Azules kedisine ülkemizde de rastlamak pek olası değildir. Mizaç yapısı itibariyle tam bir aile kedisi olan Ojos Azules’e sahip olacak kadar şanslı biriyseniz, size uzun yıllar harika bir dost ve evinizin neşe kaynağı olacağına emin olabilirsiniz. Bir Ojos Azules kedisinin ortalama maliyeti 700 ila 1.500 dolar arasında değişmektedir. Ancak bahsettiğimiz gibi, nadir bir cins olduğu için çok daha fazla bir rakama da mal olabilme ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.