Kedimin tüyleri dökülüyor! Kedilerde Tüy Dökme Sorunu Öneriler

27 Haziran 2021
8026
Kedimin tüyleri dökülüyor! Kedilerde Tüy Dökme Sorunu Öneriler

Kedimin tüyleri dökülüyor, ne yapmalıyım? Kediler neden tüy döker? Kedilerin tüy dökmesi sık karşılaşılan bir şeydir. Bir kedinin tüylerinin dökülmesi, oldukça normal ve doğal bir durum olup; belirli süreçleri vardır. Kediler gibi insanlarda da saç uzama ve dökülme dönemleri mevcuttur.

Ancak kedilerde tüy dökülmesi, kürkleri yenileme ve sağlıklı görünmelerini sağlamak adına oluşur. Vahşi doğadaki kediler genellikle yılda iki kez tüy dökmektedir. Bunun nedeni vahşi kedilerin ilkbaharda ağır kış tüylerinden kurtulması, sonbaharda ise bir sonraki kış için tüylerin “uzaması” için hazırlık yapmasıdır.

Ancak kedileri evcilleştirip yazın klimaya, kışın suni ısıya maruz bıraktığımız için sistemleri onları sürekli tüy dökme durumuna sokacak kadar karışmıştır. Ve bu oldukça normal ve anlaşılabilir bir durumdur.

Kediler neden tüy döker?

Kedilerde tüy dökülmesi

Kediler vücutlarındaki ölü tüyleri atmak için tüy dökerler. Ölü tüy, cilt tahrişine neden olabilir, bu sebeple deriden atılması, yani dökülmesi gerekir. Ölü tüyler, tarak yardımıyla tarama ve tımarlama ile temizlenmezse, kedinin vücudu ölü tüyleri otomatik olarak dökecektir.

Tüy dökmek bir kedide sağlık belirtisi olarak kabul edilir; çünkü hasta kediler tüylerini dökemezler. Buna ek olarak kedilerde tüy dökülmesi farklı nedenlerle meydana gelir. Ancak büyük ölçüde kedinizin dışarıda geçirdiği süreye veya kedinizin tamamen kapalı ve sosyalleşmeyen bir kedi olup olmadığına bağlıdır.

Dökülme büyük ölçüde gün ışığından etkilenir ve buna “fotoperiyot” denir. Bir kedinin gün içinde güneş ışığına maruz kaldığı saat sayısı (fotoperiyot) tüy dökme sürecini tetikler. Ek olarak, dökülme, çeşitli ırklar arasında önemli ölçüde farklılık gösterir.

Kediler ne zaman tüy döker?

British shorthair , scotish fold , norveç orman kedisi, Main Coon, Exotic Shorthair Ev kedileri yılın herhangi bir zamanında tüy dökebilirler. Yine ev kedilerindeki tüy dökme miktarı, evin içindeki yapay ışık veya evinizdeki kontrollü sıcaklıktan dolayı, dış mekan kedilerine, yani sokak kedilerine göre daha azdır.

Sokak kedileri, dışarıda daha fazla zaman geçirdikleri için günlerin uzamaya başladığı ilkbahar mevsiminde tüy dökerler. Kış aylarında kedilerin tüy döktüğü pek görülmez. Çünkü doğal olarak tüm kürklerini soğuk koşullardan termal koruma sağlamak adına kullanmak için vücutlarında tutarlar.

Tüy dökülmesi minimum düzeyde olan iki cins kedi vardır. Biri vücuda yakın duran kısa, kıvırcık kürklü Cornish Rex; diğeri ise vücudunda benzer ince kıvırcık kürkleri olan Devon Rex. Çok kısa ve ince tüylere sahip oldukları için bu iki ırktan gelen tüy dökülmesi neredeyse hiç fark edilmez.

Hiç tüy dökmeyen kedi cinsi ise safkan tüysüz ‘Sphynx’tir (Sfenks kedisi). Bu kedi tamamen tüysüz değildir; vücudunun her yerinde ince bir tüy tabakası mevcuttur. Bu cins kediler oldukça nadir görülür ve özel bir bakım gerektirir.

Ancak kedi tüyüne alerjisi olan kişilerin sahiplenebilmesi için iyi bir seçimdir. Tüysüz kediler hakkında daha fazla bilgi almak için okuyun: Tüysüz kediler hakkında bilgiler – İlginç gerçekler

Kedi tarağı

Kedilerin tüy dökmesi nasıl engellenir? Yapılacaklar!

Kedilerde tüy dökülmesi sık fırçalama ve tarama ile kontrol altına alınabilir. Günlük fırçalama ve tarama ile gevşek ve ölü tüyleri giderip, kedinin derisini ve tüylerini sağlıklı tutmaya yardımcı olabilirsiniz. Sağlıklı kürkleri olan ve düzenli olarak taranan kediler biraz daha az tüy dökme eğilimindedir.

Kedinizin tuy dokmemesi icin Bakım için ipuçları!

  • Kedinizi hemen her gün bir kez de olsa tarayın. Bu tarama seanslarını kısa ve olumlu tutmak için kedinizi rahatsız etmeden, yavaşça fırçalayarak sürdürüp, tamamlayın.
  • Fırçalama veya tarama işleminden sonra kedinize ödül maması vererek, bu süreci kendiniz için daha kolay; kediniz içinse daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Bu ayrıca kedinizin tımar etmekten zevk almayı öğrenmesine de yardımcı olacaktır.
  • Kediniz tımar seanslarından zevk almayı öğrenirken, bir yandan da kademeli olarak süreyi uzatabilir, kedinizin tımar seansına daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede tarama, fırçalama veya tımar seanslarını uzatabilir ve daha az seansla kedinizin derisindeki ölü tüylerden kurtulabilirsiniz. Kedileri sık sık tımar etmek, eve dökülen tüy miktarını da azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Kedinizi taradığınızda, tüylerini yumuşatmak ve küçük düğümleri veya karışıklıkları gidermek için tüylerinin çıkış yönüne doğru dikkatlice taramalısınız. Kedinizin kürkünde, yani tüylerinde özellikle inatçı bir düğüm veya yumak varsa, onu makasla kesmeniz gerekebilir.
  • Uzun tüylü kediler için geniş dişli bir tarakla başlayıp, sonrasında ince dişli bir tarakla devam edin. Herhangi bir yaralanmaya mahal vermemek için kedinizi kendiniz tımarlamaya ve taramaya çalışmadan önce bir veterinere danışabilirsiniz. Buna ek olarak her tarama sonrası kedinizin kürkü ciddi şekilde matlaşıyorsa, bir veterinere danışmanız gerekebilir.

İster safkan ister karışık cins (tekir) olsun, iyi fırçalamanın anahtarı bir kedinin tüylerinin uzunluğundadır. Siyam, Birmanya ve Cornish Rex cinslerine benzer çok kısa, tek tük tüylü bir kedinin çok az fırçalamaya ihtiyacı vardır. Yoğun ama kısa tüylü kediler için aylık bir fırçalama seansı yeterlidir.

Maine Coon‘a benzeyen yarı uzun tüylü kediler daha düzenli taranmalı ve yıkanmalıdır. İran kedisini andıran uzun tüylere sahip olan kediler ise gün aşırı taranmalı ve yüzleri temizlenmelidir. Ve mümkünse haftada bir veya iki haftada bir banyo yaptırılmalıdır.

Kedi fırçası

Düzenli tarama ve tımarın faydaları

  • Kedileri düzenli olarak taramak ve tımarlamak, ölü ve gevşek tüyleri temizler ve dökülen tüy miktarını azaltır.
  • Düzenli tarama ve fırçalama, özellikle uzun tüylü kedi ırklarında tüy yumağı oluşumunu azaltır.
  • Düzenli tarama ve fırçalama kedinin kürkünü pürüzsüz kılar ve düğüm veya yumaklardan arındırır.
  • Bu tımar seansları, kedinizle daha fazla bağ kurmanın harika bir yoludur.
  • Tımar ve tarama işlemleri, parazitler ve cilt rahatsızlıkları gibi potansiyel problemler ciddi hale gelmeden önce kedinizin tüylerini ve cildini gözlemlemenizi ve olabilecek sorunları önceden fark etmenizi sağlar.

Kedinizin tüy dökülmesini azaltmanın yollarından biri de kedinizi sağlıklı tutmak ve onu kaliteli bir kedi maması ile beslemektir. Kedinizi, sağlıklı bir cilt ve tüy için ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini içeren, besleyici olarak tam ve dengeli bir kedi maması ile beslemelisiniz.

Ayrıca kedilerin tüylerine, günlük tüy dökülmesini azaltmak için uygulanabilecek bazı ürünler de bulunmaktadır. Tüyleri güçlendiren omega-3 yağ asitleri sağlayan balık yağlarından elde edilen vitaminler ve dökülme döngüsünü değiştiren ve azaltan topikal spreyler de bu konuda işinizi görecektir. Veterineriniz size hangi ürünlerin etkili olduğunu ve kediniz için en iyisinin ne olduğunu söyleyecektir.

Yıl boyunca yoğun tüy dökülmesi ise karşı karşıyaysanız, kedinizin gıda hassasiyeti veya toz alerjisi olabilir. Aşırı tüy dökülmesi vakalarında, kediler aşırı tüy yumağı nedeniyle gerçekten hasta olabilir. Bunun önüne geçmek için bazı veteriner hekimler kediyi yılda üç ila dört kez tıraş ettirmenizi önerir. Ancak her iki durumda da, bu tür dökülmenin nedenini belirlemek için veterinerinize danışmalısınız.

Aşırı tüy dökülmesinin olası nedenleri

Kedilerin normal bir süreç olarak tüy döktüğü doğrudur, ancak çok fazla tüy dökülmesi aşağıdakiler gibi daha büyük sorunların göstergesi olabilir:

Kedinizin tüy kalitesi, dokusu, görünümü ve cildinin durumu hakkında notlar almanız gerekebilir. Kedinizin tüylerinde dökülmelerden oluşan boşluklar gibi garip noktalar görürseniz, bu semptomların temeline inmenin zamanı gelmiş demektir. Ayrıca kedinizde normalden daha fazla tüy yumağı oluştuğunu fark ederseniz veterinerinize danışmalısınız. Daha fazlası için mutlaka okuyun: Kedilerde en sık görülen hastalıklar ve belirtiler

Kedi tıraşı

 

Hayır, edilmez. Mümkünse kedinizi evde kendiniz tıraş etmeyin. Bunu yapması için kedinizi veterinere veya bir hayvan kuaförüne götürebilirsiniz.

 

Kediler, genellikle mevsim geçişlerinde çok fazla tüy dökerler. Kedilerde tüy dökme, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülen bir durumdur. Ancak bu durum bazı faktörlere göre değişiklik gösterebilir.

Kedileri tıraş etmek için en uygun dönem hiç şüphesiz yaz mevsimidir. Yaz aylarında kedinizi tıraş ettirerek hem sıcaktan bunalıp, rahatsız olmasını önleyebilir hem de evdeki tüy problemini çözebilirsiniz.

Tüy dökülme süreci, fizyolojik olarak ortalama 2 ila 4 ay arasında değişmektedir.

Kediler yıl içerisinde genellikle iki kez tüy döker.

Yavru kediler büyüdükçe tüylerini dökmeye başlarlar. Dökülen yavru tüylerinin yerine daha sert ve kalıcı tüyler çıkar.

Kedinizi her gün düzenli olarak tarayıp, fırçalar, rutin sağlık kontrollerini aksatmadan yapar, yeterince su içtiğinden emin olur, stres ve kaygı yaşamadığı bir ortam sunarsanız, kedinizin daha az tüy dökmesini sağlayabilirsiniz.

Kedi tüyünün direkt olarak insanlara bir zararı yoktur. Eğer tüyde parazit varsa birtakım problemler meydana gelebilir ve insanların vücudunda kist gibi sorunlara neden olabilir. Bununla birlikte kedi tüyü, alerjisi olan kişilerin alerjisini tetikleyebilir. Daha fazlası için okuyun: Kedi alerjisi belirtileri nelerdir? Alerjinin nedenleri ve tedavisi

Hayır, kedilerin tüylerini kestirmenin veya tıraş ettirmenin herhangi bir zararı yoktur.

Kedi tıraşının 2022 yılı fiyatı 150 TL’dir. Bu fiyat klinikten kliniğe değişiklik gösterebilir.

Kediler neden tüy döker ve tüy dökülmesinin önüne nasıl geçilir? Artık bu sorunun cevap ve çözümünü biliyorsanız daha fazlasını öğrenmek için mutlaka okuyun:

Hamile kedilerin vücutlarındaki hormonal salgıların düzeyi ve yoğunluğu değişmektedir. Bu değişim tüylere de yansıyabilir. Ayrıca bakınız: Kedim hamile mi? Kedilerde hamilelik belirtileri nelerdir?

Tüy bakımı, özellikle de ilk defa kedi sahiplenecek olanlar için işin içinden çıkılmaz bir duruma dönüşebiliyor.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.