Bolognese Özellikleri ve Bakımı

Bolognese Resimleri
İtalya menşeli olan Bolognese Bichon köpek ailesinin bir üyesidir. Kompakt ve sağlam, kare gövdeli, büyüleyici küçük, yapısıyla beyaz kürküyle dikkatleri üzerine çeken refakatçi köpektir. Bolognese genel olarak ciddi bir köpektir ve yüksek enerjiye sahip değil. Ancak zeki, esprili ve eğlenceli yapısıyla köpek severlerin ilgisini çekerler. Uzun, kabarık, saf beyaz bir kürkünün etkisiyle ilk bakışta dış görünüşüyle ve sonrasında karakter özelikleriyle ilgi çekerler. Sakin, duygusal, sevgi dolu, oyuncu, canlı, sahibine oldukça düşkün, sadık ve neşeli karakter ve mizaç özellikleriyle iyi bir dost ve refakatçidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Arkadaş Köpeği, Refakatçi Köpek
Ağırlık
2 – 5 Kg
Yükseklik
23 – 30 Cm
Aile
Bichon
Menşei
İtalya
Menşei tarihi
11. Yüzyıl
Yaşam Süresi
12 - 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Bolognese, uzun, kabarık, saf beyaz bir kürküyle öncelikle dış görünüşüyle ilgiyi üzerine çeker. Daha sonra sakin, duygusal, sevgi dolu, oyuncu, canlı, sahibine oldukça düşkün, sadık ve neşeli karakter ve mizaç özellikleriyle öne çıkarlar. İnsanlarla bir arada olmayı, vakit geçirmeyi severler. Kendisini sevdiği insanlara adar ve onlarla birlikte olmak vakit geçirmek isterler. Yalnız kalmak, sahibi tarafından dışlanmak ya da terk edilme hissine kapılmak onun huzuruz, endişeli ve mutsuz olmasına neden olur. Uzun süre tek başına kalmak istemezler bundan dolayı da yoğun çalışma saatleri olan kişilerin sahiplenmesi uygun değildir.

Bolognese çocuklarla da çok iyi anlaşırlar. Ancak yabancı insanlara karşı utangaç ve şüpheci davranışlar sergileyebilir. Erken aşamadan itibaren sosyalleştirilirseler yabancı insanlara karşı davranışlarında olumlu değişimler görülebilir. Diğer hayvanlardan uzak tutulmadıkları ve izole bir yaşam sürmedikleri sürece diğer evcil hayvanlarla da gayet iyi anlaşır.

Bolognese çok akıllıdır, çabuk öğreniler ve genel olarak kendisiyle ilgilenilmesini isterler. Yaşlılıklarında dahi oyuncu yapılarından bir şey kaybetmezler. Türlü oyunlar, sevimli davranışlar ile kendini sevdirmek isterler. Bolognese çok fazla havlamaz ancak kendini güvende hissetmezse, bulunduğu alana yabancı kişiler girerse ve tehlike sezerse havlama huyu ortaya çıkabilir. Küçük köpek ırklarında görülen baskın havlama özelliği Bolognese ırkında çok yoktur. Derinden gelen sesleri olsa da bu havlama şeklinde değildir.

Bolognese apartman hayatına kolaylıkla uyum sağlayacak bir ırktı. Evde beslenmeleri gerekmektedir. Dışarıda, kulübe de uzun süre kalabilecek yalnız kalabilecek bir ırk değildir.  Bolognese iyi eğitildiğinde, yeteli derecede sosyalleştirildiğinde iyi huylu, eğlenceli, uyumlu ve sadık yapısıyla iyi bir aile köpeği ve tatlı bir arkadaş olacaktır. Ayrıca çok enerjik ve hareketli olmadıkları için yaşlı insanlar içinde iyi bir refakatçidir.

Tarih

Bolognese, adı anavatanı İtalya’nın Bolonya (Bologna) şehrinden gelmiştir ve kökenleri 1200 yılından beri kayıt altına alınmıştır. Bichon Frise (Bişon Çuha), Löwchen, Maltese, Havanese ve Coton de Tulear gibi köpek ailesinin içerisinde yer alır ve “Bichon” ırkının üyesidir. Bu nedenle bazı benzer özelliklere sahip olsalar da, Bolognese ırkının kendine has ayırt edici özellikleri de vardır.

Bolognese, köken olarak oldukça eski bir ırktır ve kökenleri İtalyan aristokrasisine kadar dayanır. Ancak, atalarının kim olduğunun kesin olarak belirlenmesi mümkün değildir. Bichon ailesinin içinde en yakın akrabası Malta (Maltese) köpek cinsidir. Ancak Maltese, Bolognese ırkının doğrudan atası mı yoksa Bolognese sadece Maltese’nin soyundan mı gelmektedir buna dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle, Bolognese’nin geçmişi ve ataları hakkında tam olarak net bir bilgiye sahip olmak zor olabilir. Ancak, cinsinin kökeninin İtalya’ya dayandığı ve uzun bir tarihe sahip olduğu kesindir. Bolognese, İtalya’nın Bologna şehrinde yüzyıllar önce geliştirilmeye başladı ve İtalya’da 11. ve 12. yüzyıllarda değerlendirilmeye başlandı. Güzelliği, zarafeti ve çekiciliği ile Rönesans dönemindeki soyluların gözdesi haline geldi. İtalya Kralı Umberto, Belçika Prensesi Jose’e doğumunda güzel bir küçük Bolognese hediye etti. Ayrıca, 1668 yılında Cosimo de Medici, krallık kuryesiyle sekiz Bolognese gönderdi ve bu sevimli köpeklerin Brüksel’in zengin ve nüfuzlu ailelerinden birkaçına hediye olarak verilmesini Belçika’daki arkadaşı Albay Alamanni’ye rica etti.

Bolognese ırkı köpeklerin tarihi, 17. yüzyıl Flaman zanaatkarları tarafından üretilen goblen işlerinde görüldüğüne dair bilgiler bulunmaktadır. Ayrıca, Venedikli ressam Titian’ın “Duke Frederico Gonzaga” adlı eserinde Bolognese ırkı köpeği ile birlikte tasvir edilmiştir. Bu cins aynı zamanda ünlü ressamlar Goya, Gosse ve Watteau’nun eserlerinde de yer almıştır. Tarihi boyunca Bolognese, ünlü isimlerin de kapsamını çekmiştir. Aristoteles, yaratıklarda bu ırktan bahsetmiştir. Rusya’dan Catherine (1729 – 1796) ve Madame De Pompadour (1721 – 1764) ve Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresa gibi ünlü kişiler de Bolognese ırkı köpeklerin sahiplerindendir. Bu sevimli kitaplar, tarih boyunca soylu ve ünlü kişilerin gözdesi olmuş ve onların resimlerinde ve yazılarında sık sık yer bulmuştur.

Zaman içerisinde Bolognese’nin soylularla olan ilişkisi azaldı ve nesli neredeyse tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Ancak, Avrupa’daki birkaç yetiştirici arasında özellikle İtalya’da yaşayan Gian Franco Giannelli adlı bir adam, bu nadir türü aldı ve onun popülaritesini yeniden canlandırmaya karar verdi. Giannelli’nin çabaları sayesinde, Bolognese türü tekrar günümüzde popüler hale gelmeye başladı.

Bolognese, türünün 1990 yılında Liz Stannard tarafından İngiltere’ye getirilmesiyle uluslararası alanda daha fazla dikkat çekmeye başladı ve o yıl Imported Register sınıflarında ilk kez sergilenmeye başlandı. 2001 yılında kendi sınıflarıyla tüm köpek şovlarında sergilenmeye başlandı ve 2002 yılında ünlü Crufts köpek şovunda ilk kez yer aldı.

Bu ırk aslen 11. yüzyılda İtalya’da ortaya çıkmış Havanese ve Bichon olup Frise ırklarıyla da yakından ilişkilidir. Tarih boyunca özellikle Belçika asilleri arasında popüler olmuş ve onlara hediye olarak sunulmuştur. Ancak, asil sınıfın zamanla ortadan kalkmasıyla birlikte Bolognese’nin nesli tehlike atında kalmıştır. Gian Franco Giannelli gibi tutkulu kişilerin çabaları sayesinde neslin tükenmesinden kurtulmuş ve canlanmıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Bolognese beyaz tüyleri, uzun ve kabarık bir kaplama kaplaması ile küçük boyutlu, tıknaz ve kompakt yapılı bir köpektir. Kare yapılı gövdesi ile omuz yüksekliği birbirine eşittir. İçe doğru güçlü bir karın ve sağlam bir vücut yapısına sahiptir. Gerdansız boynu, başın uzunluğuna eşittir. Göğüs geniş ve dirsek hizasına kadar indirilmiştir

Kafa

Baş orta uzunluktadır ve elmacık kemeri seviyesinde ölçülen genişliği ile uzunluğu aynıdır. Durak oldukça iyi vurgulanmıştır. Sağ yönde yumurta şeklinde hafif oval ve üst kısmı ise düz olan kafatası dışbükey kenarlara sahiptir. Kafada ön kemiklerin çıkıntıları gelişmiştir. Kafatası ve ağzın uzunluğu birbirine paraleldir. Kafatasının uzunluğu namlu uzunluğuna kıyasla biraz daha fazladır. Burun, ağzın üst çizgisi ile aynı çizgide, büyük ve siyah renklidir. Üst dudaklar gelişmiştir ve alt dudakları örtmezler. Güçlü ve gelişmiş çeneye sahiptir. Dişleri makas ısırığında birleşir, beyaz renkli ve iyi hizalanmış şekildedir.

Kulaklar

Yüksekte konumlanmış, uzun, sarkık kulaklara sahiptir. Kulaklar tabanlarında oldukça serttir ve bu şekilde kulağın üst kısmının kafatasında ayrılarak başın olduğundan daha büyük görünümde olmasını sağlar.

Gözler

Gözler iyi açılmış, normalden daha büyük boyuttadır. Göz kapağı açıklığı yuvarlaktır ancak göz küresi çıkıntılı değildir ve gözün beyazı görünmez. Göz kapaklarının kenarlarında siyah ve iris koyu sarı renkte bir geçiş olmalıdır.

Bacaklar ve Ayaklar

Bolognese hareketlerinde gayet özgürdür. Üst kollar vücuda iyi bir şekilde yerleştirilmiştir, neredeyse omuz uzunluğuna eşittir. Dirsekler vücudun orta düzlemine göre paralel bir düzlem üzerinde konumlanmıştır. Uzunluğu üst kolunkine eşittir ve mükemmel bir şekilde dikey yönde izler.

Kuyruk

Bolognese ırkının kuyruğu sağrı hattında konumlanmış ve sırt üzerinde kıvrık şekilde taşınmaktadır.

Tüy

Bolognese, pamuk dokusu kadar yumuşak, uzun, gür, kabarık ve dalgalı tüylere sahiptir. Tüyleri başından kuyruk ucuna kadar vücudun her bölgesinde uzundur. Ağız kısmında yer yer kısadır. Oldukça kabarık ve gür olduğundan düz değildir. Asla saçak, karışıklık oluşturmayacak yapıdadır.

Renk

Bolognese köpek ırkının kürkü saf beyaz renkten oluşmaktadır. Kürk üzerinde herhangi bir yama veya beyazın herhangi farklı bir tonu olmaz ve tamamen beyaz kaplama görülür.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Bolognese  ırkının ortalama yaşam süresi 12 – 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Bolognese  ideal ağırlığı 2 – 5 kg, yükseklikleri ise 23 – 30 cm aralığında değişmektedir. Dişi Bolognese  köpeklerinin yüksekliği 23 – 28 cm ve ağırlığı 2 – 4 kg arasında iken; erkek Bolognese’nin yüksekliği 26 – 30 cm, ağırlığı da 3 – 5 kg’dır. Dişi Bolognese , erkek Bolognese köpeğine kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek Bolognese köpeklerinin boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlıkları ve gelişimleri için çok önemlidir.

Bolognese  yumuşak ve kabarık olan kürkü çok fazla dökülmez. Çok tüy dökmeyen özelliği sayesinde köpek tüyüne alerjisi olan kişileri etkilemez. Haftalık olarak 2 – 3 kez tarama ve fırçalama işlemlerini de yaptığınız sürece tüy dökülmeleri en aza inecektir. Ayrıca gerektiğinde ve köpeğinizin rahatlaması için de tüylerini kısaltabilir ya da kırpabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Bolognese için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli, küçük ırk köpekler için özel üretilen mamalarını önermektedir. Sağlıklı içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ederken Bolognese günlük beslenme ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak bir öğün düzeni ve ölçü planlaması oluşturmalısınız.

Bolognese hazır mama dışında sağlıklı ev yemeklerini, meyve ve sebzeleri de tüketebilir. Sahibinin köpekler ne yer ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyecekler nelerdir ve beslenme ile ilgili önemli bilgileri öğrenmesi gerekir. Fazla yemek yemesi, sağlıksız beslenmesi sindirim sistemini ve gelişimini olumsuz etkileyerek kilo almasına, cilt sorunu yaşamasına veya şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilir. Bolognese ev yemeği de tüketebilir ancak beslenme düzeni sadece insan gıdaları ve ev yemekleri üzerine kurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Bolognese’nin gün içerisinde alması gereken vitamin, mineral, protein ve ihtiyaç duyduğu diğer besin değerlerini karşılamaya yetmez. Sağlıklı beslenebilmesi için Bolognese’nin yüksek kaliteli kuru ve yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Bolognese cinsi küçük ırk grubundaki köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Bolognese  ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı farklılık gösterebilir. Sağlıklı Bolognese köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bolognese  yumuşak ve kabarık olan bir kürkünün bakımı genel olarak kolaydır. Haftada en az 2 ya da 3 kez taranması ve fırçalanması gerekir ve çok fazla tüy dökmezler bu özellikleri de bakım işlemlerini kolaylaştırır. Kürk bakımını daha da kolaylaştırmak için tüylerini kısaltabilirsiniz ya da kafasındaki tüyleri kırkmadan bedenini tıraş edebilirsiniz. Bolognese tarama, fırçalama ve kırpma işlemlerinin yanı sıra ara sıra banyo yaptırmalısınız. Bolognese’nn düzenli olarak banyo yapması temiz, sağlıklı ve en iyi şekilde görünmesini sağlayacaktır. Düzenli olarak yaptığınız bakımlar köpeğinizin daha sağlıklı ve iyi görünmesini sağlayacaktır.

Bolognese yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, avcılığına, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Bolognese yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesine, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Bolognese  köpek ırkı bir doğumda ortalama 3 en fazla da 6 – 7 yavru dünyaya getirebilir. Bolognese  ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması gerekmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler küçük köpek ırkları arasında yer alan Bolognese’nin dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir.

Bolognese köpek ırkının kürkü saf beyaz renkten oluşmaktadır. Kürk üzerinde herhangi bir  yama veya beyazın herhangi farklı bir tonu olmaz ve tamamen beyaz kaplama görülür.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.