Giant Schnauzer Özellikleri ve Bakımı

Giant Schnauzer Resimleri
Bu, Standart Schnauzer köpek ırkına kıyasla daha büyük, daha güçlü bir cinstir. Vücutları güçlü, kompakt ve kare şeklinde olarak çevik yapılarıyla birleştirir. Giant Schnauzer, Riesenschnauzer, Bear Schnauzer adlarıyla da tanınmaktadır. Güçlü, kuvvetli ve serbest yapılı iyi bir sürüşe sahiptir. Çift kaplamalı kürkü yumuşak bir astar ve sert, sırım gibi yapısıyla yoğun bir dış kaplamadan oluşur. Bu şekildeki kürküyle sert dağ koşullarına dayanmalarını sağlayan bir kombinasyona ulaşırlar. Giant Schnauzer ırkının kendine özgü sakalları, kaşları ve zeki hatlarıyla birleştiğinde çarpıcı bir figür oluşturur. Cesareti, aklı, sadık, eğlenceli ve maceracı yapısıyla aktif insanların hayatında yer alabilen mükemmel bir dosttur.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma
Ağırlık
24- 48 Kg
Yükseklik
64- 71 Cm
Aile
Hayvancılık köpeği, Herding, Schnauzer
Menşei
Almanya
Menşei Tarihi
Orta Çağlar
Yaşam Süresi
10-12 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Dev Schnauzer şakacı, cesur, zeki, sadık, çalışkan,  enerjik, oyuncu, sevecen ve korumacı bir karaktere sahiptir. Refakatçi köpeklerin sevecen ve sakin mizacına ek olarak bekçi köpeklerinin de iddialı, cesur ve korkusuz doğa özellikleri onlarda uyum içindedir. Ailesine ve sevdiklerine çok değer verir, onları korumak için çaba gösterir. Sorumluluk bilinci yüksek bir köpektir. Kendisine verilen görevleri ciddiyetle yapar ve ailesini korumak onlar için en önemli görevlerdendir. Koruma içgüdüsünün yüksek olması sebebiyle sahibini, evini ve ailesini tehdit etmeye insanların cesaret etmesi önerilmez.

Dev Schnauzer kendi ailesi ve ailesindeki çocuklarla arası iyi olsa da genel olarak küçük çocuklara karşı fazla şamatacı davranışlar sergileyebilirler. Bu yüzden hem büyük yapısından kaynaklı hem de karakter özelliklerinden dolayı çocuklarla kurduğu arkadaşlıklarda gözetim altında tutmanız önerilir. Yabancı kişilere karşı çekingen ve mesafelidir. Diğer köpeklere, evcil hayvanlara karşı ise iddialı davranışlar sergileyebilirler. Dominant bir yapısı ve lider ruhu olduğu için diğer köpeklere karşı daha iyi davranması için erken aşamada sosyalleştirilmesi gerekmektedir. Doğru bir eğitim alır ve erken sosyalleştirilirse mükemmel bir aile köpeği olurlar. Giant Schnauzer karakter ve mizaç gereği kendinden daha otoriter ve liderlik konusunda tecrübeli bir sahibe ihtiyaç duyar. Büyük ve dominant yapısıyla zaman zaman evin lideri olmaya çalışabilirler. Bunun önüne geçebilmek için tecrübeli bir sahibe ihtiyacı vardır.

Giant Schnauzer köpekleri sahibinin yaşam ortamına uyum sağlayacaktır. Ancak onlar için ideal ortam özgürce hareket edebileceği bahçeli bir evdir. Apartman yaşamında büyük yapısı ve karakteriyle yaşamakta zorlanması mümkündür. Enerjisi yüksek ve hareketli bir ırk olduğu için geniş alanlarda gezmeye, oyunlar oynamaya ihtiyaç duyarlar. Sıcak havalara karşı direnci düşük ve soğuk havalara dayanıklılığı yüksektir. Bahçeli bir evde yaşam sürmelerine rağmen kesinlikle gece ev dışında kalmak ve uyumak istemez. Sevdiklerine yakın olmak, onlarla birlikte olmak Giant Schnauzer için önemlidir.

Sadık, tetikte olan ve eğitimlerle yeni yetenekler kazanması mümkündür. Çobanlık yetenekleri gelişmiştir ve çiftliklerde insanların hayatını kolaylaştıran işler üstlenebilirler. Ev ortamında bekçi olarak görev alabilirler. Bu alanlarda çalışmadığı zamanlarda da oyuncu, eğlenceli ve sevecen bir ev arkadaşı olurlar.

Tarih

Dev Schnauzer, 1800’li yılların ortalarında Bavyera Alpleri’nde ve Wurrtemburg kırsalında doğdu. Oradaki sığırlar, Daha küçük boyutlarda olan Standard Schnauzer’den etkilenerek geliştirildi. O bölgedeki sığırları çiftliklerden pazara sürmek için uygun olacak bir büyüklükte ve sağlam yapıda Standard Schnauzer taklit edilerek ortaya çıkarıldı.

Belgelenmemiş olsa da, daha büyük ve düz kaplamalı sığır çoban köpekleri ve tel saçlı Standart Schnauzer’in, Dev Schnauzer ırkını yaratma girişiminde birbirlerine geçmeleri muhtemeldir. Daha sonrasında da kaba kaplamalı Çoban Köpekleri, Büyük Danimarkalı ve Bouvier des Flandres (Flandre Çocan Köpeği) gibi köpeklerle de çaprazlamalar meydana geldiği düşünülmektedir. Hatta siyah Kaniş, Dauna, Wolf Spitz ve Wirehaired Pinscher ile de ırkın çaprazlanması önerilmiştir. Dev Schnauzer cinsi Schnauzer adını “namlu” anlamına gelen Almanca “Schnauze” kelimesinden almıştır. Ayrıca Almanya’da “dev” anlamına gelen “Riesenschnauzer” adı da kullanılmıştır.

Tüm bu çaprazlama sonucunda Munchener olarak da bilinen ve sığırları idare edebilen, soğuk hava koşullarına dayanıklı ve akıllı görünümlü bir köpek gelişmiştir. Daha sonra Dev Schnauzer ırkının kasap, besi köpeği, çiftçiler, tüccarlar ve hancılar için zorlu bekçi köpekleri olarak hizmet ettikleri ve popüler hale geldikleri görülmüştür.  Bir süre sonra köpeklerin sığır sürmelerinin modası ve işlevselliği geçmiştir. Köpeklerin, polis köpeği olarak eğitilmeye başlanmıştır. Giant Schnauzer, Avrupa polisi ve askeri K-9 olarak yeni bir iş bulur. Amerika’da Giant ırkı, tüm yetenekleriyle zaman içersinde; göz alıcı gösteri köpekleri, itaat şampiyonları ve evin, ailenin cesur koruyucuları olarak ün kazanmıştır.

Bu başarılarıyla ve hayat yolculuğuyla birlikte Dev Schnauzer ırkı son yıllarda evcil hayvan olarak öne çıkmış ve şimdi Amerika’da mütevazı bir popülerliğe erişerek, bunun tadını çıkarıyordur. AKC tarafından da ırkın 1930 yılında tanındığı ve standartları belirlendiği bilinmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Yüksekliği ile gövde uzunluğu orantılı ve vücut yapısı kare görünüm olacak şekildedir. Güçlü ve kavisli boynu omuz kısmıyla zarif bir şekilde bileşir. Kaslı, güçlü, büyük ve kompakt bir köpektir. Standart Schnauzer ırkının daha büyük bir versiyonudur.

Kafa

Kafa uzunluğu omzundan kuyruk sokumuna doğru giden, sırt çizgisinin yarısı kadardır. Başı güçlü ve dikdörtgen görünümündedir. Namlu uzunluğu, başın üst kısmı ile aynıdır. Burun kısmı ve kafasının üst kısmı birbirine paralel bir çizgidedir. Durak hafiftir. Büyük, iri burun siyah renktir. Dişleri makas ısırığı şeklinde kapanır. Dudakları üst üste gelmez ve dudak renkleri siyahtır.

Kulaklar

Giant Schnauzer ırkının Kulakları başın üzerinde, dik şekilde konumlanmıştır. Kulakları kırpılabilir ya da doğal şeklinde bırakılır. Kırpıldığı zaman kulaklarının sivri uçlu ve dik durduğu görülür. Kırpmanın yasak olduğu yerlerde ise doğal bırakıldığında kulaklar V şeklinde ve başa yakın konumlanır.

Gözler

Giant Schnauzer köpeğinin gözleri oval, orta büyüklükte, derin ve koyu kahverengidir. Güçlü, keskin ve içten bir bakışa sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Giant Schnauzer ırkının ön bacakları yere dik ve birbirine paraleldir. Ön bacaklar her bakış açısından düz görülür. Arka bacakları düzdür. Çiy pençeleri genellikler arka bacaklardan çıkarılır ve kısmen önden çıkarılabilir.

Kuyruk

Giant Schnauzer kuyruk yüksekte konumlanmıştır. Genellikle kuyruğun ikinci veya üçüncü eklemde kenetlendiği görülmektedir. Kuyrukları ve kulakları kırpmanın, kesmenin yasak olduğu Avrupa'nın çoğu yerinde kuyruk doğal haline bırakılır.

Tüy

Çift katmanlı kürkü vardır. Dış katmanı telsi, sert, yoğun ve deride diken gibi yapıda olan tüylerden oluşur. Alt katman tüyleri sıkı, sırım gibi ve yumuşaktır. Yüzünde sert, kaba, uzun, gür tüylerden oluşan sakal ve kaşlar vardır. Giant Schnauzer ırkının bu tüy yapısı onların bir imzasıdır.

Renk

Giant Schnauzer ırkının çift katmanlı tüyleri siyah, siyah-beyaz, gümüş ya da gri kırçıllı renktedir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Giant Schnauzer ırkının ortalama yaşam süresi 10-12 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Yetişkin erkek ve dişi Giant Schnauzer köpeğinin ideal ağırlığı 24- 48 kg, yükseklikleri ise 64-71 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Giant Schnauzer ırkının boy ile kilosunun farklılık göstermesi mümkündür. Dişi Giant Schnauzer ağırlığı 24- 34 kg, yüksekliği 58- 66 cm ve erkeklerin ağırlığı 26- 48 kg, yüksekliği ise 64- 71 cm aralığında değişmektedir. Kilo sorunu yaşamaması, sağlıklı ve formda olması için Giant Schnauzer’ın boy- kilo endeksinin ideal aralıkta olmasına dikkat edilmelidir.

Dev Schnauzer ırkının çift katmanlı tüylerinin bakımlı, parlak, güzel ve iç içe geçmeden sağlıklı olabilmesi için haftada 2- 3 kez taranması önerilmektedir. Yıl genelinde orta seviyede tüy döker. Çok yoğun bir tüy dökülmesi görülmez. Ancak düzenli olarak tarama, fırçalama ve tüy kırpma işlemine ihtiyaç duyar

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Giant Schnauzer için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Felix, Brit Care , Pro Choice,  Orijen, Schesir,  Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip büyük ırklar için üretilen köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Giant Schnauzer için uygun içeriğe sahip, yüksek kaliteli kuru mamaları tercih ettikten sonra köpeğinizin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Giant Schnauzer hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Dev Schnauzer için uygun değildir. Sahibinin Dev Schnauzer cinsinin sağlıklı insan gıdalarından neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gereklidir. Sağlıklı beslenebilmesi için Dev Schnauzer köpeği için önerilen yemek düzeni, yüksek kaliteli büyük ırklar için üretilen kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi şeklindedir. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Dev Schnauzer ırkının günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan dişi ve erkek Giant Schnauzer köpeğinizi olgunlaşma sürecine bağlı olarak çiftleştirebilirsiniz. Dişi ve erkek Giant Schnauzer gelişme süreci tamamladığında, olgunlaşmasına, eklem, kemik sağlığına ve kızgınlık dönemine göre çiftleştirilmesi için uygun zamanı tercih edebilirsiniz. Giant Schnauzer ırkının sağlıklı bir şekilde çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Dev Schnauzer ırkının çift katmanlı tüylerinin kolay ancak özen isteyen bir bakım süreci vardır. Tüylerinin bakımlı, parlak, güzel ve iç içe geçmeden sağlıklı olabilmesi için haftada 2- 3 kez taranması önerilmektedir. Göz kenarında, ağız ve kulak çevresindeki uzun tüylerini, sakallarını şekillendirmeniz gerekir. Bunun yanında bu bölgedeki tüyleri silerek temizleyerek banyo ihtiyacını en az seviyeye indirebilirsiniz. Genel olarak tüm adımlarla her köpeğin ihtiyaç duyduğu kadar bakım yapılması gerekir.

Giant Schnauzer yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, bakımlı olmasına, şeceresine, yetiştiren kişiye ve birçok etkene göre değişmektedir. Giant Schnauzer köpek yavrusunun fiyat aralığı insanların ırka ilgi duyması, köpeği talep etmesi ya da ırkın nadir bulunması ve az ilgi görmesi gibi etkenler sebebiyle farklılık göstermektedir. Giant Schnauzer yavrusunun fiyatı ne kadar sorusuna bu etkenlerden dolayı net bir rakam belirtmek doğru olmayacaktır. Köpek sahiplenirken köpeğin fiyatından ziyade;  Giant Schnauzer cinsinin taramalarını, testlerini ve tüm kontrollerini yapmış sorumlu bir yetiştiriciden sahiplenmeye dikkat etmelisiniz.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Giant Schnauzer tek bir doğumda 5 ila 8 yavru dünyaya getirebilir. Giant Schnauzer ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için olgunluk sürecini tamamlaması ve sağlıklı olması gerekmektedir. Çok sık doğum yaptıkları zaman dünyaya gelen yavru sayısı daha az olacaktır ve bunun için yılda bir kez çiftleştirilmesi gerekir. Giant Schnauzer ırkının sağlık durumu, yaşı, hamilelik süreci, doğum sayısı, sağlığı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi doğan yavru sayısının değişiklik göstermesine neden olur.

Giant Schnauzer ırkının çift katmanlı tüyleri siyah, siyah-beyaz, gümüş ya da gri kırçıllı renktedir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.