Leonberger Özellikleri ve Bakımı

Leonberger Resimleri
Leonberger canlı, sevimli ve sevgi dolu bir ırktır. Gentle Lion, Gentle Giant, Leo, Lion Dog ve Nazik Aslan isimleriyle de tanınır. Aile köpeği, çiftlik köpeği ve yük taşıma köpeği olarak orijinal amacına uygun büyük, kaslı yapısıyla ideal bir çalışma köpeğidir. Cinsin orta ila ağır yapılı boyundan daha uzun ve güçlü olduğu görülmektedir. Özellikle erkek köpeklerin boynunda ve göğsünde aslan benzeri bir yele bulunmaktadır. Hem erkek hem de dişilerin çift katmanlı kürkü vardır. Orta, uzun kürkünün dış kaplaması orta-yumuşak ila kaba yapıdadır ve çoğunlukla düzdür. Astar ise yumuşak ve yoğundur. Çift katmanlı tüy yapısının altında vücudun ana hatları her zaman tanınabilir yapıdadır. Leonberger hafif ayaklı, zahmetsiz, güçlü ve zarif hareket ederler. Güçlü sürüşü ile yeri kaplayan kendinden emin bir yürüyüşe sahiptir. İtaatkar, uyanık, güvenilir ve sadık yapısının yanı sıra dengeli, kendine güvenen bir mizaca sahiptir. Leonberger köpeğinin genel karakter ve özellikleri iyi bir aile refakatçisi olarak insanların hayatında yer almasını da sağlamıştır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma Köpeği, İşçi Köpek
Ağırlık
54 - 91 Kg
Yükseklik
63 - 80 Cm
Aile
Mastiff
Menşei
Almanya
Menşei Tarihi
1900'ler
Yaşam Süresi
8- 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Lion Dog sadık, güvenilir, sevecen, sevgi dolu, arkadaş canlısı, cesur, zeki, kararlı, sakin ve itaatkar bir köpektir. Sevdiklerine karşı güvenilir bir dosttur. Ailesini memnun etmeye isteklidir. Yeni şeyler öğrenip sahibini memnun etmeye istekli yapısından dolayı da eğitim süreçleri kolay geçmektedir. Leonberger sadakati ve benzersiz sevgisiyle insanları etkilemektedir. Çocuklara karşı yaklaşımı sevgi dolu ve güven vericidir. En şımarık çocuklara karşı dahi oldukça sabırlı davranır. Gerginleşir ve sinirlenirse saldırmak yerine bulunduğu ortamdan uzaklaşmayı tercih ederler. Dost canlısı yapısıyla, yabancı kişilere karşı da arkadaş canlısı bir tutum sergilerler. Yabancılara karşı ne kadar arkadaş canlısı olursa olsunlar, sahiplerinin tehlikede olduğunu düşündükleri zaman onları korumak için çaba gösterirler. Bazı diğer köpeklere karşı otoriter oldukları görülse de genel olarak evcil hayvanlar ve köpeklerle arası iyidir.

Leonberger içeride sessiz, sakin olmasına rağmen fiziksel yapısı ve egzersiz ihtiyaçları gereği apartman hayatı için önerilmez. İç mekanlarda nispeten aktif değildir ancak ırkın ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için en azından geniş bir avluya ihtiyacı vardır. Serin iklimlere uyum sağlarlar ve o ortamları daha çok tercih ederler. Ev içerisinde veya güvenlik önlemleri alınmış bir bahçede, kulübede kısacası dışarıda yaşayabilirler. Ancak çoğunlukla sahibinin bulunduğu yerde ve sevdiklerini yakın olmayı tercih ederler. İyi bir aile köpeği olmaya eğilimleri bulunsa da bu ırkın yaşamak için geniş bir alana ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Bahçesi ya da geniş bir avlusu olan evlerde yaşayan ve daha önce köpek bakmış kişilerin sahiplenebileceği bir ırktır.

Zeki bir köpektir. Büyük boyutta olmasına rağmen küçük köpeklere kıyasla daha az kabadayı bir tavır sergilerler. İtaat eğitimi alması oldukça önemlidir. Aksi halde yetişkin bir köpek olduğu zaman kontrol edilmesi güçleşebilir. Leonberger aslana benzeyen görüntüsü ve büyük boyutu ile “Nazik Aslan” lakabını almıştır. Hem fiziksel hem de karakter özellikleriyle dikkat çeken bu cins iyi bir koruma, kurtarma ve bekçi köpeği olarak karşımıza çıkabilir. Ayrıca terapi köpeği olarak da oldukça popülerdir.

Leonberger aldığı iyi eğitimler ve sosyalleştirme etkinlikleriyle karakter ve mizaç özelliklerinin olumlu yönde gelişmesini sağlayabilirsiniz. Erken aşamada başlayacağınız eğitimler ve farklı ortamlarda sosyalleştirme etkinlikleriyle Leonberger nazik bir dev olarak adlandırıldığı gibi karakter özellikleri sergileyecektir.

Tarih

Leonberger, 1830’lu yıllarda başlayarak Heinrich Essig adında bir Alman tarafından geliştirilmiştir. Irkın kasaba tepesindeki aslana benzemek için yetiştirildikleri iddia edilmekte ve isminin de Alman Leonberg kasabasından geldiği bilinmektedir.. Kasabanın belediye başkanı olan Heinrich, Almanya’nın güneyindeki Leonberg şehrinde hem iş adamı hem politikacı hem de bir köpek yetiştiricisi olarak yaşam sürmektedir. Heinrich’in 19. yüzyıl ortalarında orijinal kayıtlarının oldukça özensiz olmasına rağmen Pirene Çoban Köpeği, uzu tüylü Saint Bernard ve Newfoundland ırklarını melezlediği ve bu köpek cinsini geliştirdiği ifade edilmektedir.

Bu bilgilere ek olarak Avusturya’da 1585 kadar uzanan uzun bir süre önce Leonberger benzeri köpeklerin var olduğuna dair açıklamalar bulunmaktadır. Bunun için ortaya çıktığı ve geliştirildiği tarih hakkında bazı kesimler tarafından tartışmalıdır. Ayrıca, modern genetikçiler, erken Leonberg köpeklerinde görülen özellikleri geliştirmek için Pirene Çoban Köpeği, Saint Bernard  ve Newfoundland bu üçten köpekten daha fazla türe ihtiyaç duyulacağını belirtiliyor. Gelişim sürecine  olursa olsun, Essig yetenekli bir destekçiydi ve geliştirdiği köpeklerini birkaç kraliyet ailesi de dahil olmak üzere o dönemin ünlü ailelerinin yanına yerleştirdi. Halk ırkı çok amaçlı çiftlik köpeği, bekçi köpeği, yük köpeği olarak da kullandı ve başarılarıyla ırkı takdir etti. Çevik, iyi yüzücü ve çalışkan olması sayesinde kraliyet ailesinin koruyucu köpekleri arasında da yer aldılar.

Irkın yaratıcısı başlangıçta beyaz bir köpek geliştirmek istiyordu. 1889’da ırkın yaratıcısının ölümünün ardından yeğeni üreme çiftliğini devraldı. Köpekler üzerinde geliştirmeler yaparak sarımsı kahverengi kürk rengiyle birlikte yüzde siyah bir maskenin oluşmasını sağladı. Bu yeni görünüş, köpeklere Leonberg armasında bulunan arka ayaklarının üstünde, ayağa kalkmış bir aslan görünümü olan aslan köpek görüntüsünü kazandırdı. Bu aslan köpek görüntüsü de köpek yetiştiricisinin tam olarak istediği bir şeydi.

1891 yılında ırk için özel bir kulüp kuruldu ve ırkın yıldızı parladı. 19. yüzyılın ikinci yarısında, ırk oldukça popüler hale geldi. Ancak I. Dünya Savaşı sırasında Leonberger köpekleri olumsuz olarak etkilendi. Savaş sırasında, köpekler cephane arabalarını çekerek görev aldı ve bu süreçte soyunun azaldığı gözlemlendi. Irkın soyunun devam etmesi için Karl Stadelmann ve Otto Josenhans adında iki Alman çalışmalar yaptı. I. Dünya Savaşı bittikten sonra bu iki Alman Almanya’yı dolaşarak üreme için uygun olan Leonberger köpeği aradılar. Arama sonucunda yalnızca 25 köpek bulundu ve bunlardan da yalnızca beş tanesi üreme için uygundu. Irkın hayatta kalması için 1922 yılında yedi kişilik bir ekip kuruldu ve bulunan köpekler üzerinden ırkı yetiştirmeye başladılar. Dört yıl içinde mevcut köpek sayısı 350’ye ulaştı. Modern Leonberger’ler, 1945 yılında bir grup Alman yetiştiricinin kurtarmaya yönelik yaptıkları ortak çabasının ardından soyunu devam ettirdi. Ardından1980’li yıllarda başta ABD olmak üzere pek çok ülkeye Leonberger ihraç edildi. Cinsin zorlu dönemi aştıktan sonra Amerika’da hala oldukça nadir olsalar da Avrupa’da popüler oldukları görülüyor.

İlk Leonberger Amerika’ya 1971 yılında geldi. AKC, Leonberger cinsini 2010 yılında tanıdı ve o zamandan itibaren popülaritesi daha da arttı. Geliştirilen bu ırkın boğulmakta olan insanlara ulaşmak, gerektiğinde helikopterlerden atlamak üzere eğitim aldığı ve iyi bir su kurtarma köpeği olarak hizmet ettiği biliniyor. Mükemmel bir yüzücü olmalarına ek olarak çiftliklerde, meralarda ve kıyılarda çalışmış çevik, olağanüstü güçte olan çok yönlü bir köpek olarak yaşam sürmüştür.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Çok büyük, kaslı, gür tüylü yapısıyla Leonberger çalışan köpek ırkları arasında yer alır. Leonberger'in vücut yapısı yüksekliğinden biraz daha uzundur. Omuz kısmı arka kısmına kıyasla yerden biraz daha yüksektir. Boyun kaslı, güçlüdür ve bedeninde deri sarkıklığına, gerdana rastlanmaz. Büyük ve güçlü bedeninin yanında zarafeti ile de bilinir. Irkın büyük bedeninin yanında yetişkin bir insan kadar ağır olması mümkündür.

Kafa

Kafa dikdörtgen şeklinde, orta büyüklükte ve genişliğinden daha derin yapıdadır. Erkeklerin kafalarının, dişilerin kafalarından daha büyük olduğu gözlemlenir. Kafatasını yapısı biraz kubbemsidir. Kafasında karakteristik bir ifade veren siyah maskeye sahiptir. Siyah maskenin kaş üzerine çıkamaması, kas çizgisini geçmemesi gerekir. Maskenin gözlere kadar ya da gözlerin üzerinde olması uygundur. Kesinlikle başın tamamının üzerinde maske görüntüsü istenmez. Oldukça uzun bir ağzı vardır. Burun büyük yapıda, büyük deliklere sahip ve her zaman siyah renklidir. Dudaklar makas ısırığında veya düz bir ısırıkla kapanır. Sıkı, kuru dudaklar siyah renklidir. Düşük dudaklara sahip olmayan Leonberger genel olarak salya akıtan bir ırk değildir. Ancak erkeklerin zaman zaman hafifçe salya akıttığı da gözlemlenebilir.

Kulaklar

Orta büyüklükte ayırt edici özellikteki üçgen şeklinde kulaklarıyla kendilerine has bir görüntüleri vardır. Kulaklarının üçgen yapısının yanında, etli, düz sarkık ve başa yakın şeklinde konumlandığı görülür. Kulak uçları ağzın köşe kısımlarıyla aynı seviyededir.

Gözler

Heybetli bir kafaya sahip erkek köpeklerde, hafif gevşek uçlar ve hafifçe açık göz çengelleri bulunur. Koyu kahverengi gözleri, nazik ve iyi bir ifadeye sahip bakışları vardır. Gözlerinin çevresinde siyah bir yüz maskesi bulunur.

Bacaklar ve Ayaklar

Leonberger ırkının ön ve arka bacakları dik ve tüylüdür. Arka çiy pençelerini genellikle kaldırır. Ayaklarının pedleri siyah renktedir. Leonberger’in yüzmesini kolaylaştıran perdeli parmakları vardır. Erkek köpeklerin dişilere göre daha hızlı koştuğu bilinmektedir. Irkın esnek, iyi yapılı ve güçlü bir yürüyüşü vardır.

Kuyruk

Leonberger köpek cinsinin gür ve uzun kuyruğu genellikle aşağıya sarkmaktadır. Kuyruk oldukça tüylü yapıdadır ve gösterişli şekilde topuklara uzanan bir uzunluğu vardır.

Tüy

Leonberger köpek cinsinin ayırt edici özelliklerinden birisi de orta uzunluktaki su geçirmez kürküdür. Çift katmanlı, orta ila uzun tüyleri ve suya dayanıklı yapısıyla çeşitli renk kombinasyonlarıyla karşımıza çıkar. Yumuşak, yoğun alt katman tüyleri ile su itici üst katmanı uyum içerisindedir. Cinsin kalın yelesi, aslan benzeri bir görüntüye sahip olmasını sağlamaktadır. Bu yele oluşumu ve gelişimi birkaç yıl almaktadır. Erkeklerde yelenin gelişme sürecinin 4 yıla kadar sürebildiği ve boyun, göğüs çevresinde oluşan aslan benzeri yele yapısı daha hakimdir. Dişi köpeklerde ise yele görüntüsü bir erkeğe göre daha az belirgindir.

Renk

Orta uzunluktaki kürk rengi siyah, gri, kahverengi, kırmızı, krem rengi, sable ve brindle renk tonlarında veya çeşitli kombinasyonlarıyla karşımıza çıkabilir. En yaygın karşılaşılan kürk rengi sarımsı kahverengidir. Köpeklerin tüy renkleri ne olursa olsun yüzlerinde her zaman maske bulunur. Tüm renk tüylerin dış kaplamasında daha kısa, orta veya uzun siyah renkli uçlar olabilir. Göğüs bölgesinde küçük bir şerit veya beyaz yama ve ayak parmaklarında beyaz kıllar görülebilir. Kürkünde görülen ve izin verilen beyaz tüy miktarı hakkında her zaman köpek yetiştiricilerinin tartışma konusu olmuştur.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Leonberger ırkının ortalama yaşam süresi 8– 12 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Leonberger köpeğinin ideal ağırlığı 54- 91 kg, yükseklikleri ise 63-80 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Leonberger köpeğinin boy ile kilosunun ideal aralıkta ve orantıda olması sağlıkları için önemlidir.

Leonberger ırkının kalın kürkünün ve yoğun kürkünün genel olarak tüy dökme miktarı yıl boyunca oldukça fazladır. Hatta yılda iki kez mevsim geçişlerinde çok daha fazla tüy dökmektedirler. Bu yüzden tüy dökme mevsimlerinde tüy tarama ve fırçalama süresinde, bakım işlemlerinde artış olmaktadır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Leonberger için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Pro Line, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip, özel üretilen köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Leonberger cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Leonberger hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Leonberger için uygun değildir. Sahibinin Leonberger cinsinin neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu öğrenmesi gerekmektedir. Sadece ev yemeklerini yemek Leonberger köpek cinsi için yeterli değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Leonberger köpeğinin günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Leonberger, yüksek kaliteli kuru veya yaş büyük ırklar için üretilen köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir..

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Leonberger cinsi 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Leonberger ırkının  gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme dönemi değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Leonberger ırkının çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Leonberger ırkının kürk bakımı zor değil ancak özen istemektedir. Kalın, yoğun ve çift katmanlı kürkünün haftada 2-3 kez taranması ve fırçalanması yeterli olacaktır. Ancak mevsim geçişlerinde artan tüy dökme dönemlerinde tarama ve fırçalama sıklığı da değişecektir. Irkın kulakların, bacakların arkası ve kuyruğu gibi uzun tüylerin olduğu yerler vücudunun matlaşmaya eğilimli olan bölgeleri mümkünse daha sık fırçalanmalıdır. Banyo ihtiyacı çok sık değildir ve düzenli tarandığı sürece bakım işlemleri zor olmayacaktır. Ayrıca köpeğinizin büyüklüğüne göre yaptığınız bakım işlemi ve süreci değişiklik gösterecektir.

Leonberger yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, yetiştiricisine ve daha farklı birçok etkene göre değişmektedir. Leonberger yavrusunun fiyat aralığı insanların ilgi göstermesi, talep edilen bir ırk olması ya da nadir bulunması, az ilgiyi görmesi gibi farklı etkenlerden dolayı değişiklik göstermekte fiyatı artıp azalmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Leonberger tek bir doğumda 6 ila 14 yavru dünyaya getirebilir. Leonberger ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavruların dünyaya gelmesi için çok sık doğum yapmaması ve gelişimini tamamladıktan sonra hamile kalması gerekir. Tek bir seferde Leonberger köpek ırkının en fazla 18 sağlıklı yavru dünyaya getirdiği bilinmektedir. Çok sık doğum yaparsa doğan yavru sayısında düşüş gözükebilir. Leonberger ırkının sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler doğan yavru sayısının değişmesine neden olmaktadır.

Orta uzunluktaki kürk rengi siyah, gri, kahverengi, kırmızı, krem rengi, sable ve brindle renk tonlarında veya çeşitli kombinasyonlarıyla karşımıza çıkabilir. En yaygın karşılaşılan kürk rengi sarımsı kahverengidir. Köpeklerin tüy renkleri ne olursa olsun yüzlerinde her zaman maske bulunur. Tüm renk tüylerin dış kaplamasında daha kısa, orta veya uzun siyah renkli uçlar olabilir. Göğüs bölgesinde küçük bir şerit veya beyaz yama ve ayak parmaklarında beyaz kıllar görülebilir. Kürkünde görülen ve izin verilen beyaz tüy miktarı hakkında her zaman köpek yetiştiricilerinin tartışma konusu olmuştur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.