Tibet Spaniel Özellikleri ve Bakımı

Tibet Spaniel Resimleri
Tibetan Spaniel yüksekliğine göre daha uzun bir gövdeye ve vücuduna oranla daha küçük bir başa sahiptir. Geniş gözlerinin bu cinse anlamlı bir ifade kattığı görülmektedir. Çift katmanlı, orta uzunluktaki ipeksi tüyleriyle gösterişli bir güzelliği vardır. Tüyleri sebebiyle alerjik bünyeye sahip kişilerin sahiplenmesi önerilmez. Küçük, sevecen, sadık ve mutlu tavırları ile ailenin sevilen bir üyesidir. Kedi, köpek ve hatta maymun türünün dahi özelliklerini taşıdığı düşünülen bu asil ve geçmişi çok eski zamanlara dayanan ırkın, iyi bir aile arkadaşı olduğu da ifade edilir. Ailesine sadıktır ve onları gönülden sever.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Olmayan, Arkadaş Köpek
Ağırlık
4- 7 Kg
Yükseklik
23- 28 Cm
Aile
Arkadaş, çoban köpeği
Menşei
Tibet
Menşei Tarihi
Çok eski zamanlar
Yaşam Süresi
12- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Tibet Spaniel bağımsız, cesur, inatçı, sadık, zeki, sevecen, şefkatli ve aynı zamanda hassas, uysal bir karaktere sahiptir. Aile üyelerine karşı oldukça sadık ve şefkatli olan davranışlar sergileyen Tibet Spanyeli, yabancılara karşı ise soğuk, çekingen olabilir. Ancak yabancılara karşı asla saldırgan bir davranış sergilemez. Genellikle mutlu bir tavırlarıyla, ailesiyle oyunlar oynamaktan ve gezilerden keyif alırlar. Güvendiği, sevdiği ailesinin yanında şekerleme yapmaktan da oldukça mutlu olurlar. Yavruluk sürecinden itibaren eğitilip sosyalleştirildiği takdirde çocuklara, diğer köpeklere ve evcil hayvanlara karşı da sevimli, arkadaş canlısı davranışlar sergilerler ve iyi anlaşırlar.

Tibet Spanyeli insanlarının ruh hallerine, duygularına duyarlı bir köpektir. İnsanlarına karşı sevecen davranışlar sergiler ancak bağımsız düşünme ve hareket edebilmesi de zaman zaman mümkündür. Özellikle komut veren kişiden daha iyi bildiğini veya istediğinizi yapmak için iyi bir sebebi olmadığını düşünüyorsa verilen komutlara her zaman uymaz.

Tibet Spaniel evin eğlenceli ve titiz bir üyesidir. Atalarından kalan karakter ve mizaç özellikleriyle mükemmel bir bekçi köpeğidir. Olağan dışı görünen herhangi bir durum hakkında sahibini uyaracak uyanık bir ırktır. Ancak gereksiz havlayan ve geveze bir köpek değildir. Garip sesler, davetsiz misafirler ve tanımadık tehlike arz eden kişilere havladıkları görülür.

Tibet Spaniel uyumlu yapısıyla apartman hayatına başarılı bir şekilde adapte olacaktır.  İç mekanlarda çok aktif değildir. Bir avlu olmadan da kendisini idare edebilirler. Bu sevimli köpeklerin yalnızlık en büyük korkularından biridir. Her zaman ailesinin ilgi odağı olmak ve uzun süre yalnız kalmamak isterler. Ancak köpeğinize orantılı bir sevgi ve ilgi göstermeniz gerekir. Aksi halde küçük köpek sendtomu olarak bilinen insan kaynaklı davranışlar sergilemesi ve evin patronu gibi davranması mümkündür. Bu gibi durumlarda hakimiyeti köpek sahibinin alması ve köpeğin patron olmadığını ona belli etmesi önemlidir. Böylece köpekte bu davranışlardan vazgeçecektir.

Bakımı kolay, uyumlu ve sevgi dolu bir karakteri olan Tibet Spaniel gün içerisinde yoğun egzersiz yapmaya ihtiyaç duymamasıyla çok hareket etmeyi sevmeyen kişilerin iyi bir yol arkadaşı olacaktır. Tüylü yapısıyla alerjik bünyeye sahip kişilere önerilmez.

Tarih

Tibet Spanyeli, kısa burunlu, aslan benzeri kürkü ve küçük yapısıyla kökeni Çin ve Tibet’te yüzyıllar öncesine dayanan eski bir köpek ırkıdır. Irkın tarihi Tibet’in Budist inançlarıyla iç içe geçmiştir. Tibet’in zirvesinde bulunan ve Orta Çin sınırlarına yakın olan Ladakh bölgesinde bu ırk yetiştirilmiştir.  Tibet Spanyeli yetiştiriciliği bu bölgede yüzyıllardır yaygındır ve bu köpeklere Budist rahipler tarafından çok değer verilmiştir. Tibet Spaniel’in tarihinde Budizm’in Lamaist biçimi, Buda’yı bir köpek gibi takip ettiği söylendiği için aslanı önemli bir sembol olarak görüyorlardı. Budist sembolojisinde aslanların, Buda’nın şiddet ve saldırganlık üzerindeki zaferini temsil ettiği inancıyla, aslan görünümlü köpekler popülerdi. Lama olarak bilinen Budist rahipleri takip eden, bu aslan benzeri küçük köpekler de bu inancın etkisiyle kutsal aslanın sembolleri olarak kabul edildi ve çok değerli görüldü.

Tibette, bu köpeklerin “lion dogs” olarak adlandırıldığı ve Budist tapınaklarının girişlerinde bulunan buda heykellerinin yanında yer aldıkları görülmektedir. Küçük boylu bu köpeklerin manastırda, dekoratif ve görünümüyle yer alan bir cins olmasından ziyade farklı amaçlara da hizmet ettiği görülmektedir. Manastır duvarlarına yakın konumlanmış olan köpekler, yabancılar ya da kurtlar manastıra yaklaştığında alarm vererek havladıkları, insanları uyardıkları için  iyi bir bekçi olarak adlandırıldığı görülmüştür. Ayrıca küçük koşu bantları aracılığıyla dua çarklarını hareket ettirdiler ve dua köpekleri olarak hizmet ettiler. Manastır hayatının yanı sıra evlerde de yaygın olarak bakıldılar ve ailelerin göz bebeği olarak görüldüler. Bu köpekler oyunculuk ve sevecenlik özellikleriyle ev ortamında da popüler oldular.

Geçmişte Tibet Spanyelleri sık sık elçilere ya da diğer önemli kişilere hediye olarak verilirdi. Bu köpeklerin karşılığında da hediye verilen kişinin geldiği yere özgü köpek cinslerinden alınıyordu. Bu nedenle Tibetli köpekler Çin ve Japonya saraylarında geliştirilen diğer küçük Asya köpekleriyle melezlenmiştir. Günümüz Tibet Spanyeli  Japon Köpeği ve Pekingese ırklarıyla muhtemelen  ortak bir ataya sahiptir. Çinliler Tibet Spaniel’in yanı sıra bir aslan köpeği olan Pekingese köpeğine de bakmışlardır ve her ülkede yetiştirilen köpekler genellikle ülkesini temsil eder hale geldi.

19. yüzyılın sonlarında, McLaren Morris isimli bir İngiliz kadın, ilk kez bir Tibet Spanyeli ana vatanından alarak İngiltere’ye götürmüştür. 1920’lü yıllarda daha fazlası, birçoğunu nezaketen annesine hediye eden Dr Anges R. H. Greig tarafından İngiltere’ye götürülmüştür. İlk Tibet Spaniel İngiltere’ye 1800’lerin sonlarında gelmesine rağmen, Grieg’lerin (Tibet Spaniel’i tanıtmasıyla tanınan) bu köpeklerden birkaçını elde etmesine rağmen 1920’lere kadar büyük ölçüde ırkın bilinmediği gözlemlenmiştir.

Tibet Spanyeli yavş yavaş bir popülerlik yakalasa da, II. Dünya Savaşı sırasında İngiltere’de neredeyse ırk tamamen ortadan kayboldu. Köpeklerinden sadece biri Skyid, 2. Dünya Savaşı’ndan sağ kurtulmuştur ve zorlu bir süreç olsa da ırkın soyunu sürdürmesi için çalışmalar yapılmıştır. Onun soyundan gelenler hala bulunabilir düşüncesiyle 1940’lar da çalışmalar başladı. 1947’de, birkaç başarılı yetiştirme denemeleri ve ithalattan sonra Tibet Spanyeli ırkı İngiltere’de iyileşme gösterdi. 1958 yılında Tibet Spanyeli Topluluğu kuruldu ve 1960 yılında da England Kennel Club tarafından Tibet Spaniel resmi bir ırk olarak tanındı. Cazibesine, ilgi gören bir ırk olmasına rağmen Tibet Spanyeli günümüzde hala nadir köpek ırkları arasında yer almaktadır.

1960 yıllarda İngiltere’de ırkın iyileştiği görülse de, Tibet Spaniel ırkının Amerika’ya gelmesi ileri dönemlerde gerçekleşmiştir. 1983- 1984 yıllarında Tibet Spanyeli AKC tarafından tanınmıştır. Kutsal köpek olarak görülen Tibet Spaniel ırkının hayran kazanma sürecinin bazı sebeplerden dolayı oldukça yavaş geliştiği ancak sonrasında sahiplenenler tarafından çok sevilen ve neredeyse tapılan bir köpek türü olduğu gözlemlenmiştir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Tibet Spaniel genellikle Pekingese cinsi ile karıştırılır. İki ırkın arasındaki fark, Tibet Spaniel'in daha az, bol olmayan tüyler, biraz daha uzun bir yüze olması ve göz çevresinde fazladan bir deriye sahip olmamasıdır. Tibet Spaniel’in vücut uzunluğu, yüksekliğinden biraz daha uzundur. İyi dengelenmiş ve orantılı olarak hafif dikdörtgen vücutludur..İyi derinliği sahip gövde ve düz bir sırtı vardır. Güçlü, orta derecede kısa ve iyi ayarlanmış boyuna sahiptir. Erkek köpeklerin dişi köpeklere göre daha belirgin olan daha uzun saçlardan oluşan bir yele veya "şal" ile kaplı olduğu görülmektedir. Tibetan Spaniel, ipeksi, düz yatan tüylere sahip küçük yapılı, aktif ve uyanık bir cinstir.

Kafa

Tibet spanielleri baş yapısı vücuda orantılı olarak küçüktür. Kafatası hafif kubbeli, orta uzunlukta ve genişliktedir. Başını kendinden emin bir izlenim vererek gururla taşınırlar. Erkeklerde erkeksi bir yapı vardır ama kaba değildir. Hafif ama kesin bir durak bulunur. Burun siyah renkte tercih edilir. Küt ağız orta uzunlukta, kırışıksızdır ve hafif ama belirgin olan bir duruşa sahiptir. Alt çene geniş ve ileri doğrudur. Dişlerin hafifçe alt çenesi ileride olacak şekilde kapanması istenir. Ağzın küt görünümünü koruyacak şekilde yeterli genişlik ve çene derinliği olması şartıyla düz bir ağız kabul edilebilir. Ağız kapalı durumdayken dişler görünmemelidir. Boyun çevresinde uzun tüyler bulunur.

Kulaklar

Tibet Spaniel’in orta büyüklükte, düşük kulakları oldukça yükseğe yerleştirilmiştir. Kulakların yapı olarak büyük, ağır çok alçak tipte olmadığı görülür. Kulakların kafatasından hafif bir şekilde kalkık olması kabul edilir ama fazla dik olması istenmez. Yetişkin köpeklerin kulaklarında bol tüyler, tüylenmeler görülür. Düşük ve tüylü kulakları ırka ayrı bir hava katmaktadır.

Gözler

Tibet Spanyeli’nin koyu kahverengi, oldukça ayrık, oval şekilli, orta büyüklükte ve etkileyici gözleri vardır. Büyük, parlak ve orta büyüklükteki gözler birbirinden oldukça iyi yerleştirilmiş ve ileriye dönük konumdadır. Göz kenarlarında siyahlıklar bulunmaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Irkın omuzları sağlam ve iyi yatırılmıştır. Ön bacaklar orta derecede kemikli, hafif kavislidir. İyi gelişmiş bacaklar orta derecede açılanmaya sahiptir. Bacaklara arkadan bakıldığında düzdür. Küçük, düzgün ayakları tavşan ayağına benzetilir. Ayakların üzerinden sarkan, ayak parmakları arasında tüylenmeler bulunur. Yürüyüşleri hızlı, düz ve serbest şekildedir.

Kuyruk

Tibet Spaniel ırkının sırt üzerinde, yüksekte konumlanmış ve tüylü bir kuyruğu vardır. Kuyruk köpek hareket halinde iken neşeli bir kıvrımla taşınmaktadır. Köpeğin ayakta iken kuyruğunun düştüğü de görülebilir. Pekingese'de köpeklerinde de olduğu gibi kuyruk geriye dönük olarak sırt üzerinde konumlanır.

Tüy

Tibet Spanyeli'nin çift katman, ipeksi, yumuşak ve orta uzunlukta bir kürk yapısı vardır. Yüzündeki ve bacaklarının önündeki tüyleri pürüzsüz ve kısadır. Vücuttaki tüyleri düz ve orta uzunluktadır. Kulaklar, kuyruk ve ön-arka bacakları, kalça kısmı daha uzun tüylere sahiptir. Erkeklerin, dişilere göre daha tüylü olduğu görülür ve boyunda belirgin bir yele taşıma eğilimi vardır. Ayakların altı dışında herhangi bir düzeltme veya aşırı bakım önlemlerine izin verilmez.

Renk

Tibet Spanyeli'nin kürk rengi oldukça geniştir ve tüm renkler, kombinasyonları kabul edilebilir. En çok görülen kürk renkleri siyah, altın, boz, kızıl, sable (uçları siyah olan kahverengi tüyler), beyaz, krem rengi veya kırmızı olabileceği gibi bu renklerin biriyle veya ikisiyle renk kombinasyonu da olabilir. Tibetan Spaniel ırkının düz renk, çok renk veya gölgeli renklerden bir kürke sahip olması mümkündür. Irkın karakteristik özelliği olarak tavşana benzeyen ayaklarında beyaz işaretler bulunur.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Tibet Spaniel ırkının ortalama yaşam süresi 12- 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Tibet Spaniel köpeğinin ideal ağırlığı 4- 7  kg, yükseklikleri ise 23- 28 cm aralığında değişmektedir. Tibet Spaniel’in boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Yıl boyunca az ve orta miktarda tüy döktükleri görülür. Ancak yılda bir veya iki kez mevsim geçişlerinde yoğun bir şekilde tüy dökerler. Yoğun tüy dökme dönemlerinde tarama veya fırçalama sıklığını arttırarak, dökülen tüyleri kontrol altında tutabilir ve ölü tüylerin bedeninden alınmasını sağlayabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Tibet Spaniel için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip, küçük köpek ırkları için üretilen mamaları ve ürünleri önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Tibet Spaniel cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Tibet Spaniel hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı olarak belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Tibet Spaniel için uygun değildir. Köpek sahibinin Tibet Spaniel için köpekler ne yer ve evde hazırlanan sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Tibet Spaniel küçük bedene sahiptir ve sindirim, alerjen ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşamaması için beslenmesine dikkat edilmeli, sağlıklı yiyecekleri ölçülü şekilde tüketmelidir. Sadece ev yemeklerini yemek Tibet Spaniel için yeterli değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Tibet Spaniel ‘in günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Tibet Spaniel’in, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Tibet Spanyel cinsi 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Tibet Spanyel ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme dönemi değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Tibet Spanyel köpeği çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Tibet Spaniel ırkın bakım işlemleri ve ihtiyacı oldukça kolay karşılanabilecek seviyededir. Haftada 1- 2 kez tüylerinin taranması ya da fırçalanması yeterlidir. Tüylerinin daha uzun olduğu bölgeleri daha sık ve özenli tarayabilirsiniz. Tıraş ihtiyacı yoktur ve 6 ila 8 hafta aralığında değişen banyo ihtiyacıyla da bakım işlemlerini minimum seviyede olduğu ifade edilebilir.

Tibet Spanyeli yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, yetiştiricisine, yeteneklerine ve daha farklı birçok etkene göre değişmektedir. Tibet Spaniel yavrusunun fiyatı insanların ırka ilgi göstermesi, talep etmesi ya da nadir bulunması, az ilgi görmesi gibi farklı etkenlerden dolayı artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Tibet Spanyeli tek seferde 3 – 6 arasında yavru dünyaya getirebilir. Tibet Spanyel ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavruların dünyaya gelmesi için çok sık doğum yapmaması ve yılda bir kez hamile kalması önerilir. Küçük köpek ırkları arasında yer aldığı için gelişimini tamamladıktan sonra hamile kalmasına dikkat edilmelidir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkeğin sperm kalitesi gibi etkenler Tibet Spanyel ırkının doğurduğu yavru sayısının artıp azalmasına neden olmaktadır. Irkın gebelik süreci 60 gün civarında sürmektedir ve süreç takip edilmelidir.

Tibet Spanyeli’nin kürk rengi oldukça geniştir ve tüm renkler, kombinasyonları kabul edilebilir. En çok görülen kürk renkleri siyah, altın, boz, kızıl, sable (uçları siyah olan kahverengi tüyler), beyaz, krem rengi veya kırmızı olabileceği gibi bu renklerin biriyle veya ikisiyle renk kombinasyonu da olabilir. Tibetan Spaniel ırkının düz renk, çok renk veya gölgeli renklerden bir kürke sahip olması mümkündür. Irkın karakteristik özelliği olarak tavşana benzeyen ayaklarında beyaz işaretler bulunur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.