Köpeğimin dişleri neden dökülüyor? İşte Nedenleri

21 Ağustos 2022
3798
Köpeğimin dişleri neden dökülüyor? İşte Nedenleri

Yetişkin bir köpek dişini kaybettiğinde çoğu zaman önemli periodontal hastalıktan kaynaklanır.  Diş dökülmesi periodontal hastalıkların en önemli belirtilerindendir. Bu hastalıklar ilerleyen durumlarda kalp ve böbrek gibi hayati organları etkileyen hastalıklara sebep olabileceğinden erkenden tespit edilmesi bu hastalıkları önlemeye yardımcı olur.

Diş Kaybı Nedir?

Köpeğinizin bir veya daha fazla dişi birden fazla nedenden dolayı eksik olabilir. Diş hiç oluşmamış olabilir veya diş eti çizgisinin altındayken hiç içeri girmemiş olabilir. Köpeğinizin periodontal hastalığı olması, bir dişin veya dişlerin çekilmesine neden olabilir; ayrıca köpeğiniz, travma nedeniyle de dişlerini kaybedebilir.

Köpeğinizin periodontal hastalığı önlemek için diş bakımı gereklidir. Diş hastalığı lokal ağrıya ve enfeksiyona neden olur ve bakteriler vücudun diğer bölgelerine geçerek başka yerlerde sorunlara neden olabilir.

Köpeğinizin diş veya dişlerinin oluşmaması, yanlış şekillenmesi veya hiç çıkmaması nedeniyle bir veya daha fazla dişi eksik olabilir.

Yavru Köpeklerde Diş Dökülmesi

Yavru köpeğinizin süt dişleri (bebek dişleri olarak da bilinir) yaklaşık 3-6 haftalıkken çıkmaya başlar ve yetişkin dişleri çıktığında doğal olarak dökülür. Birçok köpek yavrusu dişlerini yutar, bu onlara hiçbir şekilde zarar vermez. , ancak diğerleri yemek yerken ve oynarken onları kaybedebilir. Yavru köpeğiniz 3-4 aylıkken diş çıkarma aşamasına geldiğinde, muhtemelen en sevdiğiniz ayakkabılarınızı saklamak isteyeceksiniz. Yavru köpeğiniz 7 aylık olduğunda yetişkin köpek dişlerine sahip olması gerekir.

Köpeklerde Diş Kaybı Belirtileri

Köpeğiniz olası periodontal hastalık belirtileri gösterecektir;

  • Ağız kokusu
  • Diş eti çizgisinde kızarıklık veya kanama
  • Salya akması (bazen kanla)
  • Dağınık yeme gibi görünebilen çiğneme sorunu
  • İştahsızlık
  • Eksik dişler (veya dişler gevşek)
  • Yüzünde şişlik
  • Diş eti çekilmesi
  • Burnundan akıntı
  • Kilo kaybı

Köpeğinizin ağzında bir diş tamamen oluşmamış veya büyümemişse, dişin genellikle olacağı bir boşluk gözlemleyebilirsiniz. Bir diş travma sonucu gevşerse veya düşerse, yerinde kanama görebilirsiniz.

Kayıp dişler, köpeğinizin yemek yeme yeteneğini etkileyebilir. Tedavi edilmeyen diş eti hastalığı çok fazla ağrıya neden olabilir. Bunun bir sonucu olarak davranış sorunları geliştirebilir. Tedavi edilmeyen diş eti hastalığı diyabet, böbrek hastalıkları, kalp hastalığı ve kanser riskini artırır.

köpek diş dökülmesi kaybı

Köpeklerde Diş Kaybının Nedenleri

Bir diş oluşmamış veya anormal şekilde oluşmuş olabilir. Diğer durumlarda, bir diş oluşturulabilir ancak diş eti çizgisini geçmeyebilir. Periodontal hastalık veya fiziksel travma sonucu dişler düşebilir veya çekilmesi gerekebilir.

Travma

Travma çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Evcil hayvanınız bir kazaya karışmışsa, diş kaybına yol açabilecek diş problemlerine neden olabilir. Ancak daha az ciddi sorunlar bile diş sorunlarına neden olabilir. Kemikler ve boynuzlar gibi sert muameleler, sonucunda dökülen hasarlı veya gevşek dişler görülebilir.

Diğer köpeklerle yapılan kavgalar sadece diş kaybına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda hassas diş etlerine de ciddi şekilde zarar verebilir. Köpeğinizin ağzına vurulursa, başka bir köpekle aşırı derecede hevesli oyun oynarken bile diş kayıpları görülebilir.

Periodontal hastalık

Yetişkin köpeklerin yaklaşık %85’inde tedavi edilmediği takdirde büyük komplikasyonlara yol açabilecek diş hastalığı belirtileri vardır. Periodontal hastalık veya diş eti hastalığı, yetişkin köpeklerde diş dökülmesinin bir başka önde gelen nedenidir ve pek çok köpekte olduğu için, onu erken yakalamanız önemlidir.

Eksik dişler, köpeğinizin dişlerini çevreleyen yapıların yangısı olan periodontal hastalıktan kaynaklanabilir. Diş etleri iltihaplandığında (gingivit olarak da bilinir) kemik ve diş destek yapısı iltihabı (periodontitis olarak bilinir) ile birlikte ortaya çıkar. Bu iki şey, köpeğinizin dişinin destek sistemini engeller ve dört yaşından büyük köpeklerin %85’inden fazlasında meydana gelen, köpeklerde diş kaybının en olası nedenidir.

Periodontal hastalığı tersine çeviremeseniz de tedavi edebilir ve kötüleşmesini önleyebilirsiniz. Kontrolsüz bırakılırsa, periodontal hastalık köpeğiniz için bir dizi sağlık komplikasyonuna neden olabilir:

Bakteriler önce köpeğinizin dişlerinde bir plak tabakası oluşturacaktır. Günler içinde köpeğinizin tükürüğündeki mineraller plakla bağlantı kuracak ve tartar gelişecektir. Tartar, köpeğinizin dişlerine yapışacak, görünür, sert bir maddedir. Bakteriler köpeğinizin diş etlerinin altına girerek diş etlerinin iltihaplanmasına neden olur. Bakteriler diş etlerinin altında olduğu için, köpeğinizin dişini çevreleyen ve destekleyen dokuyu yok etmeye başlayabilirler. Bakteriler köpeğinizin kan dolaşımında kalbine, böbreklerine ve karaciğerine gidebildiğinden, periodontal hastalık diş kaybından daha fazlasına neden olabilir.

Köpeklerde Diş Dökülmesinin Teşhisi

Travma durumunda eksik dişlerin nedeninin teşhis edilmesi kolay olacaktır. Köpeğinizde diş eksikliği fark ederseniz veya diş hastalığının belirtilerini gözlemleyebilirsiniz. Bu durumda köpeğinizi, veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Veteriner hekiminiz, köpeğinizin ağzını muayene edecek, diş eti iltihabı belirtileri ve tartar oluşumu (taş) olup olmadığına bakacaktır. Periodontal hastalığın çoğunluğu diş etlerinin altında bulunduğundan, köpeğinizin durumunun ciddiyetini belirlemenin en iyi yolu,  köpeğinizin anestezi altındayken muayene edilmesidir. Daha sonra her bir dişin etrafındaki kaybının derecesini görmek için bir diş sondası kullanabilir ve meydana gelen kemik kaybını ve apse veya başka sorunlar olup olmadığını anlamak için ağız röntgeni çekebilir.

köpek diş dökülmesi kaybı

Köpeklerde Diş Dökülmesinin Tedavisi

Veterinerinizin önerdiği tedavi, eksik diş veya dişlerin nedenine bağlı olacaktır. Periodontal hastalık durumunda tedavinin amacı diş kaybını en aza indirmektir.

Köpek bir yaşından büyükse ve dişleri çıkmamışsa, veteriner hekiminiz çıkmamış dişin çekilmesini önerebilir, çünkü bu diş kistlerinin oluşmasına neden olabilir, bu da büyüyebilir ve diğer dişlere zarar verebilir. Bir kist oluşursa, gömülü diş ve kistik astarı çıkarmak için ameliyat yapılması gerekir.

Köpeğinizin diş eti iltihabının olduğu ancak kemik kaybının olmadığı hafif periodontal hastalığı varsa, diş etinin altındaki alanı da içeren kapsamlı bir diş temizliği yapılacaktır. Bu, sorunun çözülmesine yardımcı olabilir. Hastalık daha şiddetli ise ve destek yapılarda kayıp varsa diş varken durum çözülemez. Bu nedenle, veteriner hekiminiz hastalığı yavaşlatmak için kök planlaması, kanal tedavisi veya dişin çekilmesi gibi prosedürleri düşünebilir.

Köpeklerde Diş Kaybının İyileştirilmesi

Diş eti hastalığının devam eden bir sorun olmasını önlemek için, plak tartara dönüşmeden önce köpeğinizin dişlerini her gün fırçalayabilir ve düzenli temizlik için veteriner hekiminize götürebilirsiniz. Hastalığın ciddiyetine bağlı olarak, bazı köpeklerin birkaç yılda bir diş temizliğine ihtiyacı olabilir. Köpeğinizin diş ve diş etlerinin sağlığına yardımcı olabilecek özel durulamalar ve yiyecekler de vardır.

Köpeğiniz bir yaşından büyükse ve gömülü bir diş için ameliyat gerektiriyorsa, tamamen iyileşmesi gerekir. Veterineriniz, dişin iyileştiğini doğrulamak için dişi çektikten sonra bir takip randevusu gerekmektedir.

Köpeklerde Diş Kırılması

Eğer köpeğinizin dişi kırıldıysa mutlaka veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Köpeğinizin dişi kırılırsa, genellikle kökün bir kısmı ağızda kalır. Pulpa odası açığa çıkarsa, dişteki sinirler de ağrıya veya hassasiyete neden olur. Bakteriler ayrıca pulpa odası boyunca hareket edebilir ve diş kökü enfeksiyonuna yol açabilir. Pulpası açığa çıkmış kırık dişler ya çekilmeli ya da tedavi edilmelidir.

 

 

 

Sıkça Sorulan Sorular

Yavru köpeklerin dişlerinin dökülmesi normaldir, ancak yetişkin dişlerini kaybetmek genellikle ileri diş eti hastalığının bir işaretidir.

Yaşlı bir köpek dişlerini kaybettiğinde, genellikle iki nedenden birine bağlıdır. Ya ağızda travma yaşadılar ya da periodontal hastalık geliştirdiklerinden olur.

 

Dişleri dökülen köpekler mutlaka yumuşak yaş mamalar ile beslenmelidir. Kuru mamayı dişleri olmadan kıramayacaklarından parçalamadan yutarlar ve düzgün sindiremezler.

Tedavi edilmediği takdirde diş hastalığı, köpeğinizin tüm vücudunu ve genel sağlığını riske atan ilerleyici sorunlara neden olabilir .

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.