Evden uzaklaşmak zorunda kalan kedilerde zaman zaman davranış bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Örneğin, tatile çıkmak çoğu insan için eğlenceli olabilir. Tüm yıl tatile çıkacağınız günün hayalini kurarsınız. Ancak siz böyle hayaller kurarken, evcil dostunuzun da ne hissedeceğini düşünmelisiniz. Tatil durumu ve evden uzaklaşma meselesi birçok kediyi strese sokabilir. Bu stres zamanla büyüyerek, davranış bozukluğu ve kedilerde anksiyete ile sonuçlanabilmektedir. Davranış bozuklukları genellikle kedilerde sahibinin yokluğunda ya da alışık olduğu evlerden ayrılırken ortaya çıkmaktadır. Kedi sahipleri tatile veya işe giderken, ister kısa süreli olsun ister uzun süreli olsun kedilerini de yanlarında götürmek isterler. Ancak çoğu kedi tatile çıkmak yerine, alışık oldukları evde bakıcı ile kalmayı tercih edeceklerdir. Ama bu her kedi için mümkün olmayabilir.
Bu yazımızda, siz evden ayrılırken kedinizde nasıl değişikler yaşanacağını, ne tür davranış bozuklukları görüneceğini ve çözümleri hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
İçindekiler
Kediler alışkanlıklarına sadık hayvanlardır. Minik dostunuzun ortamında oluşan değişiklikler, onların stresli olmalarına neden olacaktır. Kedilerde davranış değişiklikleri, alışık oldukları ortamdan uzaklaştıklarında, beslenme değişikliklerinde veya sahiplerinden ayrıldıklarında ortaya çıkmaktadır. Kediler yeni durumlara genellikle bir hafta ya da iki haftada uyum sağlayabilirler. Bu nedenle kediler farklı durumlara zor adapte olmaktadırlar. Kediler bu tür ortamlara uzun süre alışamadıklarında, davranış bozuklukları ortaya çıkmaktadır.
Kedilerde görülen bazı davranış bozuklukları ise aşağıdaki gibidir;
Bu davranış bozukluklarını sizlere detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız. Belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında gerekli tüm bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Pika sendromu yaşayan kediler, gıda dışında, ip, tel, kum, kumaş, iğne, plastik vb. nesneleri yeme eğilimi gösterirler. Zamanla bu davranışın tekrar etmesi ciddi problemlere neden olabilmektedir. Bu tür şeyleri yemek, kedilerde sindirim sorunlarını arttıracaktır. Pika sendromuna neden olan olaylar, kedinizin üzerinde yaşadığı stres, can sıkıntısı, uyguladığınız şiddetlerdir. Bu durumu tedavi etmeniz oldukça güç olabilir. Pika sendromu ile başa çıkmak için ilk yapmanız gereken, kedinizin yiyebileceği nesneleri ortadan kaldırmanız ve acilen güvendiğiniz bir veteriner hekimden yardım almanızdır.
Kedilerde saklanma sorunu genellikle korktuklarında ve tehdit altında hissettiklerinde meydana gelmektedir. Bazen kedinizin günlük rutininde oluşan bir farklılık, onu strese sokarak, saklanmasına neden olacaktır.
Kedinizin saklanmasına neden olacak bazı davranışlar;
Kediniz günün çoğunu saklanarak geçiriyorsa, bir veteriner hekim ile bu durumu görüşmeniz iyi olacaktır.
Bu konuda yapmanız gerekenler;
Kedilerde genellikle yavruyken ortaya çıkan yün emme sorunu, bazı durumlar sonucunda yetişkin kedilerde de görülebilmektedir. Bu davranış bozukluğunun yetişkin dönemde ortaya çıkması ona ciddi zararlar verebilir. Kedilerde yün emme sorunu genelde stres nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Yün emme sorunu, ev değişikliği veya evde olan değişiklikler (eşyaların yerlerinin değişmesi gibi) nedeniyle ortaya çıkan stres sonucu tetiklenebilir. Bu soruna neden olan faktörleri ortadan kaldırmak, sorununuzun çözümü olabilir. Ayrıca kedinizin emdiği nesneyi ortadan kaldırmak da bir çözüm olacaktır. Kedinize alacağız bir tırmalama tahtası, onu emme davranışından da vazgeçirecektir. Bununla birlikte kedinizin dikkatini çekebilecek, hareketli oyuncaklar almanız da tedavi süresince oldukça yararlı olacaktır.
Kediler kontrolü ele almak isteyen canlılardır. Oluşan herhangi bir değişiklik, onların stres altında kalmalarına ve fobilerin oluşmasına neden olabilir. Genellikle bu durum, korkunun çok fazla oluşmaya başlamasından kaynaklanmaktadır.
Bu nedenler;
Kedilerde fobiler hemen ortaya çıkabilir. Ancak bu durumu kedilerde fark edebilmek epeyi bir zaman alacaktır. Bu durumu anlayabilmek için, kedilerinizin davranışlarını takip etmelisiniz.
Bu davranışlar;
Kedi fobisi ile başa çıkmak için, kedinize sinirlilik halinde dokunmak, yakalamaya çalışmak ve yaklaşmak oldukça tehlikeli olabilmektedir. Bu yüzden kedinizi, kendi haline bırakarak, sakinleşmesi için ona zaman tanımalısınız. Böyle durumlarda onlara yaşadıkları yerde kendilerini güvende hissedebilecekleri alanlar oluşturmalısınız. Kediniz bu dönemde oldukça hassas olduğundan, onu azarlamamalı ve cezalandırmamalısınız. Uzman bir davranış bilimciden veya veteriner hekimden detaylı bilgiler alarak, kedi fobisi için en etkili çözüm bulabilirsiniz.
Kedilerde Obsesif Kompulsif Bozukluk yani kısaca OCD, son yıllarda sıkça karşılaşılan davranış bozukluğundan biridir. Bu davranış bozukluğunun tam olarak ne olduğunu anlamanıza yardımcı olmak için, detaylarını yazımızın devamında sizinle paylaşıyoruz.
Obsesif Kompulsif Bozukluk, kedinin çok fazla endişe içinde olması nedeniyle oluşan, kendini tekrarlayan davranış bozukluğudur. Bu durumun kedilerde neyin tetiklediği bilinmemekle birlikte, yoğun endişe ve stres nedeniyle oluştunu söyleyebiliriz. Kedi dostunuzun bu soruna karşı gösterdiği bazı belirtiler vardır.
Bunlar;
Bu belirtiler kapsamında, davranış sorununun teşhisini koyabilecek tek kişi veteriner hekimdir. Bu sorunun tedavisi genellikle ilaç tedavisi ile olmaktadır.
Kediler bilindiği üzere titiz canlılardır. Ancak bazen fiziksel ve psikolojik sorunlar nedeniyle tuvaletlerini kum dışında başka alanlara yapmaktadırlar. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde, kedinize kızmadan bu davranışın altında yatan nedeni bulmalısınız. Bu soruna neden olabilecek ciddi rahatsızlıklar ve durumlar vardır.
Bunlar;
Kedilerde görülebilen davranış bozuklukları, tıbbi sorunlardan kaynaklanmadığı, veteriner tarafından yapılan muayene sonrasında tespit edildiyse, sizin alacağınız birkaç önlem sayesinde kedinizdeki davranış bozukluklarının giderilmesini sağlayabilirsiniz. Burada şunu da belirtmeliyiz ki, bu alacağınız önlemler davranış bozukluklarında tam etkili olmayabilir ancak bu önlemleri denemeniz önerilmektedir.
Deneyebileceğiniz bazı önlemler aşağıdaki gibidir;
Kedinizle birlikte tatile çıkar mısınız? Peki, kedinizle birlikte daha önce hiç evden uzak farklı bir yerde birkaç gün bulundunuz mu? Kediniz yerleşik olduğu evden farklı bir yerde zaman geçirdiyse onda herhangi bir davranış bozukluğu gözlemlediniz mi? Yanıtınız evet ise, minik dostunuz için neler yaptınız? Süreç hakkındaki tecrübelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.
Geçmiş olsun umarız şimdi kediniz iyidir.
Merhaba kedim den 10 gün kadar ayrı kalmak zorunda kaldım onu arkadaşıma verdim ve çok iyi baktı kilo bile almıştı ama gün içinde sürekli görüntü gördüm oda beni gördü henüz 5 aylık gelir gelmez aldım ama sürekli uyuyor ve saklanıyor yatağın arkasına keyfi yok gibi mutsuz biraz sürekli neden uyuyor oynayacağımız zamn sıkıntı yok ama az bırakınca yine uyuyor anlayamadım bizi unutmuş olabilirmi
Merhaba kediler günlerinin büyük bir çoğunluğunu uyuyarak geçirir. Sizinki de artık yavaş yavaş büyüdüğü için oyuna ayrıdığı zamanın bir kısmını uyuarak geçirmeyi tercih ediyor olabilir. Ancak iştahı yerinde değilse halsizliği mevcutsa hasta olma ihtimaline karşı onu veteriner hekime götürmelisiniz.
Yazlık aldım ve tadilat süreci bittikten sonra kedimle yeniden yazlığa geldikten sonra penceremize 3 sefer aynı saatlerde gelen bir sokak kedisi yüzünden kedim bana saldırarak ellerimi kollarımı bacaklarımı ısırdı, parçaladı.. şimdi süren tetikte, evhamlı, sürekli göz bebekleri büyüyor ve en ufak bir sese sıçrıyor yerinden.. az önce yine kapıya gelen bir kedi yüzünden aynı tehditkar sesi çıkardı ve dönüp bana saldırabilir diye çok korktum.. sürekli gergin.. ne yapmam gerekiyor? Ona nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba kediler ortam değişikliklerinde çok etkilenirler. Kediniz yeni ortamına alışana kadar ona biraz zaman tanımalısınız. Bunun dışında bu süreci kolaylaştırmak için bazı kedi feromonlarından faydalanabilirsiniz. Veteriner hekiminizden, kulanabileceğiniz sakinleştirici takviyeler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Evet oğlumuxla once ankara ya gittik ve kaldığımız evde gündüzleri tek kaldi sonrasında koye gectik ve orada gittigimiz gun evden kaçıp karanlikta 1 saatweyakin disarida kalmis buldugumuzda asiri saldirgandi ve cok kotu kokuyordu 😔1 kac saate sakinleşti sonraki bir gunde evde çok gürültülü bagrismali bir kavgamiza sahit oldu eve doneli bir hafta oldu ama pek yanasmiyor ve sevdigim zaman hsmur gibi olan kedim kendini kasıyor kuyruguna kadar onun dışında sürekli mama yerine gidip miavliyor birsey istergibi tabi bu (malt istedigi icin olabilir) epeydir vermiyorum😔sonradan fark ettik yan tarafinda büyük bir çizik olmustu iyilesti ama muhtemelen eşim dışarıda yakalamaya çalışırken çalılıiğa çizdirdi