Köpek maması saklarken sıkça yapılan hatalar

10 Ağustos 2022
641
Köpek maması saklarken sıkça yapılan hatalar

Köpek mamalarının raf ömrü birçok etken göz önünde bulundurulur ve üretim itibari ile belirlenir. Ancak iyi bir şekilde saklanmayan mama için raf ömrünün bir önemi yoktur. Çünkü mamalar doğru şekilde saklanmazsa bozulabilir ve bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle köpek maması saklarken yapılan hatalar konusunda bilinçli olmak oldukça önemlidir.

Köpek mamasını uygun şekilde saklamak bir zorunluluktur, diyebiliriz. Sağlık, lezzet ve bütçe gibi pek çok konu ile doğrudan bağlantılıdır. Saklama konusunda yapılan hatalar;

  • Bakteriyel enfeksiyona,
  • kontaminasyona ve
  • istilaya (küf, böcek, haşere vs..) neden olabilir.

Tecrübeli evcil hayvan sahipleri bile bu hataları yapabilir. İşte bu hataları yapmaktan kaçınmak için bazı ipuçları. Birincisi, yiyecekleri nemli alanlardan uzak tutmaktır. Köpek mamasını nemli bir yerde saklarsanız, besin değerini ve lezzetini bozabilecek ıslaklığa maruz kalması muhtemeldir.

Evcil hayvan sahiplerinin kuru köpek mamasını saklarken yaptığı en büyük hatalardan biri de onu dondurmaktır. Bu sadece yemeğin mahvolması anlamına gelmez, alt kısım buzlandığında yemek daha çabuk bayatlar. Çünkü çözüldüğünde ıslanır. Bu sadece yemeğin kendisi için kötü olmakla kalmaz, aynı zamanda kokuşmuş yağlar da dahil olmak üzere uzun bir sorun listesine katkıda bulunur. Birçok evcil hayvan ebeveyni, bir seferde büyük çantalar alarak bu hatayı yapar, ancak bu, bir dizi başka soruna yol açar. Kuru köpek maması açıldığında daha hızlı bayatlar.

Köpek maması saklama hataları

köpek maması saklarken yapılan hatalar

Patili dost sahibi olunca eğlenceli bir hayatın yanı sıra sorumluluk sahibi de oluruz. Bu sorumluluk içerisinde büyük bir kısmı köpeğimizin beslenmesi kaplar. Çünkü sağlık, mutluluk ve daha pek çok olumlu şey beslenme ile doğrudan bağlantılıdır. Bu nedenle de köpek maması konusunda her konuya önem vermemiz gerekir. Bu konular arasında da saklama koşulları hakkında bilinçli olmak ilk sıralarda yer alır. Neyse birkaç ayrıntıya dikkat ederek ve sıkça yapılan hatalardan uzak durarak köpeğimizin mamasından optimum düzeyde fayda kazanmasını sağlayabiliriz. Böylece pek çok sağlık sorunundan da uzaklaşmış oluruz.

Sağlık sorunlarının yanı sıra uygun koşullarda saklanmayan mamaların tazeliği uzun sürmez ve içeriği formüle edilirken amaçlanan fayda kazanımı giderek azalır. Patili dostunuzun mamasını keyifli bir şekilde yemeye devam etmesi, sağlık sorunları yaşamaması ve kısacası mamanın en iyi şekilde kullanımı için kap seçimini doğru yapmamız gerekir.

Eğer mama açıldıktan sonra kilitleme özelliğine sahip değilse ya da paket yırtılmışsa kap değişimi gerekir. Büyük paketli mamaların da kap içerisinden çıkartılıp uygun şekilde saklanması gerekebilir. Her ne kadar çok büyük miktarlarda mama alımına karşı olsak da bütçe bakımından uygun olan koşul bu olabilir. Burada önemli olan mamanın ne kadar sağlıklı kaldığı, besin değerleri ve elbette lezzetidir. Lezzeti uçup giden bir mama ” çöp” demektir.

Yanlış saklama alanları tercihi

Rutubetli ya da güneş ışığı alan bir alanda mama saklanmamalıdır. Bu mama saklama konusunda en sık yapılan hatadır. Mama kapalı olduğu için her yere konulabileceği düşünülebilir. Kuru ve serin bir alan mama için en uygun yerdir. Elbette kuru mama için! Yaş mama her zaman buzdolabında saklanmalıdır. Mama saklama için en uygun şekli bulmak elbette mama saklama koşullarını okumaktır. Aldığınız ürünün saklama koşulları hakkında bilgi sahibi olmayı ihmal etmemelisiniz.

Mama paketini kapatmamak

Kuru ya da yaş fark etmeksizin köpek mamasını ağzı açık olarak saklamak kötü görünmeyebilir, ancak içerdiği risklerin farkında olmalısınız. Açıkta kalan mama miktarı ne kadar az olursa olsun bayatlar. Zaman geçtikçe de bozulma riski artar paketlemesi sağlam en iyi köpek maması markaları ve  en iyi köpek mamalarına göz atabilirsiniz sizin için derledik.

Evcil hayvanınızın mamasını dondurmak gayet iyi olsa da, dondurucuda güvenli bir kapta sıkıca kapattığınızdan emin olmalısınız. Tazeliğini sağlamanın yanı sıra, bozulmaması için yiyecekleri daha küçük torbalarda saklamak en iyisidir. Ek olarak, köpeğinizin mamasını tek bir büyük kapta tutmaktan daha küçük porsiyonlarda saklamak daha uygundur.

Orijinal paketten çıkarmak

köpek maması nasıl saklanmalı

Köpeğinizin kuru mamasını saklamadan önce her zaman orijinal paketten çıkarmamalı ve havasını sıkmalısınız. Eğer paketten çıkartıyorsanız ve kuru mama ise hava geçirmez bir kapta saklamak en iyisidir. Havayı torbadan uzak tutarak yiyecekler taze kalacak ve küf ve bayat mama tanelerinden kaçınacaktır. Ayrıca yiyeceklerin lezzetini ve beslenmesini etkileyebilecek nemi de önler. Plastik bir saklama kabı bulamazsanız, metal bir saklama kabı kullanabilirsiniz.

Kuru köpek maması, doğrudan güneş ışığından uzakta, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Işığa, ısıya ve neme maruz kalmak gıdanın bozulmasını hızlandıracaktır. Kuru yiyecekleri kiler veya mutfak dolabı gibi hava geçirmez bir dolapta tutmak en iyisidir. Yaz aylarında, yiyeceklerinizin serin ve kuru kalmasını sağlamak için klimaya yakın bir alan tercih etmenizi tavsiye ederiz. Kullanmadığınız zaman paketi tekrar kapatmayı unutmayın.

Nemli alanlara koymak

Paketler açılmamış olduğu için mamayı nemli ya da ıslak bir zemine koymayı düşünebilirsiniz. Bu, Köpek maması saklarken sıkça yapılan hatalardan biridir.

Kuru gıda, çevresindeki kokuları emer. Ayrıca yanlış sıcaklık ve nemli bir alanda saklandığında doku değiştirir. Üstelik açılmadan ne kadar uzun süre kalırsa, o kadar fazla besin kaybeder. Bu da üretim tarihi en yakın olan mamanın en iyisi olduğu anlamına gelir. Tüketim tarihi yaklaştıkça mamanın besin değerleri azalabilir. Aşırı ısı ve nem çürümeyi hızlandırır. Daha da kötüsü, neme maruz kalan köpek maması küf ve mantarlar için üreme alanı da olabilir. Bazı küfler zararsızken, diğerleri tehlikeli olabilir. Potansiyel toksisitesinden bağımsız olarak, uygun şekilde saklanmazsa ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Mama saatine önem vermemek

Eğer mama kabındaki mamayı uzun süre tuttuktan sonra kendi poşetine koyarsanız arada tazeler ile birlikte karışıp giderler ve neme maruz kaldıkları için diğer mamaları da çürümeye mahkum eder. Bu nedenle mama saatlerini iyi ayarlamanın yanı sıra miktara da önem vermek gerekir. Belirli miktar üzerinden yol almalısınız. Böylece köpeğiniz de ideal kiloya sahip olabilir.

Son kullanım tarihini dikkate almamak

Her besinin bir son kullanım tarihi bulunur. İçerisinde yer alan ürünlerin ne kadar uzun süre dayandığını üretici firmalar iyi bilir ve bunu mama paketleri üzerlerine işlerler. Bazı mamalarda son kullanım tarihi yer almayabilir. Bu durumda güvenilir bir firma tercihinde bulunmak çok önemlidir.

Bir ürünün son kullanma tarihi, taze, besleyici köpek maması satın almak için harika bir hatırlatmadır. Bunun nedeni, son kullanma tarihinden sonra yiyeceklerin artık yemek için güvenli olmamasıdır. Köpeğinize yedirmeden önce köpek mamasını her zaman son kullanma tarihini kontrol etmelisiniz. Bununla birlikte, son kullanma tarihi olan bir gıda hala yeterli besine sahip olabilir. Ayrıca gıdanın koruyucu içerip içermediğini de kontrol etmelisiniz. Genel olarak, doğal koruyucular yapay olanlardan daha hızlı bozulur.

Bazı insanlar son kullanım tarihine bakmayı ihmal edebilir. Belirtmek isteriz ki raflarda yer alan ürünler arasında ön sıradakiler genellikle son kullanım tarihi daha yakın olanlardır. Bu daha çabuk bitmeleri için yapılan bir taktiktir. Bu nedenle bir mama alışverişi yapacağınız zaman ilk ve ardındaki ürünün son kullanım tarihlerini karşılaştırmanızı tavsiye ederiz.

Köpek mamasını uygun şekilde saklamak, köpeğinizin sağlığı için hayati önem taşır. Bozulmayı önlemek imkansız olsa da, onu açtıktan sonra korumanın en iyi yolu onu iklim kontrollü bir alanda saklamaktır. Acılaşmayı önlemek için yiyecekleri yüksek raflarda saklayın. Bir kiler rafı en iyi yerdir. Bakteriler için harika bir üreme alanı olduğundan, yiyecekleri yerde saklamaktan kaçınmalısınız.

Uzun süre dışarıda bırakmak

Köpek maması saklarken yapılan hatalar arasında mamanın uzun süre tutmak yer alır. Mamayı patili dostunuza sunduktan sonra ya da saklarken uzun süre dışarıda tutmamanız gerekir. Bu yapılan büyük hatalardan biridir. Uzun süre dışarıda kalan mamalar lezzet ve tazeliğini yitirir. Kuru köpek maması, torbadaki sıcaklığı ve nemi artırabileceğinden, doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Musluk altındaki bir dolap oldukça yanlış bir konumdur. Mutfakta kiler kuru yiyecekleri saklamak için ideal bir yerdir. Son olarak, kuru yiyecekleri doğrudan güneş ışığından uzak, yüksek bir yerde saklayın. Havaya maruz kalma, gıda bozulma sürecini hızlandırır ve bakteri üremesini teşvik eder.

İhtiyaç fazlası mama alışverişi

Toplu köpek maması satın almak da kendi artıları ve eksileri ile birlikte gelir. Bununla birlikte, kuru köpek mamasını toplu olarak satın almanın dezavantajları vardır. Yaş mamanın daha kolay bozulacağı bilinir. Oysaki uygun şekilde saklanmadığında kuru köpek maması da kolayca çürür veya küflenir. Bayat bir köpek maması paketi berbat kokar. Bunu anlamaz ve patili dostunuza yemesi için  bırakırsanız, köpeğiniz kokuşmuş yağdan dolayı hastalanabilir. Uzun süre kokmuş gıda tüketimi, köpeğinizin ishal veya hazımsızlık geliştirmesine ve muhtemelen gıda kaynaklı bir hastalığa yakalanmasına neden olabilir.

Mama saklama konusunda dikkat edilmesi gerekenler

Mamayı en iyi şekilde saklamak ve köpeğinizin faydalarından optimum düzeyde kazanım sağlamasına destek olmak için birkaç ayrıntıya önem vermeniz yeterli olacaktır. Bunlar;

  • Sahip olduğunuz patili dost sayısı az ise ve saklama alanına uygun yer yoksa mama alışverişinde dikkatli olmak. Yeterli alana sahip değilseniz, kullanımı çok uzun sürecek miktarda mama alırsanız, mama bayatlayabilir ya da son kullanım tarihi geçebilir. Bunların yanı sıra köpeğiniz için ilk mama ise mamayı beğenmeyebilir. Bu konuda yazılabilecek daha pek çok etken bulunmaktadır.
  • Mama açıldıktan sonra kullanımı zor oluyorsa kap gerekebilir. Kilo olarak büyük paketlerde en iyi kullanım için kap alabilirsiniz. Kap seçimi yaparken zorluk yaşıyorsanız aşağıdaki başlıklara göz atmanızı tavsiye ederiz.

köpek maması saklarken yapılan hatalar

Mama saklama için kap nasıl olmalı?

 

Köpek maması seçerken dikkatli oluruz ve pek çok şeyi göz önünde bulundururuz. Eğer mamayı kap içerisinde saklayacaksak aynı şeyi kap seçiminde de gerçekleştirmeliyiz. Doğru olmayan kaplar mamanın bozulmasına neden olabilir. Bayatlama ya da bozulma gibi durumlar mamanın yenmemesi ve daha da kötüsü sağlık sorunlarına neden olabilir.

1. Hava geçirmemeli

Köpek maması saklama kapları çeşitli şekil ve boyutlardadır ve hepsinde, yiyeceklerin içine hava girmesini önlemek için hava geçirmez contalar bulunur. Hava geçirmeyen bir kap mamanın bayatlamasını önler. Taze kalan mama da kolay kolay bozulmaz.

Köpekler için en iyi hava geçirmeyen kaplar paslanmaz çelikten üretilmiş olanlardır. Bu kaplar hem küçük hem de büyük boyutlarda mevcuttur ve istiflenebilir. Yiyecekleri daha uzun süre taze tutmak için daha büyük bir taneye yatırım yapmak isteyebilirsiniz. Kapak kısımlarının açılma şekli kelepçeye benzeyen olanlardan almanızı tavsiye ederiz. Ne kadar güvenli olursa o kadar hava almadığından emin olabiliriz.

Uygun fiyatlı mama saklama kabı arıyorsanız, ışığın yiyeceğe ulaşmasını önleyen minimal şeffaf plastikten olanları tercih edebilirsiniz. Plastiğin sağlık için güvenli olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz. Bu plastik kaplardan bazıları istiflenebilir ve bazılarının alt kısmında kolay taşıma için tekerlekler bulunur. Birden fazla evcil hayvan için uygun köpek maması saklama kapları da elbette düşünülmüştür.

2. Temizliği kolay olmalı

Herhangi bir eşya aldığımızda temizlik konusunu da göz önünde bulundururuz. Bu bir dekor eşyası dahi olabilir. Çünkü temizlenemeyen ürünler mikrop yuvası hâline gelebilir. Ki konu beslenme ile ilgili ise temizlik için daha ayrıntılı düşünürüz. Bu nedenle patili dostlarımız için de aynı ayrıntılara önem vermeliyiz. Bir mama kabı alacaksak temizliğinin kolay olduğundan emin olmalıyız.

Köpek mamasını saklamak için çeşitli kap türleri vardır, ancak hiçbiri paslanmaz çelik kadar etkili değildir. Paslanmaz çelik köpek maması saklama kabı, paslanmaya karşı dayanıklı olduğu ve temizlenmesi de kolay olduğu için mükemmel bir seçimdir. Paslanmaz çelik bir kap da daha dayanıklıdır ve belirli plastikleri üretmek için kullanılan endüstriyel kimyasal olan BPA’yı asla içermez. Bu kaplar ayrıca çeşitli renklerde mevcuttur ve birden fazla evcil hayvan için mükemmeldir.

Mama kaplarının düzenli olarak temizlediğinizden emin olmalısınız, çünkü evcil hayvan mamaları çeşitli kirletici maddeler ve yağlar içerebilir. Kapları düzenli olarak temizlemezseniz küf ve bakteri gelişebilir. Köpek maması kaplarını temizlemeye ek olarak, uygun kap boyutunu da göz önünde bulundurmanız gerekir.

Patili dostunuz için yemeğinizin güvenli ve taze olmasını sağlamak için bu hatalardan kaçının. Bu hatalar, yiyeceklerin haşereler ve kemirgenler tarafından kontamine olmasına veya lezzet veya besin değerinin düşmesine neden olabilir. Bu yaygın hatalardan kaçınmak istiyorsanız, kuru ve yaş köpek mamasını uygun şekilde saklamalısınız.

Sıkça sorulan sorular

Köpek maması uygun şekilde saklanmadığında bayatlar ve bozulur. Bu nedenle mamanın kullanım koşullarını göz önünde bulundurmak gerekir. Yaş mamalar buzdolabında ve kuru mamalar da kuru ve serin bir alanda saklanmalıdır. Büyük torbalar alınan mamalar için uygun kaplar kullanılmalı ve torbaların ağzı kapatılarak saklanmalıdır.

Kuru köpek maması kuru ve serin bir alanda saklanmalıdır. Ağzı açıldıktan sonra mama uygun kaba konulmalı ve paketin ağzı iyice kapatılmalıdır. Aksi takdirde mama bayatlayabilir ve bozulabilir. Bunların yanı sıra köpeğinizin mamadan optimum düzeyde verim alması zorlaşır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.