Javanese Özellikleri ve Bakımı

Javanese Resimleri
Cava kedileri için tam bir “sadık ev arkadaşı” tanımını yapabiliriz. Sahiplerine karşı aşırı sevgi dolu olan ve bağlılıklarıyla bilinen Cava kedileri, sahiplerini odadan odaya takip eden, dışarıda yürüyüş boyunca muziplikler yaparak mırıldanmalarıyla konuşan sadık bir yol arkadaşıdırlar. Cava kedileri, Siyam kedileri ile pek çok benzer özellikler paylaşırlar. Özellikle de dış görünüşleri itibariyle. Ancak iki tür arasında bazı ince farklar da yok değildir. İnce ve uzun vücutları, üçgen bir görünümü andıran yüz hatları, dik ve açık kulakları onlara diri ve asil bir görünüm kazandırmaktadır.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Cavalar, Siyam tarzı Balili (Balinese) akrabaları gibi oyuncu, özverili ve sahiplerine karşı aşırı sevgi dolu birer kedilerdir. Cavalılar (ve onların Siyamlı akrabaları) yemeğe aşırı düşkündürler ve bazıları cambazlıklarıyla fazladan kalori yaksalar da, daha az aktif olan Cava kedilerinin de hantal olup obez bir kediye dönüşmesine dikkat edilmelidir. Bir akşam yemeğinde fazladan bir kâse mama ile ikram edilen yemeğe karşılık sahiplerine teşekkür etmeye her zaman isteklidirler ve yemek sonrası mutlaka sahiplerinin kucağına gelerek muzipliklerine devam ederler. Ancak bu davranışları sahiplerine karşı yapış yapış oldukları anlamına da gelmez.

Merakları, yüksek zekâ seviyeleri ve mükemmel bir iletişim kabiliyetine sahip olan Cava kedileri, eğer duyarlı, etkileşimli, oyuncu ve sevgi dolu bir evcil kedi arayışındaysanız o halde mükemmel bir seçim olabilir. Vokal bir kedi olan Cavalar, sahipleriyle iletişim kurmaya çok isteklidirler ve bu konuda özgüvenleri ile her yolu deneyip iletişime geçmekten geri kalmazlar. Cavaların meraklı bir kedi türü olduğundan bahsetmiştik. Üzerine bir de sahiplerine karşı olan sevgileri fazla olunca eğitilmeleri de son derece kolay olmaktadır. En azından Siyamlılar kadar eğitim esnasında sahiplerinin zamanını ve enerjilerini çok fazla tüketmiyorlar.

Cava kedileri tıpkı Siyamlılar gibi dış görünüşleriyle olduğu kadar kişilikleriyle de asil birer kedilerdir. Onları daha fazla tanımak isteyebilirsiniz…

İnsan odaklı, oyuncu, zeki ve vokal bir kedi olan Cavalar, çoğunlukla insanlardan ilgi ve şefkat beklerler. Uzun süre yalnız kalmaktan hiç ama hiç hoşlanmazlar. Gün içerisinde yalnız kalmaya dayanabilseler de, bu süreler birkaç günü bulursa üzüntüden tüy dökmeye, hasta düşmeye başlayabilir. Dolayısıyla sahipleriyle günlük olarak zaman geçirmeye ihtiyaçları vardır. Her gün en az yarım saat bile onlar için yeterli olacaktır.

Bu kişilik özelliklerini tıpkı Siyamlılar gibi özgüvenlerinden alırlar. Sosyal bir cinstirler ve çocuklu aileler için de harika bir evcil kedilerdir. Diğer ev hayvanlarıyla da iyi geçinirler. Bununla birlikte eve gelen yabancılardan da uzak durmazlar. Girişken kimlikleri onları atletik ve çevik yapar. Oynamayı çok severler. Oyunlara dair pratik bilgileri, hileleri çabucak öğrenirler ve oyunun tadını doyasıya çıkarırlar.

Cava kedileri son derece atletiktirler. Yüksek yerlere zıplama, evin etrafında hızlı dönmelere ve interaktif oyunlara düşkündürler. Bu cins kediler aynı zamanda mükemmel birer kemirgen avcılarıdırlar. Bu nedenle gözüne ilişen bir kemirgenin uzun süre hayatta kalması pek de olası değildir. Avcılık kabiliyeti bir yana, bu girişken ve atletik mizaçları onları her şeye burunlarını sokmaya itebiliyor. Dolapları, çekmecelerini nasıl açabileceğine kafa yorar ve çok süre geçmeden bunun bir yolunu bulurlar. Ancak bu girişkenlikleri gözünüzü korkutmasın. İnsan odaklı olan Cavalar, özellikle çocuklu aileler için çok iyi bir tercihtir.

Tarih

Cava kedilerinin tarihi pek de net bilgiler içermiyor. Cavaları araştırmaya koyulduğunuzda muhtemelen ilk olarak onların Endonezya’daki Java adasından gelen bir cins olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu yanıltıcı bir bilgidir. Pek çok kafa karıştırıcı cinslere ve nereden geldiklerine dair yanlış şekilde ima edilen birçok kedi ırkı vardır ve bunlardan en çok bilineni Cava kedileridir.

Adını Endonezya’nın Java adasından almak yerine, kuzeni Balinese ile ilişkili olarak adlandırılmıştır. Cavaların adını ilk kimin koyduğu bilinmemekle birlikte, bir varsayım, kedi yetiştiricisi Helen Smith tarafından koyulduğudur. Bu düşünce, Cava ve Balinese kedilerinin birbirine çok benzediği için koyulmuş olduğu düşünülmektedir. Zira Java adası, Bali adasına en yakın ada olduğundan, bu yeni cinse Cava kedisi adını vermek düşünüldüğünde oldukça mantıklı gelmektedir.

Cava kedisi, Balinese, Colorpoint Shorthair, Oriental Shorthair ve Oriental Longhair kedilerinin karışımı Siyam tarzı kedilerin bir cinsidir. Bu ırklar, Siyam’ın fiziksel özelliklerini almak, tüylerini ve renklerini zevklerine göre değiştirmek isteyen yetiştiricilerden ilham aldı. Söz konusu bu ırkların tümü benzer fiziksel özelliklere ve kişilik tiplerine sahiptirler. Aralarındaki tek fark; kürk uzunlukları, renkler ve desenlerdir.

Siyam’a baktığımızda mavi, çikolata ve leylak renklerinde, Balinese kedileri yine aynı renk tonlarında Siyam’ın uzun tüylü bir versiyonudur. Colorpoint Shorthair ise Siyam renklerinin dışında kırmızı, krem, kaplumbağa kabuğu ve vaşak tonlarındadır. Cavalar ise Colorpoint Shorthair’in uzun tüylü bir versiyonudur.

Dolayısıyla Cava kedilerini anlamak için Siyam ve Balinese kedilerinin tarihsel arka planını bilmekte yarar vardır. Cava kedileri, Siyamların Amerika’ya gelişinden yaklaşık yüz yıl sonra, 20. yüzyılın ortalarında Balinese kedilerinin daha geniş bir renk çeşitliliğini yakalamak için bir deney olarak ortaya çıkarıldı. İlk Cava kedileri, Balili ve Colorpoint Shorthair’in atalarından doğdu. Daha sonra Cava kedisinin yeni bir cins olarak kabul görmesi neredeyse on yıldan fazla sürdü. Takvimler 1979 yılını gösterdiğinde CFA için bu renklilik onları ikna etmiş ve kedi kütüğüne kayıt edilmesinin önünü açmıştı. Ancak bu süreç yalnızca bir kayıttan ibaretti. Neyse ki, 1987 yılına gelindiğine Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) Cavaları resmen tanımış ve bu renkli uzun tüylü kedileri tüm dünyaya tanıtmıştır.

Cava kedileri, tarihinin çoğunu Balinese cinsi ile paylaşır. İki kedi arasında pek bir fark olmadığı su götürmez bir gerçektir. Hatta pek çok kedi sever, aralarındaki bu benzerlikleri anlamakta güçlük çekebilir. Vücut şekilleri, tüyleri ve kişilikleri birbirlerine çok benzer. Her ikisi de insan odaklı ve oyun dostudur. Çocuklu aileler için de tercih edilmeye değerdir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Cava kedilerinin vücut yapılarını tanımlarken onlar için neredeyse her özelliği için bir “uzun” ifadesi kullanabiliriz. Siyam ve Balinese kedileri gibi uzun bir kuyruğa, uzun bacaklara ve uzun ama kaslı bir vücuda sahiptirler. Kuyrukları incedir ve uçlara doğru incelir. Ön bacaklara kıyasla biraz daha uzun olan arka bacaklar küçük patilerle son bulur. Ön patilerde beş, arka patilerde ise dört parmakları vardır. Bu cins kedilerin ipek kadar ince ve yarı uzun bir kürkleri vardır. Kuyruklarındaki tüyler, vücutlarının geri kalanından biraz daha uzun ve tüylüdür. Badem şeklinde güzel bir çift göze sahiptirler. Gözleri genellikle düz renk parlak yeşil veya koyu mavidir. Kafaları üçgen şekillidir. Bu kadar uzun bir vücuda bu kama şeklindeki üçgen kafaları onlara oldukça küçük oldukları yanılsaması verir. Geniş bir tabandan başlayan uzun bir burun ve hafif sivri kulaklar baş yapısını tamamlar. Kalça yapıları ön omuzlardan biraz daha geniştir.

Kafa

Cava kedilerinin kafaları gövdeleri ile orantılı, üçgen şeklinde bir kama görünümüne sahiptir. Yüksek ve belirgin elmacık kemikleri yüzünde açıkça görülür. Çeneleri iyi gelişmiş ve sıkıdır. Ancak aşırı belirgin değildir. Yüzleri, kafaları ile orantılı olarak yumuşak hatlara sahiptir. Burunları orta uzunlukta; hafif yumru şeklindedir. Alınları düzdür. Genel itibariyle orta büyüklükte olan kafaları vücutlarına iyi orantılıdır.

Kulaklar

Kafalarına orantılı, tabanda geniş, uçlara doğru hafifçe sivrilen kulakları vardır. Kulaklar belirgin bir şekilde açık ve diktir. Bu da onlara her zaman uyanık bir görünüm katar. Kulak içlerinde hafif tüylenme görülebilir.

Gözler

Badem şeklindeki gözleri yeterince açık ve canlıdır. Bu göz açıklıkları onlara uyanık bir ifade verir. Gözleri geniş aralıklı ve orta büyüklüktedir. Kulaklar ve başın kama şekli ile uyumlu şekilde uçlardan buruna doğru hafif eğilim gösterir. Göz renkleri düz renk olup mavi-yeşil tonlarındadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Cava kedilerinin ince ve uzun bacakları vardır. Arka bacakları ön bacaklarından biraz daha uzundur. Patileri küçük, zarif ve ovaldir. Ön ayaklarında beş, arka ayaklarında ise dört adet parmakları bulunur.

Kuyruk

Kuyrukları ince ve uzundur. Vücut uzunluğuna göre orta boyutta orantılı bir kuyruk uzunluğu vardır. Tabanda geniş başlayan kuyruk uçlara doğru hafifçe sivrilir. Parlak tüyleri kuyruklarında da yoğun bir şekilde görülür. Hareket halindeyken kuyrukları her zaman diktir.

Tüy

Cavaların kürk yapıları orta uzunlukta tüylerden oluşmaktadır. İpeksi yumuşaklığındaki tüyleri okşanmaya kıyamayacak güzelliktedir. Tüyleri her hava koşuluna uygundur ve mevsim geçişlerinde aşırı tüy dökmezler. Turuncu, krem, çikolata, mavi, leylak, mavi-krem ve leylak-krem karışımı tüy renklerinde, tekir ve gölgeli desenlerde görülürler.

Renk

Amerika Kedi Meraklıları (CFA) tarafından Cava kedileri için tam 24 farklı renk tanımlaması yapılmıştır. Ancak genel olarak turuncu, krem, tarçın, açık kahverengi ve duman renklerinde görülürler. Bu cins kedilerin farklı renk tonlarında lekeli beyaz gövdesi vardır ve yüzleri, kulakları, ayakları ve kuyruğu çoğunlukla lekeli renkler taşırlar. Burun derileri ve pati yastıkları her zaman vücut renklerine uyumludur.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Siyam atalarına çok bezeyen Cava kedileri hiç de sessiz değildirler. İnsan odaklı ve birer sesli iletişimciler olan Cavalar ihtiyaçlarını bildirmekten geri kalmaz, istediklerini elde etmek için sahiplerine ısrarla miyavlarlar. Cava cinsi kediler meraklı birer türlerdir. Bu girişkenlikleri onları eğitim konusunda da diğer kedilerden bir adım öne çıkarmaktadır. Üstüne bir de sahiplerine olan sevgileri olunca, onlardan gelen tüm bildirimleri dikkatle takip edip yerine getirirler.

Elbette oyuncu kimlikleri de onlara bir şeyler öğretmek için işleri kolaylaştırır. Oyun oynamaktan keyif alan Cava kedilerini oyun temalı eğitimlerle kısa sürede eğitebilmek mümkündür. Kedi nanesi içeren oyuncaklar, tırmanma ve tırmalama direkleri, tuvalet kapları vb. materyallere alıştırmak sanıldığından da çok kolaydır. Eğitim esnasında minik dostunuza oldukça nazik yaklaşın, yumuşak ses tonuyla komutlar verin ve yerine getirdiği komutlar sonrası onu ödül mamaları ile ödüllendirmeyi unutmayın.

Cava kedileri tipik olarak 9 ila 15 yıl arasında bir yaşam sürerler. Ancak diğer birçok kedi ırkı gibi Cavalar da obez olmaya karşı meyillidirler. Beslenmesine dikkat etmeli ve egzersizlerini de aksatmamalısınız. Bununla beraber mutlaka kalp hastalığı belirtilerini, nörolojik hastalıklar, böbrek hastalıkları gibi sorunları mutlaka izlemeli, veteriner ziyaretlerini mümkün olduğunca düzenli olarak gerçekleştirmelisiniz. Bu uygulamalar kedinizin ömrünü uzatacak 15 yıla yakın bir süre sizinle birlikte bir yaşam sürecektir.

Cava kedileri doğal seçilim yoluyla oluşan bir cins olmadıkları için ileriki yaşlarında sağlıklarını etkileyebilecek bazı genetik hastalıklara maruz kalabilirler. Siyamlılar ile benzer özelliklere sahip oldukları için sağlık problemlerinin çoğu birbiriyle aynıdır. Söz konusu bu benzer sağlık sorunları arasında en önemlisi ve ölümle sonuçlanabilen kalp hastalığıdır. Bununla birlikte üst solunum sorunları, şaşılık, nörolojik bozukluklar ve karaciğer bozuklukları bulunmaktadır.

Bir Cava kedisi sahiplenmeden önce onu nereden alıyor olduğunuza, sağlık kontrollerinin, aşılarının tam olduğuna dikkat etmelisiniz. Gerekirse henüz satın almadan önce sağlık kontrolünden geçirebilir olası problemleri önceden öğrenebilirsiniz. Eğer yavru bir Cava kedisi alıyorsanız beslenmesine dikkat etmeli, egzersizlerini ve sağlık kontrollerini aksatmamalısınız.

Dişi kediler çoğunlukla 8 ila 12 ay arasında ergenlik yaşına erişirler. Bu süreler kedilerde hastalık, beslenme ve genetik farklılıklara göre değişiklik gösterebilmektedir. Dişi kedilerde bu süreyi göz önüne aldığımızda çiftleşme dönemi genellikle 12. aydan sonraki süreleri kapsamaktadır. Sağlıklı bir doğum için ilk 1 yaşından sonraki aylarda ilk çiftleştirmenin yapılması doğru olacaktır. Erkek Cava kediler ise 12. aydan sonra kızgınlık dönemi boyunca çiftleşebilmektedir.

Sağlıklı bir Cava dişi kedisi ilk doğumda 3 yavru doğurabilirken, tam erişkinlikte 6 ila 8 yavruya kadar doğurabildiği görülmektedir. Yavru sayısı dişi anne kedinin sağlığı ve beslenme koşullarına göre değişiklik gösterir.

Cava kedileri tıpkı ana ırkları olan Siyam ve Balinese kedileri ile yaklaşık olarak aynı boyuttadırlar. Genel olarak erkek Cava kedileri 3,5 ila 4,5 kilo arasında, dişiler ise 2,5 ila 4 kilo arasındadır. Aşırı kilolu olma eğiliminde olan Cavalar düzenli beslenmezse obez olabilir ve kiloya bağlı diğer sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler. Yetişkin bir Cava kedisi yaklaşık olarak 23 ila 32 santim boy uzunluğuna erişebilmektedir. Bu boydaki diğer kediler ise Amerikan Shorthair, British Shorthair, Havana ve İran kedisidir.

Cava kedileri özel bir beslenmeye ihtiyaç duymazlar. Fakat ana bileşen olarak yüksek protein içeriğine sahip kaliteli mamalar ile beslenmeleri doğru olacaktır. Bununla birlikte kırmızı et ve balık da verilebilir. İçeriğinde aşırı tahıl olan mamalardan ise mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Bununla birlikte kimi mamalar koruyucu madde içerebilmektedir. Kediniz için mama satın alırken içeriğinde koruyucu madde olmayan besinleri tercih ettiğinizden emin olun. Cava kedisinin afiyetle tüketebileceği protein içerikli ıslak konserve ve kuru mama satışı olan N&D, Pro Plan ve Royal Canin gibi markalar bulunmaktadır. Bu markaların mamalarından kediniz için satın alabilirsiniz.

Cava kedileri obez olmaya meyilli canlılardır. Günlük iki öğünde 30 kalorilik bir mama ile kedinizi beslemeniz yeterli olacaktır. İkramları ise günlük tükettiği kalorisinin %10’unu geçmeyecek şekilde verebilirsiniz.

Cava cinsi kedilerin yiyeceklere karşı aşırı bir düşkünlükleri vardır. Önüne ne koyarsanız onu yer desek yanlış bir ifadede bulunmuş olmayız. Ancak bu demek değildir ki her gün yediğiniz yemekten arta kalanları düzensiz bir şekilde onunla paylaşın. Cavalar obez olmaya meyilli canlılardır. Sahiplerinin minik dostlarının diyet ve egzersiz alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerekir. Düzenli beslenme ve fazla kalorileri yakmak için düzenli egzersiz obez olmalarının önüne geçecektir.

Diğer kediler gibi Cavalar için de taze sebzeler mükemmel birer gıdadır. Onunla havuç, bezelye, patates, ıspanak ve kabak yemeğini paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte meyve olarak elma, kayısı, muz, portakal ve armut da yiyebilmektedirler. Balık, tavuk ve ciğere ise bayılırlar!

Bir Cava kedisine sahip olmanın en iyi yanlarından biri de, uzun tüyleri olmasına rağmen oldukça az tüy döküyor olmalarıdır. Diğer uzun tüylü ırklara kıyasla öyle günlük fırçalamaya gerek yoktur. Haftada yalnızca 3-4 defa tımarlamanız yeterli olacaktır.

Ayrıca diğer tüm ırklarda olduğu gibi haftada 1-2 defa düzenli olarak temiz nemli bir bezle gözlerini ve kulaklarını temizlemelisiniz. Diş iltihaplanmalarının önüne geçmek için dişlerini de haftada en az 1 defa fırçalamalısınız.

Tüm bu bakımları mümkün olduğunca keyifli hale getirin. Eğer yeni bir Cava kedisi sahiplenmek üzereyseniz henüz yavruyken bu bakımların alıştırılması ilerleyen yaşlarında kedinizi daha sakin kılacaktır. Bakım esnasında onlara ikramlar sunabilir ve onları yatıştırıcı tonlarda konuşabilirsiniz.

Son olarak Cava kedinizi düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçirmeyi unutmayınız. Herhangi bir yaralanma, zedelenme, akıntı veya kızarıklık olup olmadığını kontrol etmek için düzenli olarak kontrol etmek ve detaylı kontrol için veterinere gitmek kedinizin uzun yıllar sağlıklı yaşamasına olumlu fayda sağlayacaktır.

Cavalar uzun tüylü bir kedi olmalarına rağmen çok fazla tüy dökmezler ve bakımı da görece kolaydır. İpeksi yumuşaklığındaki muhteşem parlak tüylerini korumak ve devamlılığını sağlamak için onları 2-3 günde bir tımarlamanız yeterli olacaktır. Tüy bakımının yanı sıra kaliteli mamalarla besleyip, sağlık kontrollerini de aksatmadığınız sürece Cava kedisi harikulade bir kürk yapısına sahip olacaktır.

Çok özel bir cins olan Cava kedileri için dünya genelinde neredeyse bir avuç yetiştirici bulunmaktadır. Bu nedenle yetişkin bir Cava kedisi veya yavru kedi bulmak açıkçası biraz zordur. Az sayıda yetiştiricisi olduğu için, fiyatının da aşırı pahalı olması kaçınılmazdır. Ülkemizde Cava kedilerinin popülasyonu oldukça az. Olanlar da safkan olup olmadığı muamma. Avrupa veya Güney Afrika’dan ithal etmeyi düşünebilirsiniz. Ancak bu yol biraz pahalıya mal olabilir. Sağlıklı bir Cava kedisi neredeyse 2.000 Dolar civarı bir fiyata sahiptir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.