Oriental Bicolor Özellikleri ve Bakımı

Oriental Bicolor Resimleri
O doğuştan doğal bir atlet. Uzun, ince ve kaslı Oriental Bicolor, ilgi çekici fiziksel görünümü ile son derece kıvrak vücutlu bir kedi ırkıdır. Sosyal ve sevecen kişiliğiyle bilinir. Bu cins, Siyam kedisinin soyundan gelmektedir. Siyam kedisini andıran fiziksel görünümü ve mizaç yapısıyla pek çok kedi severin ilgi duyduğu kedi ırkları arasında yer alır. Gelin, Oriental Bicolor kedi ırkı hakkında daha fazla bilgiye göz atalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Oriental Bicolor, harikulade mizaç yapısı ve sevimli görünümü ile pek çok kedi severin ilgi duyduğu kedi ırklarından biridir. Siyam kedisinin soyundan gelen ve kuzenleri Oriental Shorthair ile Oriental Longhair kedileri ile neredeyse aynı olan bu sevimli kedi, büyüleyici güzelliğinden çok daha fazlasına sahiptir. Eğlenceli kişiliği ve meraklı bir yapısı olan Oriental Bicolor için öncelikle aileler için uygun evcil kedi ırklarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Çoğunlukla Siyam kedisinin kişilik özelliklerini üzerinde taşıyan bu cins, bulunduğu ortamda başta sahibi olmak üzere ailenin diğer fertlerini takip etmekten ve onlarla birlikte aktivitelerin bir parçası olmaktan çok hoşnut olur. Bununla da kalmayıp, kuzenleri Oriental Shorthair ve Longhair kedileri gibi cıvıl cıvıl yapısıyla ev içerisinde etrafındakileri miyavlamalarıyla mutlu eder.

Son derece konuşkan ve cıvıl cıvıl bir yapıya sahip olan Oriental Bicolor, sahibiyle geçirdiği her saniyeden fazlasıyla keyif alır. Tam da vokal yönü bu esnada çıkar. Karnı tok ve keyfi de yerindeyse, sahibinin yanına kıvrılır ve miyavlamalarla ona olan sevgisini cömertçe gösterir. Tabii, aynı sevgiyi sahibinden de bekler. Bu yönüyle bile aslında Oriental Bicolor kedisinin ne kadar sevimli ve sosyal olduğu sonucu çıkarılabilir. Zira yalnızca aile üyeleriyle yakınlaşmaz, diğer cins kedilerle ve hatta köpeklerle bile arkadaş olur, aynı ortamda uyumlu bir şekilde yaşam sürebilir. Bazı ırkın kedilerine baktığımızda, diğer cins evcil hayvanlara karşı biraz soğuk davranma eğiliminde olsalar da, Oriental Bicolor her zaman arkadaşlıktan yanadır ve onlarla yakın ilişkiler geliştirme eğilimindedir.

O, sosyal ve girişken yapısıyla eve gelen yabancı misafirlerin de hem ilgi odağı olmayı başarıyor hem de bu ilgi karşısında kendini onlardan saklamıyor. Girişken yapısı onu, eve gelen yabancı misafirlere karşı bile yakın olmasını sağlıyor. Burada vurgulamak istediğimiz, onun sosyal bir mizaç yapısının olduğudur. Dolayısıyla, Oriental Bicolor kedisi her zaman yanında en az bir arkadaşının olmasını ister ve bundan memnun olur. Bağ kurduğu insandan ilgi görmek ister. Aile içerisinde kendine bir yer edinmek ve hem onların hem de oyunlarının bir parçası olmak ister. Eğer bu mizaç yapısı tam olarak beslenmez ve ilgi yoksunu bırakılırsa, ne yazık ki bu durum onda ciddi depresyona neden olabilir. Depresyonla birlikte de başta tüy dökülmesi olmak üzere çeşitli sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Anlayacağınız, Oriental Bicolor kedisi ne yalnız yaşayan biri için ne de her gün ilgilenemeyecek yaşlı çiftler için uygundur. Oriental Bicolor kedisi, çocuklu kalabalık aileler ve ona arkadaş olabilecek kedi veya köpekli bir evde olmaktan mutlu olur.

Onun diğer birçok kediden biraz daha fazla talepkar bir kedi olduğu doğrudur. Sevgi dolu Oriental Bicolor kedisi, eğer yeterince ilgi ve şefkat görürse emin olun uzun yıllar sahibine sadık bir dost olacağı garantidir. İnsan odaklı bir kedi cinsi olması bile onun ne derece yakın ilişkiler kurma eğiliminde olduğunu gösterir. Çoğu kedi ırkının aksine, yabancılara olan sıcaklığı da onun sosyal bir kedi olduğunu gösterir niteliktedir.

Oriental Bicolor kedisi, diğer Doğu ırkı kedileri gibi zekidir. Onunla oyunlar daha bir eğlenceli geçer. Oyun sırasında kendine geliştirdiği taktikler ile ne kadar zeki bir kedi olduğunu etrafındakilere gösterir. Tabi bu zekâsı bazen burnunu olur olmadık şeylere sokmasına da neden olabiliyor. Onun eğlence anlayışı arasında; kapıları, çekmeceleri açmak, olmadık yerlere girmek, sahibini mutfak, banyo gibi yerlere kadar takip etmek hoşuna giden aktiviteler arasındadır. Bu nedenle, onu zihinsel olarak uyarmak ve meşgul tutmak için çok sayıda oyunsak sahibi olunması kaçınılmazdır.

Son olarak, bu cins, özellikle çocuklu aileler için mükemmeldir. Diğer evcil kedi ve iyi huylu köpekçiklerle anlaşabildiği gibi 5-6 yaşındaki küçük bir çocuk ve hatta emekleyen bir bebekle bile değerli vakit geçirebilir.

Tarih

Oriental Bicolor ırkının tarihi 1979 Amerika’sına dayanmaktadır. O yıllarda, Amerika Birleşik Devletleri’nde, Lindajean Grillo adında bir kedi yetiştiricisi, iki renkli Amerikan Shorthair ile Siyam kedilerini çiftleştirmeye karar vermişti. Lindajean Grillo, bu çiftleşmeden doğan yavrular arasında en iyi iki renkli kedileri seçmiş ve çiftleşme olgunluğuna eriştiklerinde onları Siyam ve diğer Doğu ırkı kedileriyle çiftleştirmişti. Amacı, farklı görünüme sahip yeni bir kedi ırkı oluşturmaktı. Nitekim başarılı da olmuştu.

Bunun üzerine, 1980’ler boyunca, Avrupa’da, özellikle Fransa ve Hollanda’da bir grup kedi yetiştiricisi, Oriental Bicolor ırkını geliştirmek adına önce turuncu ve beyaz renk bir İran sokak kedisini bir Siyam ile çiftleştirdiler, daha sonra da siyah-beyaz bir Cornish Rex kedisini Siyam ile çiftleştirdiler. Ancak bu çiftleşmelerden doğan kediler, Lindajean Grillo’nun elde ettiği kediler gibi değildi. 1983 yılına gelindiğinde, Uluslararası Kedi Derneği (TICA) Oriental Bicolor’ı resmi olarak tanımıştı.

Lindajean Grillo’nun elde ettiği Oriental Bicolor yavru kedileri, genetik çeşitliliği sağlamak için Avrupa’ya ithal edilmeye başlanmıştı. 2004 yılında ise Oriental Bicolor kedileri Birleşik Krallık’a ithal edilmişti. Cins, 2008 yılından sonra oldukça hızlı bir şekilde popüler hale gelmiş ve Kedi Soyağacı Kayıt Kuruluşu (GCCF) tarafından Geçici Statü unvanını almıştı.

Bu cinsi farklı şekilde kategorize eden birkaç farklı kuruluşun olduğunu belirtebiliriz. Bazıları Oriental Bicolor ırkını uzun ve kısa tüylü kediler sınıfında tutarken, bazıları ise düz ve renkli desenleri ile onları birbirinden ayrı tutmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Uzun, ince boru şeklinde bir vücuda sahiptir. Oriental Bicolor kedisi kıvrak ve atletik görünümlü vücudu ile tipik bir Doğu ırkı kedisini andırır. Üçgen şeklinde kafası, büyük kulakları ve büyük parlak gözleri vardır. En belirgin özelliği, vücudunun üçte birinden fazlasını saran beyaz renk lekelerdir. Dengeli ve orantılı vücudu ile orta büyüklükte bir kedidir.

Kafa

Oriental Bicolor kedisinin üçgenimsi bir kafa yapısı vardır. Uzun, ince vücuduna oranla kafası oldukça küçüktür. Kama şeklinde bir ağızlık ve yüze uzun bir görünüm veren, düz bir burnu vardır. Yandan bakıldığında, düz bir burun ve güçlü bir çene yapısı gözlerden kaçmaz.

Kulaklar

Oriental Bicolor kedisine baktığınızda ilk fark edeceğiniz şey küçük üçgenimsi kafasının dışında muhtemelen kulakları olacaktır. Bu cinsin çok büyük kulakları vardır. Küçük ve üçgen başın devamı niteliğinde olan büyük kulakları tabanda geniş başlayıp uçlara doğru sivrilerek son buluyor. Bu denli büyük ve açık kulaklar onun ne kadar zeki ve tetikte bir kedi olduğunu da göstermiş oluyor.

Gözler

Oriental Bicolor’ın orta büyüklükte, badem şeklinde gözleri vardır. Buruna doğru hafifçe daralan bir göz yapısı olduğu görülür. Bu da onu, tipik bir Doğulu kedi yapmaya yetiyor. Çoğu Oriental Bicolor kedisinin yeşil gözleri vardır ancak çeşitli göz renkleri de görülebilmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Dengeli ve orantılı vücudunu, ince ve uzun bacakları tamamlar. Orta büyüklükte bir kedi olan Oriental Bicolor’ın arka bacakları ön bacaklarından az daha uzundur. Pençeleri küçük ve son derece zariftir. İnce, uzun bacaklar, oval şekle sahip patiler ile son bulur.

Kuyruk

Kırbacı andıran uzun ve ince bir kuyruğu vardır. Tabanda kalın başlayan kuyruk, uçlara doğru sivrilerek son bulur. Kuyruk genellikle tek renk ve desende görülür.

Tüy

Kısa-orta uzunlukta, ipeksi yumuşaklığında parlak bir tüy yapısına sahiptir. Minimum bakım gerektiren tüylerini haftada bir veya iki kez fırçalamak yeterli olacaktır.

Renk

Oriental Bicolor cinsi bir kedi çoğunlukla kürkünde beyaz benekleri olan düz renkli bir canlıdır. Vücudunun 1/3’i mutlaka beyaz renk içerir. Yüz ve patiler de beyaz renktir. Ancak bunun da ötesinde, Oriental Bicolor cinsi bir kedi çok çeşitli renk ve desene sahip olabilir. Bu renk ve desenler genellikle siyah, mavi, çikolata, leylak, krem, tarçın, açık kahverengi, duman ve tekirdir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Oriental Bicolor, yüksek zekâsı sayesinde eğitilmesi kolay kedi ırklarından biridir. Hareketli bir yapısı vardır ve yüksek enerji gerektiren oyunların üstesinden gelebilecek yapıya sahiptir. Onu sürekli meşgul edecek interaktif oyuncaklar olması gerekir. Eğer güçlü yanlarından yararlanılırsa, kendisine öğretilmeyecek hiçbir şey yoktur. Tasmalı yürüyüş, tuvalet eğitimi kolayca öğretilebilir. Bununla beraber, bir kedi ağacı ve tırmalama direği de onun için iyi olacaktır.

Oriental Bicolor ırkının ortalama ömrü 8 ila 12 yıl arasıdır. İyi koşullarda bakılmış Oriental Bicolor cinsi bir kedinin 12 yıldan biraz daha fazla yaşadığı bilinmektedir. Söz konusu yaşam süresi tamamıyla bakım, ilgi ve sağlık kontrolleriyle alakalı olup, 8 yıldan az veya 12 yıldan biraz daha fazla yaşayabilmektedir.

Bu cinste görülen bazı yaygın sağlık sorunları arasında astım ve kedi bronşiti gibi solunum bozuklukları, kalp sorunları, şaşılık, karaciğer amiloidozu ve üriner sistem hastalığı yer almaktadır. Söz konusu sağlık sorunları yalnızca bir komplikasyon sonucu görülebilmektedir. Bu nedenle, tüm kedi ırkı gibi Oriental Bicolor cinsi bir kedi de iyi koşullarda bakıldığı takdirde, düzenli yüksek kaliteli mamalar ile beslendiğinde ve veteriner kontrolleri düzenli yapıldığında bu sağlık sorunlarıyla karşılaşma olasılığı çok düşüktür.

6-12 aylık süreçte cinsel olgunluğa ulaşan dişi Oriental Bicolor kedisi 8-10 ayları arasında gireceği kızgınlık dönemiyle birlikte bu dönemde herhangi bir günde çiftleşebilmektedir. Erkek Oriental Bicolor kedisi ise yetişkinliğe adım attıktan sonra her zaman çiftleşmeye hazırdır.

Sağlıklı bir Oriental Bicolor kedisi ilk doğumunda 3, ikinci doğumunda ise 5 yavruya kadar doğum yapabilmektedir. Sağlıklı bir gebelik süreci ve doğumu için kediye gerekli ortam hazırlanmalı ve tüm süreç yakinen takip edilmelidir.

Orta büyüklükte bir kedi cinsi olan Oriental Bicolor kedisi tamamen büyüdüğünde 3,5 ila 5,5 kilo veya biraz daha fazla bir ağırlığa sahip olurken, 20-25 santim arası da vücut uzunluğuna erişebilmektedir.

Oriental Bicolor, hareketli yapısı nedeniyle yüksek kaliteli besinlere ihtiyaç duyar. Birincil protein kaynağı olarak et, günlük diyetine dâhil edilebilir. Ayrıca kuru mama dâhil ticari kedi mamalarından da tercih edebilirsiniz. Piyasada Pro Plan, Hill’s, N&D, Royal Canin, La Vital, Whiskas, Pro Line gibi markaların hazır mamaları satılmaktadır.

Kediler etoburdur ve diyetlerinin çoğunu hayvansal gıdalar oluşturur. Ancak ara sıra olmak kaydıyla haşlanmış yumurta, çekirdekleri alınmış karpuz, kavun, mısır veya brokoli gibi taze sebze ve meyveler de yiyebilmektedir.

Oriental Bicolor, kısa-orta uzunlukta bir tüy yapısına sahiptir. Tüyleri ipeksi yumuşaklıkta olup parlak görünümlüdür. Sık ve yoğun olan tüyleri minimum bir bakıma ihtiyaç duyar. Hatta bu cins, sahibinden fazla yardım almadan bile kendi bakımını yapabilir. Yine de, haftada bir veya iki defa fırçalamak önerilir. Bu sayede, dökülmenin önüne geçebilir ve tüylerde topaklaşma büyük ölçüde yok olabilir.

Bu cins, hareketli yapısı nedeniyle oyuncu bir kedidir. Ayrıca tırmalamayı da çok sevmektedir. Bu nedenle tırnaklarının kesilmesi ihmal edilmemelidir. Yoksa oyun esnasında sahibine veya çocuklara ve evdeki eşyalara zarar verebilme ihtimali vardır. Bununla beraber, henüz yavruyken diş fırçalama, göz ve kulak temizliği gibi rutin bakımlara alıştırılması, yetişkinlikte sahibine zorluk çıkarmayacaktır.

Oriental Bicolor cinsi de diğer tüm kediler gibi strese bağlı, düzensiz beslenmede, ilgisizlikte ve sağlık sorunları yaşadığı dönemde tüy dökebilmektedir. Bu cins sosyaldir ve aileyle vakit geçirmek, onlardan ilgi görmek ister. Yalnız kaldığında depresyona girebilir. Bununla birlikte, enerjik bir kedi olduğu için yüksek kaliteli besinlere ihtiyaç duyar. Tüm bunlar karşılanmadığı vakit tüy dökme görülebilir. Ayrıca bakımı aksatılan her kedi gibi Oriental Bicolor kedisi de düzenli fırçalanmadığı takdirde tüy dökecektir. Haftada bir veya iki defa fırçalama, düzenli beslenme, aktivite ve ilgi ile tüy dökülmesi aşırı yaşanmayacaktır.

Benzersiz görünümü, sosyal ve sevecen mizaç yapısı, oyuncu ve çocuk dostu özellikleriyle Oriental Bicolor, aileler için ideal, uzun yıllar onlara sadık bir dost olabilecek evcil kedi ırkıdır. Asya, Avrupa ve Amerika’da yüksek nüfusa sahiptir. Türkiye’de kendisine rastlamak pek mümkün olmayabilir. Ortalama maliyeti 400 ila 2000 dolar arasında değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.