Tüysüz kedi bakımı nasıl yapılır? Tüysüz kediler onlarca yıldır merak edilen ve ilgi gören kedi türlerinden olmuştur. Tüysüz kedilerin bu denli popüler olmaları, hiç kuşkusuz, arkadaş canlısı, girişken ve zaman zaman neredeyse bir köpeğinkine benzer tavırlarından kaynaklanmaktadır.
Tüysüz kedi sahiplenmek isteyenler, bu kedilerin bakımının nasıl yapılması gerektiğini bilmelidir. Tüysüz bir yaşam başlangıçta kolay gibi görünse de aslında düşünülenden daha fazla bakım gerektirebilir. O halde gelin, tüysüz kedi bakımı nasıl yapılır, hep birlikte öğrenelim!
İçindekiler
Tüysüz kedilerin, dünyanın çeşitli bölgelerinde, farklı zaman dilimlerinde ortaya çıktıkları bilinmektedir. Tüysüz kedi ırkları arasında en önemli olan ırk, kökeni Kolomb öncesine dayanan Mexican Hairless‘tir (Tüysüz Meksika kedisi). Öne çıkan diğer tüysüz kedi ırkları ise şunlardır; Sfenks kedisi, Cornish Rex, Bambino kedisi, Donskoy kedisi, Peterbald Kedisi ve Ukraynalı Levkoy.
Tüysüz kedilerin, tümü sanıldığı gibi tamamen tüysüz değildir. Mesela, Donskoy ve Peterbald ırkı çok kısa da olsa kıl köklerine sahip olabilmektedir. Diğer ırklar ise tamamen tüysüzdür.
Tıpkı insanlar gibi, kediler de derilerinde yağ üretirler. Tüysüz bir kedi, tüylü bir kedinin yapabileceği gibi bu yağları deriden uzaklaştıramaz. Sonuç olarak tüysüz kediniz bu yağları cildinde biriktirecektir. Bu yağların temizlenmesine yardımcı olmak için tüysüz kedilerin haftalık olarak ılık suyla banyo yapmaları gerekir.
Kedinizi yıkamak için reçetesiz satılan, boya ve parfüm içermeyen hipoalerjenik bir evcil hayvan şampuanı kullanılmaya özen gösterin. Banyo yaparken, tüm şampuanı kedinizden iyice arındırdığınızdan emin olun.
Zira ciltte uzun süre kalan herhangi bir şampuan tüysüz kedilerin derisinde tahrişe neden olabilir. Kedinizin çok üşümemesi için banyodan sonra yeterince kuruduğundan emin olmak da aynı derecede önemlidir. Bir havluyla basit ve nazikçe kedinizi kurutabilirsiniz.
Rutin olarak yıkanmadıklarında tüysüz kedilerde de tıpkı insanlar gibi sivilce ve siyah nokta oluşabilir. Bu gibi durumlarda ılık su ve yumuşak anti bakteriyel sabun ile söz konusu bölgeyi temizleyebilirsiniz. Bu işe yaramazsa, arayı kontrol altında tutmaya yardımcı olmak için veterinere gitmek iyi olabilir.
Tüylü kediler, sahip oldukları tüyler sayesinde, yalnızca derilerindeki doğal yağlardan kurtulmakla kalmaz, aynı zamanda kulaklarındaki kürk de kulak içinde oluşan kiri ve kalıntıları emer. Fakat bu durum tüysüz kediler için geçerli değildir. Dolayısıyla tüysüz bir kedinin kulakları oldukça çabuk bir şekilde kirlenebilir.
Buna ek olarak kulak temizliği (banyo ile aynı anda kolaylıkla yapılabilecek bir şey) aşırı kir birikintilerinden kaynaklanan kulak enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olur. Kedinizin kulaklarını temizlemek için, evcil hayvan kulak temizleyicileri ve pamuk topları gibi ürünleri kullanabilirsiniz.
Tüysüz kedinin kulaklarını temizlemek için özel spreylerden satın alabilirsiniz. Bazı veterinerler, bu spreylerin, doğrudan kulağın içine sıkılabileceğini söylerken; bir kısmı kulak temizleyici spreylerin doğrudan kulak kanallarına sıkılmasının sağlıklı olmayacağı görüşündedir.
Dolayısıyla siz yine de ilk önce kulak temizleyici spreyi bir pamuk topuna sıkın ve kedinizin kulağını bu şekilde yavaşa ve sakince temizleyin. Ardından ıslatılmış pamukla kalıntıları silebilirsiniz.
Kedilerin tümünde olduğu gibi, düzenli tırnak bakımı, kedinizin battaniye ve halı gibi şeyleri tırmalamasını, bu yüzeylere tırnağının takılmasını ve ağrılı tırnak batmalarını önlemeye yardımcı olabilir. Tüysüz kediler için ise tırnakları geriye doğru kesmek daha da önemlidir.
Uzun pençeleri olan tüysüz bir kedi, tüyle kaplı olmadığı için yanlışlıkla kendi derisini çizebilir. Ayrıca kedinin üzerinde açık yaralar da kolayca enfekte olabilir. Kulak temizliğinde olduğu gibi, kedinizin tırnak bakımını da kendiniz yapabilirsiniz.
Yine de kedinizin tırnaklarını kesmekte zorluk çekiyorsanız, bunun için onu düzenli olarak veterinere götürerek, tırnaklarını kestirebilirsiniz.
Tüysüz kedilerin vücut ısılarını korumaları oldukça önemlidir. Bu bağlamda kediler, daima sıcak tutulmalıdır. Tüysüz kedinizin, özellikle sonbahar ve kış aylarında battaniyeye ve rahat kedi yataklarına ihtiyacı olacaktır.
Özel olarak hazırlanıp üretilen ısıtmalı kedi yatakları bu konuda size yardımcı olacaktır (ki bu aynı zamanda artritik kemikleri olan yaşlı kedi yavruları için de harikadır). Dilerseniz soğuk havalarda tüysüz kedinize, özel kedi kıyafetleri giydirebilirsiniz. Ancak kedinizin yeni gardırobuyla yavaşça tanışması gerekebilir.
Ayrıca yağlı cilde yatkınlıkları nedeniyle kedinizin kıyafetlerinin düzenli olarak yıkanması gerektiğini de unutmayın. Kedilerde tüy veya kürk, sadece soğuğa karşı yalıtım sağlamaz; ayrıca, daha sıcak havalarda bir kedinin çekirdek vücut sıcaklığını düzenlemeye de yardımcı olur.
Tüysüz kedilerin böyle bir şansı yoktur. Bu neden ilkbahar ve yaz aylarında sıcaktan bunalmamaları için havadar ve klimalı alanlarda bulunmaları gerekebilir. Dolayısıyla kış aylarında sıcak tutulmaları ne kadar önemliyse, yaz aylarında da serin tutulmaları aynı derecede önemlidir.
Yeterli özeni gösterirseniz, tüysüz kedilerin harika evcil hayvanlar olabileceğini göreceksiniz. Tüysüz kedilerin en önemli özelliklerinden biri görünüşlerinin tam aksine, dost canlısı ve sevimli olmalarıdır. Bu sıcakkanlılık diğer kedi türlerine oranla tüysüz kedilerde daha fazladır. Eğer tüysüz bir kedi sahiplenmek istiyorsanız, hiç düşünmeden harekete geçin, derim! Üstelik tüysüz kedi bakımı hakkındaki her şeyi artık biliyorsunuz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar