Yavru ve yetişkin kedilere nasıl bakılır?

8 Temmuz 2021
2066
Yavru ve yetişkin kedilere nasıl bakılır?

İçindekiler

Yavru Kedilere Nasıl Bakılır ? 

Uyuyan yavru kedi

Bakımını üstlendiğiniz küçük bir yavru kedi için artık bilmeniz gereken birkaç durum söz konusu. Atmanız gereken ilk adım yavru kedinizi veteriner kontrolüne götürmek olacaktır. Bu doğrultuda veteriner hekimi sizlere temel bakım hakkında önerilerde bulunacak ve gerekli olan aşıları uygulayacaktır. Bir yavru kedinin bakımındaki esas nokta onu yeni ailesine alıştırmak üzerine olup sağlıklı bir gelişim ile desteklemektir. Yavru kediler yaşam aşamalarına göre farklı ihtiyaçlara gereksinim duyar. Bu makalemiz içerisinde bu aşamalara değinerek temel bilgileri sizlere aktardık.

4 Haftadan Küçük

0-4 haftalık yeni doğmuş bir kedi yavru kedi olarak nitelendirilirken, yeni doğan kediler yalnızca motor yetileri ve koordinasyonunu geliştirebilirler. Buna ek olarak vücut ısılarını nasıl düzenlemeleri gerektiğini öğreniyorlar. Bu yaşam evresinde ise sıcaklık için annelerine güveniyorlar. Eğer ki anne kedi yavruları ile beraberse beslenme, sıcaklık, güvenilir ve temiz ortam sağlayacağı için veteriner harici bir ihtiyaca gerek duymazlar.

Bir sebebpten ötürü anne kedi yavrularına bakamıyor ise yavruların büyüyüp gelişmesi için oldukça fazla bakıma ihtiyaç vardır. Yavru kedinin beslenme ve gelişimini takip etmek üzere bir veteriner hekime götürmek gereklidir. Annesi olmayan bir kediyi 2 ila 4 saatte bir biberon yardımı ile beslemek, kaldıkları ortamı sıcak ve güvenli tutmak, idrar ve dışkılarını yapmalarına yardım etmek gibi bir bakım söz konusudur. Bilhassa anne ve kardeşlerinden ayrı kalan yavrunun battaniyeye sarılarak sıcak tutulması önemli bir husustur.

5-11 Haftalık

5-11 haftalık olan yavru kediler annesinden ya da biberon ile beslenerek yüksek protein ve enerjisi yoğun bir diyet uygulanmalıdır. Bu evrede motor becerileri ve koordinasyon hususunda da ilerleme kaydetmelidirler. Dikkat etmeniz gereken şey ise kedinizin bu dönemde atılacağı macera ve cesaret duygusunun onları yanlış duruma sürüklememesi için gerekli gözetlemeyi yapmanız olacaktır.

2-4 Aylık

Bu aşama yavru kediniz için hızlı bir gelişme dönemini kapsar. Öyleki yetişkin bir kedinin sahip olduğu enerjiden çok daha fazlası olacağı için geceleri yanınıza gelerek sizi oynamak için uyandırma olasılığı dahi var. Bu sebeple 2-4 aylık kediniz için oyun sürelerini uzun tutarak, gün içerisinde 3 ya da 4 öğün yüksek protein ile beslemeniz gerekir.

4-6 Aylık

Ergenlik dönemine giren kediniz aynı zamanda cinsel olarak olgunluğa erişmektedir. Dolayısı ile enerjide bir artış ve yer yer ergen davranışları sergileyebilirler. Bu evrede kedinizi kısırlaştırmak için bir plan düzenlenebilir. Pek çok kedi 6-8 aylık iken ergenliğe girdiği için öncesinde yapılması tavsiye edilir. Yavru kediniz ile bağ kuran oyunlar oynama devam etmek önemlidir. Bilhassa evcil kedilerin çevresini çeşitlendirmek hayli kolaydır.

Temel Fiziksel İhtiyaçlar

Beslenme

Yavru kediniz için dengeli bir diyet verilmeli için yüksek kaliteli ticari yavru kedi maması ile doğal mamalar beraber karışık verilmelidir. Anne kedi ilk 4 hafta yavrusunu beslemelidir. Ancak yetim bir yavru ise 2 ila 4 saatte bir özel olarak üretilmiş ticari sütten verilmelidir. 3-5 haftalık kedileri biberondan ayırmak için sütü mama kabında verilmelidir.

Gün içerisinde 4 ila 6 defa süt verilirken, yanında yüksek kalitedeki konserve yaş mama ve kuru kedi maması karışımı verilebilir. 5-8 haftalık kediler artık mamalarını çiğneyebilecekleri için 3-4 defa beslenebilirken, proteini bol ve enerjisi yüksek bir diyet uygulayabilirsiniz. Piyasada pek çok çeşitte yavru kedi maması bulunmaktadır.

Bu alternatifleri veterineriniz ile beraber tartışarak karar verebilirsiniz. Genel olarak hem kıvamı hem de doğal beslenmeye yakın oluşu sebebi ile konserve mamalar tavsiye ediliyor. Buna ek olarak iyi bir diyet için konserve ve kuru kedi mamasını karıştırarakta verebilirsiniz. 6 aydan sonra yavru kediniz 2-3 defa beslenmelidir. Kedinize gün içinde doğru mamayı, doğru ölçüde ve zamanda vermek kedinizin gelişimi için öenmlidir.

Yavru kediler nasıl beslenir? İlk 12 ay için bir rehber

Fırçalama

Orta tüy uzunluğuna sahip ya da uzun tüylü kediler için fırçalama önemli bir konudur. Kediniz ile aranızda bir bağ kurmak için diğer bir adımdır. Rutin bir etkinlik olması adına erken zamanda fırçalama işlemine başlamanız gerekir. Bu aşamada kediniz fırçalamaya izin verdiği için bir ikram ile ödüllendirebilirsiniz. Dolayısı ile kediniz fırçalama eylemini olumlu bir durum olarak görecek ve daha da kolay bir süreç geçirmenize yardımcı olacaktır. Fırçalama işlemi, kedinizin olası tüy yumaklarının oluşumunu önlemeye yardımcı olurken ölü deri, toz, kopmuş tüy, tüy dökülmesi gibi sorunarı da giderir.

Diş Fırçalama

Eğer küçük yaşta başlarsanız, bir kedinin diş fırçalamayı öğrenmesi çokta zor bir davranış değildir. İşin özü, doğru bir evcil hayvan diş macunu alarak ağzına sürün ve tada alışmasını sağlayın. Akabinde diş fırçası ile yavaşça fırçalayarak öğretin.

Yavru kedi dişleri bakımı ve diş sağlığı: Evde bakım!

Banyo

Yavru kediler doğuştan gelen bir içgüdü olarak kendilerini temizleselerde, anneleri bu davranışının gelişmesinde büyük rol oynar. Kedinizi nemli bir bezle temizleyerek ona yardımcı olabilirsiniz. Böylelikle yavru kedinizin sizin ile bir bağ kurmasını da sağlayabilirsiniz. Çünkü siz onun için bir anne figürü oluyorsunuz. Ancak belirtmem gerekiyor ki kediniz kirlenmedikçe ya da pire banyosuna gerke yoksa banyo yapmaya ihtiyaç duyulmaz.

Kedi Nasıl Yıkanır?

Uyku

Henüz genç olan kediler çok fazla uyurlar. Dolayısıyla geceleri uyumak için rahat bir yere sahip olmaları gerekir. Belki yatak odanızda uyumasını isteyebilirsiniz fakat tuvalet kabını burada tutmak istemeyebilirsiniz. Bu nedenle evde kediniz için bir alan oluşturmak en doğrusu olacaktır. Kedinizin bir gece yarısı uyanarak sesli şekilde miyavlaması durumundan onu görmezden gelin. Zira gece saatlerinin uyumak için olduğunu farkedecekler.

Kediler neden çok uyur?

Yavru Kedinizin Tuvalet Eğitimi

Kediler hali hazırda oldukça temiz canlılar olduğu için doğru bir yönlendirme ile kolayca eğitebilirler. Yavrular genel olarak annelerini gözlemleyerek tuvalet kaplarını nasıl kullanmaları gerektiğini öğrenirler. Fakat yinede bizlerinde yardımına gereksinim duyabilirler. Kediniz uyuyup uyandıktan, yemeklerden ya da tırmaladıktan sonra tuvalete çıkmak isteyebilir. Kediniz evin farklı noktalarına gitmeye eğilimli ise düzenli şekilde kullanmaları için onu kum kabının bulunduğu bir odaya koyun. Kedinize uygun olan kedi kumu ile doldurulmuş bir kum kabına gereksinim duyacaksınız.

Kabın yavru kedinizin tırmanmakta zorluk çekmeyeceği derinliğe sahip olduğuna dikkat edin. Dışarıdaki toprağı kullanmayın! Zira diğer kedilerden geçebilecek hastalıklara davetiye çıkarmış olursunuz. Kumu koymadan önce bir gazete sererseniz temizleme esnasında rahatlık yaşarsınız. Bu kabı kedinizin rahatsız olmayacağı sessiz ve kolay erişebileceği bir noktaya koyun. Genellikle yavru kediler mama ve su kabının hemen yakınında bulunmasından hoşlanmayacağından ikisinden de uzak olduğuna emin olun.

Tuvalet kabının temiz olması önemlidir. Fakat her gün kabı boşatmayın ve yalnızca kirli olan kumu temizleyin. Böylelikle yavru kedi tanıdık kokuyu alarak buraya yönelecektir. Kediniz ishal ya da kap çok kirli değilse içinin komple boşaltılıp temizlenme işlemi haftada bir kez yapılsa yeter. Kabı temizlerken yalnızca sıcak su ve hafif bir deterjan kullananız gerekiyor.

Yavru kediniz tuvalet kabını kullanmıyorsa aşağıdaki nedenlerden dolayı olabilir:

  • Tuvalet kabı yeterli temizlikte değildir.
  • Yeteri kadar büyük değildir.
  • Kokusu keskin bir kimyal ile temizlenmiştir.
  • Tuvalet kabı yatak veya mama kabına çok yakındır.
  • Kediniz seçmiş olduğunuz kumu beğenmemiş olabilir.

Yavru kedilere tuvalet eğitimi nasıl verilir? Tüm aşamalar!

Oyun Zamanı

Yavru kediniz ile aranızda özel bir bağın kurulması için oyun süreleri oldukça önemlidir. Oyun için can atan meraklı yavrular, enerjilerini sahipleri ile beraber oyun oynayarak atarlar. Kedinizin sıkılmaması için çeşitli oyuncaklar ile onları oyalayabilir ve farklı oyunlar oynamayı deneyebilirsiniz.

Kedilerle nasıl oynanır? Kedilerin sevdiği oyunlar

Yavru Kedi Bakımı İçin Gerekli Temel Ekipman

  • Mama Kapları: Yavru kediniz için yiyecek ve su kabı olmak üzere iki sete gereksinim duyacaklar. Bir seti kullanırken diğer set temizlenmek üzere yıkamaya koyulabilir. Eğer her daim evde bulunamıyorsanız, kedinizin yeteri kadar beslenmesi için otomatik bir besleyici alarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
  • Oyuncaklar: Pek çok kedi boş bir karton ile oynamaktan hoşlanıyorsa olsalarda, oyuncaklar ile zenginleştirerek oyun zamanlarını zevkli hale getirebilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir husus var ki o da, yanlış sonucu küçük parçalı oyuncakları yutabilmeleridir.
  • Yatak Takımı: Yavru kediniz için kendisine ait bir yatak temin etmelisiniz. Güvenilir, rahat temizlenebilir ve kurutulabilir olmalıdır. Yatağı rahat ve özel bir noktaya koymanız gerekir.
  • Tuvalet Kabı: Yavru kedinizin tuvalete çıkması gerektiği zaman kullanması üzere sessiz ve özel bir alan belirleyerek tuvalet kabını yerleştirmelisiniz. Tuvalet kabı kedinize uygun stil ve boyutta olmaıs gerekir bu nedenle kedinize en uygun olanı seçmelisiniz. Eğer evde birden fazla kadi besliyorsanız, tuvalet kaplarının ayrı olması ve farklı noktalarda olması en iyisi olacaktır. Kedinizin sağlıklı kalması adına tuvalet kabının günlük olarak temizlenmelidir. Dışkıları kaptan attığınıza emin olmalısınız.

Kedilerde yaygın tuvalet kabı sorunları ve çözüm önerileri

  • Tırmalama Direği: Kedilerin patilerini ideal bir seviyede tutmaları gerekektedir.Bu sebeple, kedinizin devamlı olarak tırmalama direğini ziyaret etmeleri gerekir.

Sağlık Hizmeti

Yavru kediniz için veterineriniz ile yıllık sağlık kontrolleri, aşıları, kısırlaştırma, mikroçipleme, pire ve solucan tedavileri hakkında konuşmanız gerekmektedir. Cinsel olgunluğa ulaşmadan önce desexing ile planlanmayan ya da istenmeyen kedi yavru sayısı engellenebilir. Bunun yanı sıra sağlıklı ve davranış yönünden oldukça yarar sağlarken, genel olarak dolaşım ve idrar işaretleme gibi davranışsal problemleri en aza indirgemektedir. Eş bulmak için dolaşma isteğini azaltırken, yaralanıp bulaşıcı hastalık kapabilecekleri kedi kavgaları, araba çarpması gibi riskleri de azaltmaktadır.

Ödüle Sistemine Dayalı Eğitim

Evcil hayvanları eğitme konusunda en etkili şey ödüle dayalı olan eğitim sistemidir. Bu eğitim kediyi istediğiniz davranışı yaptığı takdirde ödüllendirmeyi kapsar. Bu ödül, leziz bir kedi maması olur ve akabinde övgülü sözler ve okşama ile desteklenmelidir. Bu tarz ödül ve davranışlar ile istenilen bir eylemi gerçekleştirmeleri için oldukça yardımcı olurken aynı davranışı tekrarlamalarının olasılığını artırır.

Yavru Kedinizi Sosyalleştirmek

Yavru kedilerin temel bakımının en önemli kısmının aile üyelerine, eve ve evde yaşayan diğer hayvanlar ile sosyalleşmesidir. Yapabilecekleriniz arasında aşağıda yer alan maddeler bulunmaktadır:

  • Tuvalet kabı eğitimi
  • Oyuncakların tanıtımı
  • İkramlara dayalı ödüllendirme sistemi
  • Sık sık sevme
  • Tırnak kesme
  • Kontrolünü sağladığınız bir ortamda yeni insan ve hayvanlar ile tanışma
  • Kutu, kağıt vb. nesneleri keşfetme
  • Haftalık olarak fırçalama

Yavru Kedilerin Aşı Takvimi

Yeni doğmuş olan kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi için aşı konusu çok önemlidir. Kediniz 16-20 haftalık olana dek; Feline Viral Rhinotracheitis, Calicivirus ve Panleukopenia’dan koruması için  3 ila 4 FVRCP aşısı, 1 kuduz aşısı ve Feline Lösemi Virüsünden koruyan 2 FeLV aşısı yapılmalıdır.

Yavru kedilere hangi aşılar yapılır? Yavru kedi aşı takvimi

Yavru Kedinizi Ne Zaman Kısırlaştırmalısınız ?

4-5 aylık olan yavru kediniz artık ergenlik dönemine girdiği için kısırlaştırma zamanı gelmektedir. Kısırlaştırma işleminin yapılmasının önemi ise; kızgınlık dönemindeki dişi kedilerde bölgesel koku ve saldırganlık gibi sorunları engellemek, meme ve testis kanseri olma durumunun önüne geçmektir. Yavru kediniz karşı cins kediler ile yakınlık içerisinde ise 4-5 aylıkken ya da daha öncesinde kısırlaştırmanın yapılması gerekir.

Yetişkin Kedilere Nasıl Bakılır ?

Kedilerin yetişkin döneminde genel olarak obezite, diş hastalıkları, mesane iltihabı, bağırsak hastalıkları, kalp hastalıkları ve davranış sorunları ile karşılaşılır. Hala aktif bir avcı olan yetişkin kedilerin dışarı çıkmaları izin verilmesi ile parazit kontrollerinin iyi şekilde yapılması gerekir. Bu evredeki kedilerin % 70’inden fazlasında diş ya da diş eti sorunlaru mevcuttur. Bu durum ciddi şekilde bir ağrıya ve diş kayıplarına sebebiyet verir. Yıllık olarak kontrollerinin düzenli bir biçimde yapılarak erken tanı konulması önemlidir. Herhangi bir ciddi hastalık baş göstermeden önce engellemesi açısından dikkat edilmelidir.

Kediyi Alıştırmak

İlk iki gün boyunca kedinize bir odada bakın. Bu durum kedi için gereksinim duyduğu güveni verir. Böylelikle size ve ailenize daha hızlı alışmasına yarar sağlar. Odaya girip sakin şekilde oturun ve kedinizle nazikçe konuşun. Öylece oturarak kedinin yanınıza gelip sizi incelemesine müsade edin. Bu sizin, onun için bir tehdit olmadığınızı gösterir. Kedinizin mama, su ve tuvalet kabı mutlaka olsun ve alışması izin zaman tanıyın. Biraz zaman geçtikten sonra kedinize evin diğer odalarını tanıtın. Bazı kediler daha meraklı ve atılgan olabiliyorken bazı kediler ise çekingen davranarak daha uzun sürer.

Kedinizin Beslenmesi

Piyasada birçok çeşitte kedi maması bulunmaktadır. Bu konuda dikkat etmeniz gereken en önemli şey dengeli ve eksiksiz bir mamayı seçmiş olamnız olacaktır. Yetişkin bir kedi gün içerisinde iki defa beslenmelidir. Buna ek olarak kuru mama ile besliyorsanız gün içerisinde mama kabında da bırakarak serbest besleme stilini kullanabilirsiniz. Ancak bu fazla yemeyen kediler için uygundur. Kilo almaya başlayan kediler için her daim mamaya erişim birtakım sorunlar yaratabilir. Kedinizin devamlı olarak bol ve temiz suya erişebilmesi oldukça önemlidir.

Kediler ne yer? Sağlıklı kedilerin yiyebileceği her şey!

Kediler hangi sıklıkla beslenmelidir?

Kedinizin Dışarı Çıkmasına Ne Zaman İzin Vermelisiniz ?

Kedinin ilk etapta ev, evdeki insanlar ve varsa diğer evcil hayvanlar ile bağ kurması için en az iki hafta kadar evde tutulmalıdır. Dışarı çıkmadan önce bu evin güvenli bir yer olarak kodlası gerekir. Aksi takdirde geri dönme olasılığı hayli düşüktür. Ayrıca bir diğer önemli hususta aşılarının tam olmasıdır. Kedinizi ilk kez dışarı çıkartıyorsanız ılık ve kuru bir gün seçmeye özen gösterin. Beslenme saatini erteleyerek aç olmasını sağlayın. Kedinizle birlikte dışarı çıkıp çevrede dolaşmasına müsade edin ve sonrasında beslemek için geri dönün.

Kedinin kendine olan özgüveni yerine geldikten sonra daha uzun süreer dışarıda vakit geçirmeye başlayacaktır. Kedilerin ezilme ve kuş gibi vahşi hayvanların saldırısına maruz kalabileceklerinden karanlıkta ve şafak vaktinde evde olmaları gerekir. Bir tasma kullanmayı düşünürseniz dolaşma sırasında herhangi bir durumda kolaylık çekebilirsiniz. Genellikle tüm sorunları çözebilecek tek şey bir mikroçip takmaktır. Derinin altına enf-jekte edilen ve veri tabanından kayıtlı olan numara ile kedinizn kaybolması gibi durumlarda hemen size ulaşılabilir.

Oyuncaklar ve Tırmalama Direkleri

Oyun zamanları kedilerin yaşamlarının büyük bir çoğunluğu kapsar. Sahibi ile arasındaki bağı güçlendirmeye de yardımcı olurken kedinin sağlıklı ve zinde kalması içinde birebirdir. Kediler genellikle hafif ve küçük olan her şey ile oynarlar. Kedi nanesi ile dolu olan tüm oyuncaklar ise pek çok kedi tarafından ayrı bir ilgi görür. Eve alacağınız bir tırmanma direği, evdeki eşyaları korumak için fayda sağlar. Patilerini temizlemek ve keskinleştirmek için tırmanma direkleri büyük önem arz etmektedir.

Fırçalama

Tüm kediler haftalık olarak düzenli şekilde fırçalanması gerekmektedir. Bu işlem, kedinizin tüy ve derisinin sağlıklı olması için hayli önemlidir. Aynı zamanda herhangi bir hastalık belirtisini öğrenmek içinde kolaylık sağlar. Bu tür yaklaşımlar kediniz ile aranızdaki bağı güçlendirmeye yardımcı olur. Uzun tüy yapısına sahip kedilerin tüyleri kısa sürede keçeleştiği için iyice taranması gerekir. Eğer kediniz buna alışkın değilse seviyeli olarak ona tanıtmalısınız. Kabul edene dek kısa sürede fırçalayın. Kedinizin okşanmaktan hoşlandığı noktaları ilk hedef alırsanız işiniz daha da kolaylaşır. Uslu durmaları karşılığında ise ona kedi ödül maması verin.

Aşılar

Kedilerin üç zorunlu aşısı vardır. Bunlar; kedi gribi, kedi enteriti ve kedi lösemisidir. Veteriner hekiminiz bu aşıların ne zaman yapılması gerektiğine dair bilgi verirken, kedinin hangi aralıklar ile takviyeye ihtiyacı olduğu konusunda da öneriler verecektir.

2021 Kedi aşı takvimi ve aşı fiyatları

Solucan/ Pireler

Pireden Kaşınan Kedi

Yuvarlak solucan ve tenyalar kedilerde en sık görülen solucan çeşitleridir. Bunlara karşı rutin olarak tedavi yapılarak kedinizin sağlıklı kalmasını sağlamak hayli önemli bir husustur. Bununla ilgili en detaylı bilgiyi veterine hekiminizden alabilirisniz. Pire için tedavi değil önlemek esas hedef olmalıdır. Kedinizi pirelerden korumak için veteriner hekiminizin tavsiyelerini dinlerken, piyasada bunun tedavisi için özel şampuan ve spreyler bulunuyor. Ancak şampuanların pekte etkili olduğu söylenemez. Veterinerinizin önermediği sürece kendiniz alıp kullanmayın. Kediniz pireye maruz kaldıysa, üremesini önlemek ve ortadan kaldırmak için evinizi de temiz tutmanız gerekiyor. Kedinizin yatağını güzelce yıkamalı, değiştirmeli, evi ve halılarınızı da temizlemelisiniz. Veterinerinizin vereceği bir sprey ile evin etrafını temizleyebilirsiniz.

Kedinizdeki pirelerden nasıl kurtulursunuz?

Kulak Akarları

Kedilerde sık görülen kulak akarları, genel olarak bir belirti göstermez. Ancak yoğun bir tahriş olabilir. Şiddetli olması durumunda kulak kanalı tıkanır ve enfeksiyona yol açar. Akarlar kedinize evdeki bir diğer kedi ya da köpeğede geçebileceği için devamlı olarak rahatsız olan bir evcil hayvanınız varsa veteriner hekiminiz tarafından akarların kaynağı olarak görülerek kontrol edilebilir.

Kısırlaştırma

Erkek yavru kediler 5 aylık olduklarından itibaren kısırlaştırılabilirler. Bu gerekli bir konudur. Zira olgun bir erkek kedi sınırlarını işaretlemek için eveki bölgesine kokulu idrar püskürtebilir. Aynı zamanda kavgalara girer ve yaralanmalar yaşanabilir. Dişi kediler ise 4 aylık veya daha küçük yaşta kısırlaştırılabilir.

Kedilerde kısırlaştırma sonrası bakım – Şirin bakıcı adaylarına

Sıkça Sorulan Sorular

Bir yavru kedi gün boyunca yalnız bırakılabilir mi ?

Kediler köpeklere kıyasla daha az bakıma ihtiyaç duyarlar. Özellikle tuvalet gereksinimleri için dışarı çıakrı gezdirmek gibi bir durum söz konusu olmadığı için birine ihtiyaç duymazlar. Fakat yavru kedilerin yetişkin bir kediye oranla daha çok ilgiye ihtiyacı vardır. Kediniz 6 aylık olduğu zaman artık onu tamamen yalnız bırakabilirsiniz.

1 aylık yavru kedi ne yer ?

Yavru kediler tüm canlılarda olması gerektiği gibi anne sütüne ihtiyaç duyarlar. Yetim bir kedi sahiplendiyseniz, anne sütüne en yakın olan yiyeceği beslenme rutininizde vermelisiniz. Bu üründe genellikle anne kedi sütü tozudur.

3 haftalık kedi yavrusu nasıl beslenir ?

Ortalama 100 gram ağırlığındaki bir kedi yavrusu günde 30 ml süte ihtiyaç duyar. 1 haftalık olan kedi yavrularu gün içerisinde her 2-3 saatte bir, 2 haftalık yavru kediler 4-6 saatte bir, 3 haftalık yavru kediler ve fazlası 6-8 saatte bir olacak şekilde beslenmelidir.

Annesi ölen yavru kediye nasıl bakılır ?

Mamayı küçük ölçülerde tek dozluk olacak şekilde hazırlayarak arta kalan kısmı tekrardan kullanmayın ve atın. Mama ılık ve oda sıcaklığında olmalıdır. Yavru kedi 3-4 saatte bir beslenmelidir. Kediyi kucağınıza bir havlu sererek üzerine karın üstü yatar şekilde koyun ve besleyin.

Yavru kediye ne zaman su verilir ?

4 hafta kadar yalnızca anne sütü ile beslenen kediler, yavaş yavaş sütten kesilmeye başlarlar. Akabinde artık vücutlarının ihtiyaçları doğrultusunda su içmeye gereksinim duyarlar.

Yavru Kedilere evde ne verilir ?

Yavru kedilere verebileceğiniz en iyi yiyevek seçenekleri anne kedi sütü tozu, bebek muhallebisi ve yavru kedi mamasıdır.

1 aylık kedi annesinden ayrılır mı ?

Veteriner hekimlere göre bir yavru kediyi annesinden ayırma zamanı 3 aylıkken olmalıdır. Daha küçük kediler devamlı olarak annelerinin yanında olmak isterler.

Yavru kediler kaç günlükken mama yer ?

5. haftalarına giren kediler gün içerisinde 3 öğün olacak şekilde kuru mamaya geçiş yaparlar. Ancak yine süt içmeye devam edebilirler. Sütten keisldikleri evrede dışkısını inceleyin. Zira beslenme değişikliklerinde ishal gibi sorunlar meydana gelebilir.

Yavru kedi annesini ne zaman unutur ?

Yavru kedilerin annelerinden ayrılma zamanı 3 aylıkkendir. Zira bu sürenin altındaki kediler annelerinden ayrılmak istemez ve devamlı vakit geçirmek isterler. Tavsiye edilen zamandan erken ayrılan kedilerin ise güven duygularının az geliştiği gözlemlenmiştir.

Yavru kedim kabız oldu nasıl geçer ?

Yavru kediler süt ve biberonla süt tozu ile besleniyorsa bunu daha aza indirgemeye çalışısın. Annesi olmayan bir yavru kedinin tüm sorumluluğu sizdeyse idrar ve dışkısının kontrolünü yapıyorsanız, sık aralıklar ve uzun süreler ile masaj yapın.

Yavru kedi ne kadar uyur ?

Yavru kediler gün içinde yaklaşık 20 saat uyurlar.

Yavru kediye su verilir mi ?

Kediler avladıkları hayvanlardan su ihtiyaçlarının büyük çoğunluğunu temin edebilecek şekilde tasarlanmışlardır. Yavru kedilerde aynı bu şekildedir. Ancak yinede su içmeleri gerekmektedir. Her daim rahat şekilde ulaşabilecekleri temiz suyu bulundurduğunuza emin olun.

Kedi yavrusuna başka anne bakar mı ?

Her kedi başka bir kedinin yavrusunu kabullenmez. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıyaysanız, anne kedinin kendi yavrusunun idrarını bir pamuk yardımı ile yetim olan diğer kedi yavrusuna sürerseniz, bununla başa çıkabilirsiniz.

Yavru kediye sulandırılmış süt verilir mi ?

Yetişkin bir kedi nasıl ki süt içtiği zaman ishal ile karşı karşıya kalıyorsa aynı durum yavru kedi içinde geçerlidir. Bilhassa zayıf bünyeye sahip yavru kedilerde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Annesini kaybetmiş veya ayrılmış yavrulara süt tozu kullanılması daha uygun olacaktır.

Yavru kedi kuru mamaya nasıl alıştırılır ?

Kuru mamayı ılık su yardımı ile yumuşatarak kedinize verebilirsiniz. Ancak bunu süt ile yapmayı denemeyin! Ya da bir iki tane kuru mamayı yemek yemeden önce ikram olarak verebilirsiniz. Akabinde yaş mamasına karıştırarak vermeye devam edebilirsiniz.

Yavru kedi kaç gram mama yemeli ?

Bu kedinin sahip olduğu ağırlığa göre değişim gösterir. Eğer kedi  1.5-2.5 kg ağırlığına ise günde 20-30 gr mama verilmelidir. 2.5-4.5 kg ağırlığındaki bir kedi günde 30-50 gr yemeliyken, 4.5-6.5 kg olan bir kedinin günde 50-70 gr yemesi gerekir.

İlk yavru kedi sahiplendiğinde ne yapmalı ?

Yavru kediyi eve ilk getirdiğinizde sessiz sakin bir odada taşıyıcı içinde bakın. Taşıyıcının kapısını açık bırakarak kendi isteiği ile çıkmasını bekleyin. Hemen yakınına tatlı su, mama ve tuvalet kabı koyun. Kendi dilediği zaman girip çıkmasına izin verin.

Yavru kedi bakmak zor mu ?

Yavru kediler sevimli, küçük ve bakımları ise bir o kadar kolaydır.

Yavru kedinin hasta olduğunu nasıl anlarız ?

Devamlı olarak öksürük, nefes almada zorluk, depresyon, iştahının kapanma, uyuşukluk, azda olsa kusma kalp kurdu semptomlarındandır.

Yavru kediye yaş mama verilir mi ?

Yavru kediler 4 haftalık olduğu zamanlarda katı mamaya karşı bir ilgi duyarlar. Bu zaman geldiğinde artık kedinizi sütten kesmeye başlayabilirsiniz. Kedinizin katı mamayı geçişini kolaylaştırmak adına kuru mamayı ıslatabilir, püre haline getirebişir ya da özel olarak tasarlanmış yaş mamaları tercih edebilirsiniz.

Yavru kedi kuru mama mı yaş mama mı ?

Yaş mamalar kedinizin su ihtiyacını karşılarken kuru mama diş sağlığının korunması için öenmlidir. Yaş mama aroması, mama seçen kediler tarafından çekici gelir ayrıca kuru mama gün boyunca bozulmadan mama kasesinde durabilir.

Yavru kedilere yaş mama ne kadar verilmeli ? 

Kediler haftada en az 2 veya 3 kez yaş mama yiyebilirler. Sindirim yönünden oldukça rahatlık sağlayan bu mama çeşidi, pek çok evcil hayvan sahibi tarafından tercih ediliyor.

Bir kedi neye ihtiyaç duyar ?

Kediler içerisinde taurinin de bulunduğu sadece hayvansal dokularda yer alan önemli amino asitleri barındıran proteinleri tüketmeye son derece ihtiyaç duyarlar.

Bu Makale İlginizi Çekiyor Olabilir

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.