Yetişkin bir kedi nasıl sosyalleştirilir?

17 Mayıs 2021
1137
Yetişkin bir kedi nasıl sosyalleştirilir?

Yeni sahiplendiğiniz kedilerin, evinize uyum sağlaması sizi biraz zorlayabilir. Özellikle sahiplendiğiniz yetişkin bir kedi ise, durum biraz daha zorlaşabilmektedir. Yetişkin bir kedinin, önceki sahipleri tarafından maruz kaldığı muamele, sosyalleşmeye alışma sürecinde oldukça etkilidir. Eğer yetişkin kediler, sahipleri tarafından geçmiş bir travma yaşamışsa, sosyalleşme süreci zor olabilmektedir.

Kedileri çok seven ve evinde birden fazla kedi besleyen biriyseniz, yeni sahipleneceğiniz yetişkin bir kedinin, kedi nüfusu fazla olan bir eve geldiğinde, neler yaşayabileceği hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Böyle kedilerin, tanıştırılma şekli de önemlidir. Kedi arkadaşı mı yoksa rakip bir kedi mi olacağı tanıştırılma şekline bağlıdır. Ama bu konuda biraz rahat olabilirsiniz. Çünkü genelde yetişkin kediler, birlikte yaşayacağı kedilerle, nasıl yaşayacağını anlayabilmektedirler. Özellikle kedilerle belli bir zaman geçirdikten sonra kolayca arkadaş olabildiklerini söylemek mümkün. Onlara bu zamanı sunarak, birbirleriyle olan alışma sürecini hızlandırabilirsiniz. Bknz: Yeni tanışan kedilerde saldırganlığı durdurmanın yolları

Yetişkin Kediler Sosyalleşme Sürecinde Nasıl Davranır?

Yeni olan her şeye ve her duruma karşı dikkatli olmak kediler arasında genel bir özelliktir. Bu özellik, kedilerin ortak olarak sergilediği normal bir davranıştır. Sosyalleşme sürecinde kedi davranışları, yetiştirilme tarzlarına bakarak farklılık göstermektedir. Geçmişte yaşadığı olumsuz deneyimler, kedilerin bu süreçte insanlarla ve diğer evcil hayvanlarınızla mesafeli durmasına neden olur. Bknz: Kedilerde yabancı fobisi

Genellikle yavru kedilerde sosyalleşme süreci, 6-7 hafta olduğu bilinmektedir. Bu dönemde insanlara ve diğer hayvanlara karşı oldukça açıklardır ve deneyimler de hızla kazanabilmektedirler. Ancak kediler olgunlaşıp, yetişkin birer kedi olduğunda ise bu durum, yavru kedilerde olduğu gibi kolay olmayabiliyor. Yetişkin kedilerde bir yere alışmak ve bulunduğu ortamın değişikliğini kabul etmek zaman ve sabır gerektirir. Kedi sahipleri, yetişkin kedilerin sosyalleşmesini sağlayabilmesi için, onlara zaman tanımalı ve sabır göstermeyi bilmesi gerekir. Bunun sonucunda ise son derece başarılı sonuçlar elde edebilmek mümkündür.

Yetişkin Kedilerde Sosyalleşme Eğitimi

Yetişkin Kedilere Sosyalleşme Eğitimi Nasıl Verilir?

Yetişkin kedilerinizin, sosyalleşme sürecine en iyi şekilde cevap verebilmesi için öncelikle dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Eğer kediniz ev ortamında yeni ise, onları strese sokmamak adına sosyalleşmesi için acele etmemeli, bu süreçte yavaş yavaş etkileşime başlamalısınız. Özellikle evde başka kedilerin varlığı mevcut ise, eve yeni gelen kedinizi, onlara yavaş yavaş alıştırmalısınız.

Kedilerin birbirleriyle olan mesafe durumunu çok iyi ayarlamanız gerekmektedir. Birbirlerine kolay bir şekilde yaklaşma ya da uzaklaşma alternatiflerini, kedilerinize sunmalısınız. Kedinize sosyalleşme eğitimi verdiğiniz sırada, endişeli bir şekilde hareketlerde bulunarak, iki tarafa koşmaya başlarsa, kendinize sabit bir şekilde duracak yer bulmalısınız. Ardından kedinizin size gelmesini beklemelisiniz. Onun size gelmesi için kedinizi davet edeceğiniz oyuncakları ve mamaları yanınızda bulundurabilirsiniz. Bu yöntem, kedinizin size yaklaşmasını sağlayacaktır.

Sosyalleşme eğitimi sürecinde, yetişkin kedilere sevdiği mamaları ya da ödül mamalarını kullanarak, bulunduğu ortamdan memnun kalmasını sağlayabilirsiniz. Onların, sizin yanınızda ve diğer kedilerle geçirdiği zamanı değerli kılmalısınız. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz? Öncelikle ikram etmek isteyeceğiniz mamaları uzağa fırlatmalısınız. Kedinizin bu mamalara ulaşmak için size yaklaşmaları gerekmeyecektir ama sizin tarafınızdan verilmiş bir mama olduğunu anlayacaktır. Belli bir süre geçtikten sonra, bu uyguladığınız basit ve kolay yöntem, kedinizin size yaklaşmasını ve etkileşime girmesini daha istekli bir hale getirecektir. Kedinizi böylelikle sizinle etkileşim kurmasına ve size yaklaşmasını ikna edebilirsiniz.

Yetişkin kedilerinizin yeni insanlara, yeni kurulan ilişkilere ve duruma alışma süreci oldukça stresli geçebilmektedir. Hatta böyle durumlarda bazen ev ortamında bulunan yeni bir kedi, evinizde bulunan yerleşik bir kedi tarafından saldırılara maruz kalabilmektedir. Bu sebepse, sahiplendiğiniz yetişkin kedilerinizin size sevgi ve şefkat göstermesini engellemektedir.

Stres de kedilerde pek çok soruna sebep olabilir. Bu sorunların arasında kedinizin iştah kaybı, ruh halinin bozulması ve uyku düzensizliği görülebilir. Kedileriniz için stres unsurunu ortadan kaldırabilir, saldırıda bulunan agresif kedinizin davranışlarını değiştirebilir, sosyalleşme sürecinde kedinizin rahat olmasını ve evde bulunan diğer kedilerin yeni gelen yetişkin kedilere karşı daha uyumlu olmasını sağlayabilirsiniz.

Yetişkin Kedilerin Sosyalleşememe Nedenleri

Yetişkin Kedilerde Sosyalleşememe Nedenleri

Yetişkin kedilerde, anti-sosyal davranışların bulunması ve korku hali pek çok değişik nedenden dolayı kaynaklanmaktadır. Yaşadıkları ortamın birdenbire değişmesi ya da kedilerin kendilerini farklı bir durumun içinde bulması nedeniyle utangaç ve çekingen tavırlar gösterebilirler. Bu bir davranış bozukluğu belirtisi olsa da sağlıklı kedilerde de böyle durumlar görülebilmektedir. Kediler yaşadığı alanları, başka kedilerle paylaşma durumunda kalabilmektedirler. Böyle zamanlarda kediler arasındaki uyuşmazlığın olması, sosyalleşememe durumunu ortaya çıkarabilmektedir. Kediler bazen kendilerini iyi hissetmediklerinde belirli özellikler göstermektedirler. Bunlar; sessizlik, gizli bir köşe bularak orada saklanma veya insanlardan ve diğer hayvanlardan uzak kalma isteği gibi belirtilerdir. Belirttiğimiz bu özelliklerin uzun bir süre devam etmesi, sosyalleşememe durumu ile karşılaşılmasına sebep olmaktadır.

Yetişkin Kedilerin Sosyalleşmelerine Yönelik Öneriler

Yetişkin Kedilerde Görülen Sosyalleşememe Durumuna Karşı Çözüm Önerileri

Yeterince sosyalleşememiş bir kediniz varsa ya da böyle bir kediyi sahiplendiyseniz, yaşadığı çevreye ve size alışabilmesi için bazı yollar denemelisiniz. İşe koyulmak için kolları sıvarken bu işte zaman ve sabır göstermeniz gerekeceğini unutmamalısınız. Kediler yeni durumuna alışmayı ve mevcut durumunu değiştirmeyi kolay bir şekilde gerçekleştiremezler. Onlara bu konuda ihtiyacı olan zamanı vermeli ve kedilerinize karşı sabır göstermelisiniz. Onlara bu durumlarını düzeltemedikleri için asla bağırmamalı ve şiddet uygulamamalısınız. Bu yanlış davranışlar kedinizin stresini daha da arttırarak, durumunun çok daha kötüleşmesine sebep olabilir. Kedinizle zaten sosyalleşmediği için uzak olan bağınız, yaptıklarınızla iyice kopma noktasına gelebilir.

Kedilerinizi, evde olan yerleşik kedilere alıştırmaya çalıştığınızda, yerleşik kediler, yeni gelen kedilere karşı bölgelerini belli etmek için kumlarının dışında başka alanlara kaka yapabilmektedirler. Bu durumu çözmek için ise, kedi nüfusu sayısınca evde, kedi kumu bulundurmalısınız. Kulağa biraz abartı gibi gelse de, kedilerin birbirlerine olan alışma sürecinde bu durum oldukça etkili olabilmektedir. Bknz: Kedinizin küvete kaka yapmasını nasıl engellersiniz?

Son zamanlarda kedinizde anti-sosyal durum artış gösterdi ve siz de bu durumun neden kaynaklandığını anlayamıyorsanız, bunun sebebi altta yatan bir sağlık sorunundan kaynaklı olabilmektedir. Veterinere giderek, kedinizin kontrolünü yaptırmalı ve sağlık sorunu olup olmadığı hakkında kesin bilgilere sahip olmalısınız. Yapılan muayene sonrası böyle bir durumun varlığında, veterinerinize danışarak uygun tedaviyi, sosyalleşme süreci içerisinde beraber gerçekleştirebilirsiniz.

Kedilerinizin tanışma şeklini başarılı bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekir. Eğer kedileriniz, tanıştırıldıktan sonra birbirlerine karşı tıslama ve mırlama gibi davranışlar sergilemiyorsa, bu durumu başarılı bir şekilde gerçekleştirdiniz anlamına gelir. Hatta bu durum birbirine karşı sanki daha önce tanışıyorlarmış gibi davranmalarını bile sağlayabilir.

Sosyalleşme eğitimi sırasında sık yapılan bazı hatalar bulunmaktadır. Bu hatalar arasında, eve aldığınız yeni kediyi fazlaca şımartarak, yerleşik olan kediye ilginizi azaltmanız ya da tam tersi olduğunu söyleyebiliriz. Böyle bir durumda kediler arasında dengeyi sağlamak oldukça önemlidir. Eğer kıskanç kedileriniz varsa, iki tarafı da ihmal etmemeniz gerekmektedir. Yani birbirlerine alışmalarını sağlamak için her ikisine de birebir zaman ayırmalısınız. Böylece birbirlerine alışamama durumunu çözmüş olabilirsiniz. Kedilerinize verdiğiniz sosyalleşme eğitimi sırasında göstereceği uygun davranışlar karşısında onlara ödül mamaları verebilir, yaptığı davranışların doğru olduğunu anlamalarına yardımcı olabilirsiniz.

Sosyalleşme sürecinde başarılı olabilmek için, kedinize ödüllendirmeler ve jestler yapmayı ihmal etmeyi unutmayın.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.