Kedilerle seyahat edeceklere tavsiyeler

5 Haziran 2021
2093
Kedilerle seyahat edeceklere tavsiyeler

Seyahat etmeniz ya da taşınmanız gereken durumlarda kediniz de sizinle gelmek zorunda kalabilir. Zaten bu tek yönlü bir seyahat ise mecbur birlikte hareket etmek zorundasınız. Ancak tatil ya da iş için bir yere gitmeniz ve sonrasında geri dönmeniz gerekiyorsa, kedinizi yanınızda götürmek zorunda değilsiniz. Kedinizi, bir arkadaşınıza, ailenizden birine, komşunuza ya da kedi bakıcısına siz gelene kadar bir süreliğine emanet edebilirsiniz.

Çünkü kediler daha önce yaşamadığı ve başlarına gelmediği bir şeyi hayal edemezler ve yeni bir şeyle karşılaştıklarında stresli olabilirler. Nitekim bunlardan biri de seyahattir. Kediler, rutini sevdikleri ve evlerinin güvenli olduğunu bildikleri için değişiklikten hoşlanmazlar. Ayriyeten seyahat etmekten korkarlar. Bu yüzden de kedinizi seyahat etmeye alıştırmak ve stresini azaltmak çok önemlidir. Kedilerle seyahat ederken onları nasıl rahat ettireceğiniz ve her şeyin yolunda gitmesine yardımcı olacağınız bazı ipuçları vardır. Peki bu ipuçları nelerdir? İşte kedilerle seyahat edeceklere tavsiyeler…

Gitmeden Önce Hazırlık

Veterinerinizle Konuşun

İlk etapta nereye gideceğiniz konusunda veterineriniz ile konuşmalısınız. Gideceğiniz yerde yaygın olan hastalıkları, aşı gerekliliklerini ve bunlardan herhangi birinin kediniz için sorun olup olmadığını danışın. Ayrıca kedinizin seyahat edebilecek kadar sağlıklı olup olmadığını kontrol ettirmeli ve araba tutması durumunda ne yapacağınızı sormalısınız.

Büyük Bir Taşıyıcı Seçin

Havalandırılmış ve kedinizin ayağa kalkabileceği, rahat hareket edebileceği ve gerinebileceği kadar büyük bir taşıyıcı satın almalısınız. Gideceğiniz yere ulaşana kadar kedinizi buradan çıkarmamanız gerekmektedir. Kedinizin arabada başıboş dolaşması sürücünün dikkatini dağıtabilir ve arabanın kapıları veya pencerelerinden birinin açılması ile kediniz dışarıya kaçabilir. Bu nedenle yolculuk boyunca dostunuzun, taşıyıcı içerisinde durması daha güvenli olacaktır. Taşıyıcının büyük olmasının yanı sıra güçlü, güvenli ve temizlemesi kolay bir yapıda olması da gerekiyor.

Taşıyıcıya Alışmasını Sağlayın

Kediniz taşıyıcıya son dakika konulup o şekilde seyahat edilmeye çalıştırılırsa, bu durum daha çok endişe ve sıkıntı yaratabilir. Çoğu kedi, özellikle taşıyıcısına alışmamışsa, bir kutuya konulup götürülmekten hoşlanmayacaktır. Bu nedenle kedinizin çok önceden taşıyıcısına alışması ve sevmesi gerekmektedir. Bu işleme ne kadar çok alışırlarsa, yolculuk zamanı içeride durmaktan o kadar mutlu olurlar.

Yolculuğunuzdan birkaç hafta ya da haftalar öncesinden başlayarak bu işe koyulmalısınız. Yerde bıraktığınız taşıyıcının kapısını açık bırakmalı ve içerisine yumuşak yastıklar, kedi nanesi ikramları ve tanıdık kokular bırakarak onu içeriye davet etmelisiniz. Kediniz bir zaman sonra bu taşıyıcının evde olmasına alışacak ve onun için güvenli bir alan oluşturduğuna inanacak.

Arabayı Sevdirin

Arabada sinirli kedi

Kediniz taşıyıcısına alıştıktan sonra sıra arabaya alışmasına ve sevmesine geliyor. Ancak bu işlemi iki kişiyle yapmanızda fayda var. Biriniz arabayı sürmek, diğeriniz de kediyi sevmek ve arabaya alıştırmak için orada olmalı! Öte yandan arabanın içerisine favori bir oyuncak ve tanıdık bir battaniye koyarak, kediniz için sıcak bir ev ortamı yaratın. Bunların dışında kedinizi taşıyıcı ile beraber koltuğa bağlayarak ne tepki vereceğine bakın ve bu durumu sevdirmeye çalışın. Daha sonrada arabayı çalıştırın ve motorun sesinden rahatsız olup olmadığını inceleyin. Klimayı ya da ısıtıcıyı açtığınızda yine ne tepki verdiğini gözlemleyin. Eğer bu seslerin herhangi birinden etkilenir ve strese girerse, onu yatıştırın ve hemen rahatlatın.

Buraya kadar her şey yolunda giderse, kedinizi araba yolcuğuna daha da alıştırmak adına evinizin etrafında bir tur atabilirsiniz. Daha sonra da yavaş yavaş uzun yolculuklara çıkmalı ve arkasından her zaman ikram ve ödüllerini kedinize vermelisiniz. Aynı zamanda kediniz ilk etaplarda biraz ses çıkarabilir ancak yola koyulduğunuzda eski haline dönebilir. Kediniz gergin ve stresli bir yapıdaysa, gezinti boyunca da gergin olacağına inanıyorsanız ve arabayla birlikte gitmekte zorundaysanız veterinerinizden yardım isteyebilirsiniz. Veteriner hekiminiz kedinizin rahatlamasına yardımcı olacak bazı ilaçlar verebilir. Son olarak bu eğitimi vermeye kediniz yavruyken başlamanın, daha mantıklı olduğunu eklemeliyiz.

Sağlık Önlemini Alın

Acil veterinere gitmek durumunda kalırsanız rotanızdaki yerleri önceden öğrenmelisiniz. Aynı zamanda kedinizin kimliği, tıbbi ve aşı kayıtları gibi önemli belgeleri yanınıza almayı unutmayın!

Evcil Hayvan Dostu Bir Otel Bulun

Eğer çok uzun bir yolculuk yapmayı planlıyorsanız, aralarda durup mola vermek için kedileri kabul eden oteller bulun. Yolculuk öncesinde web sitesinden evcil hayvan dostu olan otelleri, bölgedeki evcil hayvan barınaklarını ya da hayvan odaklı dernekleri arayın. Ayrıca kaldığınız yere bağlı olarak da bu işlemi yapmalısınız.

Otele ya da kalacağınız herhangi bir yere geldiğinizde, kediniz için bir tehlike oluşturup oluşturmadığına bakın. Odanın ya da evin her yerini inceleyin. Eğer odanın içerisinin güvenli olduğunu düşünmüyorsanız, banyonun kapısı kapalı olacak şekilde kedinizi orada uyutmayı deneyebilirsiniz. Özellikle kedinizin sevdiği yatağı varsa kedinizin uyuması için onu da yanına koyabilirsiniz.

Yolculuk Sırasında İhtiyacınız Olan Malzemeler

Valiz ve kedi

  • Kedinizin en sevdiği oyuncaklar ve mamalar
  • Plastik mama ve su kapları ya da katlamalı kaseler
  • Kedi nanesi
  • Kedi kumu
  • Çöp poşetleri ve kepçe
  • Küçük şişelerde su
  • Kedi taşıyıcısı
  • Tasma
  • Sağlık sertifikası ve tıbbi kayıtlar
  • Battaniye
  • Kimlik
  • İsteğe bağlı sakinleştiri
  • Kedinizin fotoğrafı
  • Kağıt havlu
  • Kediniz için özel dezenfektan

Arabayla Seyahat

Arabayla seyahat eden kedi

-Seyahata çıkmadan bir ya da iki saat önce kedinize herhangi bir şey vermeyin. İnsanlarda da olduğu gibi dolu bir karın onları rahatsız edebilir ve seyahat boyunca mideleri bulanabilir. Üstelik bu rahatsız edici durum hafızalarına yer edeceği için bir sonraki geziden nefret edecek ve yolculuk yapmak istemeyecekler.

-Kedinizin taşıyıcısını sürücünün dikkatini dağıtmayacağı ve aniden fren yapıldığında taşıyıcının hareket etmemesi için rahat bir yere yerleştirmeniz gerekiyor. Daha doğrusu taşıyıcıyı arabaya sabitlemeniz işinize daha çok yarayacaktır. Mümkünse bir emniyet kemeri ile taşıyıcıyı sabitleyin ve kedinizin sizi görebileceği bir yere yerleştirin. Ayrıca herhangi bir kaza yapma durumu için taşıyıcıların altına su geçirmez bir örtü koymak iyi fikir olabilir.

-Kazalara değinmişken, yanınızda kağıt havlu, plastik çöp poşetleri ve dezenfektan gibi temel ihtiyaçları almanızda fayda var.

-6 saatten kısa bir yolculuk yapacaksanız, kedinizin seyahat boyunca taşıyıcıda kalması normaldir. Ancak daha uzun bir süre seyahat edecekseniz, periyodik şekilde kedinizin taşıyıcıdan çıkmasına izin verebilirsiniz. Bunun için arabanızı park etmeniz ve kedinizi o şekilde dışarıya çıkarmanız gerekmektedir.

-Kedinizi taşıyıcıdan çıkartıp arabanın içerisinde dolaşmanıza izin verdiğinizde, her ihtimale karşı tasmasının takılı olduğundan emin olun. Kediniz herhangi bir durumda aniden arabadan kendini dışarıya atabilir. Böyle zamanlarda korkmuş bir kediyi yakalamak zor olacağı için tasmadan yakalamak daha kolay olacaktır.

-Kedinizin kimlik taktığından ve bu kimlikte adresinizin, adınızın ve telefon numaranızın yazılı olduğundan emin olun. Ayrıca böyle zamanlar için mikroçip taktırmak iyi bir fikir olabilir.

-Uzun bir yolculuk yapıyorsanız kediniz için tek kullanımlık ve içerisinde kum bulunan kum kaplarından satın alabilirsiniz.

-Kedinizin taşıyıcıyı benimsemesi ve bir yuva gibi hissetmesi için battaniye ile taşıyıcıyı çevreleyebilirsiniz. Aynı zamanda bu kış ayları için de gerekli bir eşyadır.

-Kedinizin ne çok soğukta ne de çok sıcakta durmasını engelleyin. Hatta taşıyıcının güvende olduğundan emin olduktan sonra ona temiz hava aldırmak için arabanızın camını biraz açabilirsiniz. Aynı zamanda yanınızda birkaç buz torbası ya da donmuş buz su bulundurabilirsiniz. Klimanız arızalanırsa, kedinizin serin kalmasına yardımcı olmak için taşıyıcının içerisini beze sarılmış buz paketleri ile kaplayabilirsiniz.

-Eğer araçtan çıkarsanız ve uzun bir süre geri dönmezseniz camları ve kapıları iyi kapattığınızdan emin olun. Yukarıda da söylediğimiz gibi kedinizin hava alması için çok az da olsa camları açık bırakabilirsiniz ancak bu esnada kedinizin araçta dolaşmasına izin vermeyin! Çünkü kediler dar alanlardan çıkmakta oldukça iyilerdir.

-Dostunuzu park edilmiş bir arabada uzun süre tek başınıza bırakmamaya özen gösterin. Sıcak havalar arabayı çok hızlı bir şekilde ısıtırken, soğuk havalarda aynı hızla hipotermiye neden olabilir.

-Kediniz arabada yolculuk yapmaya alışık değilse, veteriner hekiminizden bir sakinleştirici vermesini isteyebilirsiniz.

-Kedinizin arabada hastalanması durumunda yine veteriner hekiminizden bazı ilaçları temin edebilirsiniz.

-Kedinize seyahat boyunca normal düzeni nasılsa o şekilde mama ve su verin.

-Mola verdiğiniz zamanlarda biraz onun da oyun oynamasına izin verin.

Uçakla Seyahat

Uçakla seyahat eden kedi

-İlk olarak hayvan politikaları için hava yollarına danışmanız gerekmektedir. Çünkü kedilerin uçakla seyahat etmesinin iki yolu vardır. Kediniz ya karga bölümünde ya da yanınızda sizinle birlikte seyahat edebilir. Elbette kedinizin yanınızda olması daha iyidir ancak bazı hava yolları evcil hayvanların kabine girmesine izin vermez ve ayrıca maliyeti daha fazladır.

-Eğer kedinizin sizinle birlikte seyahat edilmesine izin verilirse, öncesinde yapmanız gereken bir kaç adım vardır. Rezervasyon yaparken kim size kedilerin uçağa kabul edildiğini söylemişse, ismini ve iletişim bilgilerini alın. Hatta e-posta ya da faks yoluyla almanız daha yararlı olabilir.

-Havaalanına erken saatte gelmeye çalışın. Çoğu hava yolunun evcil hayvan konusunda bir sınırı vardır. Çok fazla evcil hayvan rezervasyonu varsa ilk gelene bu imkan tanınabilir ve sonradan gelenlere yine izin verilmeyebilir. Bu nedenle başka bir uçuşa binmek durumunda ya da kedinizi yanınızda değil de kargo bölümünde seyahat ettirmek zorunda kalabilirsiniz.

-Hava yolu onaylı bir taşıyıcıya sahip olduğunuzdan emin olun. Eğer taşıyıcınızın uygun olup olmadığından endişeleniyorsanız uçuştan çok daha önce havaalanına giderek taşıyıcınızı gösterebilirsiniz.

-Aktarmasız uçuşları tercih edin. Aktarmalı uçuşlarda yapılan transferler ya da bagajlarla uğraşan personeller gürültü yapacağı için kediniz bu sesten etkilenebilir ve strese girebilir.

-Kedinizin etrafta neler olup bittiğini görmemesi ve anlamaması için taşıyıcıdaki açıklıkları bir bez örtü ile kapatabilirsiniz. Kediniz etrafı ne kadar az görürse, o kadar az stres yaşar.

-Kedinizin sağlık sertifikasını, kimliğini ve aşı bilgilerini yanınıza almanızın dışında kedinizin taşıyıcısının üzerine de bir tane yapıştırmalısınız. Ayrıca taşıyıcının üzerine kendi iletişim bilgilerinizi ve size ulaşamazlarsa alternatif bir kişinin numarasını ekleyin ve hem kedinizin içeride nasıl durması hem de taşıyıcının nasıl durması gerektiğini gösteren oklar çizin. Bunların dışında kedinizin kaçması durumunda her ihtimale karşı fotoğrafını da taşıyıcının üzerine yapıştırabilirsiniz.

-Hava durumunu göze alarak bir uçuş planlayın. Aşırı sıcak havalar kargo bölümündeki bir kedi için iyi olmayabilir. Aynı zamanda bu durum çok soğuk havalarda da geçerlidir.

-Kediniz seyahat edeceği zamanlarda çok stresli oluyorsa ya da stresli olacağını düşünüyorsanız, veteriner hekiminizden sakinleştirici vermesini isteyebilirsiniz.

-Kedinizi yanınıza alamıyorsanız, taşıyıcının iyi bir şekilde kapandığından ve güvenli olduğundan emin olarak kargo bölümüne teslim edin.

-Yolculuktan önceki gece ve sabah kedinize yemek vermeyin. Kediniz taşıyıcının içerisinde kusarsa temizlemek için yardım edemeyebilirsiniz. Ancak önceki gece ve sabah su içebileceğini hatırlatalım. Çoğu kedi 24 – 48 saat boyunca idrarını tutabilir ve taşıyıcılarına idrarını yapmazlar. Eğer kedinizin taşıyıcıya idrarını yapma olasılığı varsa, taşıyıcının zeminine emici ve dolgulu bir şey koymalı ve üstüne de 2 veya 3 kat tığ işi battaniye sermelisiniz. Kedinizin idrarı, tığ işi battaniyeden aşağıya emici malzemeye düşecek ve kediniz birkaç saatte olsa idrarının üzerinde oturmamış olacak.

-Havaalanına giriş yaptığınızda kontrol edilmesi için kedinizi taşıyıcıdan çıkarmanız gerekebilir. Bu nedenle kedinizi dışarı çıkarmadan önce ona tasma takın. Kediniz ürküp kollarınızdan aşağıya atlarsa, onu yakalamak zor olabilir. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi tasmasından tutup yakalamak daha kolaydır.

Sıkça Sorulan Sorular

Bir kedi arabada ne kadar süre seyahat edebilir? 

Çoğu kedi 8 saate kadar taşıyıcının içerisinde kalabilir. Bazı kediler ise bakıma ihtiyaç duyabilir ve 2 – 3 saatte bir mola vermenizi bekleyebilir.

Seyahat ederken kedimi nasıl sakinleştirebilirim?

Çoğu kedi, herhangi bir ilaca ihtiyaç duymadan seyahat edebilir. Ancak bazı kediler seyahat ederken oldukça fazla stres yaşarlar. Seyahat ederken kedinizin iyi hissetmeyeceğini biliyorsanız, veteriner hekiminize giderek size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Genel olarak veterineriniz kediniz için bir sakinleştirici yazar. Bunun dışında kedinizin stresli anlarında onu kucaklayabilir ve sakinleşmesi için okşayabilirsiniz.

Bir kediyle seyahat etmek zalimce midir?

Kediler genellikle evlerinde daha mutlu ve stresten uzaktırlar. Seyahat etmek ya da tatile çıkmak onların rutinini bozduğu için strese, gereksiz kaygıya, davranış sorunlarına, hastalığa ve huzursuzluğa neden olabilir. Eğer kedinizin sizinle gelmesi zorunlu değilse, onu ailenizden birine, arkadaşınıza, komşunuza ya da hayvan bakıcısına emanet etmek daha mantıklıdır.

Hava yolculuğu kediler için güvenli mi?

Her yıl yüzbinlerce evcil hayvanın hava yoluyla seyahat ettiğini ve yaralanma, ölüm ya da kaybolma gibi vakaların son derece düşük olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle kedilerin uçağa binip yolculuk yapması güvenlidir. Fakat kediniz bunu normal bir rutin haline getirmek istemeyebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.