California Spangled Özellikleri ve Bakımı

California Spangled Resimleri
California Spangled inanılması güç fakat Ankara, Siyam, Amerikan Shorthair, Habeş, Manks ve British Shorthair ırkları arasında melez olan karışık bir cins kedidir. Kürkündeki pullar nedeniyle vahşi bir görünüme sahiptir. Zaten, 1980’lerde vahşi bir kediye benzemek istenilmesi üzerine yetiştirilmişti. Bu vahşi görünümünün arkasında son derece sevgi dolu, enerjik ve sahibine karşı sadık bir mizaç yapısı vardır. California Spangled kedisi hakkında detaylı bilgilere gelin birlikte göz atalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

“Ev Leoparı” olarak da anılan California Spangled, vahşi görünümüne tamamen zıt olan arkadaş canlısı, sevgi dolu, enerjik ve dışa dönük bir kişiliğe sahip kedidir. Nispeten yeni sayılabilecek bir cinstir. 1980’li yıllarda vahşi kedilere benzeyen bir cins oluşturmak için yetiştirilmişti. Ankara, Siyam, Amerikan Shorthair, Habeş, Manks ve British Shorthair ırkları arasında melez olan karışık bir cins olarak boy gösterir. Nadir bir cins olduğu söylenebilir. Hatta bugün yok olma tehlikesiyle bile karşı karşıyadır. Ona sahip olanlar ise kendilerini şanslı sayabilirler. Zira bir evcil kedide aranılan neredeyse çoğu kişilik özelliği onda vardır.

California Spangled kedisi, vahşi görünümünün altında yüksek enerji seviyesi ve hareketli yapısıyla karakterize olmuş şahane bir kişiliğe sahiptir. Bu “ev leoparı” oyun oynamaktan oldukça fazla keyif alıyor. Miskin miskin bir kenara kıvrılıp uyuklamıyor aksine günün çoğunu hareket halinde geçiriyor.

Sevgi dolu, oyuncu, dışa dönük ve zeki bir mizaç yapısına sahip olan California Spangled kedisi, aile hayatında aktif bir şekilde rol alır. Evin bir parçası olduğunu gösterircesine her zaman göz önündedir. Aktivitelerde yer alır, aile üyelerinin yanından bir an olsun ayrılmaz. Özellikle enerjik bir kedi olduğu söylenebilir. Zira üstün bir avlanma kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla atlama, zıplama, tutma gibi oyunlar tam onluk iştir. Bu hareketli yapısıyla gün içerisinde çoğu zaman bir meşguliyete gereksinim duyar. Bu nedenle, kendisini oyalayacak interaktif oyuncaklar, tırmalama direği onun için mutlaka gereklidir.

Sahip olduğu yüksek zekâ seviyesi sayesinde kolay da eğitilebilir bir kedidir. Bu zekâsını hem yüksek enerjisi hem de atletik yeteneği tamamlayınca ortaya eğitilmesi kolay bir kedi cinsi çıkıyor. Örneğin dışarıda tasmalı yürüyüş için California Spangled kedisi kolayca eğitilebilir. Atlama, zıplama hareketlerini tetikleyen hareketli yapısı onu özellikle ağaçlara, kedi kulelerine ve omuzlara tırmanmaya teşvik eder. California Spangled kedisinin olduğu bir ortamda tırmalama direği, kedi ağacı mutlaka olmalıdır.

California Spangled sevgi dolu evcil bir kedidir. Bulunduğu ortama hemen ayak uydurur, başta en çok kendisiyle ilgilenen kişi olmak üzere evin diğer üyeleriyle yakın bağlar kurar hatta gündüz ve gece fark etmeksizin kanepede sahibiyle birlikte saatlerce vakit geçirebilir. Bu da onun ne derece arkadaş canlısı olduğunu gösterir.

İnsan dostlarıyla olduğu kadar diğer evcil kedilerle de son derece iyi geçinir. Bununla beraber, iyi eğitilmiş köpeklerle de bir arada uyum içerisinde yaşayabilir. Onlarla vakit geçirebilir, her oyunu birlikte oynayabilir. California Spangled kedisinin dışa dönük, sosyal bir cins olduğundan bahsetmiştik. Bu kişilik özelliği onu bir hayli girişken yapmaktadır. Eve gelen yabancı biriyle bile çok süre geçmeden yakınlaşabilir. Yeter ki, eve gelen yabancının zararsız biri olduğuna emin olsun.

Dışa dönük sosyal ve oyuncu kedilerin bir zaafı da uzun süre yalnız kalamamalarıdır. California Spangled kedisi de çok uzun süreler yalnız kalmaya ne yazık ki gelemiyor. Uzun süreler yalnız kaldığı takdirde strese girebilmektedir. Strese giren bir California Spangled kedisi de bir süre sonra agresif davranışlarda bulunabiliyor.

Sevecen ve oyuncu yapısı nedeniyle kendini iyi hissetmek için insan dostlarının varlığına ihtiyaç duymaktadır. Dolayısıyla uzun süreler yalnız kalmak hiç de ona göre değildir. Bu nedenle, günün çoğunu dışarıda geçirmek durumunda olan aileler ve bekâr kişiler için pek de uygun değildir. California Spangled kedisi tam olarak çocuklu, kalabalık aileler içindir.

Tarih

California Spangled, adından da tahmin edeceğiniz üzere Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde ortaya çıkmış bir kedi cinsidir. Hollywood senaristi Paul Casey 1970’li yıllarda minyatür bir leoparı andıran yerli bir kedi cinsi geliştirmeye karar vermişti. Bu fikir, Paul Casey’in Tanzanya’ya yaptığı gezide, yasadışı avlanan leoparların ve diğer benekli hayvanların kötü durumu üzerine ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine, hem bir farkındalık yaratmak hem de vahşi kedilerin hayatlarını kurtarmak için bir kıvılcım olması adına leopar görünümlü bir kedi yetiştirmek için kolları sıvadı.

Bu leopar görünümlü cinsi yetiştirmede, Siyam, Habeş, Manks, Amerikan Shorthair ve British Shorthair ırkları ile Mısır ve Malezya’dan gelen benekli kediler de dâhil olmak üzere toplamda sekiz yerli kedi ırkı kullanılmıştı.

Aradan geçen 15 yılın sonunda 1986’da benekli kedi yetiştirme programı başarılı olmuş ve California Spangled adında kediler ilk defa ticari olarak tanıtılmıştı. Vahşi görünümlü, vokal, sevecen ve oyuncu bir evcil kedi olan California Spangled kedisi o yıllarda kısa sürede tüm ilgiyi üzerine çekmeyi başarmıştı.

Ancak, Paul Casey’in 2007 yılında ölümü üzerine bu cins artık ne yazık ki yetişmemeye başladı. Bugün neredeyse 100’e yakın bir California Spangled kedisi olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla nadir ve egzotik bir kedi olarak günümüzde varlığını sürdürüyor.

California Spangled, çok nadir bir kedi cinsi olduğu için, Uluslararası Kedi Derneği tarafından tanınmamaktadır. Bununla birlikte, Amerikan Kedi Derneği (CFA) tarafından da bir cins olarak kabul edilmemektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

California Spangled, ilk bakışta bir leoparın yavrusuna benziyor. Orta ila büyük boy bir kedi olan California Spangled yağsız ve kaslı bir vücuda sahiptir. Kısa benekli tüyleri ile egzotik bir görünümü vardır. Vücudu boru şeklindedir. Güçlü gövdesinin yanı sıra dışa çıkık elmacık kemikli geniş bir kafaya sahiptir. Kulakları açık ve sivri uçludur. Gözleri geniş ve yuvarlaktır. Ayakları kısa ama kaslı ve son derece zariftir. Kuyruğu, vücuduna oranda hafif uzundur.

Kafa

California Spangled’in başı ve yüzü, badem şeklindeki gözleri, büyük bıyık pedleri ve dışa çıkık elmacık kemikleri ile bir bütün olarak kusursuz bir orantıya sahiptir. Orta büyüklükte olan kafa, vücuda iyi orantılıdır. Hafif geniş ve yassı bir kafa yapısını andırdığı söylenebilir.

Kulaklar

California Spangled’in kulakları küçük ila orta boydadır. İki kulak arası mesafe bir kulak genişliği kadardır. Kulaklar tabanda geniş başlayıp uçlara doğru hafifçe sivrilerek son buluyor. Kulak içlerinde hafif tüylenmeler görülebilir.

Gözler

Gözler, California Spangled kedisinin yüzünde kendini açıkça belli eder. Badem şeklinde gözler iri tanelidir ve göz aralığı en az bir göz büyüklüğü kadardır. Göz rengi kehribardan kahverengiye dönüşümlüdür. Genellikle tipik olarak yeşil gözlere sahip olduğu söylenebilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Güçlü kas yapısına sahip uzun zarif gövdeyi, kaslı, belirgin parmakları olan büyük ve yuvarlak pençeli bacaklar tamamlıyor. Vücutta bulunan benekler bacaklarda yerini çizgilere bırakıyor. Çizgiler oldukça koyu olup vücudun kalan diğer kısmıyla son derece uyumludur.

Kuyruk

Vücuduna oranla hafif uzun bir kuyruğa sahiptir. Tabanda kalın başlayıp uçlara doğru hafif sivrilerek son buluyor. Kuyrukta da, gövdenin tümünde olduğu gibi koyu renk benekler görülür.

Tüy

California Spangled kedisini diğer pek çok kediden ayıran, ona egzotik bir görünüm veren kısa benekli tüyleridir. Ayırt edici noktalarla tıpkı vahşi bir kedininkine benzeyen tüy yapısı onu özel kılmaktadır. Tüyler kısa ve ipeksi bir yumuşaklığa sahiptir. Kürk rengi genellikle altın, kahverengi, beyaz, siyah ve maviyi içeren bir dizi renk tonunda olabilmektedir.

Renk

California Spangled kedisi bronz, altın, kahverengi, siyah, gümüş, mavi ve beyaz renkte görülebilmektedir. Tüm bu renkler, bu cinsin egzotik görünümüne sahip olmasına neden olan şahane benekler ve çizgileri ortaya çıkarır. Benek renkleri ile kürk arka plan rengi arasında yüksek bir kontrast oranı vardır. Bu doygun renk tonları da onu bir hayli özel kılmaktadır.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Bu mükemmel görünümlü kedi, çok aktif ve son derece enerjik bir yapıya sahiptir. Adeta baş döndürücü bir aktivite seviyesine sahip olan California Spangled kedisi, gün içerisinde bitmek bilmeyen enerjisiyle saatlerce oyun oynayabilir. Sahibine karşı çok sadıktır. Onunla vakit geçirmekten de oldukça fazla keyif alır. Üstelik sahip olduğu yüksek zekâ seviyesiyle de hem kendi kendine oynadığı oyunlarda hem de sahibiyle birlikte oynadığı oyunlarda kendine has taktikler geliştirebilme kabiliyetine sahiptir. California Spangled kedisi kolay eğitilebilen bir cinstir. Ona özellikle tasmalı yürüyüş eğitimi çok kolay bir şekilde verilebilir. Bununla birlikte, tuvalet kabını kolayca ona tanıtabilir, kedi ağacı ve tırmalama direği ile ilişkisini çok zorlanmadan kurabilirsiniz. Onun bu aktif oyuncu yapısı sahibini biraz yorsa da, eğitimi konusunda hiç de üzmemektedir.

California Spangled kedisinin ortalama ömrü 9 ila 16 yıl arasıdır. Bu süreler, her kedi gibi California Spangled kedisinin de hangi koşullarda bakıldığıyla alakalıdır. İyi koşullarda bakılmış, yüksek kaliteli mamalarla beslenmiş, ilgi ve sevgi görmüş ve düzenli sağlık kontrolleri yapılmış California Spangled cinsi bir kedi 16 yıldan birkaç yıl daha fazla bir süre yaşayabilmektedir.

California Spangled kedisi, doğası gereği bağımsız bir canlıdır. Evcil bir hayvan olarak hayata karşı son derece iyi bir uyum sağlama becerisine sahiptir. Güçlü bir ırktır ve bu nedenle de bilinen hiçbir kalıtsal sağlık sorunu yoktur. Ancak her kedi gibi California Spangled kedisi de obeziteye karşı meyillidir. Aşırı kilolar özellikle ileriki yaşlarda eklem hastalıkları, diyabet ve kalp hastalıklarına yol açabilmektedir.

Çoğu kedi ırkı 8-10-12 ayları arasında yetişkinliğe ilk adım olan kızgınlık dönemine giriş yapmaktadır. Bu döneme giren kedilerin davranışlarında tipik olarak bazı farklılıklar gözlemlenir. California Spangled dişisi de bu zaman zarfında kızgınlık dönemi ile birlikte davranış değişikliği yaşar ve çiftleşmek istediğine dair bazı belirtiler gösterir. Sağlıklı bir gebelik için ilk 1 yaşın doldurulması önerilmektedir. Eğer kedinizi çiftleştirmeyi düşünmüyorsanız o halde kısırlaştırma işlemi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

1 yaşını doldurduktan sonra çiftleştirilen sağlıklı bir California Spangled dişisi ilk doğumunda 3, ikinci ve sonraki doğumunda ise 6 yavruya kadar kedi doğurabilmektedir. Doğum öncesi ve hemen sonrasında anne ve yavru kedilerin sağlığı için çok iyi koşulların sağlandığından emin olunmalıdır. Bu süre zarfında mutlaka sık aralıklarla anne ve yavru kediler kontrol edilmelidir.

Orta ila büyük boy bir kedi cinsi olan California Spangled 4-7 kg veya biraz daha fazla bir ağırlığa ve 20-25 santim yüksekliğe kadar erişebilmektedir. 7 kg’dan daha fazla ağırlık bu cinste obeziteye yol açabilmektedir. Dolayısıyla, bu cinsin beslenmesi dikkatle ve ölçülü yapılmalıdır.

California Spangled kedisi son derece enerjik ve atletik bir kedi cinsidir. Gün aşırı hareket halindeki yaşam tarzını desteklemek için onu yüksek proteinli kaliteli mamalarla beslemek gerekir. Sağlanan yeterli protein, bu cinsin enerji seviyesini karşılamaya ek olarak, sağlıklı kas gelişimini ve bağışıklık sistemini de büyük ölçüde destekleyecektir.

Bu cins için piyasada Pro Plan, Hill’s, N&D, Royal Canin, La Vital, Whiskas, Pro Line gibi markaların yüksek proteinli kaliteli mamaları bulunmaktadır. Kedinizin aktivite seviyesi, yaşı, kilosuna göre eksiksiz bir mama tercihinde bulunabilirsiniz.

Unutmadan, bu cins de diğer pek çok kedi cinsi gibi obeziteye karşı meyillidir. Bu nedenle, günlük tüketmesi gereken miktardan daha fazla miktarda besin tüketmesi bir süre sonra düzensiz beslenmeye bağlı olarak aşırı kilolara ve bunun sonucunda da eklem rahatsızlıkları, diyabet ve kalp hastalıklarına varıncaya kadar bir dizi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilecektir.

Kediler etoburdur ve besinlerinin neredeyse tamamını hayvansal besinler oluşturmaktadır. Protein onlar için mutlak besin kaynağıdır. Bu kaynak da en çok hayvansal gıdalarda yer alır. Bunlar, sığır eti, tavuk eti, hindi eti, balık etidir. Bununla beraber, kediler taze sebze ve meyve de tüketebilmektedirler. California Spangled kedisi dâhil diğer tüm cins kedilerin mama dışında yediği yiyecekler hakkında detaylı bilgileri bloğumuzdaki ilgili içeriklerden öğrenebilirsiniz.

California Spangled kedisi kısa ve ipeksi yumuşaklığında bir kürke sahiptir. Tüylerinin kısa oluşu ve çok fazla tüy dökmemesi nedeniyle minimum düzeyde bir bakıma ihtiyaç duyar. Haftalık bakım, onu yeterince iyi durumda tutacaktır. Haftada yalnızca bir defa fırçalamak tüy yumaklarının önüne geçmede yeterli olacaktır.

Bununla birlikte, ağız ve gözde iltihaplanmaların önüne geçmek için ağız bakımı ve göz temizliği, kulak parazitlerinin oluşmaması için kulak temizliği ve tırnak kesimi düzenli olarak yapılmalıdır. Tüm bu bakımlar California Spangled kedisine zorlanılmadan uygulanabilir. Özellikle tırnak kesimi esnasında kedinin sakin kalabilmesi için onu okşamayı ve ikram mamaları vermeyi unutmayınız.

California Spangled kedisi kısa uzunlukta bir tüy yapısına sahiptir. Çok fazla tüy dökmeye meyilli değildir. Haftada yalnızca bir kez fırçalama ile tüy dökülmesi ve tüy yumaklarının oluşması önlenebilir.

Özellikle mevsim geçişlerinde söz konusu fırçalama haftada iki-üç fırçalama seansına çıkarılabilir. Bu cins, her ne kadar tüm iklim ve mevsimde yaşamaya adapte olsa da, sıcaklık arttığında tüy dökülmesi yaşayabilmektedir. Bu mevsimlerde yeterli gölge ve temiz su sağlandığından da emin olunmalıdır.

Egzotik görünümlü bu muhteşem kedi çok nadirdir. Neredeyse sayıları 200 civarı olan California Spangled kedisine daha çok ana vatanı Amerika’da rastlanılabilir. Avrupa’da çok az bir nüfusa sahip olduğu biliniyor. Bununla birlikte, California Spangled kedisine Türkiye’de rastlamak ise neredeyse imkânsızdır. California Spangled kedisi 800 ila 1500 dolar arasında bir maliyete sahiptir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.