Kedi tırmığı hastalığı nedir? Belirtileri ve nedenleri nelerdir?

22 Temmuz 2021
4348
Kedi tırmığı hastalığı nedir? Belirtileri ve nedenleri nelerdir?

Bir kedinin tırmalaması, ısırması ya da yalaması sonucu size de bulaşabilen kedi tırmığı hastalığı, kedilere pire ve kenelerden bulaşan bakteriyel bir enfeksiyondur. Kedinin tükürüğündeki bakterilerden yayılan bu hastalık, kedi tırmığı ateşi olarak da adlandırılmaktadır. Sağlıklı insanlarda ağır bir hastalık tablosuna neden olmazken küçük çocuklarda ya da bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde sorun yaratabilmektedir. Bu kişilere kanser, diyabet veya immün yetmezlik sendromu olan hastalar da dahildir. Peki bu kedi tırmığı hastalığı nedir? Belirtileri ve nedenleri nelerdir? Kedilerde ve insanlarda nasıl görülür? İşte bunlar ve daha fazlası için okumaya devam edin lütfen…

Kedi Tırmığı Hastalığı (CSD) Nedir? 

Bartonella henselae bakterisinin neden olduğu bakteriyel bir enfeksiyon olan kedi tırmığı hastalığı, evcil ve vahşi kedilerden kaynaklanan çiziklerden sonra ortaya çıkar. Kedi tırmığı hastalığı, pirelerin ve daha az olarak kenelerin bulunduğu her yerde meydana gelir. Pireler dışkısını kedinizin derisi üzerine bıraktıktan sonra kediniz kendini temizleme esnasında bu dışkıları yalayarak ağız yoluyla alır ve pire dışkısı içindeki bakterilerle enfekte olmuş olur. Enfekte olmuş bir kedinin ısırığı ya da tırmığından oluşan kedi tırmığı hastalığı, kedinin tükürüğünün açık bir yaraya girmesi veya gözünüze dokunması sonucunda oluşur.

Kedi Tırmığı Hastalığı İçin Kimler Risk Altındadır?

Bir kediye sahip olan ya da kedi ile etkileşime giren herkes, kedi tırmığı hastalığına yakalanabilir. Kedi tırmığı hastalığının ABD’nin güney kesiminde en yaygın olduğunu ve en çok 5 – 9 yaş arasındaki çocuklarda görüldüğünü belirtmeliyiz. Ayrıca teşhis konan kişilerin çoğunluğu kadın olarak belirlenirken, hastaneye kaldıran kişilerin ayakta tedavi görenlere nazaran erkek olma olasılığı daha yüksektir. Zayıf bağışıklık sistemi, hamile, kanser, şeker hastası, HIV veya AIDS ve organ nakli yapılan hastalar genel olarak risk altındadır. Pire ve kene popülasyonunun yoğun olduğu yerlerde hastalığın görülme oranı artmaktadır.

Kedilerde Kedi Tırmığı Hastalığı Belirtileri

Kediler Bartonella henselea taşıyabilir ancak her zaman hasta olmazlar. Uzun süreler semptom göstermeden hayatlarına devam edebilirler. Bu yüzden de taşıyıcı olup olmadıkları her zaman anlaşılamaz. Eğer kediniz son zamanlarda dışarı çıkmışsa, üzerinde pire veya kene gördüyseniz veya sizin eve pire veya kene taşımış olma ihtimaliniz varsa kediniz risk altında olabilir. Saydığımız bu risk faktörlerine ek olarak kedinizde ateş, depresyon ve kas ağrıları gibi semptomlar görüyorsanız kediniz hastalanmış olabilir.

İnsanlarda Kedi Tırmığı Hastalığı Belirtileri

Kedi patisi ve insan eli

Kedi tırmalaması ile bulaşan hastalıklar Kedi tırmığı hastalığının en yaygın belirtileri;

  • Isırık ya da tırmalama yerinde bir yumru veya kabarcık
  • Isırık ya da çizik bölgesinin etrafında şişmiş lenf nodülleri
  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Ateş
  • Vücut ağrıları

Kedi tırmığı hastalığının daha az görülen belirtileri;

  • İştah kaybı
  • Kilo kaybı
  • Boğaz ağrısı

Kedi tırmığı hastalığının nadir görülen belirtileri;

  • Sırt ağrısı
  • Titreme
  • Karın ağrısı
  • Eklem ağrısı
  • Döküntü
  • Uzun süreli ateş

Kedi tırmığına maruz kaldıktan sonra 3 – 10 gün sonra enfeksiyon bölgesinde ciltte bir yumru ya da kabarcık meydana gelir. Şişmiş lenf nodülleri gibi diğer belirtiler birkaç gün ya da hafta boyunca ortaya çıkmayabilir. Tipik olarak şişmiş lenf düğümleri 1 – 3 hafta arasında ortaya çıkar. Ayrıca kedi tırmığı hastalığına benzeyen diğer hastalıkları karıştırmamanız gerekmektedir. Örneğin, lenfadenit şişmiş lenf nodülleri ile sonuçlanan bir hastalıktır. Bruselloz, hayvanlardan insanlara bulaşan, grip benzeri belirtiler gösteren ve şişmiş lenf düğümleri ile ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Lyme hastalığı, birçok türü etkisi altına alan ve genel olarak insanlar ve köpeklerde görülen kene kaynaklı bir hastalıktır. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan lenfogranülomo venerum da benzer deri lezyonlarına sebep olabilir. Lezyon, kabarık bir şişlik ya da su toplaması haline gelir ve bunu şişmiş lenf nodülleri takip eder.

Kedi Tırmığı Hastalığına Ne Sebep Olur?

Kedi tırmığı hastalığına, kedilerin tükürüklerinde taşıdığı bakteriler neden olur ve kediler bu bakterileri pirelerden alırlar. Kendilerini yalayan kediler, bu pireleri patilerine ya da kürklerine bulaştırırlar. Bir kedinin sizi ısırması, tırmalaması ve yalaması nedeniyle de kedi tırmığı hastalığına kolayca yakalanabilirsiniz. Aynı zamanda kürkünde bakteri yer alan bir kediyi sevdikten sonra gözünüzü kaşırsanız, bakterileri gözünüze bile bulaştırabileceğinizi belirtelim. Son olarak kedi tırmığı hastalığına yakalanan çoğu insanın, bir kedi tarafından tırmalandığını ya da ısırıldığını hatırlamadığını da söylemeden geçmeyelim.

Kedi Tırmığı Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Yapılan fiziksel muayene, hastanın geçmişi ve risk faktörlerinin ne kadarına sahip olduğu teşhis yolunda önemli adımlardır. Hastalıktan şüphelenilen durumlarda kan kültürü, PCR ve serolojik testler (IFA/ELISA) ile teşhis yapılabilmektedir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Tedavisi

Kedi tırmığı hastalığı kedilerde genellikle ciddi bir hastalık tablosuna sebep olmasa da antibiyotik kullanılması gereklidir. Antibiyotiklerin tedavi sürüleri ve dozu her hastaya ve hastalığın şiddetine göre değişmekte olup, 2 haftadan 6 haftaya kadar uzayabilir. Vücuttaki kabarcık ya da yumrular 1 – 3 hafta arasında sürerken, şişmiş lenf düğümlerinin kaybolması ise 2 – 4 ay sürebilir. Hatta 6 aydan bir yıla kadar ya da daha fazla da sürebilir. Aynı zamanda başka yan etkileri de olabilir. Ateşin olduğu durumlarda ateş düşürücü ilaçların da tedaviye eklenmesi gerekmektedir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Nasıl Önlenebilir?

Tırnakları kesilen kedi

Kedinizin hastalığa yakalanmaması için pire ve kene kontrolü oldukça önemlidir. Dış parazitlerin düzenli olarak yapılması oldukça önemli bir faktördür. Bunun yanında hem kedinizin pire ve kenelerin yoğun olduğu ortamlarda bulunmaması hem de sizin pire ve keneleri evinize ve dolaylı olarak kedinize taşımamanız oldukça önemlidir.

Sizin korunmanız için ise, özellikle bağışıklığı düşük bireylerin kedilerden mümkün olduğunca uzak durması ve dikkatli davranması hastalığın geçişini engelleyebilmek için en önemli adımdır. Eğer evinizde bir kedi besliyorsanız, tırmalanmanıza ya da ısırılmanıza neden olabilecek oyunları oynamaktan kaçınmalısınız. Ayrıca tırmıkları en aza indirmek için kedinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmeniz de fayda sağlayabilir. Kediniz ile oynadıktan sonra mutlaka ellerinizi yıkamayı da unutmayın! Kedinizin gözlerinizi, ağzınızı ya da açık yaralarınızı yalamasına ve kaşımasına izin vermeyin.

Eğer bir kedi tarafından tırmıklanır veya ısırılırsanız, o bölgeyi vakit kaybetmeden 5-10 dakika boyunca yıkamanız faydalı olacaktır.

Ne Zaman Endişelenmeliyim?

Birçok kedi tırmığı hastalığı kendi kendine düzelir ancak bazı durumlarda bir doktora görünmek şart olabilir. Kendiniz ya da çocuğunuz bir kedi tarafından çizildiyse ya da ısırıldıysa ve aşağıdaki semptomları yaşıyorsanız doktora gitmelisiniz.

  • Şişmiş veya ağrılı lenf nodülleri
  • Yaralanmalar birkaç gün sonra iyileşmiyorsa
  • Yaranın etrafındaki kızarıklık yayılıyorsa
  • Isırmadan birkaç gün sonra ateş yükseliyorsa

Ayrıca direkt olarak kedi tırmığı hastalığı teşhisi konulduysa, aşağıdaki durumlarda en kısa süre içerisinde doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.

  • Lenf nodüllerinde artan ağrı
  • Yüksek ateş
  • Halsizlik hissi
  • Yeni semptomlar

Uzun Vadede Ne Bekleyebilirim?

Birçok insan tedavi olmadan iyileşirken, birçoğu da genellikle antibiyotikler ile iyileşir. Bazı durumlarda, insanlar bakterilerden ciddi yan etkiler geliştirir ve bu yan etkiler bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha çok ortaya çıkar.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler tedavi edilmeli mi?

Bakterili kedilerin çoğu hastalanmasa bile antibiyotik tedavisi yapılmaktadır. Bazı durumlarda farklı semptomlar da görülebilmektedir. Eğer kedinizin bakterilerden kaynaklanan semptomlar yaşadığını düşünüyorsanız, veteriner hekiminiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Kedi tırmalaması zararlı mıdır?

Kedi tırmalaması ya da ısırması gibi durumlar her ihtimale karşı göz ardı edilmemelidir. Kedinin tırnaklarından bulaşabilecek bakteriler, çok ciddi sağlık problemlerine ve rahatsızlıklara yol açabildiği için, kedisi olan ya da kedilerle çok sık vakit geçiren insanların kedileriyle oynarken dikkatli olmaları ve yukarıda da bahsettiğimiz gibi tırmalanma veya ısırılma durumlarında vakit kaybetmeden yıkama işleminin yapılması oldukça önemlidir.

Kediler neden tırmıklar?

Kediler, egzersiz yapmak, bölgelerini işaretlemek ve kendini iyi hissetmek için tırmalar.

Bu Makale İlginizi Çekebilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.